Uradni list

Številka 85
Uradni list RS, št. 85/2016 z dne 28. 12. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 85/2016 z dne 28. 12. 2016

Kazalo

3736. Pravila za izvolitev predstavnikov v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta, stran 12872.

  
Na podlagi 14., 15., 39. in 40. člena Zakona o državnem svetu (Uradni list RS, št. 44/92, 11/03 – skl. US, 73/03 – odl. US, 76/05, 94/07 – odl. US, 95/09 – odl. US, 21/13 – ZFDO-F), 1. in 3. člena Zakona o določitvi volilnih enot za volitve predstavnikov lokalnih interesov v državni svet (Uradni list RS, št. 48/92), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 27/08 – odl. US, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO) in 21. člena Statuta Občine Laško (Uradni list RS, št. 79/15 – UPB1) je Občinski svet Občine Laško na 17. seji dne 14. 12. 2016 sprejel
P R A V I L A 
za izvolitev predstavnikov v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta 
1. člen 
S temi pravili se ureja postopek izvolitve predstavnikov Občine Laško v volilno telo 5. volilne enote s sedežem v Celju za izvolitev člana državnega sveta ter postopek določitve kandidata za člana državnega sveta kot predstavnika lokalnih interesov.
2. člen 
Glede na določbe 40. in 41. člena Zakona o državnem svetu izvoli Občinski svet Občine Laško v volilno telo za volitve člana državnega sveta tri predstavnike (elektorje) ter določi enega kandidata za člana državnega sveta.
3. člen 
Postopek obsega predlaganje kandidatov za elektorje in njihovo izvolitev ter predlaganje in določitev kandidata za člana državnega sveta iz vrst predstavnikov lokalnih interesov.
4. člen 
Pravico biti voljen za člana državnega sveta ima državljan Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti.
Ob pogojih iz prvega odstavka ima pravico biti voljena za člana državnega sveta – predstavnika lokalnih interesov oseba, ki ima stalno prebivališče v volilni enoti.
Ob pogojih iz prvega odstavka ima pravico biti voljena za elektorja oseba, ki ima stalno prebivališče v Občini Laško.
5. člen 
Kandidate za elektorje in kandidata za člana državnega sveta lahko predlaga:
– skupina najmanj treh članov občinskega sveta,
– politična stranka, ki je zastopana v občinskem svetu.
Vsak predlagatelj lahko predlaga največ toliko kandidatov za elektorje, kolikor se jih voli in enega kandidata za člana državnega sveta.
Vsaka kandidatura mora vsebovati: ime in priimek, datum rojstva in naslov stalnega prebivališča.
6. člen 
Predlagatelji morajo predlogu kandidata za člana državnega sveta predložiti tudi pisno soglasje kandidata.
7. člen 
Predloge z osebnimi podatki kandidatov za elektorje oziroma za člana državnega sveta posredujejo predlagatelji Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja zadeve, najkasneje štirinajst dni pred sejo Občinskega sveta Občine Laško, na kateri se voli elektorje in določi kandidata za člana državnega sveta.
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja sestavi seznam predlaganih kandidatov po abecednem vrstnem redu in ga pošlje županu.
8. člen 
Elektorje se voli na seji občinskega sveta s tajnim glasovanjem.
Glasuje se z glasovnicami. Na glasovnici so kandidati napisani po abecednem vrstnem redu.
Član občinskega sveta glasuje za posameznega kandidata tako, da obkroži zaporedno številko pred največ toliko kandidati, kot se voli elektorjev, to je pred največ tremi kandidati.
Za elektorje so izvoljeni kandidati, ki so prejeli največ glasov.
9. člen 
Kandidata za člana državnega sveta se določi na seji občinskega sveta s tajnim glasovanjem.
Glasuje se z glasovnicami. Na glasovnici so kandidati za člana državnega sveta napisani po vrstnem redu.
Član občinskega sveta glasuje za posameznega kandidata tako, da obkroži zaporedno številko pred enim kandidatom.
Izvoljen je kandidat, ki je prejel največ glasov.
10. člen 
V primeru, ko sta dva ali več kandidatov za elektorje pri glasovanju prejela enako število glasov, odloči o izvolitvi žreb, ki ga opravi predsedujoči takoj na seji občinskega sveta.
V primeru, ko sta dva ali več kandidatov za člana državnega sveta prejela enako število glasov, se med tema kandidatoma oziroma kandidati opravi še drugi krog glasovanja. V primeru ponovnega enakega števila glasov o kandidatu odloči žreb, ki ga opravi predsedujoči takoj na seji občinskega sveta.
11. člen 
Predstavnik predlagatelja kandidature za člana državnega sveta je župan.
V kolikor je za kandidata za člana državnega sveta določen župan, se za predstavnika predlagatelja kandidature določi podžupan oziroma katerikoli član občinskega sveta, ki ga določi župan.
12. člen 
Pristojna strokovna služba Občine Laško mora najpozneje trideset dni pred dnem glasovanja predložiti pristojni volilni komisiji seznam izvoljenih elektorjev ter kandidaturo za člana državnega sveta, skupaj s potrebnimi prilogami.
13. člen 
Ta pravila vsebujejo določbe poslovniške narave, zato jih sprejema občinski svet z dvotretjinsko večino navzočih članov občinskega sveta.
14. člen 
Ta pravila začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Z dnem uveljavitve teh pravil prenehajo veljati Pravila za izvolitev predstavnikov v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta z dne 1. 10. 1997.
Št. 041-02/2016
Laško, dne 14. decembra 2016
Župan 
Občine Laško 
Franc Zdolšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti