Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/1991 z dne 12. 7. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/1991 z dne 12. 7. 1991

Kazalo

197. Odredba o pristojbinah za obvezne veterinarsko-sanitarne preglede in dovoljenja v občini Slovenska Bistrica, stran 194.

Na podlagi 28. in drugega odst. 29. čl. zakona o. zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85) ter 30. čl. statuta občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 9/91) je Izvršni svet SO Slovenska Bistrica na 7. seji dne 25. 6. 1991 sprejel
ODREDBO
o pristojbinah za obvezne veterinarsko-sanitarne preglede in dovoljenja v občini Slov. Bistrica
1. člen
S to odredbo se določi višina pristojbin za veterinarsko sanitarni pregled oziroma preglede in dovoljenja iz 57. člena zakona o varstvu živali pred kužnimi boleznimi, ki ogrožajo »vso državo (Uradni list SFRJ, št. 43/86) 2. točke 29. člena zakona o zdravstvenem varstvu živali (Uradni list SRS, št. 37/85) ter IV., V. in VI. točke odloka o pristojbinah za zdravstvena spričevala in potrdila ter kriterijih in merilih za določitev pristojbin za veterinarsko sanitarne preglede in dovoljenja (Uradni list SRS, št. 43/85).
2. člen
Za obvezne veterinarsko sanitarne preglede in laboratorijske preiskave v zvezi s pregledi po čl. 1 te odredbe ter dovoljenj za promet z mlekom in mlečnimi izdelki na območju občine Slovenska Bistrica plačujejo naslednje pristojbine:
I. Veterinarsko sanitarni pregled pošiljk pri nakladanju, prekladanju in razkladanju v notranjem prometu:
                                                                       din
a) kamionske pošiljke do 10 ton                                     385,00
za vsako nadaljnjo tono                                              38,50
b) vagonske pošiljke                                                385,00
c) kosovne pošiljke
– kopitarji, goveda od komada                                       111,00
– žrebeta, teleta, prašiči, drobnica, psi, mačke in druge
živali od komada                                                    111,00
– za živo perutnino za vsakih začetih 50 živali                      65,00
– za mesne izdelke razen konzerv, od kg                               0,70
– za jajca, mast, med, vosek in divjačino od kg                       0,70
II. Veterinarsko sanitarni pregled uvoznih in izvoznih pošiljk:
                                                      din
– pošiljke do 1 tone                               427,90
– pošiljke do 10 ton                               813,60
za vsako nadaljnjo tono                             81,30
– kosovne pošiljke                                 172,00
III. Veterinarsko sanitarni pregled klavnih živali v klavnicah, vključno pregled pri razkladanjih živali oziroma surovin, pregled pri odpremi živali, odpadkov, konfiskatov v notranjem prometu.
                                         din
– goveda in kopitarji                  61,00
– teleta in drobnica                   56,00
– prašiči s trihinoskopijo             70,00
– perutnina po komadu                   1,00
– ribe po kg                            2,20
IV. Za stalni veterinarsko sanitarni nadzor predelave mesa znaša:
                                      din
– pristojbina po kg izdelka          0,70
V. Za veterinarsko sanitarni nadzor na sejmih, trgih, dogonih, razstavah in drugih javnih prireditvah, kjer je predpisan stalni veterinarsko sanitarni nadzor v gostinskih obratih, obratih družbene prehrane in kmečkem turizmu za vsako začeto uro porabljenega časa 415 din.
3. člen
Za izdajo dovoljenja za promet z mlekom in mlečnimi izdelki za javno potrošnjo, oziroma za podaljšanje dovoljenja se določi pristojbina letno po vzorcu 603 din.
Pristojbine zbere od proizvajalcev mleka organizator odkupa in jo odvede posebnemu računu za zdravstveno varstvo živali proračuna občine Slovenska Bistrica do 1. avgusta v tekočem letu.
Lastniki molznic, ki ne oddajajo mleka v zbiralnice mleka, ga pa sami oddajajo v javno potrošnjo, morajo poleg pristojbine plačati še enkratno letno pregled krav molznic in tuberkulozo, stroške odvzema krvi ter preiskave vzorca za izključitev bolezni.
4. člen
Kadar doseže obračun pristojbin za kosovne pošiljke pri istem transportnem sredstvu višino pristojbine za kamion ali vagon, se obračuna pristojbina za kamionske in vagonske pošiljke.
5. člen
Za plačilo stroškov, ki nastanejo z bakteriološkimi pregledi surovin, izdelkov, brisov, pregled izdelkov surovin na vsebnost pesticidov, soli težkih metalov ter antibiotikov se določi pavšalna mesečna pristojbina:
                                                      din
– v obratu »Bistriških mesnin« Slov. Bistrica       2.450
– v privatnih mesnicah                                970
6. člen
Za predpisano veterinarsko napotnico za bolne živali, ki se zaradi klanja odpremljajo v klavnico ter za živali zaklane v sili, ki so bile pred tem pregledane pri oziroma po pristojnem veterinarju, se pristojbina ne računa, za predpisane napotnice brez predhodnega pregleda pooblaščenega veterinarja se zaračuna 390 din.
7. člen
Opravljanje pregledov je potrebno opraviti najpozneje 12 ur pred zaprošenim pregledom.
V primeru, da pošiljka oziroma predmet pregleda ni pripravljen za veterinarsko sanitarni pregled ob napovedanem času, se razen pristojbin zaračuna zamudnina za vsako začeto uro v višini 415 din.
Naročnik veterinarsko sanitarnega pregleda lahko zahteva povrnitev škode, ki bi nastala, če veterinarski delavec potem, ko je bil pravočasno obveščen, ni opravil pregled v dogovorjenem času.
Za veterinarsko sanitarni pregled, ki se mora opraviti izven rednega delovnega časa, se pristojbina poveča za 50%.
8. člen
Poleg pristojbin iz te odredbe se posebej plačajo tudi stroški prevoza in vsi potrebni oziroma posebni stroški v skladu z določili zakona o splošnem upravnem postopku.
Posebej se plačajo tudi stroški laboratorijskega pregleda – analiz, ki so sestavni del veterinarsko sanitarnega pregleda.
9. člen
Pristojbine, ki so navedene v 2. členu te odredbe, se lahko plačujejo v letnem pavšalu, ki ga sporazumno določita organizator oziroma organizacija združenega dela, pri. kateri se izvajajo veterinarsko sanitarni pregledi, na predlog veterinarske organizacije, ki te preglede opravlja.
10. člen
Sredstva iz pristojbin se zbirajo na posebnem računu za zdravstveno varstvo živali proračuna občine Slov. Bistrica in se koristijo:
75% – služi za pokritje izdatkov, ki nastanejo z veterinarsko sanitarnimi pregledi
25% – ostane za posebni račun za zdravstveno varstvo živali proračuna občine Slov. Bistrica.
11. člen
Pristojbine se plačujejo pooblaščeni veterinarski organizaciji z gotovino, ali z drugimi sredstvi plačilnega prometa takoj po opravljenem delu ali pa se obračunavajo mesečno po obračunu ali pogodbi.
Veterinarska organizacija je sredstva dolžna sprotno odvajati na posebni račun za zdravstveno varstvo živali proračuna občine Slovenska Bistrica.
12. člen
Nadzor na izvajanjem te odredbe opravlja veterinarski inšpektorat Medobčinske uprave inšpekcijskega nadzorstva občine Maribor, občine Lenart in občine Slov. Bistrica.
13. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odredba, preneha veljati odredba o pristojbinah za obvezne veterinarsko sanitarne preglede in dovoljenja (Uradni list RS, št. 2/91).
14. člen
Odredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Slovenska Bistrica, dne 26. junija 1991.
Predsednik
Izvršnega sveta
Skupščine občine Slovenska Bistrica
Maks Hohler, dipl inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti