Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/1991 z dne 17. 10. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/1991 z dne 17. 10. 1991

Kazalo

733. Pogoji za dobavo in odjem zemeljskega plina iz mestnega plinovoda v Škofji Loki, stran 708.

Na podlagi odloka o dopolnitvi odloka o komunalnih dejavnostih posebnega družbenega pomena v občini Škofja Loka (Uradni list RS, št. 7/91) in pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih pri izvedbi II. faze plinifikacije mesta Škofja Loka, z dne 3. 6. 1991 med občino in komunalnim podjetjem je delavski svet komunalnega podjetja na 46. seji dne 2. 9. 1991, ob soglasju Izvršnega sveta Skupščine občine Škofja Loka sprejel
POGOJE
za dobavo in odjem zemeljskega plina iz mestnega plinovoda v Škofji Loki
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S pogoji za dobavo in odjem zemeljskega plina iz mestnega plinovoda v upravljanju Komunalnega podjetja v Škofji Loki (v nadaljevanju »pogoji«), se ureja oskrba s plinom oziroma pravice, obveznosti in odgovornosti dobavitelja in odjemalcev plina za:
– naprave dobaviteljev in odjemalcev,
– dobavo in kvaliteto plina,
– plinomere,
– prijavo, odjavo in obračun porabe plina,
– prekinitev dobave plina,
– varnostne ukrepe pri uporabi plina.
2. člen
Komunalno podjetje Škofja Loka, Kidričeva 43 a, v nadaljevanju »Komunala« je investitor in upravljalec mestnega plinovoda v Škofji Loki in izključni dobavitelj, zemeljskega plina v Škofji Loki z izjemo veleodjema za Gorenjsko predilnico, Termo Trata, LTH Trata in Jelovica na Trati, ki prevzemajo zemeljski plin direktno od Petrola.
Odjemalec plina je po teh pogojih vsaka fizična ali pravna oseba, ki ji Komunala na podlagi pridobljenega pisnega dovoljenja dobavlja zemeljski plin po plinovodnem omrežju.
S potrošniki, ki imajo po določbah tarifnega sistema status pogodbenih odjemalcev, se sklepajo posebne pogodbe.
Posebne pogodbe se lahko sklepajo tudi s potrošniki, ki nimajo statusa pogodbenih delavcev, pa za to obstojajo posebni pogoji.
3. člen
Plin iz omrežja je zemeljski plin, ki se odjemalcem dobavlja po distribucijskem plinskem sistemu.
Distribucijski sistem sestavljajo primarni in sekundarni plinovodi, ter primarne in sekundarne regulacijske in merne postaje.
II. NAPRAVE DOBAVITELJA PLINA
4. člen
Naprave dobavitelja plina so:
– primarni plinovodi,
– primarne merne in regulacijske postaje,
– sekundarni plinovodi,
– sekundarne merne in regulacijske postaje,
– odcepi priključkov (od primarnih oziroma sekundarnih cevovodov do vključno požarne pipe in ventila pred plinomerom potrošnika plina).
Naštete naprave so osnovna sredstva v upravljanju Komunale.
5. člen
Primarni plinovodi so cevovodi za dovod plina s tlakom praviloma 1,0-4,0 bar od Trate po posameznih oskrbovalnih območij ali stanovanjskih soseskah do Podlubnika, Zminca in Sv. Duha.
6. člen
Primarne merne in regulacijske postaje so naprave za merjenje in zmanjševanje tlaka plina pri posameznih stanovanjskih soseskah ali pri industrijskih ali ostalih porabnikih praviloma 1,0-4,0 na 0,1 bar, se pravi, za preskrbo sekundarnega plinskega omrežja preskrbovalnih območij in stanovanjskih sosesk.
7. člen
Sekundarni plinovodi so cevovodi za dovod plina do hišnih priključkov ali sekundarnih regulacijskih postaj v posameznih preskrbovalnih območjih stanovanjskih sosesk.
8. člen
Sekundarne merne in regulacijske postaje so naprave za merjenje in zmanjševanje tlaka plina, namenjene za preskrbo skupine stanovanjskih, poslovnih in drugih objektov s plinom.
9. člen
Hišni priključki v upravljanju Komunale so odcepni cevovodi za dovod plina od primarnega ali sekundarnega plinovoda (vključno z odcepnim komadom, zapornim ventilom, garnituro in cestno kapo), do ograje ali hiše, vključno s požarno pipo, ki je nameščena neposredno za vstopom priključka v stavbo oziroma za zapornim organom izven stavbe, če je to po tehničnih predpisih potrebno.
Hišni priključek je dimenziran samo za potrebe priključne zgradbe.
Dokumentacijo z dovoljenji za hišni priključek zagotovi priključnik, ki praviloma tudi financira izgradnjo priključka.
III. NAPRAVE PRIKLJUČNIKA
10. člen
Naprave priključnika so:
– hišna regulacijska postaja,
– notranja plinska inštalacija,
– stanovanjski regulator tlaka,
– plinomer,
– plinska trošila.
Z naštetimi napravami upravlja in razpolaga priključnik (s plinomerom le delno).
11. člen
Hišna regulacijska postaja ali hišni regulator je naprava za zmanjšanje tlaka plina v posamezni zgradbi.
Stanovanjski regulator je naprava za zmanjšanje tlaka plina v posameznem stanovanju.
12. člen
Požarna pipa je glavni zaporni organ, s katerim se zapre dovod plina v zgradbo oziroma razvod v hiši.
Požarna pipa je lahko nameščena izven zgradbe na odcepu plinskega priključka od primarnega ali sekundarnega plinovoda, ali pa v zgradbi neposredno za vstopom hišnega priključka v zgradbi.
Požarna pipa mora biti nameščena na vedno dostopnem mestu in vidno označena s trajnim napisom. Če je požarna pipa nameščena v zgradbi, potem mora biti dostop do nje vidno označen s trojnimi oznakami.
Mesto namestitve in vrsto zapornega organa, ki služi kot požarna pipa, določi projektant plinske inštalacije po navodilih in s soglasjem dobavitelja.
13. člen
Notranja plinska inštalacija zajema vso plinovodno napeljavo od požarne pipe do posameznih plinskih trošil.
14. člen
Plinomeri so naprave za merjenje porabe plina.
15. člen
Plinska trošila so vse naprave in kurišča, ki so priključena na plinsko inštalacijo in trošijo plin.
16. člen
Hišna plinska inštalacija obsega: hišni priključek, hišne in stanovanjske regulatorje tlaka, notranjo inštalacijo, plinomer in plinska trošila.
IV. DOBAVA IN KVALITETA PLINA
17. člen
Dobavitelj dobavlja odjemalcu zemeljski plin, take kvalitete, kot ga dobi od Petrola in po ceni, izoblikovani po merilih in kriterijih za oblikovanje cen mestnega plina v Škofji Loki.
Kalorična vrednost plina znaša ca 9,46 KWH/S m3.
Plin naročenih količin za odjemalce iz primarnega plinovoda in za široko potrošnjo normalno predvidenih količinah, se porabnikom dobavlja nepretrgoma, to je podnevi in ponoči.
V. PRIKLJUČITEV NA PLINSKO OMREŽJE
18. člen
Dobavitelj plina izdaja soglasja za uporabo oziroma priključitev na plinsko omrežje na podlagi pisne vloge investitorja za nove zgradbe, ter lastnikov hiš, hišnih svetov in drugih upravljalcev zgradb za obstoječe zgradbe.
19. člen
Priključitev na plinsko omrežje je možna le ob upoštevanju in izpolnjevanju zakonskih določb in uporabljenih tehničnih predpisov, ter navodil dobavitelja za izvajanje plinskih inštalacij.
20. člen
Vlogi za izdajo soglasja je priložiti dva izvoda mapne kopije s točno označenim objektom, ki bo priključen na plinsko omrežje. V vlogi je navesti, za kakšne namene se bo plin uporabljal, kakšna bo predvidena normalna, minimalna in maksimalna poraba plina, letna poraba, priključna moč trošil, maksimalni urni odjem, razmerje poletje, zima, predvidoma potreben tlak, število posameznih odjemnih dni v letu itd.
Za odjemalce, s katerimi se sklepa posebna pogodba za dobavo plina, je v vlogi navesti in v oktobru za naslednje leto pisno podati vse podatke, ki bodo služili kot osnova za sklenitev pogodbe.
21. člen
Dobavitelj plina daje tehnične smernice za izdelavo projektne dokumentacije za priključke in ostale plinske postroje, naprave in napeljave.
22. člen
Izdelovalec projektne dokumentacije mora izdelani projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja in za izvedbo, predložiti dobavitelju plina v pregled.
Pregled projektne dokumentacije obsega predvsem:
– skladnost z veljavnimi domačimi zakonskimi in podzakonskimi akti in predpisi,
– skladnost z uporabljanimi predpisi za tovrstne naprave, napeljave, inštalacije in postroje,
– primernost izbranih tehničnih rešitev glede na: varnost obratovanja, funkcionalnost varstvo okolja racionalnost porabe energije in ekonomičnosti obratovanja, možnost izgradnje, obratovanja, vzdrževanja in obnavljanja.
Stroški pregleda projektne dokumentacije bremenijo naročnika pregleda.
23. člen
Pred izdajo gradbenega dovoljenja za plinske postroje, naprave in napeljave, si mora investitor pridobiti soglasje dobavitelja plina k projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja.
24. člen
Pred začetkom izvajanja del na plinskih postrojih, napravah in napeljavah, si mora investitor ali izvajalec pridobiti soglasje dobavitelja plina k projektu za izvedbo del.
25. člen
Izdelovalec projektne dokumentacije in izvajalec del na plinskih postrojih, napravah in napeljavah mora s pisno izjavo potrditi, da se je seznanil s temi pogoji in veljavnimi zakonskimi predpisi, ter da pozna in ima tehnične predpise, ki jih uporablja dobavitelj plina.
26. člen
Hišnik plinskih inštalacij ne sme uporabljati vse dotlej, dokler ne pridobi atesta o sposobnosti plinske inštalacije in plinskih trošil za obratovanje in dokler od pristojnega upravnega organa ni izdano uporabno dovoljenje.
Določbe prvega odstavka se nanašajo na celoten plinski postroj oziroma na celotno plinsko inštalacijo, vsa plinska trošila, kot tudi posamezne samostojne tehniške enote (npr. plinske kotlovnice, industrijski porabniki plina itd.).
27. člen
Ne glede na določbe 26. člena, lahko dobavitelj plina dovoli časovno omejeno porabo plina zaradi preizkusa delovanja priključnih plinskih trošil pod določenimi pogoji in v pristojnosti predstavnika dobavitelja plina.
Za montažo ali začasno ogrevanje objekta ali daljšo uporabo plina, si mora uporabnik pridobiti od pristojnega organa ustrezno dovoljenje za obratovanje.
Tudi v primeru iz prvega odstavka tega člena morajo biti predhodno izvedeni vsi preizkusi inštalacije na tesnost in dimnovodnih, ter prezračevalnih naprav na funkcionalnost, ter pridobljeno izjavo izvajalca del po zakonu o varstvu pri delu in zakona o graditvi objektov.
28. člen
Hišne priključke in notranje plinske inštalacije do plinomera, lahko izvede le dobavitelj kot lastnik nemerjenega plina, z njegovim soglasjem pa tudi inštalaterska podjetja in obrtniki, ki so za to dejavnost registrirani in usposobljeni, ter razpolagajo s potrebnim strokovnim kadrom (tuji izvajalci).
29. člen
Če hišne inštalacije ali njene posamezne dele izvajajo tuji izvajalci, je dobavitelj plina dolžan vršiti strokovni nadzor nad izvajanjem v vseh fazah dela, po končanih delih pa izvesti vse predpisane preizkuse na tesnost in funkcionalnost plinske inštalacije in priključnih plinskih trošil. O rezultatih preizkusa izda dobavitelj pisni atest.
Stroški nadzora in preizkusov bremenijo izvajalca del.
30. člen
Za funkcionalni preizkus lahko dobavitelj pooblasti za taka dela strokovno usposobljena podjetja ali institucije.
31. člen
Če izvajalec del ne naroči pri dobavitelju nadzora po 29. členu ali če ne upošteva pripomb in zahtev dobavitelja v zvezi z izvedbo del, lahko dobavitelj odkloni dobavo plina, dokler njegove zahteve niso izpolnjene.
32. člen
Če so ugotovljene nepravilnosti pri izvajanju del ali funkcionalnem preizkusu v nasprotju s predpisi ali smernicami ali take, da bi lahko ogrožale premoženje ali zdravje uporabnikov ali okolice, mora dobavitelj odkloniti dobavo plina.
33. člen
Hišni priključki in notranja plinska inštalacija ter hišni in stanovanjski regulatorji tlaka so naprave potrošnika in se izvedejo na njegov račun oziroma na račun investitorja.
Hišni priključek od požarne pipe dalje, notranjo plinsko inštalacijo, ter hišne in stanovanjske regulatorje tlaka vzdržujejo lastniki oziroma upravljalci zgradbe na svoj račun.
34. člen
Po izdanem dovoljenju za uporabo objekta, je dobavitelj lastniku ali upravljalcu zgradbe dolžan na njegovo željo ponuditi pogodbo za redne preglede hišne inštalacije in. priključnih plinskih trošil.
35. člen
Dobavitelj ima pravico in dolžnost v predpisanih rokih na stroške lastnika ali upravljalca. zgradbe izvesti preizkus sposobnosti plinske inštalacije za obratovanje in funkcionalni preizkus priključnih plinskih trošil.
Roke za redne preizkuse predpiše pristojni inšpekcijski organ. To pravico in dolžnost ima dobavitelj tudi v vseh primerih, ko obstaja utemeljen sum o nepravilnostih na plinski inštalaciji ali funkcionalnosti plinskih trošil.
Če so pri preizkusih iz prvega ali drugega odstavka tega člena ugotovljene nepravilnosti take narave, da bi lahko ogrožale premoženje in zdravje uporabnikov ali okolice, mora dobavitelj prekiniti dobavo plina, dokler ni zagotovljeno varno obratovanje.
VI. PLINOMERI
36. člen
Vsakemu novemu odjemalcu namesti dobavitelj plina plinomer na njegove stroške. Tip, velikost in mesto namestitve plinomera določi projektant s soglasjem in po navodilu Komunale. Vsi plinomeri morajo biti žigosani od pristojnega urada za kontrolo meril in plemenitih kovin.
Plinomere nadzoruje in pregleduje dobavitelj plina.
37. člen
Vsa dela v zvezi z nameščanjem in premeščanjem plinomerov lahko opravlja samo dobavitelj plina.
Popravila plinomerov lahko z njegovim soglasjem opravljajo tudi druga podjetja in obrtniki, ki so za to dejavnost registrirani. Vse popravljene plinomere mora pregledati in žigosati pristojni organ za kontrolo meril in plemenitih kovin.
38. člen
Za mehovne plinomere nazivne velikosti do 6 m3/h lahko prevzame dobavitelj plina, na podlagi pisnega sporazuma o dobavi plina ali posebne pogoje z investitorjem ali odjemalcem plina, dolžnost vzdrževanja in nadomestitve dotrajanih plinomerov.
39. člen
Redne preglede plinomerov v zakonitem roku in zamenjavo dotrajanih plinomerov na zahtevo urada za kontrolo meril in plemenitih kovin, opravlja dobavitelj plina.
Stroške, ki nastanejo v zvezi z deli iz prejšnjega odstavka tega člena pri mehovnih plinomerih nazivne velikosti do 6m3/h pokriva dobavitelj plina na osnovi cenika del.
Za vse mehovne plinomere nazivne velikosti do 6 m3/ h, za katere ni sklenjen sporazum oziroma pogodba iz 43. člena in za vse druge plinomere, opravlja. dela po prvem odstavku tega člena dobavitelj plina na račun odjemalca ali lastnika oziroma upravljalca stavbe, na osnovi dejanskih stroškov.
40. člen
Če je pri potrošniku zaradi instaliranja novih plinskih naprav treba zamenjati plinomer z novim, večje kapacitete, nosi stroške nabave in zamenjave plinomera odjemalcev.
Dobavitelj in odjemalec imata poleg rednih pregledov po 44. členu teh pogojev, vedno pravico kontrolirati točnost plinomera izven dopustnih meja, plača stroške preizkusa dobavitelj, v nasprotnem primeru pa tisti, ki je preizkus zahteval.
VII. PRIJAVA IN ODJAVA DOBAVE PLINA, OBRAČUN IN NAČIN PLAČEVANJA DOBAVITELJA PLINA
41. člen
Odjemalci plina po teh pogojih so pravne in fizične osebe, ki jim dobavitelj dobavlja plin:
1. na osnovi pogodbe o dobavi in odjemu plina za določen ali nedoločen čas,
2. na osnovi pristopne pogodbe o dobavi in odjemu plina za določen ali nedoločen čas.
Fizične osebe so lastniki stanovanj in stanovanjskih hiš oziroma nosilci stanovanjske pravice.
42. člen
Odjemalec je dolžan osebno javiti dobavitelju odjavo plina vsaj tri dni pred izselitvijo.
Dobavitelj je dolžan odčitati plinomer v treh delovnih dneh od prejema prijave vselitve ali izselitve odjemalca plina.
Odjemalec, ki se je izselil, je dolžan plačati ves porabljeni plin do tega odčitka.
Odjemalec, ki se vseli, plača ves porabljeni plin od zadnjega odčitka plinomera odjemalca, ki se je izselil.
43. člen
Spremembe o uporabniku plina je dolžan odjemalec javiti dobavitelju osebno s predložitvijo ustreznih dokumentov.
44. člen
Dobavitelj obračunava dobavljeni plin po veljavni ceni oblikovani po merilih in kriterijih za oblikovanje cen plina v Škofji Loki, ki je sestavni del teh pogojev in po veljavnih tarifnih postavkah.
45. člen
Obračun dobavljenega plina se vrši na podlagi odčitka plinomera. Količina dobavljenega plina pri odjemalcih, ki imajo merilne naprave za merjenje odjema plina nameščene v delu plinske inštalacije, kjer je nadtlak plina večji od 30 bar, se določi s pomočjo korekturnega faktorja oziroma prigrajenega korektorja tako, da se izračuna količina dobavljenega plina pri standardnih pogojih (288,15 K in 1,01325 bar).
46. člen
Obračunsko obdobje za dobavljeni plin je:
– pri velikih pogodbenih uporabnikih, po določilih pogodbe,
– pri ostalih večjih in velikih uporabnikih (nad 50 kw), mesečno ali dvomesečno, z mesečnimi plačili pavšala,
– pri ostalih odjemalcih letno, z mesečnimi plačili pavšala,
– za kritje transportnih in ostalih fiksnih stroškov izven sezone (del stroškov uprave, vzdrževanja, anuitet in obresti, menjave plinomera itd.), odjemalci plačujejo mesečni pavšal, pogodbeni odjemalci pa na 15 dni v mesecu.
47. člen
Merilne naprave za ugotavljanje dobavljenih količin plina (plinomer) odčitava dobavitelj:
– za obračun dobavljenih količin plina,
– ob vsakokratni spremembi cene plina,
– na posebno zahtevo odjemalca, vendar na stroške odjemalca.
48. člen
Odjemalec je dolžan dobavitelju omogočiti dostop do merilnih naprav zaradi odčitavanja plinomera.
Če dobavitelj zaradi odsotnosti odjemalca ni mogel odčitati plinomera, mu je odjemalec dolžan na osnovi dobaviteljevega obvestila javiti pravilen odčitek v roku, ki ga določi dobavitelj.
Kolikor odjemalec na obvestilo dobavitelja ne javi odčitka plinomera, mu dobavitelj lahko obračuna dobavljene količine plina glede na dobavo plina v preteklem obračunskem obdobju z upoštevanjem dinamike, dobave in čas veljavnosti posameznih cen plina.
49. člen
Nastanek dolžniško-upniškega razmerja, pri pogodbenih odjemalcih se določi v pogodbi o dobavi in odjemu plina.
Nastanek dolžniško-upniškega razmerja pri uporabnikih s pristopnimi pogodbami je dan obračuna.
50. člen
Odjemalcem plina, ki imajo letno obračunsko obdobje, določi dobavitelj višino letnega zneska za prihodnje obračunsko obdobje z upoštevanjem dobavljenih količin plina v preteklem obdobju in veljavnih tarifnih postavk za prodajo plina.
Določeno višino letnega zneska plačujejo odjemalci v obrokih tekom obračunskega obdobja.
Novim odjemalcem določi dobavitelj sporazumno z njimi višino in število obrokov.
Spremembe cene plina med obračunskim obdobjem dobavitelj upošteva v obrokih, ki jih izstavi odjemalcem dodatno pred zaključkom obračunskega obdobja. Višina dodatnih obrokov se izračunava z upoštevanjem časa trajanja posameznih tarifnih postavk, višine podražitve in letne dinamike odjema plina in sicer po ceni, veljavni na dan plačila dodatnih količin.
51. člen
Roke zapadlosti plačila določa dobavitelj, glede na obveze plačil do Petrola:
52. člen
Če se ugotovi, da so se zaradi okvar merilne naprave brez krivde odjemalca nepravilno registrirale količine dobavljenega plina, je treba na podlagi podatkov sporazumno popraviti obračun za čas od zadnje kontrole merilne naprave do ugotovitve nepravilnosti, vendar za največ 12 mesecev od dneva, ko so bile nepravilnosti ugotovljene.
Pri tem je treba upoštevati vse. količine, v katerih je Odjemalec rabil plin v času, ko so merilne naprave nepravilno registrirale količine dobave plina.
Če ne pride do sporazumnega popravka obračuna, se popravek izvrši tako, da se vrednosti količin za obračunsko obdobje, v katerem merilne naprave niso pravilno registrirale dobave plina, določi na osnovi srednjih vrednosti posameznih količin v enakem letnem obdobju pred nastankom okvare in v obdobju po odstranitvi okvare.
53. člen
Odjemalec je dolžan plačati dobavo plina najkasneje v 15 dneh po nastanku dolžniško-upniškega razmerja, oziroma zavarovati plačilo za dobavo plina na način, ki ga določajo veljavni predpisi.
Uporabnik, ki plačilo računa dogovorno, odloži je dolžan plačati obresti od prvega dne izteka valutnega roka do dneva plačila po splošni obrestni meri, veljavni na dan zapadlosti NDUR, kot jo določa banka v Šk. Loki za likvidnostne kredite. Če odjemalec ne plača računa, mu dobavitelj zaračuna zamudne obresti v skladu z zakonskimi predpisi skupaj s stroški izterjave računa, povečane za 50%, tj. enako kot jih uveljavlja Petrol.
Če odjemalec ne plača računa, mu dobavitelj zaračuna zamudne obresti v skladu z zakonskimi predpisi skupaj s stroški izterjave računa, povečane za 50%, kot jih uveljavlja Petrol.
54. člen
Odjemalci, katerim se dobava plina obračunava letno, morajo plačati obrok, obračun in dodatni obrok do roka zapadlosti plačila navedenega na obroku, dodatnem obroku ali obračunu.
Če odjemalec ne plača obračuna v določenem roku, mu dobavitelj zaračuna zamudne obresti v skladu z zakonskimi predpisi.
Če odjemalec ne plača obroka, dodatnega obroka ali obračuna v določenem roku, mu dobavitelj zaračuna stroške, nastale zaradi izterjave neporavnanih terjatev.
Osnova za izračun stroškov v zvezi z izterjavo je normativ porabe delovnega časa in znaša na odjemalca:
– za odklop 1,5 ure
– za ponovni priklop 1,5 ure
– za izterjavo 1 ura
Vrednost normativne ure določi dobavitelj na osnovi pravilnika o cenah.
Osnova za izračun stroškov pisnega opominjanja so dejanski stroški izdelave in razpošiljanja opominov, ki jih na podlagi pravilnika o cenah določi dobavitelj.
55. člen
Ostali odjemalci (do 50 kw), ki se na lastno zahtevo odločijo za mesečno ali dvomesečno odčitavanje plinomerov, so dolžni poravnati račun za dobavljeni plin inkasantu ob izstavitvi.
Kolikor ti odjemalci računa ne poravnajo, jim dobavitelj zaračuna zamudne obresti v skladu z zakonskimi predpisi od osmega dneva po izstavitvi računa do prejetega plačila.
V primeru potrebe po izterjavi, se ta opravi enako kot za odjemalce po 54. členu.
56. člen
Kolikor odjemalec ne poravna zneska računa, obračuna ali obroka, mu dobavitelj po predhodnem opominu prekine nadaljnjo dobavo plina.
Prekinitev dobave traja do poravnave stroškov plina in izterjave. Po prenehanju vzroka prekinitve mora dobavitelj vzpostaviti nadaljnjo dobavo plina v 24 urah.
57. člen
Zastaranje terjatev za dobavljeni plin tekom leta začne teči od dneva zapadlosti plačila računa ali obračuna dobave plina za preteklo obračunsko obdobje.
58. člen
Odjemalec sporoči dobavitelju pripombe oziroma ugovor na prejeti račun ali obračun za dobavljeni plin najpozneje v osmih dneh po prejemu računa oziroma obračuna.
Dobavitelj je dolžan odgovoriti odjemalcu v 15 dneh po prejemu pripomb oziroma ugovora.
Pripombe oziroma ugovor na prejeti račun ali obračun ne odložijo plačilo računa oziroma obračuna za nesporni del.
VIII. NEUPRAVIČENI ODJEM PLINA
59. člen
Za neupravičeni odjem se šteje vsaka poraba plina, ki ni merjena s plinomerom, ki je opremljen z veljavnim žigom urada za kontrolo meril in plemenitih kovin. Taka poraba nastopa pri:
– odjemu plina iz glavnega plinovoda brez plinomera,
– odjemu plina pred plinomerom,
– odjemu plina z obhodom mimo plinomera,
– nedopustnih posegih na plinomeru.
60. člen
Če po krivdi odjemalca ni mogoče ugotoviti časa trajanja neupravičenega odjema plina, se neupravičeni odjem obračuna od dneva, ko je bila uporaba tehnično mogoča.
61. člen
Količina neupravičeno porabljenega plina se izračuna iz polne priključitve vrednosti plinskih trošil ob upoštevanju naslednjih ur dnevne uporabe plina:
– 6 ur dnevno za vse kuhalnike in štedilnike,
– 4 ure dnevno za vodne grelnike,
– 24 ur dnevno za hladilnike,
– 10 ur dnevno za razsvetljavo,
– 16 ur dnevno za obdobje od 1. oktobra do 1. maja za vsa trošila, ki služijo za ogrevanje prostorov,
– pri drugih trošilih v industriji v odvisnosti od števila delovnih izmen 8, 16 in 24 ur.
IX. PREKINITEV DOBAVE PLINA
62. člen
Dobavitelj sme brez odškodnine znižati običajni tlak plina, omejiti ali prekiniti dobavo plina in spremeniti določeni sestav plina in njegovo kalorično vrednost v naslednjih primerih:
– pri rednih in izrednih vzdrževalnih delih na distribucijskem sistemu (regulacijske postaje, plinsko omrežje),
– pri priključevanju novih odjemalcev na plinsko omrežje,
– pri priključevanju novih delov plinskega omrežja oziroma razširitvi distribucijskega sistema,
– pri ovirah na plinskem distribucijskem sistemu,
– če to zahtevajo dela pri gradnji in rekonstrukciji cest in drugih komunikacij, gradbenih objektov in drugih komunalnih napeljav,
– v primeru višje sile.
Znižanje tlaka plina in omejitev ali prekinitev dobave plina sme trajati le toliko časa, dokler ni odstranjen vzrok, zaradi katerega je do teh ukrepov prišlo.
63. člen
Dobavitelj lahko na stroške odjemalca oziroma lastnika ali upravljalca zgradbe brez odpovedi prekine dobavo plina v naslednjih primerih:
– če naprave odjemalca ogrožajo življenje in varnost okolice,
– če odjemalčeve naprave ovirajo redno dobavo plina drugim odjemalcem in odjemalec tega noče preprečiti,
– če odjemalec namerno poškoduje naprave dobavitelja,
– če se ugotovi, da so z vednostjo odjemalca na plinovodni napeljavi odcepi, ki omogočajo nemerjen odjem plina,
– če se neupravičeno odjema plin,
– če odjemalec ne dovoli dobavitelju dostopa do plinomera,
– če odjemalec ni izpolnil obveznosti iz teh pogojev.
64. člen
Dobavitelj sme odpovedati dobavo plina takoj isti dan, če so bile odjemalčeve naprave priključene brez vednosti dobavitelja in ovirajo dobavo plina drugim odjemalcem, pa tega ni mogoče preprečiti.
X. UKREPI ZA ZAGOTOVITEV VARNOSTI PRI UPORABI PLINA
65. člen
Če se v prostoru zazna vonj po plinu, je treba takoj ugasniti vse plamene, zapreti pipo pred plinometrom, ter odpreti okna in vrata, da se prostor dobro prezrači.
Pri zastrupitvi je treba ponesrečenca prenesti na svež zrak in poklicati zdravnika.
V vsakem primeru je treba o uhajanju plina obvestiti dobavitelja plina.
66. člen
V prostore, za katere obstaja sum, da so napolnjeni z mešanico plina in zraka, se ne sme vstopiti z odprtim plamenom, tlečo cigareto itd., niti se ne sme vklapljati ali izklapljati električnih stikal. Nedopustna je uporaba telefona v takih prostorih.
Prepovedano je iskanje netesnih mest na plinski napeljavi in na napravah s plamenom. Netesna mesta se smejo iskati s premazovanjem z milnico ali s posebnimi instrumenti.
67. člen
Če vonj po plinu ne izgine niti potem, ko je pipa pred plinomerom zaprta in če napake ni mogoče takoj odstraniti, je treba zapreti požarno pipo na vstopu hišnega priključka v stavbo ali plinsko pipo na cesti, ter stanovalcem prepovedati zadrževanje v ogroženih prostorih.
Pipo pred plinomerom ali požarno pipo mora zapreti ali poskrbeti, da se zapre, tisti, ki je uhajanje plina zaznal.
68. člen
Če prihaja vonj po plinu izza zaklenjenih vrat, je treba takoj poklicati milico ali upravo javne varnosti in vrata na silo odpreti. Istočasno je treba o tem obvestiti tudi dobavitelja plina.
69. člen
Zaprto požarno pipo na hišnem priključku sme ponovno odpreti samo za to pooblaščeni delavec dobavitelja plina.
70. člen
Plinska pipa je zaprta, kadar stoji diagonalna zareza na štirikotnem nastavku za ključ plinske pipe, pravokotno na smer cevi in je odprta, kadar stoji zareza v smeri cevi.
71. člen
Ko dobavitelj plina obvesti odjemalce, da je zaradi višje sile ali drugih razlogov začasno zmanjšan tlak plina v plinskem omrežju, plameni na trošilih ne smejo goreti brez nadzorstva. Če plamen na plinskem trošilu ugasne, je treba takoj zapreti pipo pred trošilom. Plinska pipa se sme odpreti šele potem, ko se je tlak plina normaliziral. To velja tudi, ko je. zaradi prenizkega tlaka ugasnil prižigalni plamenček na plinskem trošilu (bojler za pripravo tople vode, peči, kotli za centralno kurjavo, sobne ogrevalne peči itd.).
72. člen
Dokler se zazna duh po plinu, oziroma dokler se plinske naprave in napeljave popravljajo, morajo biti vse plinske pipe pred trošili zaprte. To velja tudi za prižigalne plamenčke plinskih kurišč (bojlerji, peči in kotli za centralno 'kurjavo, sobne peči itd.). Da ne bi prišlo do nesreče, se je treba pred prižiganjem plina prepričati, da plin ne uhaja, kar se zazna z vonjem ali posebnimi instrumenti.
73. člen
Plin se sme prižgati samo na plinskih gorilnikih in nikoli na priključnih pipah.
Dolžino gibljive cevi za priključitev plinskih trošil naj ne bo daljša od 2 m, na ustrezne nastavke na inštalaciji in trošilu pa je pritrjena tako, da se je brez uporabe orodja ne da sneti.
74. člen
Vsi stanovalci hiše, kjer so nameščene plinovodne napeljave in naprave, morajo biti poučeni o ravnanju s plinskimi pipami in trošili, seznanjeni z mestom namestitve požarne pipe na vstopu hišnega priključka v stavbo in ukrepih pri uhajanju plina.
Na njihovo zahtevo jih mora dobavitelj plina poučiti o varnostnih ukrepih v zvezi z uporabo plina.
75. člen
Navodila za posluževanje, uporabo in vzdrževanje plinskih trošil je dolžan izdati izvajalec inštalacij oziroma dobavitelj opreme. Seznanjanje stanovalcev z mestom namestitve požarne pipe in ukrepi pri uhajanju plina je dolžnost hišnega sveta ali drugega upravljalca zgradbe.
V primeru nejasnosti in na zahtevo lastnika ali upravljalca stavbe, je dobavitelj plina dolžan izdati pisno navodilo v smislu drugega odstavka tega člena.
Odjemalec, ki zapusti stanovanje, je po demontaži plinskih naprav dolžan poskrbeti za strokovno začepljenje vseh izpustov na plinovodni inštalaciji.
76. člen
Napake na plinski inštalaciji do plinomera lahko popravlja samo dobavitelj plina, z njegovim pooblastilom pa tudi inštalatersko podjetje in obrtniki, ki so za to dejavnost registrirani in usposobljeni, ter razpolagajo z zahtevanim strokovnim kadrom.
Popravila na plinski napeljavi za plinomerom in popravila plinskih trošil lahko izvajajo vsa podjetja in obrtniki, ki so za to dejavnost registrirani, in usposobljeni pri proizvajalcu plinske opreme ali dobavitelju plina.
XI. OBVEZNOSTI DOBAVITELJA IN ODJEMALCA
77. člen
Obveznosti dobavitelja so predvsem naslednje:
– stalna in zadostna dobava plina predpisane kalorične vrednosti,
– izdaja soglai odloka o dopolnitvi dajanje tehničnih smernic za izdelavo projektne dokumentacije za vse vrste plinskih naprav in inštalacij,
– nadzor nad izvajanjem del na plinskih napravah in napeljevanje pri tujih izvajalcih,
– preizkušanje plinskih inštalacij na tesnost teh trošil na funkcionalnost in izdajanje atestov o sposobnosti inštalacij in trošil za obratovanje,
– odklop plina, če plinske naprave in napeljave ogrožajo življenje in premoženje odjemalcev ali okolice,
– pregled in kontrola plinomerov,
– zamenjava dotrajanih plinomerov,
– občasna kontrola in pregled plinske inštalacije pri odjemalcih, ki plina ne uporabljajo, imajo pa vgrajeno plinsko inštalacijo,
– redni pregledi plinskih inštalacij in trošil na osnovi pogodb z lastniki ali upravljalci stavb,
– kontrola obratovalne sposobnosti plinskih inštalacij in funkcionalnosti plinskih trošil v predpisanih rokih,
– povrnitev dejanske škode odjemalcu, če kvaliteta plina po krivdi Komunale ne ustreza predpisani,
– obveščanje odjemalcev o zmanjšanju tlaka plina in omejitvi ali prekinitvi dobave plina,
– seznanjanje odjemalcev z nevarnostmi plina in ravnanje s plinskimi trošili v okviru pristojnosti dobavitelja,
– nadzor nad požarnimi pipami.
78. člen
Obveznosti odjemalca plina oziroma imetnika plinske inštalacije so predvsem naslednje:
– redna poravnava plačilnih obveznosti,
– skrb za redno in strokovno vzdrževanje plinskih naprav, napeljav in trošil, ki so njegova last,
– preureditev oziroma sanacija plinskih naprav, napeljav in trošil, ki so njegova last, če se spremeni vrsta plina,
– razumno trošenje plina kot vira energije,
– odprava napak in pomanjkljivosti na plinskih napravah, napeljavah in trošilih, ki so njegova last in ki ovirajo redno dobavo plina drugim odjemalcem,
– dovoljenje in omogočanje pregledov dobavitelju in preizkusov plinskih naprav, napeljav in trošil v njegovi lasti, ne glede na to, če plin uporablja ali ne,
– dajanje podatkov dobavitelju o porabi plina in odjemalcih, ki so potrebni za statistične in druge obdelave,
– zavarovanje in začepljanje inštalacij, če preneha uporabljati plin,
– javljanje vseh okvar na plinskih napravah, napeljavah in trošilih dobavitelju,
– obveščanje, če sumi, da je v nedostopnih prostorih plin.
79. člen
Vsako ravnanje (storitev, opustitev, dopolnitev) odjemalca ali dobavitelja, ki je škodljivo ali nevarno za življenje in delo ter njegovo okolje, je nedopustno. Zaradi škodljivega ali nevarnega ravnanja sta odjemalec in dobavitelj odgovorna kazensko in odškodninsko po veljavnih predpisih.
XII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
80. člen
Ti pogoji se uporabljajo za vsa dobavna razmerja.
81. člen
K pogojem je dal soglasje Izvršni svet Skupščine občine Škofja Loka.
82. člen
Spremembe teh pogojev sprejema dobavitelj, ob soglasju delničarjev in izvršnega sveta občine.
83. člen
Ti pogoji začno veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS, uporabljajo pa še za celotno II. fazo plinifikacije mesta Škofja Loka.
Predsednik
delavskega svet
Komunalnega podjetja Škofja Loka
Igor Mlakar, inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti