Uradni list

Številka 29
Uradni list RS, št. 29/1991 z dne 12. 12. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 29/1991 z dne 12. 12. 1991

Kazalo

1225. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o ravnanju z odpadki na območju občine Novo mesto, stran 1229.

Na podlagi 17. člena zakona o ravnanju z odpadki (Uradni list SRS, št. 8/78 in 29/86), 3. in 41. člena zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82), 3. in 5. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 21/86, 47/87 in 5/90) in 8. člena odloka o sestavi in pristojnostih zborov SO Novo mesto (Skupščinski Dolenjski list, št. 21/89 in 6790) je Skupščina občine Novo mesto na sejah zborov dne 28. 11. 1991 sprejela
ODLOK
o spremembah in dopolnitvah odloka o ravnanju z odpadki na območni občine Novo mesto
1. člen
6. alinea 10. člena odloka o ravnanju z odpadki na območju občine Novo mesto (Skupščinski Dolenjski list, št. 19/87 in 21/87 – v nadaljnjem besedilu: odlok) se spremeni tako, da se glasi:
»- usedline iz kanalizacije in komunalnih čistilnih naprav, dehidrirane tako, da vsebujejo najmanj 35% suhe snovi,«.
2. člen
Drugi odstavek 12. člena odloka se spremeni tako, da se glasi:
»Povzročitelji si morajo sami preskrbeti posodo za odpadke, sicer to lahko opravi Komunala na njihove stroške. Za povzročitelje iz gospodinjstev posode nabavi, vzdržuje in jih obnavlja Komunala. Te posode so osnovna sredstva Komunale.«
3. člen
Tretji odstavek 12. člena odloka se spremeni tako, da se glasi:
»Povzročitelji odpadkov morajo redno vzdrževati in obnavljati posode za odpadke. Posode za odpadke povzročiteljev iz gospodinjstev, ki so osnovna sredstva Komunale, redno vzdržuje in obnavlja Komunala.«.
4. člen
V 13. členu se tretji odstavek spremeni tako, da se glasi:
»Pri določanju lokacije zbirnih mest mora Komunala povzročiteljem odpadkov zagotoviti približno enake pogoje za odlaganje odpadkov.«.
5. člen
Drugi odstavek 15. člena odloka se spremeni tako, da se glasi:
»Zbirna mesta v obstoječih naseljih uredi Komunala v sodelovanju s KS.«.
6. člen
Drugi odstavek 24. člena odloka se spremeni tako, da se glasi:
»Pogostost odvoza mora biti v skladu s sanitarno-tehničnimi zahtevami, vendar najmanj vsak peti dan.«.
7. člen
V zadnji vrsti 40. člena odloka se številka »60« nadomesti s »30«.
8. člen
V prvem odstavku 40. člena se v prvem stavku za dvopičjem beseda »občani« zamenja z besedo »gospodinjstva«.
9. člen
42. člen se dopolni in preoblikuje tako, da se na novo glasi:
»Osnova za plačevanje smetarine je koristna površina objekta oziroma stanovanja in se plačuje:
– pri gospodinjstvih od vseh koristnih površin v stavbi oziroma stanovanju, ne pa od neizrabljenih podstrešnih prostorov in pri kmečkih gospodinjstvih ne od kmetijskih gospodarskih objektov in tistih prostorov v stanovanjski hiši kmečkega gospodinjstva, ki se uporabljajo za kmetijske gospodarske namene,
– pri negospodarskih in gospodarskih dejavnostih od vseh koristnih površin v objektu in tistih zunanjih površin, ki služijo opravljanju dejavnosti, kot so: parkirni prostori, odprta skladišča, delovne površine na prostem, ipd., v skladu z drugim odstavkom 39. člena tega odloka se lahko zavezanci izjemoma dogovorijo z JP Komunala, da bodo plačevali smetarino po m3 odpadkov.
Za čas, ko se objekt, za katerega gre obveznost plačevanja smetarine, daljši čas (nad 1 mesec) ne bo uporabljal, ali se uporablja le občasno, sme Komunala na predhodno zahtevo zavezanca določiti smetarino v višini največ 25% obveznosti.
Za kmečka gospodinjstva sme Komunala na zahtevo zavezanca ali ha predlog KS določiti smetarino v višini 30% polne obveznosti. Kmečkemu gospodinjstvu, ki poleg kmetijske dejavnosti opravlja tudi dopolnilno dejavnost, s katero povzroča odpadke, se odmeri plačilo odvoza odpadkov v polni obveznosti.
Kmečka gospodinjstva so do znižanja smetarine upravičena, če narava lastne kmetijske proizvodnje omogoča recikliranje bioloških odpadkov na način, ki je neškodljiv za okolico.
Za kmečko gospodinjstvo se šteje tisto gospodinjstvo, katerega nosilci so pokojninsko in invalidsko zavarovani kot kmetje in so lastniki zaščitene kmetije ali je enemu od članov gospodinjstva priznan status kmeta, ker z osebnim delom intenzivno obdeluje najmanj 1 ha obdelovalnih zemljišč (v lasti gospodinjstva ali v najemu) in ima ustrezno mehanizacijo ali gospodinjstvo, ki ima lastno letno prirejo 250 kg živine oziroma redi eno glavo velike goveje živine.«.
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-03/81
Novo mesto, dne 28. novembra 1991.
Predsednik
Skupščine občine Novo mesto
Marjan Dvornik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti