Uradni list

Številka 7
Uradni list RS, št. 7/1991 z dne 31. 7. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 7/1991 z dne 31. 7. 1991

Kazalo

341. Odlok o občinskih priznanjih, stran 289.

Na podlagi 7. člena statuta občine Slovenj Gradec (Medobčinski uradni vestnik v Mariboru, št. 8/78 in 8/82 ter Uradni list SRS, št. 47/87 in 34/89), so družbenopolitični zbor, zbor združenega dela in zbor krajevnih skupnosti na skupnem zasedanju dne 26. junija 1991 sprejeli
ODLOK
o občinskih priznanjih
1. člen
Ta odlok ureja vrsto občinskih priznanj, kriterije za predlaganje in podelitev občinskih priznanj in postopek podelitve.
2. člen
Občinska priznanja so:
1. Naziv častni občan občine Slovenj Gradec,
2. Nagrade občine Slovenj Gradec,
3. Plakete občine Slovenj Gradec.
Izvršni svet in Predsedstvo Skupščine občine Slovenj Gradec lahko določita in podeljujeta tudi druga občinska priznanja v mejah svojih pristojnosti.
Naziv častni občan
3. člen
Naziv častni občan podeljuje Skupščina občine Slovenj Gradec posameznikom, ki imajo posebne zasluge pri razvoju občine, utrjevanju miru v svetu in za izredne dosežke na kateremkoli področju človeške ustvarjalnosti.
4. člen
Nagrade, ki jih podeljuje Skupščina občine Slovenj Gradec so:
1. Nagrada občine Slovenj Gradec
2. Bernekerjeva nagrada
3. Vrunčeva nagrada.
5. člen
Nagrada občine Slovenj Gradec se podeli občanom,. pravnim in civilnopravnim osebam za velike dosežke pri razvoju občine Slovenj Gradec, za večletno delo in rezultate na gospodarskem in družbenem področju (razen za področja, za katera se podeli druga nagrada), s katerim se posameznik ali organizacija posebno izkaže in s tem doseže velike zasluge in koristi za občino.
6. člen
Bernekerjeva nagrada se podeli za izjemne uspehe, ki jih doseže posameznik ali skupina na področju književnosti, dramske umetnosti, glasbe in plesa, upodabljajoče umetnosti, filma in radia, arhitekture in oblikovanja, za stvaritve, ki so pomemben prispevek v zakladnico kulture občine in so bile objavljene, razstavljene ali izvajane v zadnjih petih letih pred podelitvijo.
Bernekerjevo nagrado lahko prejmejo posamezniki za pomembno življenjsko delo na področju kulture.
7. člen
Vrunčeva nagrada se podeli za izjemne uspehe, ki jih doseže posameznik ali skupina s pedagoškim – strokovnim delovanjem na področju vzgoje, izobraževanja in telesne kulture v zadnjih desetih letih pred podelitvijo.
Vrunčevo nagrado lahko prejmejo pedagoški delavci za življenjsko delo na področju vzgoje, izobraževanja in telesne kulture.
8. člen
Plakete, ki jih podeljuje Skupščina občine Slovenj Gradec so:
1. Plaketa občine Slovenj Gradec
2. Bernekerjeva plaketa
3. Vrunčeva plaketa.
9. člen
Plaketa občine Slovenj Gradec se podeli občanom, pravnim in civilnopravnim osebam za pomembne uspehe pri razvoju občine Slovenj Gradec na kateremkoli področju družbenega življenja.
10. člen
Bernekerjeva plaketa se podeli posameznikom ali skupini, ki deluje na območju občine Slovenj Gradec kot priznanje za večletno umetniško in poustvarjalno delo, s katerim prispevajo h kulturni rasti ljubiteljske kulture.
Bernekerjeva plaketa se lahko podeli društvom in skupinam za 20 let uspešnega delovanja na področju ljubiteljske kulture.
11. člen
Vrunčeva plaketa se podeli za pomembne pedagoške uspehe na področju vzgoje, izobraževanja in telesne kulture pedagoškim delavcem, posameznikom ali skupini.
12. člen
Skupščina občine Slovenj Gradec podeli posameznikom ali skupini pedagoških delavcev za pomembne pedagoške uspehe na področju vzgoje, izobraževanja in telesne kulture.
13. člen
Postopek določanja kandidatov za posamezna priznanja se izvede na podlagi predhodnega razpisa.
Komisija za odlikovanja in občinska priznanja Skupščine občine Slovenj Gradec vsako leto objavi razpis v občinskih sredstvih javnega obveščanja in na oglasni deski občine najmanj 60 dni pred podelitvijo za posamezno vrsto priznanja ali skupaj.
V javnem razpisu določi pogoje za vložitev pobud, zlasti pa; vrsto in število priznanj, področja za katera se podeljujejo, osnovne kriterije za podelitev, naslovnika pobud in rok za oddajo pobud.
Kandidate za častnega občana, nagrade in plakete lahko predlagajo v obliki pobude občani, podjetja, zavodi in vse druge oblike organizacij in združenj v občini.
14. člen
Ob razpisu Bernekerjevih in Vrunčevih priznanj za posamezno leto, komisija imenuje za vsako področje posebej petčlanski strokovni odbor iz vrst priznanih, strokovnih delavcev in občanov s področja, za katerega se priznanje podeljuje.
15. člen
Pravočasno zbrane pobude za Bernekerjeva in Vrunčeva priznanja, komisija najprej posreduje v presojo strokovnemu odboru. Strokovni odbor prouči predložene pobude in poda mnenje ali je posamezna pobuda vsebinsko dovolj tehtna, da se uvrsti v izbor za podelitev priznanja.
Komisija za odlikovanja in občinska priznanja Skupščine občine Slovenj Gradec vse pobude, za katere je strokovni odbor dal pozitivno mnenje, nadalje obravnava kot predlog.
Pobude za »Nagrado občine« in »Plaketo občine« komisija pregleda in določi predloge.
Izvršni svet in Predsedstvo Skupščine občine Slovenj Gradec lahko podata Komisiji za odlikovanja in občinska priznanja dodatne pobude, ki se nadalje obravnavajo kot predlog.
16. člen
Komisija za odlikovanja in občinska priznanja obravnava in določi z večino glasov vseh članov komisije izbrane predloge in jih predloži v obravnavo in sprejem zborom občinske skupščine.
Če občinska skupščina predlog komisije z večino glasov navzočih delegatov v vsakem zboru ne podpre, se priznanja predlaganim kandidatom ne podelijo.
17. člen
Komisija lahko na predlog Predsedstva Skupščine občine, ob razpisu plaket občine Slovenj Gradec določi, da se za največ polovico plaket izvede postopek podelitve med letom brez javnega razpisa.
18. člen
Predlog za podelitev naziva častni občan določi Predsedstvo Skupščine občine Slovenj Gradec, skupaj s predstavniki političnih organizacij.
Sklep o podelitvi tega priznanja je sprejet, če je zanj glasovala več kot polovica delegatov v vsakem zboru občinske skupščine.
19. člen
Naziv častni občan in priznanja občine Slovenj Gradec se praviloma podelijo na zaključni prireditvi ob občinskem prazniku.
Bernekerjeva priznanja se podelijo na svečanosti ob slovenskem kulturnem prazniku.
Vrunčeva priznanja se podelijo na svečanosti ob zaključku šolskega leta.
20. člen
Ob proglasitvi naziva častni občan se na podlagi sklepa izda posebna listina, v katero se vpiše ime in priimek ter datum podelitve naziva.
Nagrade, ki jih podeljuje Skupščina občine Slovenj Gradec, obsegajo spominsko plaketo in denarno nagrado v višini zadnjega znanega, povprečnega osebnega dohodka na delavca, izplačanega v gospodarstvu Republike Slovenije.
Plakete, ki jih podeljuje Skupščina občine Slovenj Gradec, obsegajo spominsko plaketo.
21. člen
Sredstva za podelitev občinskih priznanj se vsako leto zagotovijo v proračunu občine.
22. člen
Strokovna in administrativna dela v zvezi s podeljevanjem občinskih priznanj opravlja služba za kadrovske zadeve pri Skupščini občine, ki vodi. tudi evidenco o podeljenih priznanjih.
23. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o priznanjih in nagradi občine Slovenj Gradec (Medobčinski uradni vestnik v Mariboru, št. 3/79 in 13/86), pravilnik o oblikah in višini Bernekerjeve nagrade in plaket, ki ga je sprejela Občinska kulturna skupnost Slovenj Gradec 10. 11. 1977 in pravila o podeljevanju Vrunčeve nagrade in priznanja, ki ga je sprejela Občinska izobraževalna skupnost 17. 5. 1984.
24. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 902-2/91
Slovenj Gradec, dne 26. junija 1991.
Predsednik
Skupščine občine
Slovenj Gradec
Ivan Uršič, dipl. inž. agr. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti