Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/2009 z dne 13. 3. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/2009 z dne 13. 3. 2009

Kazalo

730. Odlok o ureditvi in varnosti cestnega prometa v Občini Postojna, stran 2539.

Na podlagi 21., 50.a in 65. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2), 14., 15. in 16. člena Zakona o varnosti cestnega prometa, ZVCP-1 (Uradni list RS, št. 56/08) ter 30. člena Statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 30/07) je Občinski svet Občine Postojna na 17. seji dne 26. 2. 2009 sprejel
O D L O K
o ureditvi in varnosti cestnega prometa v Občini Postojna
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se na območju Občine Postojna urejajo:
I. Splošne določbe
II. Pristojnosti organov
III. Omejitve in prepovedi v prometu
IV. Omejitve vožnje s tovornimi vozili
V. Postavljanje, odstranjevanje, zamenjava in vzdrževanja
VI. Ureditev mirujočega prometa
VII. Odvoz vozil
VIII. Odstranitev in hramba nepravilno parkiranih vozil
IX. Dela in prireditve na javnih cestah
X. Nadzor in kazenske sankcije
XI. Prehodne in končne določbe.
2. člen
Posamezni izrazi, uporabljeni v odloku, imajo enak pomen kot izrazi v Zakonu o varnosti cestnega prometa (56/08 – UPB5, 57/08 – ZLDUVCP, 73/08 – Odl. US; v nadaljevanju: ZVCP-1) in Zakonu o javnih cestah (33/06 – UPB1, 33/06 – Odl. US, 45/08, 57/08 – ZLDUVCP; v nadaljevanju: ZJC).
Javne prometne površine v Občini Postojna so kategorizirane javne ceste – lokalne ceste, javne poti in javne poti za kolesarje, v naseljih tudi pločniki, kolesarske steze, javni parkirni prostori na javnih cestah in izven njih, rezervirane parkirne površine ter dovozne ceste k javnim in poslovnim stavbam ter stanovanjskim zgradbam in drugim objektom, kakor tudi prometne površine ob teh objektih, ki so v upravljanju izvajalca rednega vzdrževanja občinskih cest ali krajevnih skupnosti.
Območje, ki je v Odloku o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Postojna (Uradni list RS, št. 108/07) določeno kot 1. Območje je ožje središče mesta Postojna: Jamska cesta obojestransko, Titov trg v celoti, Ljubljanska cesta obojestransko, do vključno hišne številke 14 in 15, Titova cesta v celoti, Novi trg, Ulica 1. maja obojestransko do vključno hišne številke 11 in 22, Cankarjeva ulica obojestransko, do vključno hišne številke 3 in 10, Prešernova obojestransko v celoti, Gregorčičev drevored obojestransko, Vojkova ulica obojestransko, Tržaška cesta obojestransko, do odcepa za Pot k Pivki in vključno hišne številke 39, Jenkova ulica, Pot k Pivki, do priključka na Kosovelovo, Kosovelova obojestransko od priključka na Jamsko cesto, do priključka na Pot k Pivki ter Vilharjeva ulica v celoti.
Pajek je posebno vozilo z dvigalom, ki je prilagojeno za odvoz vozil.
Lastnik vozila je fizična ali pravna oseba, na ime katerega je vozilo registrirano in so podatki o njem razvidni iz evidence motornih vozil oziroma iz drugih dokumentov v primeru, da vozilo ni registrirano.
Pristojni organ je pristojna služba občinske uprave za promet, ki opravlja strokovno tehnične, razvojne, organizacijske in upravne naloge za graditev, varstvo in vzdrževanje občinskih cest.
Nadzorni organi, pristojni za področje nadzora ali urejanja prometa je pristojna redarska in inšpekcijska služba.
Intervencijska vozila so vozila organov in organizacij, ki opravljajo intervencijske naloge v skladu z zakonskimi pooblastili, ter vozila, ki opravljajo intervencijsko dejavnost na področju gospodarskih javnih služb.
Parkirni listek je obrazec, ki ga izda parkirni avtomat (parkomat) za označitev časa parkiranja in plačila parkirnine.
Javne parkirne površine so površine za parkiranje v večinski lasti ali upravljanju občine.
Mesečna ali letna dovolilnica za parkiranje je dovolilnica za neomejeno parkiranje namenjena za vozila občanov s stalnim prebivališčem v območju modre cone, ki nimajo svojega parkirnega mesta in za službena vozila občinskih in državnih organe ter pravne in fizične osebe.
II. PRISTOJNOSTI ORGANOV
3. člen
(pristojnosti za urejanje prometa)
Občinski svet Občine Postojna:
– na predlog župana odloča o splošnih usmeritvah zagotavljanja prometne varnosti v Občini Postojna;
– s sklepom določa parkirne površine, kjer je treba plačati parkirnino, njeno višino in način plačevanja.
Pristojni občinski organ za promet:
– določa območja umirjenega prometa,
– določa območja za pešce,
– določa območja kratkotrajnega parkiranja,
– določa splošno prepoved prometa na posamezni cesti, ulici ali trgu,
– določa enosmerne ceste,
– določa prednost v križiščih,
– določa prepovedi in omejitve prometa za posamezne vrste vozil,
– določa območja omejene hitrosti in omejuje hitrost vožnje na občinskih cestah,
– določa prometno signalizacijo na občinskih cestah,
– določa javne in rezervirane parkirne površine, način parkiranja in prepoved parkiranja in ustavljanja,
– odreja postavitev in vzdrževanje varovalnih ograj ter posebne tehnične in druge ukrepe za varnost otrok, slabotnih in ostarelih ter telesno in duševno prizadetih oseb,
– odreja ukrepe za umirjanje hitrosti,
– določa dodatne pogoje in ukrepe, ki jih je treba upoštevati pri delih na cesti in v naseljih,
– določa dodatne pogoje in ukrepe za izvajanje prireditev in shodov na javnih prometnih površinah v naseljih,
– ureja promet pešcev in promet s kolesi, kolesi z motorjem in vprežnimi vozili,
– ureja gonjenje in vodenje živine,
– ukrepa v drugih zadevah zagotavljanja prometne varnosti.
III. OMEJITVE IN PREPOVEDI V PROMETU
4. člen
V naseljih Občine Postojna je vožnja, hoja ali parkiranje dovoljena samo po oziroma na za to namenjenih površinah.
Na zelenih površinah (zelenice, parki, cvetlični nasadi) je prepovedana vožnja ali parkiranje.
Hoja je v okviru zelenih površin dovoljena le po urejenih poteh.
Kršitelj določil prvega in tretjega odstavka tega člena se kaznuje z globo ki znaša za posameznika ali odgovorno osebo pravne osebe 40 EUR, za pravno osebo ali posameznika, ki stori prekršek v zvezi z opravljanjem dejavnosti pa 120 EUR.
Kršitelj določil drugega odstavka tega člena se kaznuje z globo, ki znaša za posameznika ali odgovorno osebo pravne osebe 250 EUR, za pravno osebo ali posameznika, ki stori prekršek v zvezi z opravljanjem dejavnosti pa 500 EUR.
Kršitelju se lahko s strani pooblaščene osebe ali upravnega organa naloži sanacija poškodb, ki jih je z dejanjem kršitve povzročil na površini, spremljajočih objektih ali rastlinskih kulturah.
5. člen
(Hitrostne omejitve prometa vozil v naseljih)
Skozi vsa naselja v Občini Postojna je hitrost prometa vozil omejena na 50 km/h, razen na državnih cestah, ki potekajo skozi naselja in je z odločbo ustreznega organa omejena na večjo hitrost in tam, kjer je zaradi posebnih pogojev po službeni dolžnosti ali na podlagi predlogov oziroma zahtev policije, krajevne skupnosti ali drugih pristojnih strank, izdana s strani občinskega organa ustrezna odločba, ki narekuje postavitev prometnih znakov z nižjo omejitveno hitrostjo. Hitrost se ne sme omejiti na manj kot 40 km/h.
Ne glede na določilo prvega odstavka tega člena pa na območjih bližine osnovnih šol in varstveno-vzgojnih objektov velja poseben prometni režim. Na vseh dostopih k tem objektom in okoliškem območju velja omejitev na 30 km/h. Območje se označi s posebnimi opozorilnimi tablami »pozor otroci na cesti – šola« in ustrezno prometno signalizacijo.
Na mestih, kjer je po odločbi občinskega organa hitrost omejena na 30 km/h, lahko isti organ odloči, da se namestijo še fizične ovire za umirjanje prometa na cesti – grbine.
6. člen
(promet in parkiranje koles in koles s pomožnim motorjem)
Promet koles in koles s pomožnim motorjem v naseljih je smiselno izenačen z ostalim prometom vozil. Na površinah, namenjenih pešcem je dovoljena vožnja otrok z otroškimi kolesi v spremstvu odraslih pešcev, ki zagotavljajo njihovo varnost in varnost ostalih pešcev.
Na mestih, kjer je za promet koles in koles s pomožnim motorjem urejena kolesarska steza oziroma kolesarski pas, je vožnja z njimi dovoljena le po površini kolesarske steze oziroma kolesarskega pasu.
Na javnih prometnih površinah v naselju je dovoljeno parkirati kolesa le na mestih, ki so za to določena in vidno označena ali opremljena s stojali.
Na javnih površinah, namenjenih pešcem ni dovoljena nikakršna dejavnost, ki bi kakorkoli ovirala nemoteno gibanje pešcev.
Če je kolo ali kolo s pomožnim motorjem opremljeno z lastnim stojalom, lahko voznik na mestih iz tretjega odstavka tega člena za parkiranje uporabi le-to, vendar mora poskrbeti, da je vozilo postavljeno stabilno.
V naseljih je prepovedano naslanjati kolesa in kolesa s pomožnim motorjem ob zgradbe in druge objekte, ki mejijo na javne prometne površine ter na robnike kolesarskih stez oziroma kolesarskih pasov in pločnikov.
Občinski organ določi prostore v naseljih, kjer je dovoljeno parkirati kolesa in kolesa s pomožnim motorjem ter način njihove ureditve.
Vzdrževalec prometnih površin iz prvega odstavka 12. člena tega odloka skrbi, da so mesta za parkiranje koles in koles s pomožnim motorjem primerno urejena, opremljena in vzdrževana.
Za urejenost, opremljenost in vzdrževanje mesta za parkiranje koles in koles s pomožnim motorjem, ki je na funkcionalni površini poslovnega prostora in trgovinskega ter gostinskega lokala skrbi lastnik oziroma upravljavec poslovnega prostora oziroma lokala.
Kršitelj določil tega člena se kaznuje z globo, ki znaša za posameznika ali odgovorno osebo pravne osebe 40 EUR, za pravno osebo ali posameznika, ki stori prekršek v zvezi z opravljanjem dejavnosti pa 120 EUR.
Kršitelju se lahko s strani pooblaščene osebe ali upravnega organa naloži sanacija poškodb, ki jih je z dejanjem kršitve povzročil na površini, spremljajočih objektih ali rastlinskih kulturah.
IV. OMEJITVE VOŽNJE S TOVORNIMI VOZILI
7. člen
(splošne omejitve vožnje s tovornimi vozili)
Vožnja s tovornimi vozili, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 ton, je na občinskih cestah v mestu Postojna prepovedan.
Vožnja s tovornimi vozili, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 ton, je na občinskih cestah v mestu Postojna prepovedan v času med 22. in 6. uro, ob sobotah, nedeljah in praznikih.
Ne glede na določbo iz prvega in drugega odstavka tega člena je promet omenjenim tovornim vozilom dovoljen za potrebe dostave živil in zdravil, vozilom s pomočjo katerih se opravlja storitvena dejavnost na območju mesta in vozilom komunalnih in drugih služb za vzdrževanje infrastrukturnih napeljav, objektov in naprav. Sem spadajo tudi vozila, ki imajo na območju naselij določeno svoje parkirišče ali nakladalno mesto za tovor.
Ne glede na določbe prvega odstavka tega člena je promet dovoljen na občinski cesti, če župan tako odloči s sklepom.
Kršitelj določil tega člena se kaznuje z globo, ki znaša za voznika vozila 125 EUR, za odgovorno osebo pravne osebe 250 EUR, za pravno osebo ali posameznika, ki stori prekršek v zvezi z opravljanjem dejavnosti pa 750 EUR.
8. člen
(omejitev vožnje s tovornimi vozili za pobiranje oziroma odvoz odpadkov)
V času od 6. do 8. ure zjutraj ni dovoljeno pobiranje oziroma odvoz odpadkov na prvem območju iz 4. člena Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Postojna.
Kršitelj določil tega člena se kaznuje z globo, ki znaša za odgovorno osebo pravne osebe 250 EUR, za pravno osebo ali posameznika, ki stori prekršek v zvezi z opravljanjem dejavnosti pa 750 EUR.
9. člen
(dostavni promet)
Javne površine se smejo praviloma uporabljati samo za promet. Za potrebe dostave blaga fizičnim ali pravnim osebam se za to uporabljajo funkcionalne površine ob stavbah ali za to določene površine.
V primeru, ko prevzem blaga (drva, premog, pohištvo, prodajno blago itd.) ni možen s površin iz prvega odstavka tega člena, se to lahko opravi z uporabo javne prometne površine tako, da se postavi označba »Pozor, dovoz blaga!«. Po opravljeni dostavi blaga se označba takoj odstrani. Na prometnih površinah, kjer bi pri takem opravljanju dostave bil onemogočen promet mimo dostavnega vozila ali dostavljenega blaga, se taka dostava ne sme izvajati, razen če je zato izdana ustrezna odločba občinskega organa o uporabi javne prometne površine (enkratna uporaba, uporaba v določenih terminih, letni sezoni ipd.), v kateri se določijo tudi posebni pogoji uporabe (primerna označba s prometnimi znaki, ureditev obvoza itd.).
Blago, ki je dostavljeno naročniku ali odloženo na javno prometno površino, mora biti odstranjeno brez odlašanja in hitro. Javno površino mora uporabnik takoj po odstranitvi blaga temeljito očistiti.
Na območju Tržaške ulice ni dovoljena dostava ob delavnikih med 7. in 8. in med 12. in 14. uro. Dostava blaga po Tržaški ulici je dovoljena le za imetnike stanovanjskih in poslovnih prostorov v tej ulici.
Kršitelj določil tega člena se kaznuje z globo, ki znaša za posameznika ali odgovorno osebo pravne osebe 250 EUR, za pravno osebo ali posameznika, ki stori prekršek v zvezi z opravljanjem dejavnosti pa 750 EUR.
10. člen
(druga nedovoljena uporaba javnih prometnih površin)
Uporaba javne prometne površine v nasprotju z določili tega odloka brez dovoljenja oziroma soglasja občinskega organa ali v nasprotju z njim ni dovoljena.
Pooblaščena oseba, ki ugotovi nedovoljeno uporabo prometne površine (določilo prvega odstavka tega člena) pa ob posameznih določilih v tem odloku ni predvidene kazenske sankcije, lahko kršitelja kaznuje z globo, ki znaša za posameznika ali odgovorno osebo pravne osebe 250 EUR, za pravno osebo ali posameznika, ki stori prekršek v zvezi z opravljanjem dejavnosti pa 750 EUR. Pooblaščena oseba lahko odredi takojšnjo odstranitev predmetov, ki to površino na nedovoljen način zasedajo ter sanacijo poškodb, ki so z zasedanjem površin nastale. Če povzročitelj sam ne izvrši odredbe pooblaščene osebe, se le-ta opravi na stroške kršitelja po pooblaščenem vzdrževalcu površine ali drugi ustrezni strokovni osebi.
V. POSTAVLJANJE, ODSTRANJEVANJE, ZAMENJAVA IN VZDRŽEVANJE
11. člen
(prometna signalizacija)
Prometno signalizacijo na občinskih javnih cestah v skladu s predpisi vzdržuje izbrani izvajalec gospodarske javne službe. Glede na kategorizacijo občinskih javnih cest in/ali področne posebnosti, se koncesija lahko podeli tudi dvema ali več izvajalcema gospodarske javne službe.
Prometni znaki so lahko postavljeni na drogu ali konzoli (vertikalna prometna signalizacija) ali narisani na cesti ali drugi prometni površini (horizontalna – talna signalizacija).
Prometni znaki (vertikalni in horizontalni) se postavljajo, odstranjujejo ali zamenjujejo le preko pooblaščene organizacije iz prvega odstavka tega člena, na podlagi odločbe, ki jo izda občinski organ ali pooblaščena oseba.
Izvajalec gospodarske javne službe iz prvega odstavka tega člena vodi register prometnih znakov (vertikalna in talna signalizacija) in opravlja druge naloge po pooblastilih iz koncesijske pogodbe. En izvod registra z vsemi spremembami in dopolnitvami hrani občinski organ.
Pravice in obveznosti izvajalca gospodarske javne službe iz prvega odstavka tega člena in sankcije v zvezi s kršitvami, se določijo v koncesijski pogodbi.
12. člen
(zaščitne ograje za pešce na nevarnih mestih)
Zaščitne ograje za pešce na nevarnih mestih ob ali na javnih površinah postavlja, odstranjuje, zamenjava in vzdržuje izvajalec gospodarske javne službe iz prvega odstavka 11. člena tega odloka.
Z globo se kaznuje poleg kazni, določene v koncesijski pogodbi izvajalec gospodarske javne službe, če ne vzdržuje v prvem odstavku tega člena omenjenih ograj oziroma ne izpolni odločbe občinskega organa oziroma pooblaščene osebe v zvezi z njihovim vzdrževanjem oziroma potrebno zamenjavo, znaša za odgovorno osebo pravne osebe 250 EUR, za pravno osebo ali posameznika, ki stori prekršek v zvezi z opravljanjem dejavnosti pa 750 EUR.
VI. UREDITEV MIRUJOČEGA PROMETA
13. člen
Na območju Občine Postojna so za parkiranje vozil namenjene:
– javne parkirne površine,
– rezervirane parkirne površine.
14. člen
(javne parkirne površine)
Na javnih parkirnih površinah je parkiranje lahko časovno omejeno in uvedeno plačevanje parkirnine.
Dovoljeni čas parkiranja in višina parkirnine v območju kratkotrajnega parkiranja (v nadaljevanju: modra cona) morata biti označena na dopolnili tabli prometnega znaka, ki označuje modro cono. Kolikor se na teh površinah plačuje parkirnina, se to ustrezno označi na znaku ali dopolnilni tabli. Vidno morajo biti označeni tudi parkomati.
Voznik, ki parkira vozilo na javnih parkirnih površinah, na katerih je parkiranje časovno omejeno in uvedeno plačevanje parkirnine, mora čas začetka parkiranja označiti z listkom iz parkomata na vidnem mestu armaturne plošče pod prednjim vetrobranskim steklom in po izteku dovoljenega časa vozilo odpeljati.
Na javnih parkirnih površinah je parkiranje dovoljeno le znotraj označenih parkirnih površin in znotraj talnih označb.
Nadzorni organi smejo pri izvajanju pooblastil za nujno potreben čas parkirati v nasprotju s tem členom.
Za vozila invalidov s telesno okvaro, zaradi katere je njihovo gibanje oteženo in omejeno in je njihovo vozilo pa je označeno s parkirno karto za invalide, ne veljajo določila tretjega odstavka tega člena, razen če je s prometno signalizacijo drugače določeno. Za vozila javnega zdravstva v času izvajanja dejavnosti, ne veljajo določila tretjega in četrtega odstavka tega člena, razen če je s prometno signalizacijo drugače določeno.
Na javnih parkirnih površinah, na katerih je parkiranje časovno omejeno, smejo časovno neomejeno parkirati vozila stanovalci, ki imajo stalno prebivališče neposredno ob območju časovno omejenega parkiranja in jim to piše v dovoljenju, nimajo pa garaž ali funkcionalnih zemljišč, kjer bi lahko puščali svoja vozila. V času parkiranja na območju časovno omejenega parkiranja morajo svoja vozila označiti z dovolilnico. Dovolilnica mora biti nameščena s prednjo stranjo na vidnem mestu armaturne plošče pod prednjim vetrobranskim steklom ali nalepljena na prednjem steklu.
Z globo 40 EUR se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z tretjim odstavkom tega člena.
Z globo 80 EUR se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z tretjim odstavkom tega člena.
15. člen
(rezervirane parkirne površine)
Rezervirane parkirne površine so lahko:
– parkirne površine za potrebe pravnih oseb in samostojnih podjetnikov v zvezi z opravljanjem njihove dejavnosti, v primeru, da ti nimajo možnosti parkiranja izven javne prometne površine, njihova dejavnost pa je pogojena z uporabo motornega vozila;
– parkirne površine za parkiranje službenih vozil občinskih in državnih organov;
– parkirne površine za potrebe fizičnih oseb;
– postajališča taksi vozil;
– površine za parkiranje avtobusov;
– površine za parkiranje namenjene invalidom.
Uporabo rezerviranih parkirnih površin iz prve, druge in tretje alineje prvega odstavka tega člena nadzira uporabnik. Višina najemnine za rezervirane parkirne prostore iz prve, druge, tretje in pete alineje prve točke tega člena se določi s sklepom občinskega sveta.
Pristojni organ lahko omeji število rezerviranih parkirnih površin.
16. člen
(upravljanje javnih parkirnih površin)
Javne parkirne površine upravlja Občina Postojna.
Za pobiranje parkirnine lahko župan pooblasti nadzorni organ, samostojnega podjetnika ali gospodarsko družbo, ki jo izbere na osnovi javnega razpisa.
17. člen
(dovolilnice)
Za potrebe parkiranja vozil stanovalcev z območja modre cone pristojni organ izda dovolilnico za parkiranje. Upravičenec mora biti lastnik vozila ter imeti stalno bivališče na tem območju. Dovoljenje se praviloma izda za parkiranje v neposredni bližini naslova stalnega bivališča upravičenca in v kolikor si stanovalec ne more zagotoviti drugega parkirnega mesta v oddaljenosti 200 m.
Dovolilnico za parkiranje sme uporabljati le upravičenec ter osebe, ki živijo v stanovanju z upravičencem (v nadaljevanju: uporabniki dovolilnice), za parkiranje vozila, ki je navedeno v dovoljenju in jo je izdal pristojni organ.
Območja za katera se izdajajo dovolilnice v skladu s tem členom se določijo s sklepom iz tretjega člena tega odloka.
Z globo 80 EUR se kaznuje za prekršek upravičenec ali uporabnik dovolilnice za parkiranje, ki omogoči njeno uporabo neupravičeni osebi, ter oseba, ki neupravičeno uporabi dovolilnico za parkiranje.
18. člen
Za potrebe parkiranja na območju modre cone in rezerviranih parkirnih površin pristojni organ izda dovolilnico za parkiranje službenih vozil občinskih in državnih organov ter pravnim in fizičnim osebam.
Dovolilnico za parkiranje sme uporabljati le upravičenec (v nadaljevanju: uporabniki dovolilnice), za parkiranje vozila, ki je navedeno v dovoljenju in jo je izdal pristojni organ.
Z globo 80 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik dovoljenja za parkiranje, ki ravna v nasprotju s drugem odstavku tega člena.
Z globo 400 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s drugim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z globo 200 EUR.
19. člen
Dovoljenje za parkiranje se izkazuje z dovolilnico. Obliko in vsebino dovolilnice določi župan, oblika in vsebina dovolilnice pa se lahko razlikuje med posameznimi parkirišči.
Za uporabo parkirnih površin iz 14., 15. in 23. člena se plačuje mesečna ali letna parkirnina. Višino parkirnine določi s sklepom Občinski svet Občine Postojna.
20. člen
Uporabniki dovolilnic iz 14., 18. in 23. člena tega odloka so dolžni v času parkiranja dovolilnico v vozilu namestiti na armaturno ploščo vozila ali pod vetrobransko steklo tako, da je ta v celoti vidna in jo je možno brati.
Kolikor dovolilnica ni na vidnem mestu lahko redar smatra, da lastnik vozila ni plačal parkirnine in oglobi voznika. Kasnejši izkaz imetja dovolilnice globe ne izniči.
Z globo 80 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik dovolilnice za parkiranje, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
21. člen
(vzdrževanje parkirnih prostorov)
Vzdrževanje parkirnih prostorov opravlja izvajalec gospodarske javne službe iz prvega odstavka 11. člena tega odloka, ki vzdržuje tudi posebne parkirne prostore, če so le-ti urejeni v sklopu površine splošnih parkirnih prostorov ali neposredno v njihovi bližini ali če so parkirni prostori določeni na cestnih površinah, ki so sestavni del površin v okviru njihovega vzdrževanja.
Vzdrževanje iz prejšnjega odstavka obsega skrb za vzdrževanje prometne signalizacije, skrb za red in čistočo.
Vzdrževalec ne odgovarja za škodo, ki nastane na parkiranih vozilih.
Kršitelj določil drugega odstavka tega člena se poleg sankcij za kršitve, navedenih v koncesijski pogodbi, kaznuje z globo, ki znaša za odgovorno osebo pravne osebe – vzdrževalca 120 EUR in za pravno osebo – vzdrževalca 500 EUR.
22. člen
(parkiranje tovornih vozil in avtobusov)
Na javnih parkirnih površinah je prepovedano parkiranje tovornih vozil in avtobusov, razen na tistih, ki so urejeni s predpisi.
Tovorna vozila in avtobusi so lahko parkirani samo na za to določenih in s prometno signalizacijo označenih parkiriščih.
Občinski organ lahko izjemoma z odločbo dovoli in določi pogoje za ustavljanje in parkiranje tovornih vozil, priklopnikov in avtobusov na drugih površinah izven lokacij urejenih parkirišč, če je to nujno za nemoteno opravljanje njihove dejavnosti in če to ne ovira drugih udeležencev v prometu.
Kršitelj določil prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena se kaznuje z globo, ki znaša za voznika vozila oziroma uporabnika prikolice 80 EUR, za odgovorno osebo pravne osebe (lastnika ali uporabnika) 80 EUR in za pravno osebo (lastnika ali uporabnika vozila) 250 EUR.
23. člen
(parkiranje počitniških prikolic in avtodomov)
Na javnih parkirnih površinah, kot tudi na splošnih ter posebnih parkirnih prostorih, če to ni posebej označeno in za ta namen posebej urejeno, ni dovoljeno parkiranje s počitniškimi prikolicami oziroma avtodomi z namenom bivanja ali uporabe za drug namen.
Ne glede na določilo iz prvega odstavka tega člena pa je dovoljeno parkiranje s počitniškimi prikolicami oziroma avtodomi, če je to bilo posebej dovoljeno z odločbo občinskega organa, če je to nujno za potrebe opravljanja določene dejavnosti uporabnika.
Za potrebe parkiranja na območju modre cone in rezerviranih parkirnih površin pristojni organ lahko izda dovolilnico za parkiranje.
Kršitelj določil tega člena se kaznuje z globo, ki znaša za voznika vozila ali uporabnika prikolice 80 EUR in za pravno osebo (lastnika ali uporabnika vozila oziroma prikolice) 250 EUR.
VII. ODVOZ VOZIL
24. člen
(odvoz nepravilno parkiranega vozila)
Nadzorni organ odredi odvoz nepravilno parkiranega vozila na stroške lastnika z javne površine, razen na državni cesti zunaj naselja, če ugotovi:
1. da je vozilo parkirano na prehodu za pešce in na razdalji manj kot 5 m pred prehodom. Če so na vozišču pred prehodom parkirna mesta, mora biti prepoved iz te točke označena s predpisano označbo na vozišču;
2. da je vozilo parkirano na pločniku, pešpoti, kolesarski stezi, kolesarski poti, kolesarskem pasu ali na tirnicah. Če je s predpisano prometno signalizacijo dovoljeno parkiranje na pločniku, mora biti za pešce zagotovljen najmanj 1,60 m širok del pločnika, ki ne sme mejiti na vozišče;
3. da je vozilo parkirano na prehodu ceste čez železniško progo in na razdalji manj kot 15 m od najbližje železniške tirnice;
4. da je vozilo parkirano na križišču in na razdalji manj kot 15 m od najbližjega roba prečnega vozišča pred križiščem, razen če je drugače določeno s predpisano prometno signalizacijo;
5. da parkirano vozilo ovira normalen promet vozil na prometnem pasu, v podvozu, na mostu, nadvozu ali v križišču;
6. da je vozilo parkirano na označenem avtobusnem postajališču. Zaradi vstopanja ali izstopanja potnikov je dovoljena ustavitev na postajališču, ki je zunaj vozišča, če s tem ni oviran avtobusni promet;
7. da je vozilo parkirano na ozkem ali nepreglednem delu ceste (v ovinku, pod vrhom klanca ipd.);
8. da je vozilo parkirano na delu ceste, kjer je prost prehod med ustavljenim oziroma parkiranim vozilom in neprekinjeno ločilno črto ali usmerjevalnim poljem na vozišču ali nasprotnim robom vozišča ali kakšno drugo oviro na cesti širok manj kot 3 m;
9. da je vozilo parkirano na mestu, na katerem vozilo zakriva postavljeni prometni znak;
10. da je vozilo parkirano na vozišču ceste zunaj naselja;
11. da je vozilo parkirano na smernem vozišču ceste v naselju z dvema ali več prometnimi pasovi;
12. da je vozilo parkirano na vseh prometnih in drugih javnih površinah, ki niso namenjene prometu vozil (otok za pešce, pas za pešce ipd.);
13. da je vozilo parkirano na mestu, na katerem parkirano vozilo onemogoči vključitev v promet že parkiranemu vozilu ali onemogoči dovoz na dvorišče stavbe, do garaže, skladiščnega prostora ali drugega podobnega objekta ali do zasebnega zemljišča. Dovoz na dvorišče, v objekt ali k objektu, pred katerim sta prepovedana ustavitev ali parkiranje, mora biti na vhodu označen s predpisanim prometnim znakom, če so na vozišču pri vhodu označena parkirna mesta, pa tudi s predpisano označbo na vozišču;
14. da je vozilo parkirano na označenem parkirnem prostoru za invalide, razen za osebe iz četrtega odstavka 53. člena ZVCP;
15. da je vozilo parkirano na označenih poteh, namenjenih intervencijskim vozilom;
16. da vozilo ovira dostop do priključka na vodovodno omrežje (do hidranta). Prepoved mora biti označena s predpisano prometno signalizacijo;
17. da je vozilo parkirano v območju umirjenega prometa ali v območju za pešce, razen kjer je to izrecno dovoljeno s predpisano prometno signalizacijo;
18. da je vozilo parkirano na kraju, kjer je to prepovedano s pravilnikom o prometni signalizaciji;
19. da je vozilo parkirano v območju za pešce brez ustrezne dovolilnice, začasnega dovoljenja oziroma vstopne karte ali v nasprotju z lokacijo parkiranja, določeno na dovolilnici, začasnem dovoljenju oziroma vstopni karti ali da je voznik prekoračil dostavni čas v območju za pešce;
20. da je vozilo parkirano na parkirnem prostoru za taksiste in ni pravilno označeno;
21. da parkirano vozilo ovira dostop do transformatorske postaje;
22. da parkirano vozilo ovira dostop komunalni službi do prostora, določenega za odlaganje posod za zbiranje odpadkov;
23. da je vozilo parkirano na območju, kjer je uporaba ceste, njenega dela ali javnih parkirnih površin omejena z javnim pozivom zaradi zimske službe, rednih vzdrževalnih del, čiščenja, vzdrževanja prometne opreme in signalizacije, javnih prireditev in podobno;
24. da je vozilo parkirano na zelenih površinah, otroškem ali drugem igrišču oziroma na javni prometni površini, ki ni namenjena prometu vozil (otok za pešce, pas za pešce in podobno).
Vse stroške zavarovanja in odvoza nosi tisti, ki je oviro povzročil. Če je ovira vozilo in ni mogoče ugotoviti, kdo ga je pustil, mora stroške poravnati lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da mu je bilo neupravičeno odvzeto.
VIII. ODSTRANITEV IN HRAMBA NEPRAVILNO PARKIRANIH VOZIL TER RAVNANJE Z ZAPUŠČENIMI VOZILI
25. člen
(odvoz vozila)
Odvoz parkiranega vozila iz 24. člena tega odloka opravi izvajalec odvoza nepravilno parkiranih vozil (v nadaljevanju: izvajalec odvoza), ki ga pooblasti župan.
Odvoz se opravi na stroške lastnika oziroma voznika vozila. Vozilo se odstrani na varovan prostor, posebej določen za ta namen (v nadaljevanju: skladišče vozil).
Vozilo se preda vozniku ali lastniku vozila ob predložitvi listine, s katero se ugotovi njegova identiteta ter dokazila o poravnavi stroškov odvoza in varovanja vozila.
Višino stroškov za odvoz nepravilno parkiranega vozila in stroške varovanja vozila določi s sklepom župana.
26. člen
Če pride voznik k vozilu potem, ko je občinski redar že pozval izvajalca odvoza in napisal odredbo za odvoz, vendar vozilo še ni bilo odpeljano, mora lastnik vozila plačati 50% višine stroškov za odvoz.
Šteje se, da je vozilo odpeljano, ko izvajalec odvoz spelje z mesta, kjer je naložil parkirano vozilo.
27. člen
Občinski redar mora vsako vozilo, za katero je odredil odvoz, fotografirati in napisati odredbo izvajalcu odvoza.
Odredba vsebuje datum prekrška, čas prekrška, kraj prekrška, registrsko številko vozila, znamko vozila, številko obvestila o prekrških in zapisnik o stanju vozila. En izvod odredbe prejme izvajalec in je priloga zapisnika, ki ga izpolni izvajalec odvoza.
V primeru poškodovanja vozila ali drugih poškodb, nastalih zaradi izvajanja tega odloka, je izvajalec odvoza dolžan poravnati nastalo škodo.
28. člen
Občinski redar mora o vsakem opravljenem odvozu obvestiti policijo. Sporočiti je treba:
– registrsko označbo vozila, za katerega je bil odrejen odvoz,
– datum in uro odvoza,
– izvajalca odvoza,
– mesto hrambe vozila oziroma mesto, kjer je možno vozilo prevzeti.
29. člen
(zapuščena vozila)
Zapuščeno vozilo na območju Občine Postojna je:
– motorno ali priklopno vozilo parkirano na javni površini ali na varovalnem pasu ceste, ki nima registrskih tablic ali ni registrirano in nihče ne skrbi zanj ter
– kolo ali kolo s pomožnim motorjem parkirano na javni površini ali na varovalnem pasu ceste, ki je v nevoznem stanju in nihče ne skrbi zanj.
Kadar se zapuščeno vozilo nahaja na površini v zasebni lasti, se lahko odredi odvoz takega vozila le s predhodnim pisnim soglasjem lastnika zemljišča, razen kadar je odstranitev zapuščenega vozila potrebna, da bi se odvrnila neposredna nevarnost za življenje in zdravje ljudi in živali ali za nastanek škode v naravnem oziroma življenjskem okolju in na premoženju.
30. člen
Če občinski redar ali občinski inšpektor najde zapuščeno vozilo, na kraju samem izdela zapisnik o stanju vozila, vozilo fotografira ter na vozilo namesti obvestilo. Z obvestilom lastnika vozila obvesti, da se vozilo šteje za zapuščeno vozilo, ki ga mora lastnik odstraniti v roku treh dni od dneva izdaje obvestila, sicer bo odrejena odstranitev vozila skladno z določili tega odloka.
Če lastnik zapuščenega vozila ni odstranil v roku iz prvega odstavka tega člena, pristojni organ odredi izvajalcu odvoza odstranitev vozila v roku treh dni:
– od dneva vročitve pisne odredbe lastniku vozila,
– od dneva izdaje odredbe neznanemu lastniku vozila z namestitvijo pisne odredbe na vozilo.
Z globo 250 EUR se kaznuje za prekršek lastnik zapuščenega vozila, ki vozila ne odstrani v roku iz prvega odstavka tega člena.
31. člen
Če se na kraju samem ugotovi, da je vozilo očitno zavrženo in ne predstavlja tržne vrednosti oziroma takšno vozilo predstavlja odpadek in je lastnik neznan, se po preteku roka iz tretjega odstavka prejšnjega člena izvajalcu odvoza z odredbo odredi takojšnjo odstranitev vozila in predajo v uničenje pristojnemu zbirnemu centru za reciklažo izrabljenih motornih vozil.
Šteje se, da vozilo predstavlja odpadek, kadar je močno poškodovano, je brez posameznih vitalnih delov in je njegova vrednost manjša od stroškov, povezanih z odstranitvijo, hrambo in javno dražbo.
Stroške odstranitve in uničenja krije lastnik vozila oziroma Občina Postojna, kadar lastnika ni mogoče ugotoviti.
32. člen
(obveznosti izvajalca odvoza)
Izvajalec odvoza na podlagi sklepa o dovolitvi izvršbe oziroma odredbe pooblaščene osebe odstrani zapuščeno vozilo.
Pri izvrševanju odstranjevanja zapuščenega vozila mora biti na kraju samem prisotna pooblaščena oseba.
Z globo 1460 EUR se za prekršek kaznuje izvajalec odvoza, z globo 420 EUR pa odgovorna oseba izvajalca odvoza, če ne odstrani vozila v roku treh dni po prejemu sklepa o dovolitvi izvršbe oziroma odredbe o odstranitvi ali uničenju vozila.
33. člen
Vozila, ki predstavljajo tržno vrednost, izvajalec odvoza preda v hrambo in o tem izdela zapisnik. Izvajalec odvoza preda vozila skladno z odredbo za odvoz v hrambo upravljavcu skladišča vozil in o tem izdela zapisnik.
34. člen
(hramba vozil)
Upravljavec skladišča vozil zagotavlja za varovanje vozil:
– ograjen prostor,
– 24-urno zavarovanje prostora,
– poslovni prostor za opravljanje administrativnih opravil.
35. člen
Upravljavec skladišča vozil mora voditi evidenčno knjigo, ki vsebuje naslednje podatke: odredbo o odvozu, fotografijo vozila, datum in uro prevzema vozila, podatke o lastniku vozila, če je ta znan, stroške, povezane z odvozom in varovanjem vozila, podatke o prodaji vozila, dohodek od prodanega vozila.
36. člen
Upravljavec skladišča vozil lastnika zapuščenega vozila takoj oziroma najkasneje v roku 15 dni od prevzema vozila pozove, da odpelje vozilo v treh dneh od vročitve poziva. Upravljavec skladišča zapuščenih vozil izroči vozilo lastniku na podlagi listine, ki dokazuje lastništvo in po plačilu stroškov odstranitve in varovanja vozila.
Kadar ni mogoče ugotoviti lastnika vozila, upravljavec skladišča vozil preko sredstev javnega obveščanja, oglasne deske Občine Postojna ali na drug krajevno običajen način objavi razglas o zapuščenem vozilu, v katerem se pozove neznanega lastnika, da prevzame vozilo v roku iz prvega odstavka tega člena proti plačilu vseh stroškov ter se ga opozori, da bo po preteku 3 mesečnega roka vozilo prodano na javni dražbi oziroma uničeno. Kadar se razglas o zapuščenem vozilu objavi na oglasni deski Občine Postojna ali na drug krajevno običajen način, mora biti razglas objavljen vsaj 15 dni.
37. člen
Višino stroškov za odstranitev in hrambo zapuščenih vozil določi izvajalec odvoza oziroma upravljavec skladišča vozil po predhodnem soglasju župana Občine Postojna.
38. člen
(prodaja oziroma uničenje zapuščenih vozil)
Po roku iz drugega odstavka 36. člena tega odloka se vozilo večje vrednosti proda na javni dražbi, ki jo mesečno organizira upravljavec skladišča zapuščenih vozil in o tem obvesti nadzorni organ.
Vrednost vozila ugotovi sodni cenilec in o tem poda pisno mnenje.
39. člen
Iz izkupička od prodanega vozila upravljavec pokrije stroške odstranitve vozila, varovanja vozila, stroške sodnega cenilca in javne dražbe. Preostanek od izkupička pripada lastniku vozila.
Kadar se na javni dražbi prodaja vozilo, katerega lastnik ni znan, se izkupiček od prodanega vozila po pokritju vseh stroškov nakaže na transakcijski račun Občine Postojna.
40. člen
Če se vozilo na javni dražbi ne more prodati oziroma kadar je vozilo manjše ali neznatne vrednosti, se vozilo uniči.
Šteje se, da je vozilo manjše ali neznatne vrednosti, kadar so stroški odstranitve vozila, varovanja vozila, stroški sodnega cenilca in javne dražbe večji od uradno ocenjene vrednosti vozila.
Kadar ni mogoče ugotoviti lastnika, krije stroške uničenja zapuščenega vozila Občine Postojna.
41. člen
Stroške, povezane z odstranitvijo vozila, varovanja vozila, sodnega cenilca in javne dražbe, se izterja od lastnika zapuščenega vozila po predpisih o davkih občanov.
42. člen
Odvoz zapuščenih vozil ali predmetov odredi pooblaščena oseba. Če zapuščeno vozilo ali predmet ogroža druge udeležence v prometu ali kako drugače predstavlja neposredno nevarnost za okolico ali okolje, se odredi takojšnji odvoz. Odvoz se izvrši z ustreznim vozilom za odvoz in odpelje na za to določeno ustrezno deponijo na stroške voznika, če le-ta ni ugotovljiv pa na stroške lastnika oziroma uporabnika vozila.
IX. DELA IN PRIREDITVE NA JAVNIH CESTAH
43. člen
Na občinskih prometnih površinah je prepovedano izvajanje kakršnihkoli del ali prireditev, shodov ipd., brez soglasja pristojnega organa.
Med dela iz prvega odstavka tega člena se ne štejejo dela, ki jih opravljajo izbrani izvajalci vzdrževanja površin, ki pa morajo delovišče v skladu s predpisi ustrezno označiti in zavarovati.
Na občinskih cestah je prepovedano postavljati objekte, posaditi drevje in grmičevje ali postavljati druge predmete, s katerimi bi se zmanjšala preglednost cestnega telesa.
Na občinskih cestah je tudi prepovedano:
– odvajati na cesto vodo, odplake, gnojnico ter druge tekočine,
– odmetavati na cesto ali pločnik sneg ali led s funkcionalnih površin ali drugih površin objektov ob cesti,
– puščati sneg na cesti ali pločniku, ki pade ali zdrsne s strehe ali drugega dela objekta ob cesti na cesto ali pločnik,
– ovirati odtekanje vode s ceste ali pločnika,
– nasipanje zemlje, peska ali drugega nasipnega materiala na cestne bankine ali druge površine ob cesti,
– z mazili ali drugimi snovmi mazati cesto ali z njimi ravnati tako, da lahko umažejo cesto ali pločnik,
– puščati ali metati na cesto ali pločnik kakršnekoli predmete, ki onesnažujejo cesto in
– druga dejanja, s katerimi se lahko poškoduje cesta ali pločnik ali zmanjša preglednost in varnost in s tem ogrozi nemoten in varen promet.
Prepovedi smiselno veljajo za vse ostale prometne površine.
Kršitelj določil prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena se kaznuje z globo, ki znaša za posameznika ali odgovorno osebo pravne osebe znaša 250 EUR za pravno osebo ali posameznika, ki stori prekršek v zvezi z opravljanjem dejavnosti pa 750 EUR.
Kršitelj določil četrtega odstavka tega člena se kaznuje z globo, ki znaša za posameznika ali odgovorno osebo pravne osebe 120 EUR, za pravno osebo ali posameznika, ki stori prekršek v zvezi z opravljanjem dejavnosti pa 360 EUR.
Kršitelju se lahko s strani pooblaščene osebe ali upravnega organa naloži sanacija poškodb, ki jih je z dejanjem kršitve povzročil na površini, spremljajočih objektih ali rastlinskih kulturah.
X. NADZOR IN KAZENSKE SANKCIJE
44. člen
Uresničevanje določb tega odloka in določb predpisov o ureditvi prometa nadzira nadzorni organ.
45. člen
Kolikor kazni niso določene v odloku, se smiselno uporabijo kazenske določbe po zakonu o varnosti cestnega prometa.
Kazenske sankcije izreka nadzorni organ v okviru svojih pooblastil ter drugi organi, ki jih določa zakon o varnosti cestnega prometa, zakon o javnih cestah in drugi ustrezni zakoni oziroma predpisi.
XI. PREHODNE DOLOČBE
46. člen
Opredelitev površin za parkiranje in določitev njihovega namena po lastnostih opredelitve javnih in posebnih parkirnih prostorov se mora opraviti najkasneje v roku dveh mesecev po sprejetju tega odloka.
47. člen
Občina mora vse potrebno za vzpostavitev sistema parkiranja v skladu z določili tega odloka izvesti v roku enega leta po uveljavitvi tega odloka.
Z dnem vzpostavitve sistema parkiranja v skladu z določili tega odloka in sklepa občinskega sveta iz tretjega člena tega odloka, prenehajo veljati vsa do tedaj izdana dovoljenja za parkiranje.
48. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehajo veljati:
– Odlok o ureditvi in varnosti cestnega prometa v naseljih Občine Postojna (Uradni list RS, št. 84/01),
– Pravilnik o odvozu nepravilno parkiranih, pokvarjenih, poškodovanih ali zapuščenih vozil in predmetov (Uradni list RS, št. 41/02),
– določba 3. točke 1. člena Odloka o komunalnih taksah Občine Postojna (Uradni list RS, št. 67/04) in točka 3.3. ter Pojasnilo pod točkama 2 in 4 Tarifnega dela navedenega odloka.
49. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-4/2009
Postojna, dne 26. februarja 2009
Župan
Občine Postojna
Jernej Verbič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti