Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/1991 z dne 6. 12. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/1991 z dne 6. 12. 1991

Kazalo

1172. Pravilnik o višini povračil stroškov in o načinu izplačevanja nadomestil in povračil stroškov osebam v zvezi z izvrševanjem vojaške dolžnosti in med opravljanjem drugih nalog obrambe in zaščite, stran 1165.

Na podlagi prvega odstavka 37. člena in 1. točke 41. člena zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91) ter prvega odstavka 65. člena zakona o vojaški dolžnosti (Uradni list RS, št. 18/91) izdajata minister za obrambo in minister za finance
PRAVILNIK
o višini povračil stroškov in o načinu izplačevanja nadomestil in povračil stroškov osebam v zvezi z izvrševanjem vojaške dolžnosti in med opravljanjem drugih nalog obrambe in zaščite
1. člen
S tem pravilnikom se določa višina povračil stroškov in način njihovega izplačevanja ter način izplačevanja nadomestil in povračil stroškov nabornikom, vojakom in osebam v rezervni sestavi (v nadaljnjem besedilu: vojaški obvezniki) in gojencem vojaških šol v zvezi z izvrševanjem vojaške dolžnosti ter državljanom pri opravljanju nalog obrambe in zaščite, določenih z zakonom.
POVRAČILO STROŠKOV ZA SLUŽBENO POTOVANJE
2. člen
Osebam iz prejšnjega člena pripada povračilo potnih stroškov, kadar službeno potujejo izven kraja službovanja. Povračilo obsega povračilo stroškov za osebni prevoz ter povračilo stroškov za prenočišče in prehrano, ki so jih osebe imele v zvezi s službenim opravkom.
3. člen
Za kraj službovanja se po tem pravilniku šteje kraj, v katerem je sedež vojaške enote, zavoda ali štaba, v katerega je oseba vpoklicana k opravljanju službe. Kraj službovanja obsega območje kraja in 10 km širok pas od sedeža enote, zavoda, štaba ali organa. Za kraj službovanja se šteje tudi luka, v kateri je sedež plovne enote.
4. člen
Za službeno potovanje se po tem pravilniku šteje vsako potovanje izven kraja službovanja, na katerega je oseba napotena, da bi opravila službeni opravek.
Za službeno potovanje se šteje tudi:
1. potovanje izven kraja službovanja zaradi poziva sodišča ali drugega državnega organa, če kraj službovanja ni v kraju stalnega prebivališča;
2. potovanje izven kraja službovanja zaradi zdravniškega pregleda na podlagi napotnice ali poziva pristojnega sanitetnega oziroma zdravstvenega organa.
5. člen
Za službeno potovanje se lahko uporabijo prevozna sredstva rednega javnega prometa. Vrsto prevoznega sredstva ter razred določi oseba, ki odredi službeno potovanje.
Prevoz z letalom ali zasebnim prevoznim sredstvom ter uporaba spalnika se lahko odredi, če to terja nujnost opravka ali interes službe.
Na službenem potovanju se potuje po najkrajši poti oziroma po poti, ki omogoča glede na prometne zveze in vrsto prevoznega sredstva najsmotrnejše službeno potovanje.
POVRAČILO STROŠKOV ZA OSEBNI PREVOZ
6. člen
Povračilo stroškov za osebni prevoz se priznava:
1. za prevoz z vlakom oziroma z ladjo v razredu, do katerega ima oseba pravico, ter z avtobusom – v višini cene vozovnice po veljavni tarifi;
2. za prevoz z letalom, za uporabo ležišča v spalniku, kabine oziroma postelje v spalniku ali na ladji – v višini cene po veljavni tarifi;
3. za prevoz na smeri, na kateri ni rednega javnega prometa – v višini kilometrine, ki jo določi Izvršni svet Skupščine Republike Slovenije za delavce republiških organov.
Poleg povračila stroškov za prevoz iz prejšnjega odstavka se priznajo tudi stroški za rezervacijo sedeža ter stroški osebnega prevoza in prevoza prtljage do kraja odhoda javnega prometnega sredstva in nazaj, če ti stroški niso všteti v ceno vozovnice za prevoz z ustreznim prometnim sredstvom.
7. člen
Vojaku in gojencu vojaške šole pripada povračilo stroškov za osebni prevoz tudi, če potuje v zvezi:
1. z boleznijo ali okrevanjem domov oziroma v kraj, kamor je poslan;
2. z rednim, izrednim ali nagradnim dopustom;
3. z osebnim opravkom v primeru smrti ožjega družinskega člana;
4. s semestralnimi počitnicami, kadar je na šolanju, ki traja 10 ali več mesecev – od kraja šolanja do doma in nazaj.
Določbe 1. in 3. točke prejšnjega odstavka se uporabljajo tudi za vojaške obveznike – osebe v rezervni sestavi v zvezi z izvrševanjem vojaške dolžnosti.
POVRAČILO STROŠKOV ZA PREHRANO – DNEVNICA
8. člen
Vojaškemu obvezniku in gojencu vojaške šole, ki se na vpoklic zglasi pri pristojnem organu in je poslan v enoto, zavod ali štab, pripada dnevnica za čas, ko je na poti od stalnega ali začasnega prebivališča do enote, zavoda oziroma štaba, v katerega je poslan, če mu ni na potovanju zagotovljena brezplačna prehrana.
Rezervnemu častniku, rezervnemu podčastniku in vojaškemu uslužbencu ter vojaku v rezervi, ki je postavljen na formacijsko mesto rezervnega častnika, podčastnika ali vojaškega uslužbenca, pripada v miru med izvrševanjem vojaške dolžnosti 30% dnevnice, vojaku v rezervni sestavi pa 10% dnevnice tudi v primeru, če mu je zagotovljena brezplačna prehrana.
9. člen
Dnevnica pripada tudi državljanom, če jim ni zagotovljena brezplačna prehrana:
– ko so na usposabljanju v enotah za zveze, civilni zaščiti, službi za opazovanje in obveščanje ali v operativnih enotah splošnih reševalnih služb, če so bili vpoklicani s pozivom pristojnega organa občine ali republike ali jim ta izda potrdilo o udeležbi na usposabljanju in če traja usposabljanje nad 8 ur dnevno;
– ko opravljajo dejanske naloge zaščite in reševanja, če jih opravljajo nad 8 ur dnevno.
10. člen
Višina dnevnice po tem pravilniku je enaka višini dnevnice, ki jo za delavce republiških državnih organov določi Izvršni svet Skupščine Republike Slovenije.
Osebe iz 8. in 9. člena tega pravilnika so upravičene do:
a) cele dnevnice za vsakih 24 ur službenega potovanja ali če je službeno potovanje trajalo manj kot 24 ur, toda več kot 12 ur;
b) polovične dnevnice, če je službeno potovanje trajalo več kot 8 ur, vendar ne več kot 12 ur;
c) znižane dnevnice, če je službeno potovanje trajalo več kot 6 ur, vendar ne več kot 8 ur.
POVRAČILO STROŠKOV ZA PRENOČIŠČE
11. člen
Če vojaškemu obvezniku in gojencu vojaške šole ni zagotovljena brezplačna nastanitev v hotelu, internatu, vojašnici, šotoru ipd. ali v objektu podjetja ali druge organizacije, ki se ukvarja z organiziranjem in zagotavljanjem nastanitve, se mu prizna povračilo dejanskih stroškov za prenočišče.
Stroški za prenočišče se povrnejo na podlagi računa za prenočevanje v hotelu B ali nižje kategorije v višini zneska računa.
Če oseba ni mogla dobiti prenočišča v hotelu B kategorije, se ji lahko izjemoma priznajo stroški za prenočišče v hotelu A kategorije.
12. člen
Po določbah prejšnjega člena se prizna povračilo stroškov za prenočišče tudi državljanom v primeru iz 9. člena tega pravilnika, če jim ni zagotovljena brezplačna nastanitev.
NAČIN IZPLAČEVANJA POVRAČIL STROŠKOV ZA PREVOZ, NASTANITEV IN PREHRANO
13. člen
Pravica do povračila stroškov, predpisanih v tem pravilniku, se uveljavlja z vložitvijo pisne zahteve pristojni enoti, štabu, zavodu ali organu oziroma na podlagi seznama udeležencev.
Obračun potnih stroškov, predložen na predpisanem obrazcu potnega naloga, se šteje za vloženo zahtevo. Obrazec potnega haloga je enak kot za delavce republiških državnih organov.
K zahtevi se priložijo naslednja dokazila:
1. za povračilo za službeno potovanje – račun za stroške prenočišča, dokazilo o stroških za osebni prevoz ter potrdila o drugih stroških, nujnih za izvršitev službenega opravka;
2. za povračilo stroškov za osebni prevoz zaradi osebnega opravka v primeru smrti ožjega družinskega člana – izpisek iz mrliške matične knjige in izjava o stopnji sorodstva z umrlim družinskim članom;
3. v drugih primerih – nujna dokazila o okoliščinah ali dejstvih, od katerih je odvisna pravica do povračila stroškov.
14. člen
Zahteva iz prejšnjega člena se vloži v 15 dneh od zaključka potovanja oziroma aktivnosti, pri kateri je nastala pravica do povračila stroškov.
Izplačilo povračil stroškov se izvrši ob predložitvi predpisanih listin, najpozneje pa v roku 15 dni po njihovi predložitvi.
15. člen
Izplačilo stroškov po tem pravilniku opravljajo:
1. vojaška enota, zavod oziroma štab za vojaške obveznike svoje sestave;
2. upravni organ občine oziroma mesta ali republike, pristojen za obrambne zadeve, kadar so se naloge izvrševale na podlagi vpoklica tega organa ali je ta organ potrdil udeležbo na predpisanem obrazcu. Gojencem vojaških šol izplačuje stroške vojaška šota, na katero so vpisani. Pripadnikom rezervnega sestava organa za notranje zadeve izplačuje stroške pristojna organizacijska enota organa za notranje zadeve;
3. podjetje, zavod ali druga organizacija za opravljanje dejanskih nalog zaščite in reševanja v primerih, določenih v zakonu.
NAČIN IZPLAČEVANJA NADOMESTIL
16. člen
Vojaškim obveznikom, ki so vpoklicani v zvezi z izvrševanjem vojaške dolžnosti, se izplačujejo nadomestila, ki jim pripadajo po 65. členu zakona o vojaški dolžnosti, na naslednji način:
1. vojaškemu obvezniku, ki je v delovnem razmerju, izplača nadomestilo plače neposredno podjetje ali druga organizacija oziroma delodajalec. Podjetje ali druga organizacija oziroma delodajalec vloži zahtevo za povračilo izplačanega nadomestila plače pri upravnem organu občine oziroma mesta, pristojnem za obrambne zadeve, ki vodi vojaškega obveznika v evidenci;
2. vojaškemu obvezniku, ki samostojno opravlja dejavnost, se nadomestilo izgubljenega zaslužka obračuna in izplača na podlagi potrdila pristojne uprave za družbene prihodke o višini bruto zavarovalne osnove, od katere je vojaški obveznik obračunal in plačal prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za mesec pred prejemom vpoklica;
3. vojaškemu obvezniku, ki ni v delovnem razmerju, ne opravlja samostojne dejavnosti, ne prejema pokojnine ali denarnega nadomestila zaradi začasne brezposelnosti oziroma ne pridobiva dohodka na kakšen drug način, se izplača denarno nadomestilo v višini zajamčene plače, zmanjšane za davke in prispevke, na podlagi njegove pisne izjave in potrdila zavoda za zaposlovanje;
4. vojaškemu obvezniku, ki prejema nadomestilo zaradi začasne brezposelnosti, se izplača razlika do višine zajamčene plače v Republiki Sloveniji na podlagi listine o denarnem nadomestilu zaradi začasne brezposelnosti;
5. vojaškemu obvezniku, ki prejema pokojnino oziroma štipendijo, se izplača razlika do višine zajamčene plače v Republiki Sloveniji na podlagi listine o izplačilu pokojnine oziroma štipendije.
Vojaškemu obvezniku iz 1., 3., 4. in 5. točke se izplača nadomestilo, zmanjšano za davke in prispevke, izplačevalec nadomestila za vojaške obveznike iz 1. in 4. točke obračuna in vplača pripadajoče davke in prispevke.
Vojaškim obveznikom iz 2. točke se izplača nadomestilo v bruto znesku, povečano za prispevke za socialno varnost, ki jih plačuje delodajalec.
17. člen
Določbe prejšnjega člena o načinu izplačevanja nadomestil, se primerno uporabljajo tudi za državljane med usposabljanjem v enotah za zveze, civilni zaščiti in v službi za opazovanje in obveščanje ter v operativnih enotah reševalnih služb, kadar so klicani s pozivom pristojnega organa občine oziroma republike ali jim je ta organ izdal potrdilo o udeležbi na usposabljanju, kot tudi za osebe, ki opravljajo dejanske naloge zaščite in reševanja, če bi morale v tem času delati, skladno s tretjim odstavkom 138. člena zakona o obrambi in zaščiti.
18. člen
Nadomestila se izplačujejo po izvršitvi dolžnosti, če traja dolžnost več kot en mesec, se nadomestilo izplačuje mesečno za nazaj:
Zahtevki za nadomestilo plače oziroma listine za obračun nadomestila izgubljenega zaslužka in denarnega nadomestila se predložijo v 30 dneh po izvršitvi dolžnosti pri občinskem upravnem organu, pristojnem za obrambne zadeve, ki vodi vojaškega obveznika v vojaški evidenci, na obrazcih, ki so sestavni del tega pravilnika.
Upravni organ iz prejšnjega odstavka odloči o zahtevi v zadevah, ki se financirajo iz proračuna občine, če gre za zadeve, ki se financirajo iz proračuna Republike Slovenije, odstopi listine republiškemu upravnemu organu, pristojnemu za obrambne zadeve.
Če gre za opravljanje dejanskih nalog zaščite in reševanja, upravni organ, pristojen za obrambne zadeve, odstopi listine podjetju ali drugi organizaciji, ki po zakonu o obrambi in zaščiti zagotavlja sredstva za ta namen.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
19. člen
Določbe tega pravilnika se smiselno uporabljajo tudi za vojaške obveznike, ki so razporejeni v rezervni sestav organov za notranje zadeve.
20. člen
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, preneha veljati navodilo o načinu izplačevanja nadomestila osebam v rezervnem sestavu med vojaško službo v teritorialni obrambi (Uradni list SRS, št. 7/77) in pravilnik komandanta Teritorialne obrambe SR Slovenije o povračilu potnih in drugih stroškov v teritorialni obrambi, št. 443/1-83 z dne 20. 5. 1983.
21. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 801/2233
Ljubljana, dne 25. novembra 1991.
Minister za obrambo
Janez Janša l. r.
 
Minister za finance
Dušan Šešok l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti