Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/1991 z dne 11. 10. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/1991 z dne 11. 10. 1991

Kazalo

681. Navodilo o načinu preverjanja ustreznosti točkovanja stanovanj in stanovanjskih hiš, stran 611.

Na podlagi tretjega odstavka 121. člena stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 18/91-I) izdaja minister za varstvo okolja in urejanje prostora
NAVODILO
o načinu preverjanja ustreznosti točkovanja stanovanj in stanovanjskih hiš
I
To navodilo določa način preverjanja ustreznosti točkovanja stanovanj in stanovanjskih hiš, ki je bilo opravljeno na podlagi pravilnika o merilih in načinu ugotavljanja vrednosti stanovanj in stanovanjskih hiš ter sistem točkovanja (Uradni list SRS, št. 25/81).
Navodilo se uporablja le za izračun vrednosti stanovanja, ki se privatizira na osnovi zahteve iz tretjega odstavka 121. člena stanovanjskega zakona.
II
Preveritev se opravi le, če je od zadnjega popravila minila več kot ena normalna doba trajanja posameznega elementa, ki je bil predmet točkovanja in ga je potrebno zamenjati, ker očitno ovira normalno uporabo stanovanja.
Normalna doba trajanja je določena s pravilnikom o minimalnih tehničnih in drugih normativih ter standardih za vzdrževanje stanovanj in stanovanjskih hiš ter poslovnih prostorov v stanovanjskih hišah v družbeni lastnini (Uradni list SRS, št. 25/81).
Potrdilo oziroma izjavo o letu zadnjega popravila spornega elementa izda skupnost stanovalcev oziroma pooblaščena organizacija, ki opravlja oziroma je opravljala strokovne naloge in opravila pri gospodarjenju s stanovanji in stanovanjskimi hišami.
Ugotovitev, da je potrebno element zamenjati, mora biti razvidna iz zapisnika, ki ga podpišeta lastnik in prejšnji imetnik stanovanjske pravice, skladno s četrtim in petim odstavkom 147. člena stanovanjskega zakona in izjave lastnika, da soglaša s preverjanjem ustreznosti točkovanja.
III
Če so izpolnjeni pogoji iz točke II. tega navodila, občinski upravi organ pristojen za stanovanjske zadeve, na zahtevo imetnika stanovanjske pravice, zniža število točk za posamezni element na naslednji način:
– če je potrebna zamenjava manjših dimenzij, za največ 15% od obstoječega števila točk za posamezni element;
– če je potrebna zamenjava večih dimenzij, za največ 25% od obstoječega števila točk za posamezni element;
– če je potrebna zamenjava v celoti, za največ 50% od obstoječega števila točk za posamezni element.
Zniža se obstoječe število točk, ki se nanašajo na sporni element in so razvidne iz obrazca VS-2.
Upravni organ izda o opravljeni korekciji sklep.
Sklep iz prejšnjega odstavka se sme uporabljati le za izračun vrednosti stanovanja, če ga kupuje bivši imetnik stanovanjske pravice oziroma njegov ožji družinski član skladno z določbami stanovanjskega zakona, ki se nanašajo na privatizacijo stanovanj in stanovanjskih hiš.
IV
To navodilo prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 361-00-84/91
Ljubljana, dne 8. oktobra 1991.
Minister
za varstvo okolja
in urejanje prostora
Miha Jazbinšek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti