Uradni list

Številka 8
Uradni list RS, št. 8/1991 z dne 8. 8. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 8/1991 z dne 8. 8. 1991

Kazalo

357. Izjava o dogajanju v Republiki Hrvaški, stran 310.

Skupščina Republike Slovenije je na sejah Družbenopolitičnega zbora in Zbora združenega dela dne 31. julija 1991 ter Zbora občin dne 1. avgusta 1991 obravnavala dogajanje v Republiki Hrvaški in na podlagi 260. člena poslovnika Skupščine Republike Slovenije sprejela
IZJAVO
o dogajanju v Republiki Hrvaški
Skupščina Republike Slovenije z veliko zaskrbljenostjo in zgrožena spremlja dogajanja v sosednji državi Republiki Hrvaški. Z osuplostjo ugotavlja, da ta dejanja, v katerih aktivno sodelujeta Jugoslovanska armada in velikosrbska politika dobivajo razsežnosti osvajalne vojne, za katere je doslej v Evropi že veljalo, da so presežene in stvar preteklosti.
Grobo so kršene človekove pravice in temeljne svoboščine, celo tiste, ki jih niti v vojnih razmerah ni dopustno izključiti oziroma omejiti.
Požiganje vasi, izganjanje prebivalstva z njihovih domov z namenom ustvariti enonacionalna območja, ustrahovanje in poboji civilnih oseb ter celo njihovo masakriranje – to so znaki genocida.
Z vidika mednarodnega vojnega in humanitarnega prava ter evropskih civilizacijskih standardov je prav tako nedopustno ogrožanje in uničevanje civilnih objektov, kot so bolnišnice, šole in otroški vrtci ter napadi na medicinsko osebje in reševalna vozila med nudenjem pomoči ranjencem ter novinarje: agresor ciljev ne izbira.
Skrajni čas je, da se takšno ravnanje, ki pomeni nasilno vzdrževanje sistema realsocializma, ozemeljsko prisvajanje in napad na demokracijo, odločno prepreči. Evropsko javnost pozivamo, da zastavi ves svoj vpliv in če ni drugače, uporabi ustrezna sredstva, da se požar na ozemlju hrvaške države, ki je usmerjen tudi proti tamkajšnji demokratično izvoljeni oblasti, takoj zaustavi.
Št. 000-01/90-5/51
Ljubljana, dne 1. avgusta 1991.
Skupščina
Republike Slovenije
Predsednik
dr. France Bučar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti