Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/1991 z dne 11. 10. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/1991 z dne 11. 10. 1991

Kazalo

695. Sklep o obveznosti in načinu poročanja o poslih nakupa in prodaje terjatev, o prevzemu obveznosti do tujine in o pobotu medsebojnih dospelih obveznosti in terjatev, stran 642.

Na podlagi 35 36. in 40. člena zakona o deviznem poslovanju (Uradni list RS, št. 1/91-I) in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
SKLEP
o obveznosti in načinu poročanja o poslih nakupa in prodaje terjatev, o prevzemu obveznosti do tujine in o pobotu medsebojnih dospelih obveznosti in terjatev
1. Domače osebe iz 35. člena zakona o deviznem poslovanju, ki prodajo terjatev do tujine, nastalo iz poslov s tujino po zakonu o zunanjetrgovinskem prometu, so dolžne Banki Slovenije sporočiti podatke o prodaji na obrazcu št. 3, ki je sestavni del tega sklepa.
2. Obveznik za pošiljanje podatkov iz 1. točke je prodajalec, ki je dolžan kopijo obrazca posredovati tudi izvozniku in kupcu, da bosta lahko podatke uporabila za potrebe poročanja Banki Slovenije v zvezi s tem poslom, kakor tudi poročanja v primeru nadaljnjih prodaj.
V primeru prodaje terjatve tujcu, je potrebno priložiti izvodu obrazca št. 3 za Banko Slovenije tudi sklep pristojnega organa upravljanja. To poročanje istočasno predstavlja tudi poročanje po 34. členu zakona o deviznem poslovanju.
V primeru, da je predmet pogodbe kreditni posel je potrebno poleg registrske številke kredita vpisati tudi datume planov odplačil kredita, če ni predmet prodaje posel v celoti.
3. Domače osebe iz prvega odstavka 36. člena zakona o deviznem poslovanju, ki odstopijo obveznost do tujine, so dolžne Banki Slovenije sporočiti podatke o odstopu obveznosti na obrazcu št. 4, ki je sestavni del tega sklepa.
Obveznost poročanja ne velja za obveznosti po kreditnih poslih s tujino.
4. Domače osebe iz drugega odstavka 36. člena zakona o deviznem poslovanju, ki pobotajo zapadle terjatve in obveznosti s tujino, so dolžne Banki Slovenije sporočiti podatke o pobotu na obrazcu št. 5, ki je sestavni del tega sklepa.
5. Poročilo je potrebno izdelati enkrat za vsak pobot, ne glede na število udeležencev. Poročilo predloži domača oseba, ki je predlagatelj pobota.
Poročilo o pobotu terjatev in obveznosti, ki izvirajo iz poslov, pri katerih je bilo plačilo dogovorjeno v okviru posebnega meddržavnega sporazuma, je potrebno dostaviti tudi pristojni republiški instituciji, ki je zadolžena za izvajanje tega sporazuma.
6. Domače osebe so dolžne dostaviti poročila Banki Slovenije v roku 10 delovnih dni od dneva poslovnega dogodka na obrazcih, ki so sestavni del tega sklepa.
7. Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 5. oktobra 1991.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti