Uradni list

Številka 7
Uradni list RS, št. 7/1991 z dne 31. 7. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 7/1991 z dne 31. 7. 1991

Kazalo

269. Uredba o izvajanju delovne dolžnosti, stran 245.

Na podlagi tretjega odstavka 7. člena zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91) izdaja Izvršni svet Skupščine Republike Slovenije
UREDBO
o izvajanju delovne dolžnosti
1. člen
Delovna dolžnost se izvaja v podjetjih, zavodih in drugih organizacijah ter v državnih organih. Delovna dolžnost se izvaja tudi z opravljanjem neposrednih del za oborožene sile oziroma za obrambo države.
2. člen
Delovno dolžnost izvajajo državljani in državljanke (v nadaljnjem besedilu: državljani), ki so dopolnili 18 let starosti in so zdravstveno sposobni za delo.
Delovne dolžnosti so oproščeni državljani, ki so zaradi bolezni ali poškodbe začasno ali trajno nezmožni za delo, nosečnice, matere oziroma samohranilci, ki varujejo ali negujejo otroka do tretjega leta starosti oziroma invalidnega otroka, ter državljani po dopolnjenem 65. letu starosti oziroma državljanke po dopolnjenem 60. letu starosti.
3. člen
V vojni ali ob neposredni vojni nevarnosti se delovna dolžnost lahko uvede kot splošna delovna dolžnost za območje republike, kot splošna delovna dolžnost za območje posamezne občine ali kot delovna dolžnost za posamezno dejavnost oziroma panogo ali podjetje, zavod in drugo organizacijo, ki je po sklepu Izvršnega sveta Skupščine Republike Slovenije posebnega pomena za obrambo in zaščito v Republiki Sloveniji.
4. člen
Sklep o uvedbi splošne delovne dolžnosti za območje republike sprejme in razglasi Izvršni svet Skupščine Republike Slovenije, sklep o uvedbi splošne delovne dolžnosti za območje občine pa izvršni svet občinske skupščine.
Sklep o uvedbi delovne dolžnosti v posamezni panogi ali dejavnosti sprejme in razglasi minister, pristojen za posamezno področje.
Minister iz prejšnjega odstavka lahko sprejme sklep o uvedbi delovne dolžnosti tudi za posamezno kategorijo oseb in poklicev.
5. člen
Kadar Predsedstvo Republike Slovenije uvede delovno dolžnost v miru ali v izrednih razmerah v podjetjih, zavodih in drugih organizacijah, ki opravljajo dejavnost posebnega pomena za obrambo in zaščito, ali dejavnost, ki je nenadomestljiv pogoj za delo in življenje ljudi v večjem obsegu, sprejme sklep o izvajanju delovne dolžnosti Izvršni svet Skupščine Republike Slovenije.
6. člen
Državljani iz 2. člena te uredbe, razen. tistih, ki izvršujejo vojaško dolžnost, so se najkasneje v roku treh dni po uveljavitvi sklepa o uvedbi delovne, dolžnosti dolžni javiti enoti oziroma izpostavi enote Republiškega zavoda za zaposlovanje v občini, na območju katere imajo stalno prebivališče.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se lahko s sklepom o uvedbi delovne dolžnosti določi krajši rok, v katerem se morajo javiti ali konkreten kraj oziroma podjetje, zavod ali organizacija, v kateri se morajo javiti določene kategorije oseb in poklicev.
7. člen
Podjetja, zavodi in druge organizacije ter državni organi javljajo potrebe po delavcih enoti Republiškega zavoda za zaposlovanje v občini, na območju katere imajo svoj sedež.
Razporejanje državljanov na delovne dolžnosti se opravi v skladu s prijavljenimi potrebami v posameznem podjetju, zavodu, drugi organizaciji ali državnemu organu.
8. člen
Enote oziroma izpostave enot Republiškega zavoda za zaposlovanje pri svojem delu sodelujejo z izvršnimi sveti skupščin občin na svojem območju.
9. člen
Državljani, ki izvajajo delovno dolžnost v skladu s to uredbo imajo v zvezi z delom pravice in obveznosti po predpisih, ki veljajo za delavce v delovnem razmerju.
10. člen
Ta uredba začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 10-06/91-2/l-8
Ljubljana, dne 16. julija 1991.
Izvršni svet
Skupščine Republike Slovenije
Podpredsednik
Matija Malešič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti