Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/1991 z dne 12. 7. 1991
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/1991 z dne 12. 7. 1991

Kazalo

167. Odločba o razveljavitvi 4. in 5. člena odloka o sprejemu prostorskih ureditvenih pogojev za krajevne skupnosti Ig, Iška vas in Tomišelj- 15. člena pravilnika prostorskih ureditvenih pogojev ter 15. točke četrtega poglavja prostorskih ureditvenih pogojev za iste krajevne skupnosti, stran 173.

Ustavno sodišče Republike Slovenije je na predlog Republiškega sekretarja za varstvo okolja in urejanje prostora v postopku za oceno, ustavnosti in zakonitosti 4. in 5. člena odloka Skupščine občine Ljubljana Vič-Rudnik o sprejemu prostorskih ureditvenih pogojev za krajevne skupnosti Ig, Iška vas in Tomišelj in 15. člena pravilnika prostorskih ureditvenih pogojev za iste krajevne skupnosti na seji dne 28. 6. 1991
odločilo:
Določbe 4. in 5. člena odloka Skupščine občine Ljubljana Vič-Rudnik o sprejemu prostorskih ureditvenih pogojev za krajevne skupnosti Ig, Iška vas in Tomišelj (Uradni list SRS, št. 4/85), kolikor se nanašajo na gradnjo športnega letališča Ljubljana-Ig, 15. člen pravilnika prostorskih ureditvenih pogojev za krajevne skupnosti Ig, Iška vas in Tomišelj (Uradni list SRS, št. 3/90), 15. točka 4. poglavja prostorskih ureditvenih pogojev za krajevne skupnosti Ig, Iška vas in Tomišelj, se razveljavijo.
Obrazložitev:
Predlagatelj je začel postopek za oceno ustavnosti in zakonitosti v izreku te odločbe navedenih določb z utemeljitvijo, da prostorsko urejanje območja graditve športnega letališča Ljubljana-Ig z odlokom o sprejemu prostorskih ureditvenih pogojev in pravilnikom ni v skladu z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90).
S 4. in 5. členom odloka o sprejemu prostorskih ureditvenih pogojev za krajevne skupnosti Ig, Iška vas in Tomišelj je določeno, da so pogoji za urbanistično oblikovanje območja in arhitektonsko oblikovanje objektov oziroma drugih posegov v prostor ter funkcije območja s pogoji za izrabo in kvaliteto graditve in drugih posegov, določeni s pravilnikom, ki je sestavni del prostorskih ureditvenih pogojev. Te pogoje določa za območje graditve športnega letališča Ljubljana-lg 15. točka 4. poglavja prostorskih ureditvenih pogojev in 15. člen pravilnika o prostorskih ureditvenih pogojih za krajevne skupnosti Ig, Iška vas in Tomišelj. Oboje je sprejela Skupščina občine Ljubljana Vič-Rudnik hkrati z navedenim odlokom dne 23. 1. 1985.
Predlog je utemeljen.
Po prvem odstavku 27. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor se s srednjeročnim družbenim planom predvidena območja za graditev, širitev ali prenovo naselij ter za izvajanje drugih posegov v prostor urejajo s prostorskimi izvedbenimi načrti. Za posamezne infrastrukturne objekte in naprave, kamor sodi tudi obravnavano športno letališče, je v tretji točki drugega odstavka 27. člena navedenega zakona predpisan kot prostorsko izvedbeni načrt lokacijski načrt.
Po drugem odstavku 28. člena istega zakona so prostorski izvedbeni načrti podlaga za izdajo lokacijskega dovoljenja ter za parcelacijo zemljišč, kar velja tudi za lokacijske načrte. Zato mora že sam lokacijski načrt vsebovati vse potrebne prostorske sestavine za izdajo lokacijskega dovoljenja.
Vsebina lokacijskega načrta je okvirno predpisana v prvem odstavku 28. člena, v 29. in 32. členu navedenega zakona, podrobneje pa z navodilom o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85), ki ga je dne 27. 2. 1985 sprejel Republiški komite za varstvo okolja in urejanje prostora.
Po drugem odstavku 39. člena istega zakona tudi lokacijski načrt sprejme občinska skupščina z odlokom.
4. in 5. člen odloka o sprejemu prostorskih ureditvenih pogojev za krajevne skupnosti Ig, Iška vas in Tomišelj, kolikor se nanašata na območje graditve športnega letališča Ljubljana-Ig, 15. točka 4. poglavja prostorsko ureditvenih pogojev in 15. člen pravilnika prostorskih ureditvenih pogojev za krajevne skupnosti Ig, Iška vas in Tomišelj, niso v skladu s citiranimi določbami zakona. Območje graditve športnega letališča Ljubljana-Ig bi morala po zakonu občinska skupščina prostorsko urediti z odlokom o lokacijskem načrtu, potem ko je obravnavano športno letališče opredelila v prostorskih sestavinah občinskih družbenih planov v skladu z zakonom o urejanju prostora (Uradni list SRS, št. 18/84 in 15/89)
Po navedenih ugotovitvah je ustavno sodišče na podlagi 413. člena ustave in druge alinee tretjega odstavka 25. člena zakona o postopku pred Ustavnim sodiščem ŠR Slovenije (Uradni list SRS, št. 39/74 in 28/76) odločilo tako, kot je navedeno v izreku te odločbe.
Ustavno sodišče je sprejelo to odločbo v sestavi: predsednik dr. Peter Jambrek in sodniki Janko Česnik, mag. Tone Jerovšek, mag. Matevž Krivic, dr. Anton Perenič, dr. Janez Šinkovec, dr. Lovro Šturm in Ivan Tavčar.
Št. U-I-9/91-14
Ljubljana, dne 28. junija 1991.
Predsednik
Ustavnega sodišča
Republike Slovenije
dr. Peter Jambrek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti