Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2024 z dne 9. 4. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2024 z dne 9. 4. 2024

Kazalo

900. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju investicij (ZSInv-D), stran 2612.

  
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z 
o razglasitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju investicij (ZSInv-D) 
Razglašam Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju investicij (ZSInv-D), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 28. marca 2024.
Št. 003-02-1/2024-51
Ljubljana, dne 5. aprila 2024
Nataša Pirc Musar 
predsednica 
Republike Slovenije 
Z A K O N 
O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O SPODBUJANJU INVESTICIJ (ZSInv-D) 
1. člen
V Zakonu o spodbujanju investicij (Uradni list RS, št. 13/18, 204/21, 29/22 in 65/23) se v 2. členu prva alineja spremeni tako, da se glasi:
»– investicija je naložba v opredmetena in neopredmetena sredstva, ki se nanaša na vzpostavitev nove gospodarske družbe, širitev zmogljivosti obstoječe gospodarske družbe, diverzifikacijo proizvodnje gospodarske družbe v nove proizvode, ki niso bili predhodno proizvedeni v gospodarski družbi, ali bistvene spremembe v celotnem proizvodnem procesu gospodarske družbe na območju Republike Slovenije ali v upravičene stroške, za katere je dopustno dodeljevanje državnih pomoči za raziskave in razvoj ter inovacije po tem zakonu ter v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 651/2014 z dne 17. junija 2014 o razglasitvi nekaterih vrst pomoči za združljive z notranjim trgom pri uporabi členov 107 in 108 Pogodbe (UL L št. 187 z dne 26. 6. 2014, str. 1), zadnjič spremenjeno z Uredbo Komisije (EU) 2023/1315 z dne 23. junija 2023 o spremembi Uredbe (EU) št. 651/2014 o razglasitvi nekaterih vrst pomoči za združljive z notranjim trgom pri uporabi členov 107 in 108 Pogodbe ter Uredbe (EU) 2022/2473 o razglasitvi nekaterih vrst pomoči za podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo, predelavo in trženjem ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture, za združljive z notranjim trgom z uporabo členov 107 in 108 Pogodbe (UL L št. 167 z dne 30. 6. 2023, str. 1), (v nadaljnjem besedilu: Uredba 651/2014/EU),«.
V drugi alineji se za besedo »raziskovalne« beseda »ali« nadomesti z besedo »in«, besedilo »ki sodijo v kategorijo temeljnih raziskav, industrijskih raziskav ali eksperimentalnega razvoja, študije izvedljivosti« se nadomesti z besedilom »inovacije za male ali srednje velike gospodarske družbe«, za besedilom »procesne inovacije« pa se vejica in besedilo »svetovalne ali podporne storitve za inovacije« črtata.
V sedmi alineji se za besedilom »gospodarska družba,« doda besedilo »ki je v trenutku izplačila spodbude«.
Na koncu štirinajste alineje se pika nadomesti z vejico, za njo pa dodajo nove petnajsta do sedemnajsta alineja, ki se glasijo:
»– gospodarska družba je pravna oseba, organizirana v eni od oblik, kot jih določa zakon, ki ureja gospodarske družbe, vključno s podružnico tujega podjetja,
– podružnica tujega podjetja je podružnica pravne osebe, ki opravlja pridobitno dejavnost in ima sedež zunaj Republike Slovenije v državi članici EU,
– začetek izvajanja investicije pomeni začetek gradbenih del v okviru investicije ali prvo pravno zavezujočo zavezo za naročilo opreme ali vsako drugo zavezo, zaradi katere investicije ni več mogoče preklicati, če se ta začne pred začetkom gradbenih del. Nakup zemljišča in pripravljalna dela (na primer pridobivanje dovoljenj, opravljanje predhodnih študij izvedljivosti) se ne štejejo za začetek izvajanja investicije.«.
2. člen 
V 4. členu se v prvem odstavku v 2. točki besedilo »gospodarska družba« nadomesti z besedilom »prejemnik spodbude«.
V 3. točki se besedilo »gospodarski družbi« na obeh mestih nadomesti z besedilom »prejemniku spodbude«.
V 5. točki se besedilo »gospodarska družba« nadomesti z besedo »investicija«.
Na koncu 6. točke se beseda »in« nadomesti z vejico.
Na koncu 7. točke se pika nadomesti z besedo »in«, za njo pa doda nova 8. točka, ki se glasi:
»8. da bo investicija zaključena najkasneje v treh letih od začetka izvajanja investicije, z možnostjo podaljšanja, če investitor izkaže obstoj utemeljenih razlogov (na primer vojna, naravna nesreča, epidemija), zaradi katerih investicije ni mogel dokončati v tem roku.«.
V drugem odstavku se napovedni stavek spremeni tako, da se glasi: »Šteje se, da investicija bistveno prispeva k razvoju slovenskega gospodarstva, če poleg pogojev iz 4., 5., 6., 7. in 8. točke prejšnjega odstavka izpolnjuje tudi naslednje pogoje:«.
V 2. točki se v napovednem stavku za besedilom »zaključku investicije« doda besedilo »v prejemniku spodbude«.
V 3. točki se besedilo »gospodarska družba« v vseh sklonih nadomesti z besedilom »prejemnik spodbude« v ustreznem sklonu, ter se za besedo »vloge« vejica nadomesti s piko.
Na koncu odstavka se besedilo »se šteje, da bistveno prispeva k razvoju slovenskega gospodarstva.« črta.
V četrtem odstavku se 7. in 8. točka spremenita tako, da se glasita:
»7. sektor lignita,
8. sektor širokopasovnih povezav,«.
V 9. točki se beseda »proizvodnja« nadomesti z besedilom »proizvodnja, shranjevanje, prenos«.
V petem odstavku se v drugi alineji besedilo »gospodarsko družbo« nadomesti z besedilom »investitorja ali prejemnika spodbude«.
V sedmem odstavku se v četrti alineji za besedo »zmogljivosti« doda beseda »obstoječe«.
3. člen 
V 4.a členu se v prvem odstavku v 2. točki besedilo »gospodarska družba« nadomesti z besedilom »prejemnik spodbude«.
V 3. točki se besedilo »gospodarska družba« nadomesti z besedo »investicija«.
Na koncu 4. točke se beseda »in« nadomesti z vejico.
Na koncu 5. točke se pika nadomesti z besedo »in«, za njo pa se doda nova 6. točka, ki se glasi:
»6. da bo investicija zaključena najkasneje v treh letih od začetka izvajanja investicije, z možnostjo podaljšanja, če investitor izkaže obstoj utemeljenih razlogov (na primer vojna, naravna nesreča, epidemija), zaradi katerih investicije ni mogel dokončati v tem roku.«.
V drugem odstavku se napovedni stavek spremeni tako, da se glasi: »Šteje se, da investicija v raziskave in razvoj ter inovacije bistveno prispeva k razvoju slovenskega gospodarstva, če poleg pogojev iz 3., 4., 5. in 6. točke prejšnjega odstavka izpolnjuje tudi naslednje pogoje:«.
V 3. točki se besedilo »gospodarski družbi« na obeh mestih nadomesti z besedilom »prejemniku spodbude« ter črta besedilo »prejemnici spodbude,«.
V četrtem odstavku se v 1. točki za besedo »razvoj« vejica nadomesti z besedo »ter«, za kratico »MSP« pa se črtata vejica in besedilo »pomoči za projekte operativnih skupin evropskega partnerstva za inovacije (EIP) na področju kmetijske produktivnosti in trajnosti«.
V 2. točki se za besedo »razvoj« vejica nadomesti z besedo »ter«, za kratico »MSP« pa se črtata vejica in besedilo »pomoči za projekte operativnih skupin evropskega partnerstva za inovacije (EIP) na področju kmetijske produktivnosti in trajnosti«.
V petem odstavku se v drugi alineji besedilo »gospodarsko družbo« nadomesti z besedilom »investitorja ali prejemnika spodbude«.
Na koncu tretje alineje se pika nadomesti z vejico, za njo pa doda nova četrta alineja, ki se glasi:
»– za ukrepe pomoči, ki upravičencem omejujejo možnost za izkoriščanje rezultatov raziskav, razvoja in inovacij v drugih državah članicah.«.
4. člen 
Za 5. členom se doda nov 5.a člen, ki se glasi:
»5.a člen 
(hramba dokumentacije) 
(1) Javna agencija, pristojna za spodbujanje investicij in internacionalizacije (v nadaljnjem besedilu: javna agencija), in ministrstvo kot dajalca spodbud vodita evidenco z informacijami in dodatno dokumentacijo, ki je potrebna za ugotovitev, ali so izpolnjeni vsi pogoji iz tega zakona ter Uredbe 651/2014/EU.
(2) Evidence iz prejšnjega odstavka se hranijo deset let od dneva dodelitve spodbude ali od dneva zadnje dodelitve pomoči v okviru sheme pomoči.«.
5. člen 
V 9. členu se v prvem odstavku besedilo »agencija, pristojna za spodbujanje investicij in internacionalizacije (v nadaljnjem besedilu: javna agencija)« nadomesti z besedilom »javna agencija«.
6. člen 
V 11. členu se v drugem odstavku v prvi alineji za besedilom »prejemnika spodbude« dodata vejica in besedilo »če je gospodarska družba, ki bo prejemnik spodbude, že vpisana v sodni register«.
Za drugo alinejo se doda nova tretja alineja, ki se glasi:
»– v primeru, da investitor na območju Republike Slovenije nima registrirane gospodarske družbe v sodnem registru, opis načina izvedbe investicije s predvidenim rokom registracije gospodarske družbe v Sloveniji, ki bo prejemnik spodbude,«.
Dosedanje tretja do peta alineja postanejo četrta do šesta alineja.
V dosedanji šesti alineji, ki postane sedma alineja, se za besedo »investicijo« dodata vejica in besedilo »v prejemniku spodbude«.
Dosedanje sedma do dvanajsta alineja postanejo osma do trinajsta alineja.
7. člen 
V 14. členu se v prvem odstavku v šesti alineji besedilo »gospodarski družbi« na vseh mestih nadomesti z besedilom »prejemniku spodbude«, besedilo »prejemnici spodbude,« pa se črta.
8. člen 
V 20. členu se v prvem odstavku besedilo »gospodarski družbi« nadomesti z besedilom »investitorju ali prejemniku spodbude«.
V osmem odstavku se besedilo »gospodarska družba« v vseh sklonih nadomesti z besedilom »investitor ali prejemnik spodbude« v ustreznem sklonu.
V enajsti alineji se besedilo »in se zaključi najpozneje v petih letih« črta.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
9. člen 
(uskladitev podzakonskih predpisov) 
Uredba o načinu ugotavljanja pogojev in meril za dodelitev investicijskih spodbud ter pogojev za strateško investicijo (Uradni list RS, št. 47/18, 191/20, 36/21 in 26/22) ter Uredba o načinu ugotavljanja pogojev in meril za dodelitev investicijskih spodbud za investicije v raziskave in razvoj ter inovacije (Uradni list RS, št. 75/22 in 157/22) se uskladita s tem zakonom v treh mesecih od njegove uveljavitve.
10. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 310-08/24-1/12
Ljubljana, dne 28. marca 2024
EPA 1353-IX
Državni zbor 
Republike Slovenije 
Danijel Krivec 
podpredsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti