Uradni list

Številka 9
Uradni list RS, št. 9/2024 z dne 2. 2. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 9/2024 z dne 2. 2. 2024

Kazalo

Št. 3301-1/2024-SRRS-3 Ob-1276/24, Stran 157
Slovenski regionalno razvojni sklad (v nadaljevanju SRRS) objavlja
javni razpis 
za finančni produktAGRO INVEST
1. Predmet finančnega produkta
Finančni produkt AGRO INVEST omogoča kmetom in drugim subjektom, ki se ukvarjajo s primarno kmetijsko proizvodnjo, dostop do povratnih virov financiranja v obliki posojil. Ugodne pogoje financiranja pridobijo vlagatelji, ki v okviru projektov investirajo v prilagoditve k podnebnim spremembam in v blaženje podnebnih sprememb in vlagatelji, ki investirajo na manj razvitih območjih Republike Slovenije.
2. Namen in cilj finančnega produkta
Finančni produkt AGRO INVEST je namenjen spodbujanju kmetov in drugih subjektov, ki se ukvarjajo s primarno kmetijsko proizvodnjo, da investirajo v posodobitve kmetijskega gospodarstva, da s prilagoditvami na podnebne spremembe bolje obvladujejo tveganja, ki jih podnebne spremembe povzročajo v kmetijstvu in da kmetujejo na način, ki izkazuje čim nižje emisije toplogrednih plinov, ki bo tudi naslednjim generacijam omogočil nadaljevanje dejavnosti.
Primeri projektov, ki imajo pozitiven vpliv na blaženje podnebnih sprememb in ki zmanjšujejo emisije toplogrednih plinov in projekti, ki povečujejo ponore ogljikovega dioksida (CO2), so:
– projekti preciznega gnojenja,
– projekti, ki povečujejo uporabo obnovljivih virov energije (OVE) za potrebe lastne kmetijske proizvodnji, vključno z bioplinarnami,
– projekti, ki povečujejo učinkovito rabo energije,
– projekti v tehnologijo, ki omogoča ohranjanje ogljika v tleh (zmanjševanje obdelave tal),
– projekti v izboljšanje kakovosti krme in natančno krmljenje živine,
– spodbujanje projektov, ki se nanašajo na prosto pašo živine, z upoštevanjem omejitev,
– investicije v biogospodarstvo in krožno gospodarstvo, z upoštevanjem načela, da se viri biomase prvenstveno uporabijo za hrano ljudi, nato za krmo, šele nato za druge dejavnosti (npr. bioplin, biomateriali),
– projekti v skrajšane dobavne verige, ki omogočajo ohranjanje kakovosti izdelkov,
– investicije v preusmeritev v sonaravne kmetijske prakse,
– investicije v nadstandardne pogoje reje živali in dobrobiti živali.
Primeri projektov prilaganja na podnebne spremembe so projekti, usmerjeni v prilagoditev pridelave, ki je bolj odporna na podnebne spremembe in projekti, ki fizično preprečujejo škodo oziroma omogočajo njeno hitro sanacijo, so:
– sajenje sort, ki so prilagojene na lokalno podnebje in bolj odporne,
– gojenje lokalnih pasem,
– investicije v namakanje in/ali oroševanje, ki na okolje nimajo pomembnih vplivov,
– protitočne mreže in postavitev rastlinjakov.
Cilji finančnega produkta je financiranje projektov primarne kmetijske proizvodnje, ki omogočajo izvajanje trajnostnih kmetijskih praks, in vodijo v:
– zmanjšanje emisij toplogrednih plinov,
– povečanje odpornosti kmetijskih gospodarstev in/ali
– izboljšanje konkurenčnosti in splošne učinkovitosti kmetijskih gospodarstev.
3. Višina in vir sredstev
Skupni znesek: 6.000.000 EUR posojil.
Vir sredstev: SRRS.
4. Upravičeni vlagatelji in projekti
A. Pogoji za vlagatelja
1. mora biti vpisan v Register kmetijskih gospodarstev, in sicer pred 1. 1. 2022 ter mora priložiti dokazilo o vpisu kmetijskega gospodarstva v register kmetijskih gospodarstev.
2. je nosilec kmetijskega gospodarstva in je lahko organiziran kot:
a) fizična oseba – kmetija,
b) fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost, ali
c) pravna oseba, registrirana v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah (Uradni list RS, št. 65/09 – uradno prečiščeno besedilo, 33/11, 91/11, 32/12, 57/12, 44/13 – odl. US, 82/13, 55/15, 15/17, 22/19 – ZposS, 158/20 – ZintPK-C, 18/21, 18/23 – ZDU-1O in 75/23), kot:
1. družba z neomejeno odgovornostjo, 
2. komanditna družba, 
3. družba z omejeno odgovornostjo, 
4. delniška družba, 
5. komanditna delniška družba, 
6. evropska delniška družba, 
7. zadruga, registrirana v skladu z Zakonom o zadrugah (Uradni list RS, št. 97/09 – uradno prečiščeno besedilo in 121/21). 
3. je Mikro, Malo ali Srednje veliko podjetje.
a) Za opredelitev velikosti se uporabljajo določbe iz Priloge I h Kmetijski uredbi za skupinske izjeme, kot je opredeljena v 9. poglavju tega razpisa. Vlagatelji morajo ob določanju velikosti podjetja upoštevati podatke glede na status podjetja (neodvisno, povezano, partnersko) ter računovodsko obdobje zajema teh podatkov. Za povezane družbe se štejejo tudi podjetja, ki so povezana prek lastniških deležev fizičnih oseb z upoštevanjem določil navedene priloge.
4. Vlagatelj, ki je pravna oseba ali fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost, mora imeti dejavnost, ki je v skladu z namenom podpore, registrirano na ozemlju Republike Slovenije.
5. Minimalna kreditna spodobnost (ob oddaji vloge):
a) fizična oseba – kmetija mora imeti kreditno sposobnost večjo od 1,00.
b) pravna oseba ali fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost, mora imeti bonitetno oceno iz aplikacije Ebonitete.si najmanj 5,00.
c) fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost in ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov mora imeti kreditno sposobnost večjo od 1,00.
6. Potrebna dokazila za izračun kreditne spodobnosti:
a) fizična oseba – kmetija
1. Izpis iz centralnega kreditnega registra SISBON, ki ni starejši od enega meseca od datuma oddaje vloge. 
2. Če hkrati opravlja dopolnilno dejavnost za katero ima odprt poslovni račun, tudi izpis SISBIZ (pridobljen pri banki), ki ni starejši od enega meseca od datuma oddaje vloge. Iz izpiska SISBIZ-a mora biti tudi razvidno, da vlagatelj nima restrukturirane ali nedonosne izpostavljenosti (zamude nad 90 dni in / ali majhna verjetnost plačila), sicer vlagatelj ni upravičen do sredstev. 
3. Izpis transakcijskega računa z opisanimi nameni prilivov in pologov za obdobje zadnjih 12 mesecev pred oddajo vloge, vključno s prometom zadnjega prejetega izpiska pred oddajo vloge, in kopije morebitnih (posojilnih, leasing) pogodb in/ali stanj posojil pridobljenih s strani drugih posojilodajalcev, v kolikor obveznosti niso razvidne z izpiska iz SISBON-a ali SISBIZ-a. 
4. V kolikor vlagatelj pri izračunu kreditne sposobnosti uveljavlja tudi prihodke članov kmetije, mora tudi zanje priložiti vsa predhodno navedena dokazila kot so zahtevana za vlagatelja. 
b) pravna oseba ali fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost
1. SISBIZ izpis, ki ni starejši od enega meseca od datuma oddaje vloge. Iz izpiska SISBIZ-a mora biti razvidno, da vlagatelj nima restrukturirane ali nedonosne izpostavljenosti (zamude nad 90 dni in/ali majhna verjetnost plačila), sicer vlagatelj ni upravičen do sredstev. 
2. bonitetno oceno, ki ni starejša od enega meseca od datuma oddaje vloge, s strani Ebonitete.si, v kolikor ta ni razvidna iz aplikacije Ebonitete.si. Bonitetna ocena, mora biti izdelana s strani Ebonitete.si, na podlagi potrjenih oddanih letnih poročil AJPESu za preteklo poslovno leto z dokazilom o oddaji ter izjavo, da jih vlagatelj ne bo spreminjal, v kolikor ti še niso bili uradno objavljeni. 
c) fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost in ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov
1. Izpis iz centralnega kreditnega registra SISBON,
2. V kolikor ima vlagatelj odprt poslovni račun, tudi izpis SISBIZ, ki ni starejši od enega meseca od datuma oddaje vloge, 
3. Izpis transakcijskega računa z opisanimi nameni prilivov in pologov za obdobje zadnjih 12 mesecev pred oddajo vloge, vključno s prometom zadnjega prejetega izpiska pred oddajo vloge, in kopije morebitnih (posojilnih, leasing) pogodb in/ali stanj posojil pridobljenih s strani drugih posojilodajalcev, v kolikor obveznosti niso razvidne z izpiska iz SISBON-a in SISBIZ-a. Iz izpiska SISBIZ-a mora biti tudi razvidno, da vlagatelj nima restrukturirane ali nedonosne izpostavljenosti (zamude nad 90 dni in/ali majhna verjetnost plačila), sicer vlagatelj ni upravičen do sredstev. 
7. Pri obravnavi vloge vlagatelja, ki je pravna oseba ali fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost, se izhaja iz zadnjih uradno objavljenih finančnih izkazov, ki so objavljeni na Ebonitete.si. V primeru obravnave vloge po finančnih izkazih iz oddanih potrjenih letnih poročil AJPES-u za preteklo poslovno leto, v kolikor ti še niso bili uradno objavljeni, mora vlagatelj na tej podlagi predložiti tudi bonitetno oceno s strani Ebonitete.si. V kolikor finančni izkazi niso razvidni iz Ebonitete.si, jih mora vlagatelj priložiti k vlogi. K vlogi je potrebno priložiti tudi finančne izkaze za poslovanje v tekočem koledarskem letu za mesece pred oddajo vloge, podpisane s strani vlagatelja.
8. Vlagatelj mora izpolnjevati sledeče pogoje:
a) ne sme imeti do SRRS kakršnih koli neporavnanih zapadlih obveznosti z zamudo več kot 30 dni.
b) v kolikor je že prejemnik sredstev SRRS, vendar je Sklad zaradi nepravilnosti porabe javnih sredstev in izpolnjevanju pogodbenih obveznosti odstopil od pogodbe, od odstopa pa še ni preteklo pet let, ni upravičen do spodbude.
c) skupna višina zadolženosti vlagatelja in z njim povezanih oseb do SRRS ne sme presegati 10,00 % vrednosti namenskega premoženja SRRS, ki znaša 162.700.446,76 EUR na dan 31. 12. 2023.
d) ne sme biti dolžnik iz naslova evropskih in slovenskih javnih sredstev.
e) dan oddaje vloge ne sme imeti neporavnanih zapadlih finančnih obveznosti iz naslova obveznih dajatev in drugih denarnih nedavčnih obveznosti, v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, ki jih pobira davčni organ (v višini 50,00 EUR ali več).
f) v kolikor je vlagatelj pravni subjekt in je zavezanec za oddajo obračunov davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja, mora imeti predložene vse obračune davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje 12 mesecev pred dnevom oddaje vloge. V ta namen SRRS po uradni dolžnosti s strani Finančne uprave RS pridobi ustrezno potrdilo, na osnovi pooblastila vlagatelja, ki je opredeljeno v okviru Izjave vlagatelja.
g) ne sme biti v postopku prisilne poravnave, poenostavljene prisilne poravnave, postopku finančnega prestrukturiranja, stečajnem postopku, postopku likvidacije ali prisilnega prenehanja, z njihovimi posli iz drugih razlogov ne upravlja sodišče, ni opustil poslovne dejavnosti in na dan oddaje vloge ni v stanju insolventnosti, v skladu z določbami Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (Uradni list RS, št. 176/21 – uradno prečiščeno besedilo, 178/21 – popr., 196/21 – odl. US, 157/22 – odl. US, 35/23 – odl. US in 57/23 – odl. US).
h) ne sme biti domnevno insolventen glede na 14. člen veljavnega Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.
i) ne sme biti v težavah, kot jih opredeljuje Zakon o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah (Uradni list RS, št. 5/17) ter 18. točka 2. člena Uredbe Komisije (EU) št. 651/2014 z dne 17. junija 2014 o razglasitvi nekaterih vrst pomoči za združljive z notranjim trgom pri uporabi členov 107 in 108 Pogodbe (UL L št. 187 z dne 26. 6. 2014, str. 1), zadnjič spremenjene z Uredbo Komisije (EU) 2021/1237 z dne 23. julija 2021 o spremembi Uredbe (EU) št. 651/2014 o razglasitvi nekaterih vrst pomoči za združljive z notranjim trgom pri uporabi členov 107 in 108 Pogodbe (UL L št. 270 z dne 29. 7. 2021, str. 39). Hkrati vlagatelj ne sme biti v postopku pridobivanja državnih pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih subjektov v težavah oziroma je to pomoč prejel ali je v postopku prestrukturiranja oziroma je prestrukturiranje neuspešno zaključil. O izpolnjevanju navedenega pogoja se mora vlagatelj izreči v izjavi. To ne velja, če gre mikro, malo ali srednje veliko podjetje, ki posluje manj kot 3 leta.
B. Pogoji za projekt
1. Projekt mora biti ekonomsko, finančno in tehnično izvedljiv ter zasnovan in izveden v skladu z veljavnimi predpisi.
2. Projekt mora predstavljati zaključeno celoto in zagotavljati izvajanje procesa, ki je predmet projekta, takoj po datumu zaključka odobrenega projekta.
3. Finančna konstrukcija projekta mora biti ob oddaji vloge zaprta. V ta namen je potrebno priložiti ustrezna dokazila, ki dokazujejo zagotovitev drugih virov v finančni konstrukciji.
4. Sredstva se za isti projekt odobrijo praviloma enkrat.
5. Začetek projekta je lahko od 1. 1. 2023 oziroma za projekte, ki zaprošajo za posojilo z elementi državnih pomoči, od oddaje vloge na javni razpis za finančni produkt naprej.
Začetek izvajanja projekta ali dejavnosti pomeni bodisi začetek dejavnosti ali gradbenih del, povezanih s projektom, bodisi prvo pravno zavezujočo zavezo za naročilo opreme ali uporabo storitev ali vsak drugo zavezo, zaradi katere projekta ali dejavnosti ni več mogoče preklicati, odvisno od tega, kar nastopi prej; nakup zemljišča in pripravljalna dela, kot je pridobivanje dovoljenj in opravljanje študij izvedljivosti, se ne štejejo za začetek izvajanja projekta ali dejavnosti.
6. Skrajni rok zaključka projekta je do 31. 12. 2027. Projekt je zaključen, ko so financirani upravičeni stroški vključeni v proces ali storitev in so izkazani cilji projekta.
7. Posojilojemalec mora opravljati dejavnosti, ki je predmet projekta, ter ohraniti vlaganja s projektom v regiji in v lasti posojilojemalca vsaj tri leta po zaključku projekta.
8. Če gre za projekt, v ureditev oziroma za gradnjoobjekta, mora vlagatelj predložiti pravnomočno gradbeno dovoljenje, če je tako predpisano z gradbenim zakonom oziroma predložiti izjavo, da to ni potrebno.
9. Če gre za projekt, ki se nanaša na nakup opreme in vlagatelj nima lastninske, solastninske ali stavbne pravice na nepremičnini, v/na kateri se izvaja projekt, mora vlogi priložiti dolgoročno pogodbo o najemu, zakupu ali služnosti za celotno obdobje trajanja posojila ter overjeno soglasje lastnika k naložbi, če to soglasje ni vsebovano v tej pogodbi. Če je vlagatelj solastnik nepremičnine, na kateri se izvaja naložba v ureditev objekta, mora vlogi priložiti overjeno soglasje drugih solastnikov k naložbi za celotno obdobje trajanja posojila.
10. Če gre za projekt, ki se nanaša na ureditev odvzemnega objekta, mora vlagatelj predložiti vodno soglasje.
11. Če gre za projekt, ki se nanaša na namakalni/oroševalni/protislanski sistem, mora vlagatelj predložiti pravnomočno odločbo o uvedbi namakanja v skladu s predpisi, ki urejajo kmetijska zemljišča, ali drugi akt o uvedbi namakanja. Najpozneje do zaključka projekta mora biti namakalni sistem opremljen z vodomerom. Projekti v tehnološke posodobitve namakalnih sistemov morajo zagotavljati najmanj 15 odstotkov prihranka vode glede na tehnične parametre obstoječega namakalnega sistema in pripadajoče opreme za namakanje.
12. Če se projekt nanaša na postavitev novega vinograda, mora vlagatelj predložiti dovoljenje v skladu s predpisom, ki ureja sistem dovoljenj za zasaditev vinske trte.
13. Pri izvedbi projekta je potrebno upoštevati, da je nakup dovoljeno izvesti le od tretjih oseb po tržnih pogojih, pri tem pa tretja oseba ne sme biti več kot 25,00 % povezana (lastniško, upravljavsko ali »glasovalno«) z vlagateljem. Za povezano osebo z vlagateljem se štejejo sorodniki prvega, drugega in tretjega dednega reda in tudi lastniki pravne osebe ter s.p., če je z vlagateljem sorodstveno povezana (do vključno tretjega dednega reda).
14. Projekt se mora izvesti v skladu z načelom »da se ne škoduje bistveno« (ang. do no significant harm, v nadaljnjem besedilu: DNSH) okoljskim ciljem Evropske unije iz 17. člena Uredbe (EU) 2020/852 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 18. junija 2020 o vzpostavitvi okvira za spodbujanje trajnostnih naložb in spremembi Uredbe (EU) 2019/2088.
C. Pogoji za upravičene dejavnosti in stroške projekta
1. Upravičeno območje projektov
Celotno območje Republike Slovenije
2. Upravičene dejavnosti projekta s področja primarne kmetijske proizvodnje
01.1 Pridelovanje netrajnih rastlin, 
01.2 Gojenje trajnih nasadov, 
01.3 Razmnoževanje rastlin, 
01.4 Živinoreja, 
01.5 Mešano kmetijstvo, 
01.6 Storitve za kmetijsko proizvodnjo, priprava pridelkov
3. Upravičeni stroški projekta 
Sofinanciranje projekta je do 100,00 % vrednosti upravičenih stroškov projekta, vključno z nepovračljivim davkom na dodano vrednost. 
Upravičeni stroški projekta po in izven pravil državnih pomoči: 
– Opredmetena sredstva – nepremičnine, in sicer: nakup/gradnja/adaptacija objektov kmetijske dejavnosti, nakup in urejanje kmetijskih zemljišč (do 10 % upravičenega projekta),
– Oprema in druga opredmetena osnovna sredstva, in sicer: nova in rabljena oprema (od 1. 1. 2021 naprej), novi in rabljeni delovni stroji (od 1. 1. 2021 naprej), biološka sredstva – večletni oziroma trajni nasadi,
– Neopredmetena sredstva, in sicer: programska oprema, nakup patentov, licenc, blagovnih znamk, znanja ali nepatentiranega tehničnega znanja.
Upravičeni stroški izven pravil državnih pomoči: 
– Opredmetena sredstva – nepremičnine, in sicer: Nakup kmetij s pripadajočimi kmetijskimi zemljišči, Nakup in urejanje kmetijskih zemljišč
– Oprema in druga opredmetena osnovna sredstva, in sicer: Biološka sredstva – osnovna čreda 
– Stroški obratnih sredstev (do 30 % upravičenega projekta, v kolikor so vezani na izvedbo projekta), in sicer: stroški storitev zunanjih izvajalcev, stroški materiala in blaga; 
Minimalna višina upravičenih stroškov projekta je 50.000 EUR. 
Podrobnejša navodila o stroških projektov, ki so lahko financirana s sredstvi tega finančnega produkta, so zapisana v Pravilniku o upravičenosti stroškov projekta in pogojih črpanja, ki je objavljen na www.srrs.si.
4. Državne pomoči
Kmetijska uredba za skupinske izjeme oziroma izven pravil državnih pomoči, kot je opredeljena v 9. poglavju tega razpisa
5. Poročanje o realizaciji projekta
Vlagatelj poroča v roku 3 mesecev po zaključku projekta. 
Poročanje o izvedbi je v skladu z določili Pravilnika o poročanju ob zaključku projekta. 
Poročilo vključuje tudi poročilo o doseženih ciljih, ki so bili določeni v odločbi in nato v posojilni pogodbi.
D. Cilji projekta
Cilji projekta so za posamezno področje lahko:
Ukrep oziroma cilj
Kazalnik
blaženje podnebnih sprememb – zmanjšanje emisij toplogrednih plinov 
– znižanje emisij toplogrednih plinov pri kmetijski proizvodnji (ton CO2ekv) 
– povečanje deleža obnovljivih virov v skupni rabi energije pri kmetijski proizvodnji (%), 
– zmanjšanje porabe energije (kWh), 
– povečanje površin kmetijskih zemljišč z ekološkim kmetovanjem (ha), 
– povečanje površin kmetijskih zemljišč s kmetijsko okoljskimi ukrepi (ha), 
– povečanje št. glav živine v nadstandardni reji (GVŽ).
prilagajanje na podnebne spremembe – povečanje odpornosti kmetijskih gospodarstev na podnebne spremembe
– povečanje površin kmetijskih zemljišč opremljenih z namakalnim/oroševalnim sistemom (ha), 
– povečanje površin kmetijskih zemljišč opremljenih s protitočnimi mrežami (ha), 
– povečanje pridelave v zaprtih prostorih (npr. rastlinjakih) (ha).
izboljšanje konkurenčnosti 
in splošne učinkovitosti kmetijskega gospodarstva
– povečanje prihodkov iz poslovanja na PDM (€), 
– povečanje dodane vrednosti na zaposlenega (€), 
– znižanje stroškov za kmetijsko dejavnost (€).
Vlagatelj se sam odloči, kateri izbrani cilj (ali več ciljev) bo zasledoval. V primeru sklenitve posojilne pogodbe bo SRRS preverjal realizacijo izbranega cilja oziroma ciljev.
5. Posojilni pogoji
1. Višina posojila
od 50.000 EUR do 1.000.000 EUR
2. Obrestna mera
Vlagatelj lahko izbira med: 
– Fiksno obrestno mero, ki znaša od 2,04 % letno naprej 
– Spremenljivo obrestno mero v obliki 6-mesečnega EURIBOR + pribitke od 1,07 % letno naprej. 
Končna višina fiksne obrestne mere oziroma pribitka pri spremenljivi obrestni meri je odvisna od Skladove ocene vlagatelja in projekta ter ročnosti vračila posojila. 
V primeru projekta izven pravil državnih pomoči, mora biti obrestna mera pri posojilu višja od referenčne obrestne mere za izračun državnih pomoči. 
V primeru, da je EURIBOR negativen, se zanj uporabi vrednost 0,00 %.
3. Doba vračanja
Najmanj 60 in največ 240 mesecev od datuma podpisa pogodbe 
Skupna doba vračanja posojila ne sme presegati ekonomske dobe projekta.
4. Moratorij na odplačilo glavnice
Največ 6 mesecev po zaključku projekta
5. Odplačevanje obrokov glavnice
Mesečno
6. Odplačevanje obresti
Mesečno
7. Zavarovanje posojila
– je s 5 bianco podpisanimi menicami z nepreklicno menično izjavo in nalogom za plačilo menic ter z/s: 
– zastava nepremičnin in vpis na 1. hipotekarno mesto, 
– zastava nepremičnin in vpis na 2. hipotekarno mesto, 
– zastava premičnin in vpis na 1. hipotekarno mesto, 
– zavarovalna polica, 
– depozit oziroma bančna vloga, 
– bančna garancija oziroma nepreklicna garancija na prvi poziv banke, ki je pridobila dovoljenje Banke Slovenije za opravljanje bančnih storitev, prvovrstne banke države članice EU ali prvovrstne tuje banke, 
– poroštvo kreditno sposobnih pravnih ali fizičnih oseb. 
SRRS bo tekom obravnave vloge preveril tudi vlagateljeve sposobnosti izpolnjevanja obveznosti do SRRS. V kolikor bo SRRS pri pregledu ugotovil, da vlagateljeva zmožnost izpolnjevanja obvez do SRRS ni zadovoljiva, bo SRRS vlagatelja pozval k predložitvi predloga za dodatno zavarovanje posojila. 
Podrobnejša navodila o zavarovanju in vsa zahtevana dokazila so opredeljena v Navodilu o pogojih zavarovanja, ki so objavljena v okviru razpisne dokumentacije. 
O ustreznosti zavarovanja odloča izključno Sklad, ki ima pravico, da kadarkoli od vlagatelja na njegove stroške zahteva dodatno dokumentacijo ali pojasnila v zvezi z zavarovanjem.
8. Črpanje posojila
je do 2 meseca po zaključku projekta. 
Črpanje posojila je lahko enkratno ali v več mesečnih tranšah, pri čemer mora biti skladno s Pravilnikom o upravičenosti stroškov projekta in pogojih črpanja, ki je objavljen na www.srrs.si, in se izvede na podlagi zahtevkov za črpanje, ki jih mora vlagatelj oddati najkasneje pet delovnih dni pred predvidenim črpanjem. Predvidena mesečna dinamika črpanj se opredeli v posojilni pogodbi. 
Celotno črpanje posojila mora biti zaključeno pred zapadlostjo prvega obroka. 
Če vlagatelj ne bo v določenem roku oziroma pred iztekom roka za črpanje in na dogovorjeni način dostavil zahtevka za črpanje, se bo upoštevalo, da je enostransko odstopil od dodeljenega posojila oziroma se bo znesek posojila znižal na znesek že realiziranih črpanj.
9. Rok in oblika sklenitve posojilne pogodbe
Osnova za sklenitev pogodbe o financiranju projekta je odločba o odobritvi sredstev. 
Največ 60 dni od datuma izdaje odločbe o odobritvi sredstev. 
Podpis posojilne pogodbe bo predvidoma potekal v digitalni obliki na podlagi kvalificiranega digitalnega potrdila. Če vlagatelj, ki mu je bila izdana odločba o odobritvi sredstev, ne bo pristopil k podpisu pogodbe v določenem roku, se bo upoštevalo, da je enostransko odstopil od dodelitve sredstev in od sklenitve pogodbe. 
Pogodba mora biti sklenjena v ustrezni obliki, glede na obliko zavarovanja: 
– notarskega zapisa s klavzulo neposredne izvršljivosti, 
– notarskega zapisa sporazuma o zavarovanju denarne terjatve z ustanovitvijo zastavne pravice na nepremičninah in/ali premičninah.
10. Nadomestila SRRS v zvezi z dodeljevanjem spodbud
so opredeljena v veljavnem Tarifnem pravilniku o nadomestilih za dodeljevanje spodbud, ki je objavljen na spletni strani SRRS.
6. Razpisna dokumentacija in navodila za vlagatelja
Sestavni del javnega razpisa je tudi razpisna dokumentacija in navodila za vlagatelje, objavljena v Aplikaciji e-Rsklad, ki jih mora vlagatelj upoštevati.
Razpisna dokumentacija in navodila za vlagatelja so:
– seznam prilog k vlogi,
– predloga za poslovno-finančno prilogo,
– merila za ocenjevanje,
– vzorec posojilne pogodbe,
– navodila o pogojih zavarovanja.
7. Vsebina in oddaja vloge
A. Vsebina vloge
1. Vloga mora biti napisana v slovenskem jeziku, vrednosti izražene v EUR.
2. Vsa dokazila se morajo glasiti na vlagatelja in prijavljeni projekt.
3. V primeru dokazila v tujem jeziku je vlagatelj dolžan priložiti krajši prevod priloženega dokazila v slovenskem jeziku.
4. Vloga je v obliki elektronskega prijavnega obrazca (EPO), ki vlagatelja usmerja pri izpolnjevanju, skladno s prijavljenim projektom in mora vsebovati:
– izjavo vlagatelja glede oddaje vloge, ki je sestavni del EPO, katero mora vlagatelj podpisano (elektronsko ali skenirano fizično podpisano) priložiti k vlogi v pdf obliki, v zavihku Priloga/Izjava vlagatelja.
– poslovno dokumentacijo:
– vsak vlagatelj mora predložiti Poslovno-finančno prilogo, izpolnjeno na predlogi, ki je sestavni del razpisne dokumentacije oziroma EPO. 
– za vrednost projekta nad 500.000 EUR (z DDV) mora vlagatelj predložiti tudi poslovni načrt, ki mora vsebovati opredelitev dejavnosti, opis in lokacijo projekta, predstavitev poslovnega dela projekta (strategija trženja, analiza tveganj s SWOT analizo, ocena konkurence in trga, reference, analiza kadrov, terminski plan projekta, vpliv projekta na okolje), finančne vire za izvedbo projekta, ter finančno projekcijo poslovanja investitorja po zaključku projekta. Projekcija mora biti izdelana najmanj za obdobje petih let po zaključku projekta.
– priloge glede na izbrano obliko zavarovanja.
– priloge, ki so opredeljene v javnem razpisu in razpisni dokumentaciji za finančni produkt ter so odvisne od prijavljenega projekta. V kolikor želi vlagatelj pri ocenjevanju vloge pridobiti dodatne točke, mora k vlogi priložiti priloge, ki so v razpisni dokumentaciji – seznam prilog opredeljene kot neobvezne.
B. Oddaja vloge
1. Vlogo lahko odda vlagatelj ali po njem pooblaščena oseba, ki mora k vlogi predložiti podpisano pooblastilo. Pooblastilo se poda na predlogi, ki je sestavni del EPO.
2. Vloga se odda preko spletne Aplikacije »e-Rsklad«, na naslovu www.r-sklad.si, in sicer skladno z razpisnim rokom za oddajo vloge.
3. Zainteresirani lahko dodatne informacije pridobijo v času uradnih ur v Sektorju za finančne spodbude, na tel. 01/836-19-53 ali preko elektronske pošte info@srrs.si.
C. Rok za oddajo vloge
Vlagatelj vlogo odda v obdobju odprtega razpisnega roka za finančni produkt, in sicer od 19. 2. 2024 do 31. 12. 2024 oziroma do porabe sredstev. Vloge ni možno oddati pred oziroma po razpisnem roku.
8. Obravnava vloge
A. Pogoji za pridobitev sredstev
Vloga vlagatelja mora izpolnjevati vse razpisne pogoje, ki so vezani na vlagatelja in prijavljeni projekt. Izpolnjevanje pogojev mora biti razvidno iz vsebine celotne vloge. Vlagatelj s podpisom Izjave vlagatelja glede oddaje vloge pod kazensko in materialno odgovornostjo potrdi oddajo vloge na javni razpis za finančni produkt, preko Aplikacije e-Rsklad in z njo povezanim izpolnjevanjem razpisnih pogojev.
V primeru, da se neizpolnjevanje pogojev ugotovi po izdaji odločbe o dodelitvi sredstev, se posojilna pogodba ne bo podpisala, odločba o dodelitvi sredstev pa se odpravi.
V primeru, da se neizpolnjevanje pogojev ugotovi po podpisu posojilne pogodbe, bo SRRS odstopil od posojilne pogodbe, pri čemer bo upravičenec dolžan vrniti vsa dodeljena sredstva v skladu z določili posojilne pogodbe.
B. Merila za ocenjevanje
Posamezna vloga lahko skupaj prejme 100 točk, po merilih:
– regionalni vidik,
– trajnostni vidik,
– finančna ocena.
Za odobritev mora vloga doseči najmanj 25 točk. Podrobnejša razdelitev meril je razvidna iz razpisne dokumentacije.
C. Obravnava vloge
1. Obravnava vlog se izvaja v skladu s Splošnimi pogoji SRRS, kot so opredeljeni v 9. poglavju javnega razpisa.
2. SRRS lahko kadarkoli od vlagatelja zahteva dodatno razjasnitev, dodatno dokumentacijo ali pa ga pozove na osebno predstavitev njegovega poslovanja in prijavljenega projekta.
3. Komisija za obravnavo vlog
1. Postopek javnega razpisa za finančni produkt vodi Komisija za obravnavo vlog (v nadaljevanju Komisija), ki jo z odločbo imenuje direktor SRRS. 
2. Pri obravnavi vloge lahko sodelujejo zunanji ocenjevalci in/ali strokovnjaki iz delovnega področja javnega razpisa, ki jih na podlagi soglasja direktorja SRRS k sodelovanju povabi Komisija. 
3. Komisija o svojem delu vodi zapisnik. 
4. Odpiranje vloge
1. Vloge, prispele na javni razpis za finančni produkt, obravnava Komisija, ki ugotavlja popolnost vloge. 
2. Odpiranje vlog se začne najkasneje 5. delovni dan po oddaji vloge. 
3. Vloge se odpirajo in obravnavajo po vrstnem redu oddaje vloge, odpiranje poteka enkrat tedensko glede na datum dospelosti, do porabe sredstev. 
4. Odpiranje vlog ni javno. 
5. Poziv za dopolnitev vlog
1. Komisija vlagatelju nepopolne vloge najkasneje v roku 8 dni od odpiranja vloge posreduje poziv za dopolnitev vloge. 
2. Komisija vlagatelju posreduje poziv za dopolnitev vloge preko spletne aplikacije. 
3. Poziv za dopolnitev, posredovan preko spletne aplikacije, velja za vročenega, ko ga vlagatelj v spletni aplikaciji prevzame. Če vlagatelj poziva za dopolnitev v spletni aplikaciji ne prevzame, vročitev velja za opravljeno po preteku 15 dni od datuma posredovanja poziva za dopolnitev. 
6. Dopolnitev vloge
1. Vlagatelj mora dopolnitev vloge oddati preko aplikacije e-Rsklad ali izjemoma na elektronski naslov SRRS v roku 8 dni od dneva vročitve poziva k dopolnitvi. 
2. Ustrezno dopolnjene vloge se uvrstijo na seznam popolnih vlog na javni razpis za finančni produkt glede na čas oddaje dopolnitev. 
3. Vloga, ki v roku ni dopolnjena ali je neustrezno dopolnjena, se kot nepopolna zavrže. 
7. Rezultat obravnave
1. Komisija opravi pregled in se opredeli glede popolnosti vlog. 
2. Vloga mora ob oddaji obvezno vsebovati ustrezno izpolnjen elektronski prijavni obrazec in poslovno dokumentacijo, sicer se vloga zavrže kot nepopolna. 
3. Vloga, ki ne ustreza razpisnim pogojem in/ali ne dosega minimalnega števila točk, se kot neutemeljena zavrne. 
4. Popolna vloga bo ocenjena s strani ocenjevalcev na podlagi meril, ki so navedena v javnem razpisu in natančneje opredeljena v razpisni dokumentaciji. 
5. Ocenjene vloge se razvrsti glede na čas uvrstitve na seznam popolnih vlog.. 
6. V primeru porabe sredstev in v kolikor bosta dve ali več vlog istočasno popolni/e, bo imela prednost tista vloga, ki bo dosegla več točk. V kolikor za zadnje uvrščeno vlogo po posameznem seznamu ne bo razpoložljivih sredstev v zaprošeni višini, bo Komisija predlagala odobritev sredstev v obsegu še razpoložljivih sredstev, ob predpostavki, da se vlagatelj strinja in zagotovi druge vire za zaprtje finančne konstrukcije projekta. 
D. Obveščanje o izboru
1. Na podlagi predloga komisije o izdaji odločb o ne/odobritvi sredstev v vrednosti do vključno 500.000 EUR odloči direktor SRRS, v vrednosti nad 500.000 EUR pa mora s sklenitvijo posojilne pogodbe soglašati tudi Nadzorni svet SRRS.
2. Odločba o ne/odobritvi sredstev bo vlagatelju osebno vročena po pošti v roku do 15 dni od ugotovitve neustreznosti/nepopolnosti/popolnosti vloge.
3. V skladu s prvim odstavkom 10. člena Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, ZSRR-2 (Uradni list RS, št. 20/11, 57/12, 46/16 in 18/23 – ZDU-1O) (v nadaljevanju ZSRR-2) zoper izdano odločbo o ne/odobritvi sredstev ni pritožbe, dovoljen pa je upravni spor. Tožbo je potrebno vložiti v roku 30 dni od vročitve odločbe. Tožba se vloži neposredno pri Upravnem sodišču RS, Fajfarjeva 33, 1000 Ljubljana ali pa se jo pošlje po pošti. Merila za ocenjevanje vlog in kreditna sposobnost vlagatelja ne morejo biti predmet presoje s strani vlagatelja.
9. Pravne podlage za izvedbo javnega razpisa
Zakon o javnih skladih, ZJS-1 (Uradni list RS, št. 77/08, 8/10 – ZSKZ-B, 61/20 – ZDLGPE in 206/21 – ZDUPŠOP), Zakon o uporabi sredstev, pridobljenih iz naslova kupnine na podlagi Zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij, ZUKLPP (Uradni list RS, št. 45/95, 34/96, 60/99 – ZSRR, 22/00 – ZJS, 67/01, 47/02), ZSRR-2, Ustanovitveni akt, št. 01401-4/2009/6 z dne 23. 7. 2009 (čistopis SV 17/24 z dne 11. 1. 2024), Splošni pogoji poslovanja, št. 012-6/2019-12 z dne 8. 11. 2019 (s sprem. in dopol.; v javnemu razpisu SPP), Pravilnika o dodeljevanju spodbud v kmetijskem in gozdarskem sektorju, sektorju ribištva in akvakulture ter na podeželju z dne 30. 1. 2024, Poslovni in finančni načrt SRRS za leti 2024 in 2025, Zakon o Triglavskem narodnem parku, ZTNP-1 (Uradni list RS, št. 52/10, 46/14 – ZON-C, 60/17, 82/20 in 18/23 – ZDU-1O), Uredba o metodologiji za določitev razvitosti občin za leti 2024 in 2025 (Uradni list RS, št. 132/23), Koeficienta razvitosti občin za leti 2024 in 2025, Uredba o določitvi obmejnih problemskih območij (Uradni list RS, št. 22/11, 97/12, 24/15, 35/17, 101/20 in 112/22), Uredba Komisije (EU) 2022/2472 z dne 14. decembra 2022 o razglasitvi nekaterih vrst pomoči v kmetijskem in gozdarskem sektorju ter na podeželju za združljive z notranjim trgom z uporabo členov 107 in 108 Pogodba o delovanju Evropske unije (UL L št. 327 z dne 21. 12. 2022, str. 1; v javnemu razpisu Kmetijska uredba za skupinske izjeme).
A. Pogoji dodelitve sredstev po shemi državnih pomoči
Pri dodeljevanju posojil po pravilih državnih pomoči se uporablja sledeča shema državne pomoči: št. KSI-019-5940117-2024 z dne 30. 1. 2024.
V kolikor vlagatelj prijavi na javni razpis projekt, ki je bil že začet pred oddajo vloge na javni razpis, in/ali projekt vključuje stroške, ki se sofinancirajo izven pravil državnih pomoči oziroma je projekt že prejel maksimalno intenzivnost državne pomoči, bo SRRS posojilo dodelil izven pravil državnih pomoči.
Državno pomoč pri posojilu predstavlja nižja obrestna mera od tržne in ostali posojilni pogoji.
Vlagatelji morajo s področja državnih pomoči upoštevati sledeče pogoje:
1. Splošni pogoji s področja državnih pomoči
– Kmetijski proizvod pomeni proizvode s seznama v Prilogi I k Pogodbi, razen ribiških proizvodov in proizvodov iz ribogojstva s seznama v Prilogi I k Uredbi (EU) št. 1379/2013 Evropskega parlamenta in Sveta. 
– Vlagatelj ne sme zaprositi za sredstva za dejavnost, ki je povezana z izvozom v tretje države ali države članice, in je neposredno povezana z izvoženimi količinami, vzpostavitvijo in delovanjem distribucijske mreže ali drugimi tekočimi stroški, povezanimi z izvozno dejavnostjo. 
– Vlagatelj ne sme dati prednost uporabi domačega blaga pred uporabo uvoženega. 
– Vlagatelj ne sme zaprošati za sredstva, katerih znesek je določen na podlagi cene 
ali količine proizvodov, danih na trg. 
– Vlagatelj ne sme biti naslovnik neporavnanega naloga za vračilo preveč izplačane pomoči po pravilu de minimis ali državne pomoči na podlagi predhodnega poziva ministrstva, pristojnega za finance.
2. Pravila državnih pomoči po Kmetijski uredbi za skupinske izjeme:
– Intenzivnost državne pomoči po Kmetijski uredbi za skupinske izjeme (kot je opredeljena v 9. poglavju tega razpisa) lahko znaša največ 65 % upravičenih stroškov. Intenzivnost pomoči se lahko poveča na 80 % za naložbe blaženja ali prilagajanja podnebnim spremembam ter naložbe mladih kmetov. 
– Najvišji znesek državne pomoči na upravičenca in na projekt ne sme presegati najvišjega zneska pomoči, ki je 600.000 €. 
– Kadar se državna pomoč iz tega razpisa dodeli mlademu kmetu, se ta ne sme kombinirati s pavšalno podporo za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov iz SN SKP 2023–2027 (IRP24) za iste upravičene stroške. 
– Pri projektih v proizvodnjo toplotne energije in električne energije iz obnovljivih virov na kmetijskih gospodarstvih so proizvodni obrati namenjeni izključno pokrivanju lastnih potreb upravičenca po energiji, njihova proizvodna zmogljivost pa ni večja od kombinirane povprečne letne porabe toplotne in električne energije na kmetijskem gospodarstvu, vključno s kmečkim gospodinjstvom. Prodaja električne energije v omrežje je dovoljena, če se upošteva letna omejitev povprečne lastne porabe. V primeru naložbe več upravičencev, mora biti letna povprečna poraba enaka vsoti letne povprečne porabe vseh upravičencev.
– Pomoč za naložbe, v zvezi s katerimi mora biti opravljena presoja vplivov na okolje na podlagi Direktive 2011/92/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. decembra 2011 o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje (UL L 26, 28. 1. 2012, str. 1), zadnjič spremenjena z Direktivo 2014/52/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 16. aprila 2014 o spremembi Direktive 2011/92/EU o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje (UL L 124, 25. 4. 2014, str. 1, v nadaljevanju: direktiva o presoji vplivov projektov na okolje), je pogojena s tem, da je bila še pred datumom dodelitve individualne pomoči opravljena navedena presoja in pridobljeno soglasje za zadevni naložbeni projekt. 
– Državna pomoč za projekt je izražena v bruto ekvivalentu nepovratnih sredstev in se ne sme združevati z drugo državno pomočjo ali pomočjo, dodeljeno po pravilu de minimis za iste upravičene stroške, če bi s tem presegla zgornjo mejo intenzivnosti državne pomoči. Pomoč za iste upravičene stroške se lahko kumulira le, če se s tako kumulacijo ne preseže največja intenzivnost pomoči ali znesek pomoči, ki se uporablja za to pomoč v skladu s shemo državnih pomoči.
Slovenski regionalno razvojni sklad 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti