Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2024 z dne 9. 4. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2024 z dne 9. 4. 2024

Kazalo

903. Navodilo o načinu vlaganja zahtevkov za izplačilo dodatka za izbiro specializacije iz družinske medicine, stran 2667.

  
Na podlagi drugega odstavka 24. člena Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (Uradni list RS, št. 112/21, 189/21, 206/21 – ZDUPŠOP in 132/22) in tretjega odstavka 35. člena Zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva (Uradni list RS, št. 141/22 in 136/23 – ZIUZDS) ministrica za zdravje izdaja
N A V O D I L O 
o načinu vlaganja zahtevkov za izplačilo dodatka za izbiro specializacije iz družinske medicine 
1. člen 
S tem navodilom se določajo:
– način vlaganja zahtevkov in roki izplačil za dodatek za izbiro specializacije iz družinske medicine (v nadaljnjem besedilu: specializacija) za zdravnike, ki imajo odobreno specializacijo na podlagi nacionalnega razpisa ali na podlagi razpisa izvajalca v letih 2021 in 2022,
– način vlaganja zahtevkov, obvezna dokazila in roki za predložitev zahtevkov za izplačilo dodatka za izbiro specializacije ter način poročanja delodajalcev glede izpolnitve obveznosti po zaposlitvi v mreži javne zdravstvene službe in način povrnitve stroškov v proračun Republike Slovenije za zdravnike, ki imajo na podlagi nacionalnega razpisa ali razpisa za izvajalca iz a18.a člena Zakona o zdravniški službi (Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo, 15/08 – ZPacP, 58/08, 107/10 – ZPPKZ, 40/12 – ZUJF, 88/16 – ZdZPZD, 40/17, 64/17 – ZZDej-K, 49/18, 66/19, 199/21 in 136/23 – ZIUZDS) odobreno specializacijo v letih 2023 in 2024.
2. člen 
(1) Pooblaščeni izvajalec za izvajanje specializacij (v nadaljnjem besedilu: pooblaščeni izvajalec), pri katerem je zaposlen specializant iz prve alineje prejšnjega člena, ministrstvu, pristojnemu za zdravje, (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) vsake tri mesece prek Uprave Republike Slovenije za javna plačila (v nadaljnjem besedilu: UJP) predloži skupni zahtevek za povračilo sredstev za dodatke za izbiro specializacije, v skladu s specifikacijo iz Priloge 1, ki je sestavni del tega navodila.
(2) Zahtevku iz prejšnjega odstavka se priložijo dokazila o opravljenih urah v posameznem mesecu za posameznega specializanta.
3. člen 
(1) Pooblaščeni izvajalec, pri katerem je zaposlen specializant iz druge alineje 1. člena tega navodila, ministrstvu vsake tri mesece prek UJP predloži skupni zahtevek za povračilo sredstev za dodatke za izbiro specializacije, v skladu s specifikacijo iz Priloge 2, ki je sestavni del tega navodila.
(2) Zahtevku iz prejšnjega odstavka se priložijo dokazila o prisotnosti po dnevih v posameznem mesecu za posameznega specializanta.
4. člen 
Pooblaščeni izvajalec pred predložitvijo zahtevka za specializanta preveri, ali je upravičen do dodatka za izbiro specializacije.
5. člen 
Pooblaščeni izvajalec hrani vso dokumentacijo, na podlagi katere uveljavlja povračilo sredstev za dodatek za izbiro specializacije, in sicer za posameznega specializanta, še enajst let od predložitve zadnjega zahtevka za izplačilo dodatka in jo na zahtevo ministrstva predloži v sedmih dneh od prejema zahteve.
6. člen 
(1) Pooblaščeni izvajalec prek UJP predloži naslednje zahtevke:
– do 15. aprila za stroške dodatka, izplačanega za januar, februar in marec;
– do 15. julija za stroške dodatka, izplačanega za april, maj in junij;
– do 15. oktobra za stroške dodatka, izplačanega za julij, avgust in september;
– do 15. januarja tekočega leta za stroške dodatka, izplačanega za oktober, november in december preteklega leta.
(2) Ministrstvo izvede plačilo zahtevka pooblaščenemu izvajalcu v 30 dneh od prejema zahtevka.
(3) Zahtevek, predložen po roku iz prvega odstavka tega člena, se obravnava in izplača skupaj z zahtevkom iz naslednjega oziroma poznejšega obdobja, za katerega pooblaščeni izvajalec predloži zahtevek.
7. člen 
(1) Pooblaščeni izvajalec, pri katerem je zaposlen specializant iz druge alineje 1. člena tega navodila, po zaključku specializacije ministrstvu poroča o izpolnitvi obveznosti glede zaposlitve v mreži javne zdravstvene službe v skladu z drugim odstavkom 35. člena Zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva (Uradni list RS, št. 141/22 in 136/23 – ZIUZDS; v nadaljnjem besedilu: ZNUNBZ).
(2) Pooblaščeni izvajalec, pri katerem je zaposlen specializant iz druge alineje 1. člena tega navodila, ministrstvu poroča tudi v primeru predčasne prekinitve opravljanja specializacije posameznega specializanta in v primeru predčasnega prenehanja zaposlitve v mreži javne zdravstvene službe, in sicer v sedmih dni od take prekinitve oziroma prenehanja.
(3) Poročilo pooblaščenega izvajalca iz prvega in drugega odstavka tega člena vsebuje tudi podatek o višini izplačanega dodatka v celotnem obdobju trajanja specializacije. Ministrstvo po prejemu poročila pooblaščenega izvajalca od Zdravniške zbornice Slovenije pridobi podatke o trajanju specializacije posameznega specializanta.
(4) Kadar iz poročila pooblaščenega izvajalca in podatkov Zdravniške zbornice Slovenije izhaja, da je prišlo do kršitve obveznosti glede zaposlitve v mreži javne zdravstvene službe iz drugega odstavka 35. člena ZNUNBZ, ministrstvo v upravnem postopku izda odločbo, s katero zdravniku naloži obveznost vračila prejetega dodatka za izbiro specializacije.
PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI 
8. člen 
Zahtevki za dodatek za izbiro specializacije iz 2. člena, izstavljeni v skladu z Navodilom o načinu izstavitve zahtevkov in rokih izplačil za dodatek za izbiro specializacije iz družinske medicine (Uradni list RS, št. 10/22) pred uveljavitvijo tega navodila, se obravnavajo v skladu s predpisi, ki so veljali do uveljavitve tega navodila.
9. člen 
Z dnem uveljavite tega navodila preneha veljati Navodilo o načinu izstavitve zahtevkov in rokih izplačil za dodatek za izbiro specializacije iz družinske medicine (Uradni list RS, št. 10/22).
10. člen 
To navodilo začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-135/2023
Ljubljana, dne 2. aprila 2024
EVA 2023-2711-0084
Dr. Valentina Prevolnik Rupel 
ministrica 
za zdravje 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti