Uradni list

Številka 7
Uradni list RS, št. 7/1991 z dne 31. 7. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 7/1991 z dne 31. 7. 1991

Kazalo

303. Pravilnik o dodeljevanju posojil iz sredstev občinskega proračuna za pospeševanje razvoja družinskih kmetij in dopolnilnih dejavnosti na kmetijah v občini Grosuplje, stran 273.

Na podlagi določil 223. in 228. člena statuta občine Grosuplje (Uradni list SRS, št. 32/86, 1/88, 23/88 in RS, št. 40/90) je Izvršni svet Skupščine občine Grosuplje na svoji 6. seji dne 17. 7. 1991 sprejel
PRAVILNIK
o dodeljevanju posojil iz sredstev občinskega proračuna za pospeševanje razvoja družinskih kmetij in dopolnilnih dejavnosti na kmetijah v občini Grosuplje
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji in postopek za pridobivanje in dodeljevanje posojil za pospeševanje razvoja družinskih kmetij in dopolnilnih dejavnosti na kmetijah v občini Grosuplje.
2. člen
Sredstva za dodeljevanje posojil za pospeševanje razvoja družinskih kmetij in dopolnilnih dejavnosti na kmetijah v občini Grosuplje se pridobivajo v okviru rednih letnih sredstev občinskega proračuna.
3. člen
Posojila se dodeljujejo za naslednje namene: – graditev, prenovo in adaptacijo objektov kmetije,
– razširitev in posodobitev ter pridobivanje novih zmogljivosti za dopolnilne dejavnosti na kmetiji.
4. člen
Za posojilo lahko zaprosijo naslednji prosilci:
– zasebni kmetijski proizvajalci,
– občani, ki izpolnjujejo pogoje za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji.
5. člen
Posojila se prednostno dodeljujejo prosilcem, ki v največji meri izpolnjujejo sledeče kriterije:
– da že opravljajo dopolnilno dejavnost na kmetiji,
– da imajo že pridobljeno ali v postopku pridobivanja investicijsko dokumentacijo,
– razvoja družinske kmetije glede na starostno strukturo, velikost kmetije in možnost dodatne zaposlitve.
6. člen
Posojilo se dodeljuje z najdaljšo dobo vračanja do 8 let. Višina deleža sredstev bo odvisna od obsega razpoložljivih sredstev občinskega proračuna za pospeševanje razvoja družinskih kmetij in dopolnilnih dejavnosti na kmetiji v občini Grosuplje.
7. člen
Višino obrestne mere za posojilo določi Izvršni svet Skupščine občine Grosuplje (v nadaljnjem besedilu: izvršni svet) ob razpisu.
8. člen
Višina posojila predvidoma ne sme presegati 30% predračunske vrednosti investicije.
9. člen
Sklep o razpisu za dodelitev posojil sprejme izvršni svet in ga objavi v sredstvih javnega obveščanja. Sklep vsebuje:
1. skupni znesek sredstev, namenjenih za posojila,
2. namene, za katere se dodeljujejo posojila,
3. kdo lahko zaprosi za posojilo,
4. pogoji, pod katerimi se dodeljujejo posojila, to je najdaljša doba vračanja, višina obrestne mere,
5. rok za vložitev prošenj, ki pa ne sme biti krajši od 15 dni od dneva objave in ne daljši od 30 dni od dneva objave in naslov, na katerega se vložijo prošnje,
6. navedbo, kaj mora prošnja za posojilo vsebovati,
7. navedbo dokumentacije, ki jo mora prosilec predložiti,
8. rok, v katerem bo izvršni svet sprejel sklep o dodelitvi posojil. Rok ne sme biti daljši od 30 dni od dneva poteka roka za vložitev prošenj, vsem prosilcem pa morajo biti sklepi izvršnega sveta posredovani v osmih dneh po sprejemu.
10. člen
Prošnjo za posojilo s prilogami vložijo prosilci pri Oddelku za gospodarstvo občine Grosuplje, ki opravlja strokovna in administrativna dela za komisijo. Prošnje obravnava komisija, ki jo imenuje izvršni svet.
Komisijo sestavljajo predstavnik Oddelka za gospodarstvo občine Grosuplje, predstavnik Izvršnega sveta Skupščine občine Grosuplje in trije predstavniki območne kmetijske svetovalne službe. Komisija pripravi predlog za obravnavo na izvršnem svetu. Izvršni svet odloča o dodelitvi posojila s sklepom.
11. člen
Posojila se dodeljujejo preko banke, s katero izvršni svet sklene ustrezno pogodbo.
12. člen
Posojilna pogodba, sklenjena med banko in posojilojemalcem v skladu s tem pravilnikom in sklepom izvršnega sveta, mora vsebovati pogoje, določene se sklepom izvršnega sveta, predvsem pa:
– obveznost posojilojemalca, da posojilo porabi namensko,
– obveznost, da posojilojemalec v primeru, če ne izpolni katerekoli obveznosti iz posojilne pogodbe oziroma, da je bila pogodba sklenjena na podlagi lažnih podatkov, takoj vrne posojilo z obrestmi po najvišji bančni obrestni meri za naložbe za tekoče poslovanje.
13. člen
Namensko porabo posojila, pridobljenega po tem pravilniku, in izpolnitev obveznosti iz te pogodbe o posojilu, lahko preveri komisija in pristojni upravni organ občine Grosuplje.
14. člen
Posojilojemalec prične uporabljati posojilo na podlagi ustrezne dokumentacije takoj po sklenitvi posojilne pogodbe in ga mora pričeti uporabljati najkasneje v treh mesecih od podpisa pogodbe o dodelitvi posojila.
15. člen
Pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati takoj po objavi.
Št. 403-24/91
Grosuplje, dne 17. julija 1991.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Grosuplje
Franc Ahlin, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti