Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/1991 z dne 11. 10. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/1991 z dne 11. 10. 1991

Kazalo

689. Sklep o načinu določanja reeskontnih kvot, stran 639.

Na podlagi 30. člena in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91) izdaja Svet Banke Slovenije
SKLEP
o načinu določanja reeskontnih kvot
1. Reeskontna kvota je najvišji znesek, do katerega lahko banke črpajo reeskontne in lombardne kredite pri Banki Slovenije:
2. Skupna reeskontna kvota za vse banke je določena z denarno politiko Banke Slovenije, ki jo sprejme Svet Banke Slovenije. Za vsako banko se reeskontna kvota določi v okviru skupne – kvote z uporabo koeficienta, izračunanega za vsako banko na način, določen s tem sklepom. V primeru spremembe skupne kvote se pri izračunu kvote za posamezno banko uporabi odstotek spremembe skupne kvote.
Pregled koeficientov za banke je sestavni del tega sklepa.
3. Koeficient, ki za banko predstavlja njen delež v skupni reeskontni kvoti vseh bank, se izračuna z njenim deležem v skupnem korigiranem jamstvenemu kapitalu vseh bank.
4. Korigirani jamstveni kapital vseh bank, ki je podlaga za izračun koeficienta banke, se določi tako, da se za vsako banko ugotovi knjigovodsko stanje kapitala po zadnjem, revidiranem zaključnem računu, zmanjšano za kapitalska vlaganja, nepokrito izgubo in za potrebne rezervacije za potencialne izgube.
Za banke, ustanovljene pred uveljavitvijo tega sklepa, ki po ustanovitvi še niso sestavljale zaključnega računa, se reeskontna kvota določi v višini 10% jamstvenega kapitala banke po knjigovodskem stanju konec prvega meseca poslovanja. Tako izračunana kvota za te banke velja do določitve koeficienta na način, določen v 3. točki tega sklepa.
5. Za vsako banko, ki ima na dan uveljavitve tega sklepa sedež na območju Republike Slovenije, se ne glede na 3. in 4. točko tega sklepa določi koeficient glede na delež banke v skupni kvoti, določeni pred uveljavitvijo tega sklepa, to je na dan 7. 10. 1991.
6. Banki, ki se ustanovi po uveljavitvi tega sklepa, se reeskontna kvota določi na način, določen v drugem odstavku 4. točke tega sklepa.
7. Pogoji in način črpanja reeskontne kvote so določeni v posebnem sklepu o načinu in pogojih dajanja reeskontnih in lombardnih kreditov.
8. Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. DP 5/91
Ljubljana, dne 5. oktobra 1991.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti