Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/1991 z dne 25. 10. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/1991 z dne 25. 10. 1991

Kazalo

778. Sklep o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka na območju krajevne skupnosti Dole pri Litiji, stran 758.

Na podlagi 8. člena zakona o referendumu in drugih oblikah osebnega izjavljanja (Uradni list SRS, št. 23/77 in 18/88), 3. člena zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85) in 20. člena statuta Krajevne skupnosti Dole pri Litiji je svet Krajevne skupnosti Dole pri Litiji na podlagi sklepov zborov občanov po soseskah na 12. redni seji dne 20. 10. 1991 sprejel
SKLEP
o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka na območju Krajevne skupnosti Dole pri Litiji
1. člen
Za območje Krajevne skupnosti Dole pri Litiji se razpiše referendum za uvedbo samoprispevka za:
– sofinanciranje del pri rekonstrukciji naslednjih lokalnih cest:
Dole-Sopota (do regionalne ceste)
Dole-Dobovica-Gradišče-Ravne na Šentrupertom
Dole-Gabrovka (do meje s Krajevno skupnostjo Gabrovka),
– za izdelavo projekta za rekonstrukcijo lokalne ceste od križišča Sadihne do vasi Velika Preska in za lokalno cesto od vasi Gradišče do Ježevka,
– vzdrževanje krajevnih cest.
2. člen
Samoprispevek se uvede za dobo petih let in sicer za čas od 1. januarja 1992 do 31. decembra 1996 leta.
3. člen
Vrednost programa samoprispevka iz 1. člena tega sklepa znaša 15,302.330 SLT.
S samoprispevkom bo zbrano 3,446.953 SLT.
Način in razporejanje sredstev je razviden iz programa samoprispevka, ki je sestavni del tega sklepa ter srednjeročnega plana Krajevne skupnosti Dole pri Litiji za obdobje 1991-1995 leta.
4. člen
Samoprispevek bodo plačevali delovni ljudje in občani, ki imajo stalno bivališče na območju Krajevne skupnosti Dole pri Litiji in sicer:
1. vsi zaposleni občani po stopnji 2% mesečno od bruto osebnih dohodkov iz delovnega razmerja, vključno z nagradami, dopolnilnim delom in delom na domu, zmanjšanih za davek in prispevke za socialno varnost,
2. osebni, invalidski in družinski upokojenci po stopnji 2% od pokojnine mesečno,
3. zavezanci, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost po stopnji 2% od bruto zavarovalne osnove, zmanjšano za obračun prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno varstvo in zaposlovanje,
4. zavezanci, katerim se davek odmerja od popoldanske obrti po stopnji 2% od davčne osnove – dobička zmanjšane za odmerjene davke,
5. zavezanci, ki dosegajo dohodke od priložnostnega opravljanja storitev po stopnji 2% od davčne osnove, zmanjšane za odmerjene davke,
6. delovni ljudje in občani, lastniki zemljišč od letnega katastrskega dohodka negozdnih in gozdnih površin po stopnji 2%.
5. člen
Samoprispevek bodo plačevali tudi lastniki nepremičnin na območju Krajevne skupnosti Dole pri Litiji (stanovanjska hiša, počitniška hiša ali zemljišče za gradnjo stanovanjske ali počitniške hiše), ki nimajo stalnega bivališča na območju Krajevne skupnosti Dole pri Litiji letno v višini 10% od povprečnega mesečnega neto osebnega dohodka v Republiki Sloveniji v preteklem letu.
Plačilo zapade v tekočem letu in to:
– prva polovica do 31. maja
– druga polovica do 30. septembra.
6. člen
Plačevanja samoprispevka so oproščeni občani, ki prejemajo socialno varstveno pomoč, invalidnino in pokojnino, ki ne presega zneska najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo, od starostne pokojnine, priznane po starostnem zavarovanju kmetov, od štipendij učencev in študentov ter od nagrad, ki jih prejemajo študenti in učenci na proizvodnem delu oziroma na delovni praksi.
Samoprispevek se ne plačuje od osebnega dohodka delavcev in drugih občanov, ki ne presega zneska osebnega dohodka, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavca, določenega z zakonom.
7. člen
Samoprispevek od osebnih dohodkov in pokojnin bodo obračunavali in odtegovali izplačevalci.
Zavezancem za plačilo samoprispevka iz 3. do 6. točke 5. člena tega sklepa pa bo obračunavala in odtegovala samoprispevek Uprava za družbene prihodke občine Litija.
8. člen
Zavezanci samoprispevka so dolžni poravnati zapadlo obveznost iz tega sklepa v roku, ki je določen s tem sklepom, sicer se ga bremeni z zamudnimi obrestmi po veljavnih predpisih.
9. člen
Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka kontrolira Služba družbenega knjigovodstva in občinska uprava za družbene prihodke.
10. člen
Za občane, ki se bodo v obdobju plačevanja samoprispevka stalno naselili na območje Krajevne skupnosti Dole pri Litiji veljajo določila 4. člena tega sklepa.
Za občane, ki bodo v obdobju plačevanja samoprispevka pridobili nepremičnine na območju Krajevne skupnosti Dole pri Litiji (stanovanjska oziroma počitniška hiša ali zemljišče za stanovanjsko oziroma počitniško hišo), ki nimajo stalnega bivališča na območju Krajevne skupnosti Dole pri Litiji, veljajo določila 5. člena tega sklepa.
11. člen
Na referendumu za uvedbo samoprispevka imajo pravico glasovati vsi občani, vpisani v splošni volilni imenik, zaposleni občani starejši od 15 let in lastniki nepremičnin na območju Krajevne skupnosti Dole pri Litiji (stanovanjska in počitniška hiša ter zemljišče za gradnjo stanovanjske in počitniške hiše), ki nimajo stalnega bivališča na območju Krajevne skupnosti Dole pri Litiji.
12. člen
Referendum za uvedbo samoprispevka bo v nedeljo, dne 17. novembra 1991 od 7. ure do 19. ure. Glasovalna mesta določi svet Krajevne skupnosti Dole pri Litiji za območje posamezne soseske.
13. člen
Na referendumu glasujejo občani in zavezanci iz 5. člena tega sklepa neposredno in tajno ter z glasovnico. Na glasovnici je naslednje besedilo:
                       Krajevna skupnost Dole pri Litiji
                                   GLASOVNICA
 
    Na referendumu dne 17. novembra 1991. leta za uvedbo samoprispevka za dobo
petih let od 1. januarja 1992 do 31. decembra 1996 za območje Krajevne
skupnosti Dole pri Litiji za:
    – sofinanciranje del pri rekonstrukciji naslednjih lokalnih cest
    Dole-Sopota (do regionalne ceste) Dole-Dobovica-Gradišče-Ravne nad
Šentrupertom Dole-Gabrovka (do meje s Krajevno skupnostjo Gabrovka),
    – izdelavo projekta za rekonstrukcijo lokalne ceste križišče Sadihne do
Velike Preske ter lokalne ceste od vasi Gradišče do Ježevca,
    – vzdrževanje krajevnih cest
 
                                     glasujem
    »ZA«                                                           »PROTI«
 
    Tisti, ki glasuje, izpolni glasovnico tako, da obkroži »ZA«, če se z
uvedbo samoprispevka strinja, oziroma »PROTI«, če se z uvedbo samoprispevka ne
strinja.
14. člen
Za zbiranje in uporabo sredstev samoprispevka je odgovoren svet Krajevne skupnosti Dole pri Litiji.
15. člen
Kontrolo nad zbiranjem samoprispevka opravljata v skladu s predpisi Služba družbenega knjigovodstva in Uprava za družbene prihodke občine Litija.
16. člen
Svet Krajevne skupnosti Dole pri Litiji na razširjeni seji ob prisotnosti predsednikov sosesk in predsednikov glasovalnih odborov sprejme sklep o uvedbi samoprispevka, če bo večina glasovalnih upravičencev na referendumu glasovala za uvedbo samoprispevka za območje Krajevne skupnosti Dole pri Litiji.
17. člen
Ta sklep se objavi na krajevni običajen način in v Uradnem listu Republike Slovenije ter začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Program samoprispevka se objavi na krajevno običajen način.
Dole pri Litiji, dne 20. oktobra 1991.
Predsednik
Sveta Krajevne skupnosti
Dole pri Litiji
Jože Novak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti