Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/1991 z dne 11. 10. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/1991 z dne 11. 10. 1991

Kazalo

688. Sklep o obračunavanju, izločanju in uporabi obvezne rezerve bank, stran 639.

Na podlagi 31., 32., 34. člena in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I), izdaja Svet Banke Slovenije
SKLEP
o obračunavanju, izločanju in uporabi obvezne rezerve bank
1. Banke obračunavajo, izločajo in uporabljajo obvezno rezervo pri Banki Slovenije v višini, na način in v rokih, ki so določeni s tem sklepom.
2. Banke obračunavajo obvezno rezervo:
1) v višini 20% – od depozitov na vpogled in depozitov, vezanih do treh mesecev, od sredstev, pridobljenih z izdajo vrednostnih papirjev z rokom dospelosti do treh mesecev, od sredstev, pridobljenih s krediti od pravnih oseb in občanov, z rokom dospelosti do treh mesecev in od združenih sredstev z rokom dospelosti do treh mesecev;
2) v višini 5% – od depozitov, vezanih za tri mesece in več, od sredstev, pridobljenih z izdajo vrednostnih papirjev z rokom dospelosti tri mesece in več, od sredstev, pridobljenih s krediti od pravnih oseb in občanov z rokom dospelosti tri mesece in več in od združenih sredstev z rokom dospelosti tri mesece in več.
Za depozite, vezane na tri mesece in več, se ne šteje ostanek vezanega depozita, če je deponent delno dvignil vezana sredstva pred potekom pogodbenega roka.
3. Obvezno rezervo iz tega sklepa banke obračunavajo mesečno.
Obračun obvezne rezerve sestavljajo banke do 10. v mesecu po povprečnem stanju depozitov iz prejšnjega meseca, računajoč povprečno stanje depozitov na podlagi dnevnih knjigovodskih stanj v obračunskem mesecu.
Obvezna rezerva, ugotovljena v obračunu iz prvega odstavka te točke, pomeni obveznost banke od 11. dne v tekočem do 10. dne v naslednjem mesecu.
4. Obveznost iz tretjega odstavka 3. točke izpolnijo banke tako, da je v povprečju znesek izločene obvezne rezerve v obdobju od 11. dne v tekočem mesecu do 10. dne v naslednjem mesecu najmanj enak znesku obračunane obvezne rezerve, ki pomeni obveznost za to obdobje.
Povprečje izločene obvezne rezerve iz prvega odstavka te točke se računa za obdobje od 11. dne v tekočem do 10. dne v naslednjem mesecu in se izračuna tako, da se seštejejo dnevna stanja izločene obvezne rezerve na vsak delovni dan v tem obdobju, dobljeni seštevek pa se deli s številom delovnih dni v tem obdobju.
Sobota se po tem sklepu šteje za delovni dan.
5. Obvezno rezervo izločajo banke pri Banki Slovenije s prenosom sredstev na poseben račun izločene obvezne rezerve bank pri pooblaščeni organizaciji za plačilni promet.
6. Sredstva izločene obvezne rezerve lahko banke uporabljajo za zagotavljanje svoje dnevne likvidnosti. Banke uporabljajo sredstva obvezne rezerve za zagotavljanje svoje dnevne likvidnosti s prenosom teh sredstev na svoj žiro račun.
7. Poročilo o obračunu obvezne rezerve po drugem odstavku 3. točke in poročilo o izpolnjevanju obveznosti iz 4. točke tega sklepa sestavljajo banke na obrazcu, ki ga predpiše Banka Slovenije.
Poročilo o obračunu obvezne rezerve predložijo banke na predpisanem obrazcu Banki Slovenije najkasneje do 11. dne v mesecu.
Poročilo o izpolnjevanju obveznosti predložijo banke na predpisanem obrazcu Banki Slovenije, najkasneje do 13. dne v mesecu.
8. Prvi obračun obvezne rezerve po povprečnem dnevnem knjigovodskem stanju sredstev sestavijo banke za mesec november 1991.
Za obračun obvezne rezerve za meseca september in oktober 1991 upoštevajo banke povprečna dekadna knjigovodska stanja, s tem, da traja obdobje, v katerem morajo izpolniti obveznost na podlagi obračuna za mesec september od 14. oktobra 1991 do 10. novembra 1991.
9. Z uveljavitvijo tega sklepa preneha veljati sklep o načinu ohranjanja minimalne likvidnosti bank (Uradni list SFRJ, št. 23/91, 48/91, 58/91 in 66/91).
10. Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. DP 4/91
Ljubljana, dne 5. oktobra 1991.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti