Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/1991 z dne 14. 11. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/1991 z dne 14. 11. 1991

Kazalo

968. Sklep o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka na območju Krajevne skupnosti Račna, stran 964.

Na podlagi 8. člena zakona o referendumu in o drugih oblikah osebnega izjavljanja (Uradni 1. SRS, št. 23/77 in 18/88), 3. člena zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85) in 15. člena statuta Krajevne skupnosti Račna je Svet KS Račna na svoji seji dne 2. 11. 1991 sprejel
SKLEP
o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka na območju Krajevne skupnosti Račna
I
Za območje KS Račna, ki obsega vasi: Predole, Mala Račna, Velika Račna in Čušperk, se razpiše referendum za uvedbo samoprispevka v denarju za sofinanciranje srednjeročnega programa komunalnega urejanja vasi (komunalnih, cestnih in drugih objektov), po katerem se bodo izboljšali pogoji za uporabo nepremičnin občanov na območju KS Račna. Izvajanje programa bo potekalo skladno s potrebami in možnostmi ter bo krajevno usklajeno.
II
Referendum bo v nedeljo 1. 12. 1991, od 7. ure do 19. ure na običajnem glasovalnem mestu v Družbenem domu v Račni. Referendum izvede petčlanska volilna komisija, ki jo bo imenoval Svet krajevne skupnosti.
III
Predvideno je, da bo s samoprispevkom zbranih 1,000.000 SLT za sofinanciranje srednjeročnega programa komunalnega urejanja vasi.
IV
Samoprispevek bo uveden za obdobje 5 let in sicer od 1. 1. 1992 do 31. 12. 1996.
V
Samoprispevek bodo plačevali delovni ljudje in občani, ki stalno prebivajo na območju KS Račna in občani, ki imajo na območju KS Račna stanovanjsko ali počitniško hišo in nimajo stalnega prebivališča na območju KS Račna in sicer:
1. občani, ki prejemajo osebne dohodke iz delovnega razmerja pri pravnih osebah ali pri zasebnih delodajalcih, oziroma nadomestilo osebnega dohodka v višini 1,5% od osebnih dohodkov in nadomestil, zmanjšanih za davek od osebnih prejemkov in prispevkov za, socialno varnost;
2. občani, ki prejemajo osebno ali družinsko pokojnino v višini 0,75% zmanjšano za davek od osebnih prejemkov in prispevkov za socialno varnost;
3. občani, ki so zavezanci davka od kmetijske dejavnosti v višini 5% od letnega katastrskega dohodka nezgodnih in gozdnih zemljišč;
4. občani, ki so zavezanci za davek od opravljanja dejavnosti
– od izbrane bruto zavarovalne osnove zmanjšane za prispevke za socialno varnost 2%,
– od ugotovljenega dobička 1%;
5. občani, ki imajo prejemke za priložnostno opravljanje storitev:
– od posameznega bruto prejemka, zmanjšanega za plačani davek po 15. členu zakona o dohodnini 1,58%;
6. občani, ki imajo nepremičnine, to je stanovanjsko hišo ali počitniško hišo na območju KS Račna, nimajo pa v njej stalnega bivališča:
– v dveh letnih obrokih, za leto 1992, 1993, 1994, 1995, 1996 in sicer 3% od povprečnega mesečnega osebnega dohodka za mesec januar in julij, ugotovljenega po podatkih Zavoda Republike Slovenije za statistiko za zaposlene v gospodarstvu.
VI
Samoprispevek se ne plačuje od prejemkov iz socialno-varstvenih pomoči, od priznavalnin, od invalidnine in drugih prejemkov po predpisih o vojaških invalidih in civilnih invalidih vojne, od denarnega nadomestila za telesno okvaro, od dodatka za pomoč in postrežbo, od pokojnine, ki ne presega zneska najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo, od starostne pokojnine, priznane po zakonu o starostnem zavarovanju kmetov, od štipendij učencev in študentov ter od nagrad, ki jih prejemajo študenti in učenci na proizvodnem delu oziroma na delovni praksi.
Samoprispevek se ne plačuje od osebnega dohodka delavcev in drugih občanov, ki ne presega zneska osebnega dohodka, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavcev, določenega z zakonom. Znesek obračunanega in odtegnjenega samoprispevka od pokojnine oziroma od osebnega dohodka delavcev in drugih delovnih ljudi, ne sme biti večji od razlike med priznano pokojnino in pokojnino, ki ne presega zneska najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo, oziroma med akontacijo osebnega dohodka in zneska osebnega dohodka, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavcev, določenega z zakonom.
VII
Plačane zneske samoprispevka se odšteje od osnove za dohodnino (7. člen zakona o dohodnini, Uradni l. RS, št. 48/90).
VIII
S sredstvi samoprispevka, ki se bodo zbirala na posebnem računu, bo upravljal Svet Krajevne skupnosti Račna, ki je tudi odgovoren za zbiranje sredstev in izvajanje del.
Svet bo enkrat letno poročal na zboru občanov o izvajanju programa, za katerega je razpisan samoprispevek.
IX
Pravico do glasovanja na referendumu imajo vsi občani KS Račna, ki so vpisani v splošnem volilnem imeniku. Pravico glasovanja imajo tudi lastniki stanovanjskih ali počitniških hiš na območju KS Račna, ki nimajo stalnega prebivališča na območju te KS in občani, ki še niso vpisani v splošnem volilnem imeniku, so pa že zaposleni v družbenem ali zasebnem sektorju.
X
Volilna komisija KS vodi referendum, ugotovi rezultate in izdela zaključno poročilo o izidu referenduma na območju KS.
Glasovanje o referendumu vodi na glasovalnem mestu volilni odbor, ki ga imenuje volilna komisija.
XI
Izid referenduma se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
XII
Zavezanci plačila samoprispevka iz V. točke pod 6. plačajo zneska do 15. aprila oziroma 15. oktobra v tekočem letu.
XIII
Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka pri izplačevalcih osebnega dohodka kontrolira Služba družbenega knjigovodstva in Občinska uprava za družbene prihodke, plačilo zavezancev iz XII. točke pa Svet krajevne skupnosti.
XIV
Na referendumu glasujejo delovni ljudje in občani neposredno in tajno z glasovnico, na kateri je naslednje besedilo:
                               KRAJEVNA SKUPNOST
                                     RAČNA
 
                                   GLASOVNICA
 
    Na referendumu za uvedbo samoprispevka v KS Račna, dne 1. 12. 1991, za
sofinanciranje srednjeročnega programa komunalnega urejanja vasi na območju
KS, po katerem se bodo izboljšali pogoji nepremičnin občanov na območju KS
Račna glasujem
 
    »ZA«                                                               PROTI«
 
    samoprispevek za dobo od 1. 1. 1992 do 31. 12. 1996.
    Delovni ljudje in občani izpolnjujejo glasovnico tako, da obkrožijo besedo
»za«, če se strinjajo z uvedbo samoprispevka, besedo »proti«, če se ne
strinjajo z uvedbo samoprispevka.
XV
Sredstva za izvedbo referenduma zagotovi Krajevna skupnost Račna.
XVI
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije ter na krajevno običajen način.
Velika Račna, dne 6. novembra 1991.
Predsednik
Sveta Krajevne skupnosti Račna
Jože Podržaj l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti