Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/1991 z dne 6. 12. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/1991 z dne 6. 12. 1991

Kazalo

1175. Sklep o izdajanju blagajniških zapisov Banke Slovenije, stran 1173.

Na podlagi 4. točke 25. člena, 29. člena ter drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
SKLEP
o izdajanju blagajniških zapisov Banke Slovenije
1. Banka Slovenije za uravnavanje količine denarja v obtoku, izdaja prenosljive blagajniške zapise, ki jih vpisujejo banke v svojem imenu in za svoj račun ali v svojem imenu in za tuj račun, v obsegu, rokih, po pogojih in na način, določen s tem sklepom.
2. Blagajniške zapise izdaja Banka Slovenije do okvirnega zneska, ki ga v skladu z denarnimi gibanji za vsako posamezno izdajo določi guverner Banke Slovenije tako, da celotno stanje izdanih, neizplačanih blagajniških zapisov ne presega skupnega zneska.
Banke vpisujejo blagajniške zapise Banke Slovenije v zneskih, zaokroženih na milijon tolarjev.
3. Blagajniške zapise izdaja Banka Slovenije z rokom, ki ga v skladu z denarnimi gibanji določi za posamezno izdajo guverner Banke Slovenije.
Banka Slovenije lahko predčasno odkupi lastne blagajniške zapise ne glede na čas, ki je še ostal do njihovega dospetja.
4. Banka Slovenije izdaja svoje blagajniške zapise z direktno ponudbo bankam ali s predhodnim zbiranjem ponudb od bank prek avkcije.
5. Sklep o posredovanju na trgu vrednostnih papirjev z izdajo ali odkupom blagajniških zapisov Banke Slovenije izda guverner Banke Slovenije.
S sklepom iz prvega odstavka te točke guverner Banke Slovenije določi natančnejše pogoje za prodajo blagajniških zapisov in to: obliko posredovanja, z neposredno ponudbo bankam ali prek avkcije; datum posredovanja oziroma avkcije; skupni znesek; rok; obrestno mero; provizijo in druge pogoje prodaje ali nakupa blagajniških zapisov.
Sklep z neposredno ponudbo za vpis blagajniških zapisov z vnaprej določenimi pogoji Banka Slovenije pošlje vsem bankam.
Sklep o prodaji blagajniških zapisov na avkciji Banka Slovenije sporoči bankam kot svojo namero, s katero sporoči datum avkcije, rok, v katerem morajo banke poslati svoje ponudbe in rok, v katerem bodo objavljeni rezultati avkcije. Drugi pogoji so do zaključka avkcije poslovna tajnost Banke Slovenije.
6. Blagajniški zapisi Banke Slovenije, kupljeni z neposredno ponudbo ali na avkciji so v depoju na posebnem računu pri Banki Slovenije. Če banka proda blagajniške zapise Banke Slovenije pred rokom dospetja drugi banki mora o tem obvestiti Banko Slovenije.
7. Banka Slovenije izplača glavnico in obresti na vpisane blagajniške zapise v roku njihove dospelosti.
Obresti se obračunavajo in plačajo ob roku dospetja blagajniških zapisov.
8. Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. DP 15/91
Ljubljana, dne 2. decembra 1991.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti