Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/1991 z dne 6. 12. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/1991 z dne 6. 12. 1991

Kazalo

1177. Odločba o ugotovitvi, da 7. točka 38. člena pravilnika o pogojih in merilih za uporabo sredstev solidarnosti Samoupravne stanovanjske skupnosti Maribor ni v nasprotju z zakonom, stran 1174.

ODLOČBA
Ustavno sodišče Republike Slovenije je na predlog Tovarne kovinske opreme Primat iz Maribora v postopku za oceno zakonitosti pravilnika o pogojih in merilih za uporabo sredstev solidarnosti Samoupravne stanovanjske skupnosti Maribor na seji dne 7. 11. 1991
ugotovilo:
Sedma točka 38. člena pravilnika o pogojih in merilih za uporabo sredstev solidarnosti Samoupravne stanovanjske skupnosti Maribor (Medobčinski uradni vestnik občin Dravograd, Maribor, Pesnica, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem in Ruše, št. 10/89 in 1/90) ni v nasprotju z zakonom.
Obrazložitev:
Predlagateljica meni, da je sedma točka 38. člena pravilnika v nasprotju s 1. členom zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o računovodstvu, po katerem se mora v rezultatu poslovanja obračunani znesek davkov in prispevkov, če je večji od dobička, sorazmerno zmanjšati. Predlagateljica, ki je v izgubi, je morala v začetku leta 1991 refundirati že vplačana sredstva solidarnosti v letu 1990, zaradi česar je bila po njenem mnenju oškodovana, ker ni dobila nobenega solidarnostnega stanovanja, čeprav je bila do njega upravičena, ker so bila vsa stanovanja zgrajena iz sredstev, vplačanih v letu 1989, h katerim je tudi ona prispevala.
Predlog ni utemeljen.
Z izpodbijanim pravilnikom je Samoupravna stanovanjska skupnost Maribor opredelila pogoje in merila za pridobivanje stanovanjske pravice na stanovanjih, zgrajenih s sredstvi solidarnosti. V 38. členu je določila osnove za prednostni vrstni red, po katerem se bodo dodeljevala stanovanja. Med temi osnovami je pod točko 7 določena tudi osnova »izločena sredstva za solidarnost v preteklem letu«, ki je ovrednotena glede na višino izločenih sredstev.
Novi tretji odstavek 28. člena zakona o računovodstvu (Uradni list SFRJ, št. 12/89, 35/89, 3/90, 42/90, 61/90) se glasi:
»Znesek davkov in prispevkov iz rezultata se v seštevku ne more obračunavati v večjem znesku od dobička. Če je skupni znesek vseh davkov in prispevkov iz rezultata, ne glede na osnovo za njihovo izračunavanje, večji od zneska dobička, se davki in prispevki sorazmerno zmanjšajo, dokler se v seštevku ne izenačijo z zneskom ugotovljenega dobička.«
Navedena dopolnitev zakona je začela veljati 20. 10. 1990. Skupščina Republike Slovenije je dne 22. 11. 1990 izdala odlok o soglasju k temu zakonu, kar po 3. točki amandmaja XCVI k ustavi RS pomeni, da navedeni zvezni zakon velja v Republiki Sloveniji.
Določanje obsega združevanja sredstev za solidarnost v stanovanjski skupnosti ter določanje pogojev in meril za sestavo prednostnega vrstnega reda je spadalo v samoupravno urejanje družbenoekonomskih odnosov na področju stanovanjskega gospodarstva. Stanovanjska skupnost je te odnose uredila s svojimi samoupravnimi splošnimi akti. Z izpodbijanim pravilnikom je med drugim določila tudi merila za sestavo liste upravičencev za dodelitev solidarnostnih stanovanj in posojil. Po sedmi točki 38. člena pravilnika je z večjim številom točk ovrednotila tiste delovne organizacije, ki so prispevale več sredstev za solidarnost.
Ugotavljanje rezultata poslovanja oziroma njegovega računovodskega izkaza je zakonska obveznost gospodarskega subjekta. Po noveli zakona o računovodstvu je bilo podjetje glede na izkazano izgubo dolžno sorazmerno zmanjšati že vplačani prispevek za solidarnost pri gradnji in uporabi stanovanj v preteklem letu. Ta zakonska obveznost podjetja nima nič skupnega z vrednotenjem deleža dejansko plačanih solidarnostnih sredstev, kot je urejeno v izpodbijanem pravilniku, ter iz nje ne more izhajati zahteva po uskladitvi tega pravilnika z zakonom o računovodstvu.
Ustavno sodišče je sprejelo to odločbo po uporabi 2. alinee tretjega odstavka 25. člena zakona o postopku pred Ustavnim sodiščem SRS (Uradni list SRS, št. 39/74 in 28/76) na seji v naslednji sestavi: predsednik dr. Peter Jambrek in sodniki: dr. Tone Jerovšek, mag. Matevž Krivic, dr. Anton Perenič, dr. Janez Šinkovec in dr. Lovro Šturm.
Št. U-I-70/91-7
Ljubljana, dne 7. novembra 1991.
Predsednik
Ustavnega sodišča
Republike Slovenije
dr. Peter Jambrek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti