Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/1991 z dne 14. 12. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/1991 z dne 14. 12. 1991

Kazalo

1261. Odlok o spremembah odloka o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov ter naravnih znamenitosti na območju občine Postojna, stran 1260.

Na podlagi 18., 19. in 22. člena zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list SRS, št. 1/81) ter na podlagi 23. in 28. člena statuta občine Postojna (Uradni list RS, št. 21/91) so zbori Skupščine občine Postojna na 17. skupni seji dne 5. 12. 1991 sprejeli
ODLOK
o spremembah odloka o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov ter naravnih znamenitosti na območju občine Postojna
1. člen
V odloku o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov ter naravnih znamenitosti na območju občine Postojna (Uradne objave, št. 29/84), se pred 1. členom doda rimsko št. I. in naslov poglavja, ki se glasi: »Določitev kulturnih in zgodovinskih spomenikov ter naravnih znamenitosti«.
2. člen
V 6. členu se doda nova 58. točka, ki se glasi:
»Postojna – jamska restavracija – pos. spom.«
3. člen
V 10. členu se v prvem odstavku za besedami: »datum april 1984« dodajo besede »in februar 1991,«, besedi »Komite« pa se nadomestita z besedama »Sekretariat«.
4. člen
Za 10. členom se doda rimska številka II. in naslov poglavja »Varstvo spomenikov in naravnih znamenitosti«.
5. člen
Za 19. členom se doda rimska številka III. in naslov poglavja »Upravljanje s spomeniki in naravnimi znamenitostmi« ter novi členi, ki se glasijo:
»18. a člen
Glede na to, da sta Postojnska jama in Predjamski grad svetovno znani naravni znamenitosti oziroma kulturna spomenika izrednega pomena za občino Postojna in da se je v zvezi z njima razvila obsežna turistična in krajevna infrastruktura, ki je prostorsko in ekonomsko vezana nanju, je ustrezno upravljanje s to naravno znamenitostjo in tem kulturnim spomenikom nenadomestljiv pogoj za delo drugih organizacijsko in prostorsko povezanih turističnih objektov na tem področju.
18. b člen
Za upravljanje s celotnim postojnskim jamskim sistemom, naravnimi znamenitostmi na območju občine Postojna, Jamsko restavracijo in Predjamskim gradom se ustanovi javno podjetje »Postojnska jama«.
Javno podjetje ustanovi Skupščina občine Postojna z odlokom.
18. c člen
Javno podjetje, na katerega je preneseno upravljanje z naravnimi znamenitostmi, kulturnimi in ostalimi spomeniki iz prejšnjega člena, je dolžno upravljati z njimi v skladu z zakonom o naravni in kulturni dediščini, tem odlokom, zlasti pa tako, da ohranja naravno okolje in značilno podobo objektov, izvirnost znamenitosti in da zagotavlja njihovo vzdrževanje in dostopnost.
18. d člen
Sredstva, pridobljena z upravljanjem, se po pokritju stroškov poslovanja javnega podjetja uporabijo za ohranjanje naravnih znamenitosti oziroma kulturnih spomenikov in za širitev ter razvoj turistične infrastrukture občine Postojna in za druge investicije, ki omogočajo turistični razvoj občine Postojna.«
6. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 402-2/84
Postojna, dne 5. decembra 1991.
Predsednik
Skupščine občine Postojna
Igor Bratina, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti