Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2024 z dne 9. 4. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2024 z dne 9. 4. 2024

Kazalo

909. Odlok o dodeljevanju proračunskih sredstev za spodbujanje podjetništva in inovativnosti v Mestni občini Nova Gorica, stran 2677.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE) in 19. člena Statuta Mestne občine Nova Gorica (Uradni list RS, št. 13/12, 18/17 in 18/19) je Mestni svet Mestne občine Nova Gorica na seji dne 28. marca 2024 sprejel
O D L O K 
o dodeljevanju proračunskih sredstev za spodbujanje podjetništva in inovativnosti v Mestni občini Nova Gorica 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(namen, upravičenci, postopek dodeljevanja) 
S tem odlokom se določajo namen, upravičenci in postopek dodeljevanja proračunskih sredstev, ukrepi za razvoj podjetništva in inovativnosti v Mestni občini Nova Gorica ter nadzor nad porabo dodeljenih sredstev.
2. člen 
(dodelitev pomoči po načelu »de minimis«)
Proračunska sredstva na podlagi tega odloka se dodeljujejo skladno z Uredbo Komisije (EU) 2023/2831 z dne 13. decembra 2023 o uporabi členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči »de minimis« (UL.L. 2023/2831, 15. 12. 2013) in skladno z določili Zakona o spremljanju državnih pomoči (Uradni list RS, št. 37/04).
3. člen 
(dodelitev sredstev iz občinskega proračuna) 
(1) Namen tega odloka je vzpostavitev učinkovitega podpornega okolja za potencialne podjetnike in delujoča podjetja v vseh fazah njihovega razvoja, povečanje možnosti za rast inovativnih podjetij ter ustvarjanje novih delovnih mest.
(2) Sredstva za dodeljevanje se ob upoštevanju državnih, regionalnih in občinskih razvojnih načrtov ter prioritet zagotavljajo iz občinskega proračuna v višini, ki je določena z odlokom o proračunu Mestne občine Nova Gorica za posamezno leto.
4. člen 
(definicija izrazov) 
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
1. Podjetje je gospodarski subjekt organiziran kot gospodarska družba ali samostojni podjetnik posameznik.
2. »Mikro podjetje« je podjetje, ki izpolnjuje dve od treh meril, in sicer povprečno število delavcev v poslovnem letu ne presega 10, čisti prihodki od prodaje ne presegajo 2.000.000 evrov in letna bilančna vsota ne presega 2.000.000 evrov.
3. »Malo podjetje« je podjetje, ki ni mikro podjetje in izpolnjuje dve od treh meril, in sicer povprečno število delavcev v poslovnem letu ne presega 50, čisti prihodki od prodaje ne presegajo 10.000.000 evrov in letna bilančna vsota ne presega 10.000.000 evrov.
4. »Srednje podjetje« je podjetje, ki ni mikro podjetje in ni malo podjetje in izpolnjuje dve od treh meril, in sicer povprečno število delavcev v poslovnem letu ne presega 250, čisti prihodki od prodaje ne presegajo 50.000.000 evrov in letna bilančna vsota ne presega 43.000.000 eurov.
5. Velika podjetja so podjetja, ki po opredelitvah iz druge do četrte točke tega člena niso mikro, majhna ali srednja podjetja.
6. »Enotno podjetje« pomeni vsa podjetja, ki so med seboj najmanj v enem naslednjih razmerij:
– podjetje ima večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov drugega podjetja,
– podjetje ima pravico imenovati ali odpoklicati večino članov upravnega, poslovodnega ali nadzornega organa drugega podjetja,
– podjetje ima pravico izvrševati prevladujoč vpliv na drugo podjetje na podlagi pogodbe, sklenjene z navedenim podjetjem, ali določbe v njegovi družbeni pogodbi ali statutu,
– podjetje, ki je delničar ali družbenik drugega podjetja, na podlagi dogovora z drugimi delničarji ali družbeniki navedenega podjetja edino nadzoruje večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov navedenega podjetja,
– podjetja, ki so v katerem koli razmerju iz prve do četrte alineje te točke preko enega ali več drugih podjetij, prav tako veljajo za enotno.
7. »Zagonsko podjetje« pomeni novoustanovljeno podjetje, mlajše od 5 let, ki razvija nove izdelke, storitve ali procese na osnovni lastnega znanja.
8. Izraz lokalne in/ali regionalne podporne institucije se uporablja za pravne osebe javnega ali zasebnega prava, ki so ustanovljene kot zbornice, podjetja ali zasebni zavodi in delujejo na področju zagotavljanja podpornih storitev za spodbujanje razvoja podjetništva in inovativnosti ter promocijo podjetniške in inovacijske kulture v lokalnem in regionalnem okolju.
9. Izraz »projekt s področja podpornih storitev za spodbujanje podjetništva in inovativnosti« se uporablja za označevanje posamične podporne aktivnosti na predmetnem področju, ki je po vsebini zasnovi in obsegu samostojna celota ter tudi za označevanje več aktivnosti hkrati, ki predstavljajo v enem letu celoto.
10. Inovativno podjetje je podjetje, za katerega je značilna visoka vsebnost lastnega znanja v storitvah ali proizvodih, izobrazba in ekspertno znanje zaposlenih in višja dodana vrednost na zaposlenega.
11. Pravilnik o partnerstvu pri izgradnji start-up skupnosti v Primorskem tehnološkem parku je pravilnik, ki skladno s postavljenimi merili definira inovativno podjetje, ureja oblike partnerstva Primorskega tehnološkega parka, vključevanje inovativnih podjetij v programe Primorskega tehnološkega parka, določa temeljne pravice in obveznosti partnerjev ter prenehanje partnerstva s Primorskim tehnološkim parkom.
12. »GoStartup« akademija je intenziven program delavnic za podjetnike v organizaciji Primorskega tehnološkega parka.
13. Pristojna organizacijska enota je organizacijska enota Mestne občine Nova Gorica, pristojna za gospodarstvo, okolje in prostor ter za ravnanje z nepremičninami v lasti Mestne občine Nova Gorica.
14. Novoustanovljeno inovativno podjetje je podjetje, ki je ustanovljeno največ šestintrideset mesecev pred dnevom oddaje vloge na predmetni javni razpis.
15. Diverzifikacija pomeni dodajanje novih vrst proizvodov oziroma storitev, ki se bistveno razlikujejo od dosedanjih in sodijo v druge skupine dejavnosti podjetja po Standardni klasifikaciji dejavnosti.
16. Začetna investicija je investicija novo ustanovljenega podjetja, ki ni ustanovljeno več kot leto dni od objave javnega razpisa in prvič prijavlja investicijo na javni razpis v okviru svoje glavne dejavnosti.
17. Nedovoljeni objekti so nelegalni objekti, neskladni objekti in nevarni objekti, kot jih določa veljavni Gradbeni zakon (Uradni list RS, št. 199/21, 105/22 – ZZNŠPP in 133/23).
II. UPRAVIČENCI IN POGOJI DODELJEVANJA »DE MINIMIS« POMOČI
5. člen 
(upravičenci) 
(1) Upravičenci do sredstev po tem odloku so lahko samostojni podjetniki ter mikro, male in srednje gospodarske družbe v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske družbe, ki imajo sedež dejavnosti in/ali poslovno enoto na območju Mestne občine Nova Gorica ter najmanj eno zaposleno osebo (v nadaljevanju: podjetja), razen pri ukrepu »Sofinanciranje projektov s področja podpornih storitev za spodbujanje podjetništva in inovativnosti«, kjer morajo imeti prijavitelji najmanj tri zaposlene in pri ukrepu »Spodbujanje promocijskih aktivnosti podjetij«, kjer morajo imeti prijavitelji sedež dejavnosti v Mestni občini Nova Gorica.
(2) Za ugotavljanje velikosti gospodarske družbe se uporablja opredelitev velikosti podjetij EU, ki velja za področje državnih pomoči.
(3) Za posamezne ukrepe so lahko upravičenci do sredstev po tem odloku tudi drugi subjekti, če je to posebej navedeno v posameznem ukrepu.
(4) V posameznem ukrepu so lahko navedeni tudi drugi posebni pogoji sodelovanja, ki jih morajo izpolnjevati upravičenci.
6. člen 
(Splošni pogoji sodelovanja »de minimis« pomoči v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831)
Upravičenci po tem odloku so podjetja, ki poleg pogojev iz prejšnjega člena izpolnjujejo še naslednje pogoje:
1. Podjetja ne smejo opravljati nobene od naslednjih dejavnosti, ki so razvrščene v naslednje sektorje:
– predelava in trženje ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture, kadar je znesek pomoči določen na podlagi cene ali količine proizvodov, nabavljenih ali danih na trg,
– primarna proizvodnja kmetijskih proizvodov,
– predelava in trženje kmetijskih proizvodov, kadar je znesek pomoči določen na podlagi cene ali količine takih proizvodov, ki so kupljeni od primarnih proizvajalcev ali jih je na trg dalo zadevno podjetje ali kadar je pomoč pogojena s tem, da se v celoti ali delno prenese na primarne proizvajalce.
2. Podjetje ni v težavah v skladu s Smernicami Skupnosti o državnih pomočeh za reševanje in prestrukturiranje podjetij v težavah (UL C 244, 1. 10. 2004, str. 2) in z Zakonom o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah (Uradni list RS, št. 5/17).
3. Podjetja, ki delujejo manj kot tri leta od registracije, se ne štejejo kot podjetja v težavah v smislu Smernic Skupnosti o državni pomoči za reševanje in prestrukturiranje podjetij v težavah, razen če izpolnjujejo merila za stečajni postopek po predpisih, ki urejajo finančno poslovanje podjetij. Podjetje je v težavah:
– v primeru kapitalskih družb, kadar tekoča izguba skupaj s prenesenimi izgubami preteklih let, doseže polovico osnovnega kapitala in je tekoča izguba v zadnjih dvanajstih mesecih dosegla višino četrtine osnovnega kapitala,
– v primeru osebnih družb, kadar tekoča izguba skupaj s prenesenimi izgubami preteklih let, doseže polovico kapitala, ki je prikazan v računovodski evidenci in je tekoča izguba v zadnjih dvanajstih mesecih dosegla višino četrtine kapitala, ki je prikazan v računovodskih izkazih,
– če je postopku prisilne poravnave ali likvidacije.
4. Podjetje ni v postopku vračanja neupravičeno prejete državne pomoči.
5. Podjetje ima pravočasno in v celoti izpolnjene vse obveznosti do Mestne občine Nova Gorica ter do drugih pravnih oseb, katerih ustanoviteljica je Mestna občina Nova Gorica.
6. Podjetje ima poravnane vse davke in prispevke.
7. Podjetje ne krši obveznosti iz socialnega, okoljskega in delovnega prava.
7. člen 
(ostali pogoji dodeljevanja »de minimis« pomoči v skladu z Uredbo EU Komisije (EU) št. 2023/2831)
(1) Pri odobritvi pomoči po načelu »de minimis« bo Mestna občina Nova Gorica upoštevala, da:
– pomoč ne bo namenjena izvozu oziroma z izvozom povezane dejavnosti v tretje države ali države članice, kot je pomoč neposredno povezana z izvoženimi količinami, z ustanovitvijo in delovanjem distribucijske mreže ali drugimi tekočimi izdatki povezanimi z izvozno dejavnostjo,
– pomoči ne bodo pogojene s prednostjo rabe domačega blaga pred rabo uvoženega blaga,
– skupni znesek pomoči, dodeljen enotnemu podjetju, ne bo presegel 300.000 EUR v obdobju zadnjih treh proračunskih let, ne glede na obliko ali namen pomoči ter ne glede na to, ali se pomoč dodeli iz sredstev države, občine ali Unije,
– v skladu z 8. in 9. točko 3. člena Uredbe 2023/2831 se v primeru združitev ali pripojitev vsa prejšnja pomoč »de minimis«, dodeljena kateremu koli od podjetij udeleženih v združitvi, upošteva pri ugotavljanju, ali nova pomoč »de minimis« za novo ali prevzemno podjetje presega ustrezno zgornjo mejo. Pomoč »de minimis«, ki je bila zakonito dodeljena pred združitvijo ali prevzemom, ostane zakonita,
– če se podjetje razdeli na dve ali več ločenih podjetij, se pomoč »de minimis«, dodeljena pred razdelitvijo, dodeli podjetju, ki jo je koristilo, in je to načeloma podjetje, ki prevzame dejavnosti, za katere se je pomoč »de minimis« uporabila. Če taka dodelitev ni mogoča, se pomoč »de minimis« dodeli sorazmerno na podlagi knjigovodske vrednosti lastniškega kapitala novih podjetij na dejanski datum razdelitve,
– pomoč »de minimis« ne kumulira z državno pomočjo v zvezi z istimi upravičenimi stroški ali državno pomočjo za isti ukrep za financiranje tveganja, če bi s takšno kumulacijo presegla intenzivnost pomoči ali znesek pomoči,
– pomoč »de minimis«, dodeljena, v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831, lahko kumulira s pomočjo »de minimis«, dodeljeno v skladu z uredbama Komisije (EU) št. 1408/2013 in (EU) št. 717/2014 do ustrezne zgornje meje, določene v 2. točki 3. člena Uredbe (EU) 2023/2831.
(2) Mestna občina Nova Gorica bo pisno obvestila prejemnika pomoči:
– da je pomoč dodeljena po pravilu »de minimis« v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831 z dne 13. 12. 2023 o uporabi členov 107 in 108 pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči »de minimis« (UL L. 2023/2831, 15. 12. 2023),
– o znesku »de minimis« pomoči,
– Mestna občina Nova Gorica bo hranila evidence individualnih pomoči »de minimis« 10 let od datuma odobritve pomoči.
8. člen 
(izjave prejemnikov pomoči pred dodelitvijo »de minimis« pomoči v skladu z Uredbo EU Komisije (EU) št. 2023/2831)
Mestna občina Nova Gorica bo od prejemnikov pomoči po tem odloku pred dodelitvijo pridobila še:
– izjavo o vseh drugih pomočeh »de minimis«, ki jih je prejemnik pomoči ali druga podjetja, s katerimi prejemnik pomoči tvori enotno podjetje, prejelo na podlagi drugih uredb »de minimis« v predhodnih dveh in v tekočem proračunskem letu,
– seznam o vseh drugih že prejetih (ali zaprošenih) pomočeh za iste upravičene stroške in izjavo, da z dodeljenim zneskom pomoči »de minimis« ne bo presežena zgornja meja »de minimis« pomoči ter intenzivnost pomoči po drugih predpisih,
– seznam vseh podjetij, s katerimi prejemnik pomoči tvori enotno podjetje v smislu drugega odstavka 2. člena Uredbe (EU) 2023/2831 oziroma izjavo, da ni lastniško povezan z nobenim podjetjem,
– izjave, ali gre za primer pripojenega podjetja ali delitve podjetja (pomembno zaradi kumulacije pomoči) v skladu z 8. in 9. točko 3. člena Uredbe 2023/2831.
III. UKREPI POMOČI 
9. člen 
(splošno) 
(1) Ukrepi pomoči za spodbujanje podjetništva in inovativnosti v Mestni občini Nova Gorica so:
– spodbujanje začetnih investicij in investicij v razširjanje dejavnosti in razvoj,
– spodbujanje promocijskih aktivnosti podjetij,
– spodbujanje novih zaposlitev in samozaposlitev,
– zagon novoustanovljenih inovativnih podjetij,
– sofinanciranje projektov s področja podpornih storitev za spodbujanje podjetništva in inovativnosti,
– spodbujanje investicij v izgradnjo proizvodnih, obrtnih in objektov za izvajanje turistične ali razvojno-raziskovalne dejavnosti.
(2) Sredstva za realizacijo ukrepov se dodeljujejo preko javnih razpisov.
(3) V kolikor bo v okviru posameznega ukrepa v javnem razpisu vrednost zaprošenih sredstev nižja kot je vrednost razpoložljivih proračunskih sredstev, se prosta sredstva lahko prerazporedijo na druge ukrepe po tem odloku, za katere so v posameznem proračunskem letu objavljeni javni razpisi.
(4) O prerazporeditvi proračunskih sredstev med posameznimi razpisanimi ukrepi odloči Komisija s sklepom, in sicer glede na višino zaprošenih sredstev in glede na razpoložljiva proračunska sredstva v okviru posameznega razpisanega ukrepa.
(5) Sredstva za pospeševanje podjetništva in inovativnosti v Mestni občini Nova Gorica se lahko dodelijo le v kolikor predstavljajo spodbudo za izvedbo ukrepov iz prvega odstavka tega člena oziroma so za izvedbo ukrepov nujno potrebni.
10. člen 
(vrsta upravičenih stroškov in maksimalni odstotek sofinanciranja) 
(1) V posameznem javnem razpisu se lahko določi, katera vrsta upravičenih stroškov iz posameznega ukrepa je predmet sofinanciranja ter minimalna oziroma maksimalna višina odobrenih sredstev za posamezni ukrep.
(2) V posameznem razpisu Komisija določi maksimalni odstotek sofinanciranja upravičenih stroškov v okviru posameznega ukrepa, ki ne sme biti višji, kot je določeno v 13., 17., 21., 26., 29. in 33. členu tega odloka.
IV. SPODBUJANJE ZAČETNIH INVESTICIJ IN INVESTICIJ V RAZŠIRITEV DEJAVNOSTI IN RAZVOJ 
11. člen 
(namen sofinanciranja) 
(1) Začetne investicije in investicije v razširjanje dejavnosti in razvoj so investicije v opredmetena in neopredmetena osnovna sredstva povezana z:
– realizacijo začetne investicije novoustanovljenega podjetja upravičenca,
– realizacijo investicije, ki je namenjena diverzifikaciji dejavnosti upravičenca na proizvode oziroma storitve, ki niso bili predhodno proizvedeni oziroma izvajani pri prijavitelju,
– realizacijo investicije, ki je namenjena prenovi, posodobitvi obstoječega proizvodnega procesa ali prenovi oziroma posodobitvi obstoječe storitve upravičenca.
(2) Kot investicija v razširjanje dejavnosti in razvoj se ne šteje investicija, ki rezultira zgolj v povečanje obsega obstoječe proizvodnje izdelkov, ki jih upravičenec že proizvaja oziroma v povečanje obsega storitev, ki jih upravičenec že opravlja.
(3) Prijavljena začetna investicija oziroma investicija v razširitev dejavnosti in razvoj mora predstavljati zaključeno celoto in ustrezati namenu sofinanciranja prijavljene investicije.
12. člen 
(upravičeni stroški) 
(1) Sredstva za začetne investicije in investicije v razširjanje dejavnosti in razvoj so namenjena sofinanciranju upravičenih stroškov za materialne in nematerialne investicije.
(2) Upravičeni stroški materialnih investicij so:
– stroški, ki pomenijo investicijo v opredmetena osnovna sredstva (stroji in oprema).
(3) Upravičeni stroški nematerialnih investicij so:
– stroški, ki pomenijo investicijo v neopredmetena osnovna sredstva (nakup patentov, licenc, znanja in izkušenj – know how ali ne patentiranega tehničnega znanja ter programske opreme).
13. člen 
(višina dodeljenih sredstev za kritje upravičenih stroškov in instrument dodeljevanja sredstev) 
(1) Skupna višina odobrenih sredstev ne sme presegati 60 % upravičenih stroškov celotne vrednosti posamezne investicije. Kot vrednost posamezne investicije se štejejo neto stroški investicije (brez DDV) oziroma bruto stroški investicije (z DDV) v kolikor upravičenec ni zavezanec za plačilo DDV.
(2) Instrument dodeljevanja sredstev so subvencije.
14. člen 
(upravičenci) 
Upravičenci do sredstev za začetne investicije in investicije v razširitev dejavnosti in razvoj so podjetja, ki bodisi imajo sedež ali poslovno enoto na območju Mestne občine Nova Gorica ter najmanj eno zaposleno osebo na dan objave razpisa in investirajo na območju Mestne občine Nova Gorica v:
– opredmetena ali neopredmetena osnovna sredstva za realizacijo začetne investicije,
– opredmetena ali neopredmetena osnovna sredstva za realizacijo investicije v diverzifikacijo dejavnosti upravičenca,
– opredmetena ali neopredmetena osnovna sredstva za realizacijo investicije v obnovo in posodobitev proizvodnega procesa ali izvajane posodobljene oziroma prenovljene storitve upravičenca.
V. SPODBUJANJE PROMOCIJSKIH AKTIVNOSTI 
15. člen 
(namen sofinanciranja) 
Sredstva za promocijske aktivnosti podjetij so namenjena:
– sofinanciranju upravičenih stroškov podjetja s sedežem dejavnosti v Mestni občini Nova Gorica za udeležbo na sejmu, razstavi, poslovni konferenci oziroma poslovnem srečanju ali dogodku doma ali v tujini,
– organizatorjem poslovnih konferenc, poslovnih srečanj ali dogodkov, katerih namen je promocija podjetij s sedežem dejavnosti v Mestni občini Nova Gorica.
16. člen 
(upravičeni stroški) 
Upravičeni stroški so:
– stroški najema, postavitve in delovanja stojnice na sejmu, konferenci razstavi doma in v tujini,
– stroški izdelave promocijskega materiala in stroški oglaševanja udeležbe na sejmu, razstavi ali poslovni konferenci doma ali v tujini,
– stroški najema prostora za organizacijo poslovne konference, dogodka oziroma srečanja ter stroški ureditve prostora za potrebe izvedbe poslovne konference, poslovnega srečanja ali dogodka doma ali v tujini,
– stroški izdelave promocijskega materiala in stroški oglaševanja poslovne konference, srečanja ali poslovnega dogodka.
17. člen 
(višina dodeljenih sredstev za kritje upravičenih stroškov in instrument dodeljevanja sredstev) 
(1) Skupna višina odobrenih sredstev ne sme presegati 55 % upravičenih stroškov. Pri odobritvi sredstev se upoštevajo neto stroški (brez vključenega DDV) oziroma bruto stroški (z vključenim DDV) v kolikor upravičenec ni zavezanec za plačilo DDV.
(2) Instrument dodeljevanja sredstev so subvencije.
18. člen 
(upravičenci) 
(1) Upravičenci do sredstev so podjetja, ki imajo sedež ali poslovno enoto v Mestni občini Nova Gorica in se udeležijo sejma, razstave ali poslovne konference doma ali v tujini.
(2) Upravičenci do sredstev so tudi podjetja, ki organizirajo poslovno konferenco, poslovno srečanje ali poslovni dogodek z namenom promocije dejavnosti podjetij, ki imajo sedež dejavnosti v Mestni občini Nova Gorica.
VI. SPODBUJANJE NOVIH ZAPOSLITEV IN SAMOZAPOSLITEV 
19. člen
(namen sofinanciranja) 
(1) Namen dodeljevanja proračunskih sredstev v okviru ukrepa je zaposlitev osebe, ki je na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, OE Nova Gorica (v nadaljevanju: Zavod) prijavljena kot brezposelna oseba in ima stalno bivališče na območju Mestne občine Nova Gorica.
(2) Namen dodeljevanja proračunskih sredstev v okviru ukrepa je tudi samozaposlitev brezposelne fizične osebe, ki ima stalno bivališče na območju Mestne občine Nova Gorica, je prijavljena kot brezposelna oseba na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, OE Nova Gorica in registrira dejavnost na podlagi zakona, ki ureja poslovanje gospodarske družbe vendar le, če ji tako registrirana dejavnost pomeni edini in glavni poklic in je tudi poslovni sedež registrirane dejavnosti na območju Mestne občine Nova Gorica.
20. člen 
(upravičeni stroški) 
(1) Upravičeni stroški za zaposlitev brezposelne osebe so:
– stroški dela v višini do 12 minimalnih mesečnih plač vključno s plačilom prispevkov delodajalcev, stroški zdravniškega pregleda in izpita varstva pri delu.
(2) Upravičeni stroški za samozaposlitev brezposelne osebe so:
– stroški dela v višini do 12 minimalnih mesečnih plač vključno s plačilom prispevkov samozaposlenega, stroški zdravstvenega pregleda in izpita iz varstva pri delu za samozaposlenega.
21. člen 
(višina dodeljenih sredstev za kritje upravičenih stroškov in instrument dodeljevanja sredstev) 
(1) Višino dodeljenih sredstev za sofinanciranje upravičenih stroškov za novo zaposlitev in samozaposlitev znaša do 100 % upravičenih stroškov za zaposlitev oziroma samozaposlitev brezposelne osebe.
(2) Instrument dodeljevanja sredstev so subvencije.
22. člen 
(upravičenci) 
(1) Upravičenci do sredstev za realizacijo zaposlitve so podjetja, ki imajo sedež ali poslovno enoto na območju Mestne občine Nova Gorica in zaposlujejo za namen opravljanja dejavnosti v poslovnem prostoru na območju Mestne občine Nova Gorica. Do sredstev je delodajalec upravičen v primeru zaposlitve registrirane brezposelne osebe s stalnim bivališčem na območju Mestne občine Nova Gorica za najmanj dve leti.
(2) Pristojna organizacijska enota v sodelovanju z Zavodom glede na strukturo brezposelnih in trenutno specifiko na trgu dela na območju Mestne občine Nova Gorica določi ciljne skupine brezposelnih oseb, ki se bodo v posameznem proračunskem letu vključevale v subvencionirano zaposlitev oziroma bodo pri vključitvi v subvencionirano zaposlitev imele prednost, kar se objavi v javnem razpisu.
(3) V primeru, da se novo zaposlenemu delavcu prekine delovno razmerje iz kateregakoli razloga pred potekom dveh let od sklenitve pogodbe o zaposlitvi, mora prejemnik sredstev, v roku 30 dni od dneva prenehanja zaposlitve, zaposliti novega delavca. V kolikor prejemnik sredstev tega ne realizira, mora le-ta dodeljena sredstva vrniti. Način ter ostala vprašanja v zvezi z vračilom dodeljenih sredstev, se določijo v pogodbi iz 49. člena tega odloka.
(4) Upravičenci do pomoči v primeru samozaposlitve so fizične osebe, ki imajo stalno bivališče na območju Mestne občine Nova Gorica in registrirajo dejavnost na podlagi veljavnega Zakona o gospodarskih družbah, če jim taka dejavnost pomeni edini in glavni poklic, in je tudi poslovni sedež na območju Mestne občine Nova Gorica.
(5) Samozaposlitev se mora ohraniti najmanj tri leta od registracije novoustanovljenega podjetja.
(6) V primeru, da se samozaposlitev prekine iz kateregakoli razloga pred potekom treh let od sklenitve pogodbe o sofinanciranju samozaposlitve, mora prejemnik sredstev v roku 30 dni od dneva prenehanja samozaposlitve sredstva vrniti. Način ter ostala vprašanja v zvezi z vračilom dodeljenih sredstev, se določijo v pogodbi iz 49. člena tega odloka.
VII. SOFINANCIRANJE PROJEKTOV S PODROČJA PODPORNIH STORITEV ZA SPODBUJANJE PODJETNIŠTVA IN INOVATIVNOSTI 
23. člen 
(namen sofinanciranja) 
Sredstva za podporo izvajanju projektov s področja podpornih storitev za spodbujanje podjetništva in inovativnosti so namenjena podpornim lokalnim in/ali regionalnim institucijam, ki z izvajanjem različnih aktivnosti (izobraževanjem podjetnikov in šolajoče se mladine, izvedbo delavnic in usposabljanj za nove in že obstoječe podjetnike, obrtnike in podjetja, s predstavitvijo dobrih praks in povezovanjem lokalnega in/ali regionalnega okolja, organizacijo dogodkov z namenom promocije lokalnega podjetništva, obrti, investicijskih priložnosti in inovacijskega okolja) spodbujajo razvoj podjetniškega okolja, obrtne dejavnosti in razvoj inovativnih podjetij.
24. člen 
(upravičeni stroški) 
(1) Upravičeni stroški za sofinanciranje projekta s področja podpornih storitev za spodbujanje podjetništva, obrti in inovativnosti so stroški:
– ki so potrebni za izvedbo projekta in so vezani izključno na izvedbo prijavljenega projekta, ki se bo izvajal na območju Mestne občine Nova Gorica oziroma na območju občin, kjer deluje lokalna in/ali regionalna podporna institucija, ki projekt prijavlja in katere ustanovitelj oziroma soustanovitelj je Mestna občina Nova Gorica,
– ki so prepoznavni in preverljivi ter podprti z izvirnimi dokazili (računi, pogodbe, potrdila o izvedenih plačilih, obračun stroškov dela osebja zaposlenega pri lokalni in/ali regionalni instituciji, ki dela na projektu ter druga obračunska dokumentacija).
(2) Mestna občina Nova Gorica iz naslova predmetnega ukrepa sofinancira največ dva enoletna projekta istega prijavitelja.
(3) Mestna občina Nova Gorica iz naslova tega ukrepa ne sofinancira profitnih projektov ter vlaganj v nakup oziroma vzdrževanje nepremičnin in opreme.
25. člen 
(upravičenci) 
Upravičenci do sredstev so pravne osebe javnega ali zasebnega prava, ki:
– imajo sedež na območju Mestne občine Nova Gorica ali so pravne osebe javnega ali zasebnega prava, katere ustanovitelj oziroma soustanovitelj je Mestna občina Nova Gorica,
– so registrirani za izvajanje projektov na področju izvajanja podpornih storitev za spodbujanje podjetništva, obrti in inovativnosti, oziroma imajo eno izmed navedenih dejavnosti opredeljeno v ustanovnem aktu oziroma v statutu in/ali so najmanj dve leti pred objavo javnega razpisa izvajali primerljive aktivnosti, kot so opredeljene v prijavljenem projektu,
– imajo najmanj tri zaposlene osebe na dan objave javnega razpisa.
26. člen 
(višina sofinanciranja za kritje upravičenih stroškov in instrument dodeljevanja sredstev) 
Instrument dodeljevanja sredstev so subvencije v višini do 100 % upravičenih stroškov. Med upravičene stroške se ne upošteva strošek DDV-ja v kolikor je prijavitelj zavezanec za DDV.
VIII. ZAGON NOVOUSTANOVLJENIH INOVATIVNIH PODJETIJ 
27. člen 
(namen sofinanciranja) 
(1) Sredstva za zagon novoustanovljenih inovativnih podjetij so namenjena podjetjem, ki razvijajo nove izdelke, storitve v okviru programa predinkubacije oziroma inkubacije Primorskega tehnološkega parka d.o.o. in niso starejša od šestintrideset mesecev od dneva objave javnega razpisa.
(2) Sredstva omogočajo novoustanovljenim inovativnim podjetjem hitrejši razvoj produktov in storitev ter s tem hitrejši vstop na trg in pridobivanje kupcev.
28. člen 
(upravičeni stroški) 
Upravičeni stroški za zagon novoustanovljenih inovativnih podjetij so:
– stroški plač zaposlenih, ki delajo na razvojnem projektu podjetja,
– stroški promocije razvojnega projekta: udeležba na sejmih in konferencah, poslovnih srečanjih in dogodkih, stroški oglaševanja in izdelave promocijskega materiala za potrebe promocije razvojnega projekta podjetja),
– stroški najema poslovnih prostorov,
– stroški nakupa ali najema opreme za realizacijo razvojnega projekta,
– stroški strokovnega izobraževanja in dodatnega usposabljanja (če je aktivnost potrebna za realizacijo razvojnega projekta in/ali vzpostavljanja kontaktov za vstop na tržišče),
– stroški, ki pomenijo investicijo v neopredmetena osnovna sredstva in so potrebni za realizacijo razvojnega projekta (nakup patentov, licenc, znanja in izkušenj – know how ali ne patentiranega tehničnega znanja izdelava prototipa, pridobitev certifikatov in zaščita pravic intelektualne lastnine),
– stroški storitev zunanjih strokovnjakov/ekspertov, za katere prijavitelj sam ni registriran in so potrebni za realizacijo razvojnega projekta in/ali za vstop razvojnega projekta na tržišče.
29. člen 
(višina dodeljenih sredstev za kritje upravičenih stroškov in instrument dodeljevanja sredstev) 
(1) Skupna višina sredstev ne sme presegati 80 % vrednosti v prejšnjem členu navedenih upravičenih stroškov novoustanovljenih inovativnih podjetij. Pri odobritvi sredstev se upoštevajo neto stroški (brez vključenega DDV) oziroma bruto stroški, v kolikor gre za upravičenca, ki ni zavezanec za DDV.
(2) Instrument dodeljevanja sredstev so subvencije.
30. člen 
(upravičenci) 
Upravičenci do sredstev za zagon novoustanovljenih inovativnih podjetij so podjetja, ki kumulativno izpolnjujejo naslednje pogoje:
– so vključena v program pred inkubacije oziroma v program inkubacije in imajo sedež dejavnosti na območju Mestne občine Nova Gorica ali v prostorih Primorskega tehnološkega parka ter
– imajo uspešno zaključeno izobraževanje po programu 'GoStartup Akademija' ali primerljivem programu v organizaciji Primorskega tehnološkega parka,
– razpolagajo z vsaj deloma ustvarjeno novo rešitvijo, ki rešuje specifičen problem na nov, inovativen način,
– niso starejša od šestintrideset mesecev od dneva objave javnega razpisa.
IX. SPODBUJANJE INVESTICIJ V IZGRADNJO PROIZVODNIH, OBRTNIH IN OBJEKTOV ZA IZVAJANJE TURISTIČNE IN RAZVOJNO RAZISKOVALNE DEJAVNOSTI 
31. člen 
(namen sofinanciranja) 
Namen sofinanciranja investicij v izgradnjo proizvodnih, obrtnih in objektov za izvajanje turistične in razvojno raziskovalne dejavnosti je večanje gospodarske moči Mestne občine Nova Gorica in vzpostavitev spodbudnega poslovnega okolja, ki omogoča razvoj novih delovnih mest.
32. člen 
(upravičeni stroški) 
Upravičeni stroški:
– strošek komunalnega prispevka odmerjenega s pravnomočno odločbo o odmeri komunalnega prispevka,
– strošek nakupa zemljišča, katerega izključni lastnik je Mestna občina Nova Gorica in se kupuje za potrebe izgradnje proizvodnih, obrtnih objektov ali objektov za izvajanje turistične ter razvojno-raziskovalne dejavnosti na območju urejenih poslovnih con v Mestni občini Nova Gorica.
33. člen 
(višina dodeljenih sredstev za kritje upravičenih stroškov in instrument dodeljevanja sredstev) 
(1) Komunalni prispevek: instrument dodeljevanja sredstev so subvencije za plačilo komunalnega prispevka odmerjenega s pravnomočno odločbo o odmeri komunalnega prispevka. Višina sofinanciranja upravičenih stroškov:
– do največ 30 % v primeru najmanj dveh novih zaposlitev,
– do največ 50 % v primeru najmanj treh novih zaposlitev,
– do največ 70 % v primeru najmanj petih novih zaposlitev,
– do največ 100 % v primeru najmanj sedmih novih zaposlitev.
(2) Nakup zemljišč: instrument dodeljevanja sredstev so subvencije za nakup zemljišč v višini do 10 % kupnine za zemljišče, kot je določena v kupoprodajni pogodbi overjeni pri notarju, brez DDV in davka na promet nepremičnin.
34. člen 
(upravičenci in vrste objektov za sofinanciranje v okviru ukrepa) 
(1) Upravičenci do sredstev za sofinanciranje nakupa zemljišč v okviru tega ukrepa so mikro, mala in srednja podjetja, ki kupujejo zemljišča, ki so v izključni lasti Mestne občine Nova Gorica za potrebe izgradnje proizvodnih, obrtnih objektov ali objektov za izvajanje turistične ter razvojno-raziskovalne dejavnosti na območju urejenih poslovnih con v Mestni občini Nova Gorica.
(2) Upravičenci do sredstev za sofinanciranje plačila komunalnega prispevka v okviru tega ukrepa so mikro, mala in srednja podjetja, ki gradijo oziroma bodo gradili proizvodne obrtne ali objekte za izvajanje turistične ter razvojno raziskovalne dejavnosti na zemljiščih v Mestni občini Nova Gorica, ki so z občinskimi prostorskimi akti opredeljena kot zemljišča za poslovno dejavnost in imajo pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje za izvedbo celotne investicije ter izdano pravnomočno odločbo o odmeri komunalnega prispevka.
(3) Subvencija za komunalni prispevek se ne dodeli upravičencem ki so pridobili gradbeno dovoljenje na podlagi legalizacije gradnje nedovoljenega objekta.
(4) Upravičenci morajo vlogi za sofinanciranje odmerjenega komunalnega prispevka in/ali stroška nakupa zemljišč priložiti investicijski program, iz katerega mora biti razvidna vrsta in višina investicije.
(5) Upravičenec, ki ne zgradi objekta skladno s projektno dokumentacijo, gradbenim dovoljenjem in investicijskim programom, na podlagi katerega je mu bilo subvencionirano plačilo komunalnega prispevka in/ali nakup zemljišča ali v roku petih let od pridobitve pravnomočnega gradbenega dovoljenja nima pridobljenega uporabnega dovoljenja, mora vrniti subvencionirani del komunalnega prispevka in/ali subvencionirani del kupnine za zemljišče vključno z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila subvencije za strošek plačila komunalnega prispevka in/ali nakupa zemljišča do dneva vračila.
(6) Do sredstev v okviru tega ukrepa niso upravičena podjetja, ki investirajo v objekt ali kupujejo zemljišče z namenom gradnje objekta, ki po enotni klasifikaciji vrst objektov (CC-SI) skladno z veljavno Uredbo o razvrščanju objektov spada v:
– oddelek Stanovanjske stavbe – 11
– v skupino Stavbe za promet in stavbe za izvajanje komunikacij – 124
– v skupino Stavbe splošnega družbenega pomena – 126
– v razred Obredne stavbe – 1272
– v razred Kulturna dediščina, ki se ne uporablja za druge namene – 1273
– v razred Druge stavbe, ki niso uvrščene drugje – 1274
– v podrazred stavbe javne uprave – 12201
– v podrazred stavbe bank, pošt, zavarovalnic – 12202
– v podrazred Trgovske stavbe – 12301.
(7) Do sredstev v okviru tega ukrepa tudi niso upravičena podjetja, ki investirajo v objekt ali kupujejo zemljišče z namenom gradnje objekta, ki se po enotni klasifikaciji vrst objektov (CC-SI) skladno z veljavno Uredbo o razvrščanju objektov spada v področje: Gradbeni inženirski objekti – 2, razen za:
– skupino Industrijski kompleksi – 230
– skupino Drugi objekti za šport, rekreacijo in prosti čas – 2412
– podrazred Drugi kmetijski gradbeni in inženirski objekti – 24202.
35. člen 
(posebni pogoji sofinanciranja plačila komunalnega prispevka v okviru ukrepa) 
(1) Prejemniki sredstev sofinanciranja plačila odmerjenega komunalnega prispevka po tem odloku morajo zagotoviti v vlogi na javni razpis navedeno število novih delovnih mest, ki morajo biti povezana z izvajano investicijo ter ustvarjena in zasedena najkasneje v treh letih po zaključeni investiciji. Kot zaključek investicije se šteje pridobljeno uporabno dovoljenje. Novo ustvarjena delovna mesta se morajo ohraniti še najmanj pet let po realizaciji novih zaposlitev.
(2) Podatki o novo ustvarjenih delovnih mestih v vlogi na javni razpis morajo vključevati naziv delovnega mesta, predvidena dela in naloge ter predviden čas zasedbe posameznega novo ustvarjenega delovnega mesta.
(3) Število neto novih zaposlitev se meri kot razlika med povprečnim številom zaposlenih na podlagi delovnih ur v preteklih 12 mesecih pred objavo javnega razpisa in povprečnim številom zaposlenih na podlagi delovnih ur na zadnji dan leta, v katerem je skladno z razpisom potrebno izpolniti pogoj realizacije neto novih zaposlitev.
(4) Zavezo o številu novih delovnih mest se zapiše v pogodbo o dodelitvi sredstev za sofinanciranje investicij v izgradnjo proizvodnega, obrtnega objekta in objektov za razvoj turistične in razvojno raziskovalne dejavnosti.
(5) Prejemnik sredstev je dolžan v sklopu končnega poročila o realizirani investiciji posredovati Mestni občini Nova Gorica obrazce M1 in M2 (prijava in odjava podatkov o pokojninskem in invalidskem ter zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo in zavarovanju za primer brezposelnosti) za vse nove zaposlene in odjavljene delavce za obdobje, določeno v pogodbi o dodelitvi sredstev.
(6) Upravičenec, ki ne zagotovi novih delovnih mest skladno s podpisano pogodbo o dodelitvi sredstev, mora vrniti subvencionirani del komunalnega prispevka vključno z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila subvencioniranega dela komunalnega prispevka do dneva plačila.
X. POSTOPEK DODELJEVANJA PRORAČUNSKIH SREDSTEV 
36. člen 
(splošno) 
(1) Sredstva za sofinanciranje ukrepov iz tega odloka se sofinancirajo po postopku določenim s tem odlokom in javnim razpisom.
(2) Javni razpis se objavi na spletni strani Mestne občine Nova Gorica.
37. člen 
(komisija) 
(1) Postopek javnega razpisa vodi pristojna organizacijska enota. Posamezne naloge v postopku javnega razpisa opravlja Komisija za spodbujanje podjetništva, zaposlovanja in usposabljanja, ki jo imenuje Mestni svet Mestne občine Nova Gorica (v nadaljevanju: Komisija), razen za izvedbo postopka javnega razpisa za sofinanciranja plačila stroškov nakupa zemljišč okviru ukrepa Spodbujanje investicij v izgradnjo proizvodnih, obrtnih in objektov za izvajanje turistične in razvojno raziskovalne dejavnosti, za katerega je pristojna Komisija za izvedbo postopka prodaje zemljišč, ki jo imenuje župan.
(2) Naloge Komisije iz prvega odstavka tega člena so:
– potrditev meril za oceno vlog,
– potrditev predloga javnega razpisa in razpisne dokumentacije,
– odpiranje prispelih vlog,
– ugotavljanje morebitnih pomanjkljivosti vlog ob odpiranju vlog in ter podaja zahtev za dopolnitev posamezne vloge na zapisnik,
– ocenjevanje posameznih vlog skladno s postavljenimi merili javnega razpisa,
– na predlog pristojne organizacijske enote rešuje strokovna vprašanja, ki se pojavijo v postopku dodeljevanja sredstev. O strokovnih vprašanjih Komisija odloča z večino glasov navzočih članov,
– dajanje predlogov pristojni organizacijski enoti.
(3) Glede interesne povezanosti predsednika in članov komisije s prijavitelji oziroma prejemniki sredstev se uporabljajo določbe veljavnih predpisov s področja postopkov o izvrševanju proračuna ter veljavnih predpisov s področja integritete in preprečevanje korupcije.
38. člen 
(naloge pristojne organizacijske enote) 
Pristojna organizacijska enota opravlja naloge, ki so potrebne, da se izvede postopek javnega razpisa, zlasti pa:
– pripravi predlog meril za ocenjevanje vlog, predlog javnega razpisa in razpisne dokumentacije,
– zagotovi objavo javnega razpisa oziroma razpisne dokumentacije na spletni strani Mestne občine Nova Gorica in v Uradnem listu Republike Slovenije,
– ugotavlja formalno popolnost in pravočasnost vlog,
– zahteva dopolnitev formalno nepopolnih vlog,
– ugotavlja izpolnjevanje pogojev za dodelitev sredstev,
– na podlagi izvedenega postopka ocenjevanja vlog po merilih javnega razpisa ugotovi skupno število točk, ki jo prejme posamezna vloga, kdo so upravičenci za dodelitev sredstev ter višino sredstev, ki jo prejme posamezni upravičenec in o tem seznani komisijo,
– vodi zapisnike sej komisije,
– izdaja ustrezne pravne akte.
39. člen 
(javni razpis) 
Objava javnega razpisa mora vsebovati vsaj:
– naziv in sedež Mestne občine Nova Gorica;
– pravno podlago za izvedbo javnega razpisa;
– predmet javnega razpisa;
– namen javnega razpisa;
– opredelitev upravičencev in upravičenih stroškov za posamezni ukrep;
– navedbo meril za ocenjevanje vlog;
– okvirno višino sredstev, ki so na razpolago za predmet javnega razpisa;
– določitev obdobja, v katerem mora biti prijavljen projekt oziroma aktivnost realizirana;
– datum odpiranja vlog za dodelitev sredstev;
– rok, v katerem bodo prijavitelji obveščeni o izidu javnega razpisa.
40. člen 
(razpisna dokumentacija) 
(1) Prijavitelji lahko podajo vlogo na javni razpis izključno na obrazcih razpisne dokumentacije.
(2) V razpisni dokumentaciji morajo biti navedeni vsi pogoji, ki jih mora prijavitelj izpolnjevati, da se uvrsti v izbor za dodelitev sredstev. Vloga se šteje za formalno popolno, če so v vlogi izpolnjeni in podpisani vsi zahtevani obrazci ter priložene vse priloge, s katerimi prijavitelj izkazuje, da izpolnjuje vse pogoje za sodelovanje na javnem razpisu.
(3) Obvezni sestavni deli razpisne dokumentacije so:
– način določanja deleža sredstev, ki jih prejme posamezni prejemnik sredstev,
– vzorec pogodbe,
– navedba potrebnih dokumentov, ki jih mora prijavitelj predložiti kot dokazilo, da je upravičen do sredstev,
– merila za ocenjevanje vlog,
– navedba o tem, kdo z odločbo odloči o dodelitvi sredstev in kdo o pritožbi zoper to odločbo.
(4) Z javnim razpisom se lahko določijo tudi drugi obvezni sestavni deli razpisne dokumentacije.
41. člen 
(vloga) 
(1) Vloga na javni razpis mora biti dostavljena v Sprejemno pisarno na Mestni občini Nova Gorica in do roka, ki je določen v objavi javnega razpisa.
(2) Vloga mora biti označena na način določen z javnim razpisom.
42. člen 
(popolnost vloge) 
Vloga je formalno popolna, če vsebuje vse obrazce in zahtevane priloge, ki jih določa razpisna dokumentacija. Vloga je vsebinsko popolna, če je prijavljena investicija, projekt oziroma aktivnost skladna s posameznim ukrepom oziroma upravičenimi stroški.
43. člen 
(odpiranje vlog, zapisnik) 
(1) Odpiranje prejetih vlog za dodelitev sredstev vodi Komisija in se izvede v roku, ki je predviden v javnem razpisu.
(2) O delu Komisije mora pristojna organizacijska enota sproti voditi zapisnik, ki mora vsebovati najmanj vse sklepe komisije. Zapisnik podpiše predsednik komisije.
(3) Zapisnik o odpiranju vlog mora vsebovati:
– naslov, prostor in čas zasedanja komisije,
– imena prisotnih članov komisije,
– imena oziroma naziv prijaviteljev po vrstnem redu odpiranja vlog,
– ugotovitve o popolnosti vlog,
– morebitne pomanjkljivosti vlog.
44. člen 
(prepozne, nepopolne vloge) 
(1) Prepozne vloge in vloge, ki niso oddane na obrazcih razpisne dokumentacije, s sklepom zavrže pristojna organizacijska enota.
(2) Prijavitelje, katerih vloge na razpis niso formalno popolne, pristojna organizacijska enota v roku osmih delovnih dni od dneva odpiranja vlog pisno pozove, naj vloge dopolnijo. Rok za dopolnitev ne sme biti daljši od petnajst delovnih dni. Formalno nepopolne vloge, ki jih prijavitelji v postavljenem roku ne dopolnijo, zavrže pristojna organizacijska enota s sklepom. Po preteku roka iz tega odstavka dodatne dopolnitve vlog niso možne.
(3) Zoper sklep iz prvega in drugega odstavka tega člena je možna pritožba, in sicer v petnajstih dneh od vročitve sklepa.
45. člen 
(ocenjevanje) 
(1) O vrednosti ocene posamezne vloge po merilih odloča Komisija z večino glasov navzočih članov.
(2) Na podlagi celotnega izvedenega postopka ocenjevanja pristojna organizacijska enota ugotovi skupno število točk, ki ga glede na merila prejme posamezna vloga, kdo so upravičenci za dodelitev sredstev ter višino sredstev, ki jo prejme posamezni upravičenec in predlaga seznam prejemnikov s pripadajočo višino dodeljenih sredstev v potrditev Komisiji.
46. člen 
(višina dodeljenih sredstev) 
Višina sredstev, ki se dodeli posameznemu upravičencu, se določi na podlagi določb iz tega odloka in javnega razpisa, rezultatov ocenjevanja vlog, višine zaprošenih sredstev s strani upravičenca ter višine razpoložljivih sredstev.
47. člen 
(odločba) 
(1) Po izvedenem postopku iz drugega odstavka 45. člena tega odloka pristojna organizacijska enota izda odločbe, s katerimi odloči o dodelitvi razpisanih sredstev.
(2) Zoper odločbo iz prejšnjega odstavka tega člena je možna pritožba, in sicer v petnajstih dneh od njene vročitve. Vložena pritožba ne zadrži podpisa pogodb z ostalimi izbranimi prejemniki sredstev.
(3) Pritožbeni razlog ne morejo biti postavljena merila za ocenjevanje vlog, ki so objavljena v javnem razpisu.
48. člen 
(objava seznama prejemnikov sredstev) 
Po dokončnosti odločb iz prejšnjega člena tega odloka, pristojna organizacijska enota objavi seznam prejemnikov sredstev na spletni strani Mestne občine Nova Gorica.
49. člen 
(pogodba) 
(1) Za ureditev medsebojnih pravic in obveznosti se med Mestno občino Nova Gorica in prejemnikom sredstev sklene pogodba, ki mora vsebovati:
– navedbo podatkov Mestne občine Nova Gorica in prejemnika sredstev;
– namen, za katerega se sredstva dodeljujejo;
– višino dodeljenih sredstev;
– rok za porabo sredstev;
– navedbo pravic in obveznosti pogodbenih strank;
– razloge za vračilo dodeljenih sredstev;
– način nadzora nad namensko porabo sredstev;
– razloge za razvezo pogodbe.
(2) Pogodba lahko poleg določb iz prejšnjega odstavka tega člena vsebuje tudi druge določbe.
(3) Pristojna organizacijska enota posreduje prejemniku sredstev odločbo o dodelitvi sredstev iz 47. člena tega odloka ter ga hkrati pozove k podpisu pogodbe.
(4) Če se prejemnik sredstev v petnajstih dneh od prejema poziva nanj ne odzove, se šteje, da je vlogo na razpis umaknil, pristojna organizacijska enota pa izda sklep o ustavitvi postopka.
50. člen 
(izguba pravice do dodelitve sredstev) 
Prejemnik sredstev izgubi pravico do dodelitve sredstev oziroma sorazmernega dela sredstev, v kolikor v roku, določenem z javnim razpisom, ne realizira oziroma ne realizira v celoti investicije, projektov oziroma aktivnosti, za katere so mu bila z odločbo iz 47. člena tega odloka sredstva dodeljena.
XI. NADZOR NAD PORABO SREDSTEV 
51. člen 
(nadzor) 
Nadzor nad namensko porabo dodeljenih sredstev opravlja pristojna organizacijska enota in Komisija.
52. člen 
(dokazila o namenski porabi sredstev) 
Če v pogodbi ni drugače določeno, morajo prejemniki sredstev najkasneje do roka, določenega v pogodbi, Mestni občini Nova Gorica predložiti dokazila o namenski porabi sredstev.
53. člen 
(nenamenska poraba) 
(1) Prejemnik mora vrniti prejeta sredstva v občinski proračun:
– če dodeljena sredstva porabi nenamensko;
– če je v postopku javnega razpisa navajal lažne podatke, na podlagi katerih so mu bila sredstva dodeljena;
– v drugih primerih, določenih s pogodbo iz 48. člena tega odloka.
(2) V primeru iz prvih dveh alinej prejšnjega odstavka tega člena prejemnik ne more več pridobiti sredstev na podlagi tega odloka.
XII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
54. člen 
(prenehanje veljavnosti obstoječega odloka) 
(1) Z dnem uveljavitve tega odloka prenehata veljati Odlok o dodeljevanju finančnih spodbud za razvoj podjetništva v Mestni občini Nova Gorica v obdobju finančne perspektive 2014–2020 (Uradni list RS, št. 66/14 in 15/17) in Odlok o dodeljevanju proračunskih sredstev za razvoj podjetništva v Mestni občini Nova Gorica (Uradni list RS, št. 10/22).
(2) Vsi postopki, ki so se začeli na podlagi odloka iz prejšnjega odstavka tega člena, se dokončajo po določbah odloka iz prejšnjega odstavka tega člena.
55. člen 
(objava) 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0003/2024-4
Nova Gorica, dne 28. marca 2024
Župan 
Mestne občine Nova Gorica 
Samo Turel 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti