Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2024 z dne 9. 4. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2024 z dne 9. 4. 2024

Kazalo

899. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI-B), stran 2607.

  
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z 
o razglasitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI-B) 
Razglašam Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI-B), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 28. marca 2024.
Št. 003-02-1/2024-50
Ljubljana, dne 5. aprila 2024
Nataša Pirc Musar 
predsednica 
Republike Slovenije 
Z A K O N 
O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O OMEJEVANJU UPORABE TOBAČNIH IN POVEZANIH IZDELKOV (ZOUTPI-B) 
1. člen
V Zakonu o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (Uradni list RS, št. 9/17 in 29/17) se v 1. členu besedilo »Delegirano direktivo Komisije 2014/109/EU z dne 10. oktobra 2014 o spremembi Priloge II k Direktivi 2014/40/EU Evropskega parlamenta in Sveta z vzpostavitvijo knjižnice slikovnih opozoril, ki se uporabljajo za tobačne izdelke (UL L št. 360 z dne 17. 12. 2014, str. 22)« nadomesti z besedilom »Delegirano direktivo Komisije (EU) 2022/2100 z dne 29. junija 2022 o spremembi Direktive 2014/40/EU Evropskega parlamenta in Sveta glede umika nekaterih izjem v zvezi z ogrevanimi tobačnimi izdelki (UL L št. 283 z dne 3. 11. 2022, str. 4)«.
2. člen 
V 3. členu se 12. točka spremeni tako, da se glasi:
»12. Elektronska cigareta je izdelek, ki se lahko uporablja za vdihovanje hlapov, ki vsebujejo nikotin, skozi ustnik ali kateri koli sestavni del tega izdelka, vključno s polnilom, rezervoarjem in napravo brez polnila ali rezervoarja. Elektronske cigarete so lahko take, da se po uporabi zavržejo ali pa se ponovno napolnijo s pomočjo posodice za ponovno polnjenje in rezervoarja ali pa se lahko napolnijo s polnili za enkratno uporabo. Šteje se, da gre za elektronsko cigareto tudi, če se ta ponovno napolni s pomočjo posodice za ponovno polnjenje brez nikotina in rezervoarja ali pa se napolni s polnilom za enkratno uporabo brez nikotina za vdihavanje hlapov brez nikotina.«.
Za 12. točko se doda nova 12.a točka, ki se glasi:
»12.a Elektronska cigareta brez nikotina je izdelek za enkratno uporabo, ki vsebuje rezervoar s tekočino brez nikotina in se uporablja za vdihovanje hlapov, ki ne vsebujejo nikotina, skozi ustnik ali katerikoli sestavni del tega izdelka.«.
17. točka se črta.
Za 19. točko se doda nova 19.a točka, ki se glasi:
»19.a Novi nikotinski izdelek je izdelek, ki ne spada v nobeno od naslednjih kategorij izdelkov, ki vsebujejo nikotin, vendar ne vsebujejo tobaka: elektronske cigarete, posodice za ponovno polnjenje in registrirani izdelki za nikotinsko nadomestno zdravljenje.«.
Za 22. točko se doda nova 22.a točka, ki se glasi:
»22.a Ogrevani tobačni izdelek je nov tobačni izdelek, ki se segreva, da proizvede emisijo, ki vsebuje nikotin in druge kemikalije in ki jo uporabnik nato vdihne, in je, odvisno od njegovih značilnosti, brezdimni tobačni izdelek ali tobačni izdelek za kajenje.«.
Za 23. točko se doda nova 23.a točka, ki se glasi:
»23.a Posodica za ponovno polnjenje brez nikotina je embalaža, ki vsebuje tekočino brez nikotina, ki se lahko uporablja za ponovno polnjenje elektronskih cigaret.«.
25. točka se spremeni tako, da se glasi:
»25. Povezani izdelki v skladu z Direktivo 2014/40/EU so elektronske cigarete in posodice za ponovno polnjenje, ter zeliščni izdelki za kajenje. V skladu s tem zakonom so povezani izdelki tudi elektronske cigarete brez nikotina in posodice za ponovno polnjenje brez nikotina, zeliščni izdelki za segrevanje, novi tobačni izdelki, novi nikotinski izdelki. V skladu s tem zakonom so povezani izdelki tudi pripomočki oziroma naprave za uporabo povezanih izdelkov iz prvega stavka in prejšnjega stavka te točke, brez katerih povezanih izdelkov ni mogoče uporabljati.«.
40. točka se spremeni tako, da se glasi:
»40. Tobak za zvijanje je tobak, ki ga za zvijanje cigaret uporabljajo potrošniki ali prodajna mesta.«.
Za 50. točko se doda nova 50.a točka, da se glasi:
»50.a Zeliščni izdelek za segrevanje je izdelek na osnovi rastlin, zelišč ali sadja, ki ne vsebuje tobaka, pri uporabi katerega poteka postopek segrevanja.«.
3. člen 
V 11. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Prepovedano je dajanje na trg cigaret, tobaka za zvijanje in ogrevanih tobačnih izdelkov z značilno aromo.«.
4. člen 
V 12. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(2) Prepovedano je dajanje na trg cigaret, tobaka za zvijanje in ogrevanih tobačnih izdelkov, ki vsebujejo aromatične snovi v kateri koli od komponent, kot so filtri, papir, ovoji in kapsule, ali imajo tehnične značilnosti, ki omogočajo spreminjanje vonja ali okusa tobačnega izdelka ali jakosti dima. Filtri, papirji in kapsule ne smejo vsebovati tobaka ali nikotina.«.
5. člen 
V 13. členu se za šestim odstavkom doda nov sedmi odstavek, ki se glasi:
»(7) Podobe zavojčkov in kakršne koli zunanje embalaže tobačnih izdelkov, ki so ciljno usmerjene na potrošnike, morajo biti skladne z določbami 2. oddelka (Označevanje in embalaža) II. poglavja tega zakona.«.
6. člen 
V 14. členu se v prvem odstavku napovedni stavek spremeni tako, da se glasi: »Na vsakem zavojčku in zunanji embalaži tobačnih izdelkov za kajenje, vključno z ogrevanimi tobačnimi izdelki, če gre za tobačne izdelke za kajenje, se navede naslednje splošno opozorilo:«.
V drugem odstavku se napovedni stavek spremeni tako, da se glasi: »Na vsakem zavojčku in zunanji embalaži tobačnih izdelkov za kajenje, vključno z ogrevanimi tobačnimi izdelki, če gre za tobačne izdelke za kajenje, se navede naslednje informativno sporočilo:«.
V tretjem odstavku se prvi stavek spremeni tako, da se glasi: »Pri zavojčkih s cigaretami, zavojčkih z ogrevanimi tobačnimi izdelki, če gre za tobačne izdelke za kajenje, in zavojčkih kvadraste oblike s tobakom za zvijanje se splošno opozorilo prikaže na spodnjem delu ene stranske površine zavojčka, medtem ko se informativno sporočilo prikaže na spodnjem delu druge stranske površine.«.
7. člen 
V 15. členu se v prvem odstavku prvi stavek spremeni tako, da se glasi: »Na vsakem zavojčku in zunanji embalaži tobačnih izdelkov za kajenje, vključno z ogrevanimi tobačnimi izdelki, kadar gre za tobačne izdelke za kajenje, se navedejo sestavljena zdravstvena opozorila.«.
8. člen 
V 22. členu se deveti odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(9) Gospodarski subjekt, vključen v trgovino s tobačnimi izdelki, ne sme spreminjati ali brisati evidentiranih podatkov.«.
9. člen 
V 25. členu se v drugem odstavku v prvem stavku za besedo »odstavka« vejica in besedilo »kadar NLZOH oceni, da je to zaradi spremenjenih razmer potrebno« črtata.
Za drugim odstavkom se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) NLZOH proizvajalcem in uvoznikom zaračunava pristojbine za prejemanje, shranjevanje, obravnavo in analiziranje podatkov, predloženih na podlagi tega člena.«.
Dosedanji tretji odstavek, ki postane četrti odstavek, se spremeni tako, da se glasi:
»(4) Minister določi obliko in način uradnega obveščanja ter višino pristojbin iz tega člena.«.
10. člen 
V 26. členu se v tretjem odstavku napovedni stavek spremeni tako, da se glasi: »Elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, posodice za ponovno polnjenje in posodice za ponovno polnjenje brez nikotina morajo izpolnjevati naslednje pogoje:«.
1. točka se spremeni tako, da se glasi:
»1. tekočina z nikotinom ali brez nikotina se da na trg le v temu namenjenih posodicah za ponovno polnjenje s prostornino največ 10 ml, v elektronskih cigaretah, ki se po uporabi zavržejo, elektronskih cigaretah brez nikotina ali v polnilih za enkratno uporabo z nikotinom ali brez nikotina, pri čemer prostornina polnil ali rezervoarjev ne presega 2 ml;«.
3. točka se spremeni tako, da se glasi:
»3. tekočina z nikotinom ali brez nikotina ne vsebuje dodatkov iz prvega odstavka 12. člena tega zakona;«.
4. točka se spremeni tako, da se glasi:
»4. pri izdelavi tekočine z nikotinom ali brez nikotina se uporabljajo le čiste sestavine. V tekočini so snovi, razen sestavin iz 2. točke drugega odstavka tega člena, le v sledeh, če so take sledi med izdelavo neizogibne s tehničnega vidika;«.
7. točka se spremeni tako, da se glasi:
»7. ne morejo jih uporabljati otroci, so zaščitene pred nedovoljenimi posegi, lomljenjem in puščanjem ter imajo mehanizem, ki zagotavlja ponovno polnjenje brez puščanja;«.
Za 7. točko se doda nova 8. točka, ki se glasi:
»8. tekočina z nikotinom ali brez nikotina ne sme vsebovati nikakršnih arom, razen okusa ali vonja tobaka.«.
V petem odstavku se napovedni stavek spremeni tako, da se glasi: »Zavojčki in zunanja embalaža elektronskih cigaret, elektronskih cigaret brez nikotina, posodic za ponovno polnjenje in posodic za ponovno polnjenje brez nikotina:«.
2. točka se spremeni tako, da se glasi:
»2. ne glede na prejšnjo točko ne vsebujejo elementov ali značilnosti iz 17. člena tega zakona, razen iz prve alineje prvega odstavka glede podatkov o vsebnosti nikotina in podatkov, ki se nanašajo na okus ali vonj tobaka ter razen pri elektronskih cigaretah brez nikotina in posodicah za ponovno polnjenje brez nikotina, navajajo naslednje zdravstveno opozorilo, ki ustreza zahtevam iz drugega in tretjega odstavka 16. člena tega zakona: »Izdelek vsebuje nikotin, ki povzroča hudo zasvojenost. Nekadilcem se uporaba odsvetuje.«.«.
V osmem odstavku se na koncu doda besedilo »NLZOH in Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije dasta na zahtevo vse informacije, prejete v skladu s tem členom, na voljo Evropski komisiji in drugim državam članicam EU, pri čemer zagotovita, da se poslovne skrivnosti in druge zaupne informacije obravnavajo zaupno.«.
Za štirinajstim odstavkom se doda nov petnajsti odstavek, ki se glasi:
»(15) Določbe o predložitvi uradnega obvestila iz prvega odstavka, njegove vsebine iz drugega odstavka, vključitvi navodila za uporabo s podatki iz četrtega odstavka, predložitvi podatkov iz šestega odstavka, spremljanju razvoja trga iz sedmega odstavka, objavi na spletu, dajanju podatkov na voljo javnosti in dajanju informacij iz osmega odstavka, vzpostavitvi in vzdrževanju sistema zbiranja podatkov ter posredovanju zbranih podatkov iz devetega odstavka, sprejemanju ukrepov in obveščanju organov iz desetega odstavka, posredovanju dodatnih podatkov iz enajstega odstavka, obveščanju iz dvanajstega odstavka, pravici zaračunanja pristojbin iz trinajstega odstavka in določitvi podrobnejših pogojev iz štirinajstega odstavka tega člena, veljajo tudi za elektronske cigarete brez nikotina in posodice za ponovno polnjenje brez nikotina.«.
11. člen 
V 28. členu se naslov člena spremeni tako, da se glasi: »(poročanje o sestavinah zeliščnih izdelkov za kajenje in zeliščnih izdelkov za segrevanje)«.
Prvi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Proizvajalci in uvozniki zeliščnih izdelkov za kajenje in zeliščnih izdelkov za segrevanje NLZOH predložijo seznam vseh sestavin in njihove količine, uporabljene pri izdelavi teh izdelkov, posebej za vsako znamko in za vsako vrsto. Uradno obvestilo se predloži elektronsko šest mesecev pred nameravanim dajanjem na trg novega ali spremenjenega zeliščnega izdelka za kajenje ali zeliščnega izdelka za segrevanje. Proizvajalci ali uvozniki zeliščnih izdelkov za kajenje in zeliščnih izdelkov za segrevanje obvestijo NLZOH, če se sestava izdelka tako spremeni, da vpliva na podatke, predložene na podlagi tega člena.«.
Za drugim odstavkom se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) NLZOH proizvajalcem in uvoznikom zaračunava pristojbine za prejemanje, shranjevanje, obravnavo, analiziranje in objavljanje podatkov, predloženih na podlagi tega člena.«.
Dosedanji tretji odstavek, ki postane četrti odstavek, se spremeni tako, da se glasi:
»(4) Minister določi podrobnejše pogoje glede poročanja o sestavinah zeliščnih izdelkov za kajenje in zeliščnih izdelkov za segrevanje terin višino pristojbin iz tega člena.«.
12. člen 
Naslov V. poglavja se spremeni tako, da se glasi: »V. OGLAŠEVANJE, PROMOCIJA, SPONZORIRANJE, PRODAJA IN UVOZ«.
13. člen 
V 30. členu se naslov člena spremeni tako, da se glasi: »(prepoved prodaje in pridobivanja)«.
Za šestim odstavkom se dodata nova sedmi in osmi odstavek, ki se glasita:
»(7) Posameznik ne sme prodajati ali dati na trg tobaka, tobačnih izdelkov ali povezanih izdelkov.
(8) Posameznik ne sme pridobivati tobaka, tobačnih izdelkov ali povezanih izdelkov v nasprotju s tem členom.«.
14. člen 
Za 30. členom se doda nov 30.a člen, ki se glasi:
»30.a člen 
(prepoved uvoza) 
(1) Uvoz izdelkov iz prvega odstavka 11. člena, prvega, drugega in tretjega odstavka 12. člena in 24. člena tega zakona je prepovedan.
(2) Posameznik ne sme uvažati tobaka, tobačnih izdelkov ali povezanih izdelkov, razen izdelkov, ki so v pošiljkah ali osebni prtljagi potnika oproščeni plačila uvoznih dajatev v skladu s predpisom, ki ureja sistem oprostitev carin v EU.«.
15. člen 
Naslov VII. poglavja se spremeni tako, da se glasi: »VII. PREPOVED KAJENJA«.
16. člen 
V 39. členu se v tretjem odstavku na koncu tretje alineje podpičje nadomesti s piko, četrta alineja pa črta.
Četrti odstavek se črta.
Dosedanji peti odstavek postane četrti odstavek.
17. člen 
40. člen se črta.
18. člen 
Besedilo 41. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Nadzor nad izvajanjem tega zakona opravljajo Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije, Inšpektorat Republike Slovenije za delo, Tržni inšpektorat Republike Slovenije, Finančna uprava Republike Slovenije in policija ter občinsko redarstvo.
(2) Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije opravlja nadzor nad:
1. emisijami katrana, nikotina in ogljikovega monoksida iz cigaret iz 7. člena tega zakona;
2. prepovedjo dajanja na trg tobačnih izdelkov z značilno aromo iz 11. člena tega zakona;
3. prepovedjo dajanja na trg tobačnih izdelkov, ki vsebujejo dodatke iz 12. člena tega zakona;
4. poročanjem in obveščanjem proizvajalcev in uvoznikov o sestavinah in emisijah tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov v skladu z 9., 10. in 25. členom, prvim, drugim in šestim odstavkom 26. člena ter 28. členom tega zakona;
5. obveznostmi, ki jih morajo izpolnjevati proizvajalci, uvozniki in distributerji elektronskih cigaret, elektronskih cigaret brez nikotina, posodic za ponovno polnjenje in posodic za ponovno polnjenje brez nikotina iz devetega, desetega in enajstega odstavka 26. člena tega zakona in pogoji, ki jih morajo izpolnjevati elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, posodice za ponovno polnjenje in posodice za ponovno polnjenje brez nikotina iz tretjega odstavka 26. člena tega zakona;
6. prepovedjo kajenja oziroma uporabe tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v javnih prostorih iz 39. člena tega zakona;
7. posamezniki, ki ne upoštevajo prepovedi kajenja oziroma uporabe tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v javnih prostorih iz 39. člena tega zakona.
(3) Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije na podlagi lastnih ugotovitev ali ugotovitev NLZOH, da se tobak, tobačni izdelki in povezani izdelki proizvajajo, prodajajo ali dajejo na trg v nasprotju s 7., 8., 11., 12. in 26. členom tega zakona, z odločbo prepove proizvodnjo in prodajo teh izdelkov ter odredi njihovo odstranitev iz proizvodnje in prodaje.
(4) Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije na podlagi ugotovitev NLZOH, da za določeno znamko in vrsto tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov njihovi proizvajalci in uvozniki ne izpolnjujejo obveznosti poročanja ali obveščanja o izdelkih iz 9., 10., 25., 26. in 28. člena tega zakona, z odločbo prepove prodajo teh izdelkov in odredi njihovo odstranitev iz prodaje.
(5) Na zahtevo Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije ali Finančne uprave Republike Slovenije lahko NLZOH opravlja laboratorijska preskušanja tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov. Pravne in fizične osebe, ki dajejo na trg tobak, tobačne izdelke in povezane izdelke, morajo dati pristojnemu inšpektorju oziroma inšpektorici (v nadaljnjem besedilu: inšpektor) brezplačno na razpolago vzorec takšnega izdelka. Če se z laboratorijskim preskušanjem ugotovi, da odvzeti vzorec v postopku opravljanja nadzora ni v skladu z določbami tega zakona, stroške laboratorijskega preskušanja nosi pravna ali fizična oseba, pri kateri je bil vzorec odvzet.
(6) Inšpektorat Republike Slovenije za delo opravlja nadzor nad:
1. prepovedjo kajenja oziroma uporabe tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v delovnih prostorih iz 39. člena tega zakona;
2. posamezniki, ki ne upoštevajo prepovedi kajenja oziroma uporabe tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v delovnih prostorih iz 39. člena tega zakona.
(7) Tržni inšpektorat Republike Slovenije opravlja nadzor poslovnih subjektov, in sicer nad:
1. pogoji, ki jih morajo izpolnjevati tobak in tobačni izdelki iz 13. do 20. člena tega zakona;
2. prepovedjo dajanja na trg tobaka za oralno uporabo iz 24. člena tega zakona;
3. pogoji, ki jih morajo izpolnjevati elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, posodice za ponovno polnjenje in posodice za ponovno polnjenje brez nikotina iz četrtega in petega odstavka 26. člena tega zakona;
4. pogoji, ki jih morajo izpolnjevati zeliščni izdelki za kajenje iz 27. člena tega zakona;
5. prepovedjo sponzoriranja in oglaševanja tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov iz 29. člena tega zakona;
6. prepovedjo prodaje iz 30. in 31. člena tega zakona;
7. prodajo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov brez dovoljenja iz 32. člena tega zakona in vidnostjo dovoljenja v poslovnem prostoru iz tretjega odstavka 34. člena tega zakona.
(8) Finančna uprava Republike Slovenije opravlja nadzor nad:
– pogoji, določenimi v 22. in 23. členu tega zakona, ki jih morajo izpolnjevati tobak in tobačni izdelki;
– pogoji, ki jih morajo izpolnjevati elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, posodice za ponovno polnjenje in posodice za ponovno polnjenje brez nikotina iz tretjega odstavka 26. člena tega zakona pri uvozu iz tretjih držav, pri čemer mu podporo zagotavlja Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije;
– posamezniki, ki prodajajo, dajejo na trg ali pridobivajo tobak, tobačne ali povezane izdelke v nasprotju s sedmim in osmim odstavkom 30. člena tega zakona;
– prepovedjo uvoza iz 30.a člena tega zakona;
– prodajo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov brez dovoljenja iz 32. člena tega zakona.
(9) Če Tržni inšpektorat Republike Slovenije ugotovi, da se tobak in tobačni izdelki proizvajajo, prodajajo ali dajejo na trg v nasprotju s 13. do 20. členom tega zakona ali se prodajajo brez dovoljenja iz 32. člena tega zakona, z odločbo prepove njihovo proizvodnjo, prodajo ali dajanje na trg ter odredi njihovo odstranitev iz proizvodnje ali prodaje.
(10) Če Finančna uprava Republike Slovenije ugotovi, da se tobak, tobačni in povezani izdelki prodajajo brez dovoljenja iz 32. člena tega zakona, z odločbo prepove njihovo prodajo ter odredi njihovo odstranitev iz proizvodnje ali prodaje.
(11) Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije na podlagi prejetega obvestila iz dvanajstega odstavka 26. člena tega zakona sprejme ustrezne začasne ukrepe za zaščito zdravja ljudi, ki vključujejo prepoved prodaje določenega izdelka ali umik določenega izdelka s trga.
(12) Če pristojni inšpekcijski organ ugotovi, da se tobačni ali povezani izdelki proizvajajo, prodajajo ali dajejo na trg v nasprotju s 26. in 27. členom tega zakona ali brez dovoljenja iz 32. člena tega zakona, z odločbo prepove prodajo, dajanje na trg ali proizvodnjo teh izdelkov ter odredi njihovo odstranitev iz proizvodnje ali prodaje.
(13) Če Tržni inšpektorat Republike Slovenije ugotovi, da se tobak, tobačni izdelki ali povezani izdelki sponzorirajo ali oglašujejo v nasprotju z 29. členom tega zakona, tako sponzoriranje ali oglaševanje z odločbo prepove. Za izvršitev odločbe odredi takojšnjo odstranitev oglasnega materiala na stroške poslovnega subjekta.
(14) Pristojni inšpektor lahko pri opravljanju nadzora nad prepovedjo prodaje tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov osebam, mlajšim od 18 let, iz prvega odstavka 30. člena tega zakona sodeluje z osebo, mlajšo od 18 let. Za sodelovanje mladoletne osebe je treba pridobiti predhodno pisno soglasje njenih staršev oziroma skrbnikov.
(15) Policija ter občinsko redarstvo opravljata nadzor nad prepovedjo kajenja v vseh vozilih ob prisotnosti oseb, mlajših od 18 let, iz prvega odstavka 39. člena tega zakona.«.
19. člen 
V 42. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Z globo od 4.000 do 33.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba:
1. če proizvaja, prodaja ali daje na trg cigarete, ki vsebujejo večje vsebnosti katrana, nikotina in ogljikovega monoksida, kot je določeno v 7. členu tega zakona;
2. če prodaja ali daje na trg tobačne izdelke, za katere ni izpolnjena obveznost poročanja o sestavinah in emisijah teh izdelkov (9. in 10. člen);
3. če proizvaja, daje na trg ali prodaja tobačne izdelke z značilno aromo (11. člen) ali z dodatki iz prvega in tretjega odstavka 12. člena tega zakona ali če proizvaja, prodaja ali daje na trg tobačne izdelke, ki vsebujejo aromatične snovi v kateri koli od njihovih komponent (drugi odstavek 12. člena);
4. če daje na trg ali prodaja tobačne izdelke in brezdimne tobačne izdelke, ki ne izpolnjujejo pogojev glede označevanja, embalaže, splošnih opozoril, informativnih sporočil in sestavljenih zdravstvenih opozoril (13., 14., 15. in 16. člen);
5. če daje na trg ali prodaja tobačne izdelke, katerih označevanje ali zunanja embalaža sta v nasprotju z določbami 17. člena tega zakona;
6. če daje na trg ali prodaja cigaretne zavojčke in zunanjo embalažo cigaret, katerih videz in vsebina nasprotujeta določbam 18. člena tega zakona;
7. če daje na trg ali prodaja zavojčke tobaka za zvijanje in zunanjo embalažo tobaka za zvijanje, katerih videz in vsebina nasprotujeta določbam 19. člena tega zakona;
8. če daje na trg ali prodaja cigarete, katerih videz nasprotuje določbam 20. člena tega zakona;
9. če ne omogoča takojšnje dostopnosti do posebne identifikacijske oznake (četrti odstavek 22. člena);
10. če ne evidentira vnosa vseh zavojčkov ter vmesnih gibanj in končnega iznosa zavojčkov iz svoje posesti na način, ki omogoča enoznačno in nedvoumno prepoznavanje ter sledenje vseh zavojčkov (peti odstavek 22. člena);
11. če ne vodi evidenc vseh opravljenih transakcij (šesti odstavek 22. člena);
12. če gospodarskim subjektom, vključenim v trgovino s tobačnimi izdelki od proizvajalca do zadnjega gospodarskega subjekta pred prvo prodajo na prodajnem mestu, vključno z uvozniki, skladišči in prevoznimi podjetji, ne predloži opreme za evidentiranje tobačnih izdelkov ali če predložena oprema ne omogoča elektronskega odčitavanja in nedvoumnega prepoznavanja ter sledenja vseh zavojčkov (sedmi odstavek 22. člena);
13. če spreminja ali briše evidentirane podatke (deveti odstavek 22. člena);
14. če daje na trg ali prodaja tobačne izdelke brez identifikacijske oznake ali brez varnostnega elementa, če identifikacijska oznaka ni celovita ali če varnostni element ne izpolnjuje zahtevanih tehničnih standardov (prvi, drugi in tretji odstavek 22. člena in 23. člen);
15. če daje na trg ali prodaja tobak za oralno uporabo (24. člen);
16. če prodaja ali daje na trg nove tobačne izdelke v nasprotju s 25. členom tega zakona;
17. če proizvaja, prodaja ali daje na trg elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, posodice za ponovno polnjenje ali posodice za ponovno polnjenje brez nikotina v nasprotju s tretjim, četrtim, petim in desetim odstavkom 26. členom tega zakona;
18. če proizvaja, prodaja ali daje na trg elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, posodice za ponovno polnjenje ali posodice za ponovno polnjenje brez nikotina v nasprotju s prvim, drugim, šestim, devetim in enajstim odstavkom 26. člena tega zakona;
19. če daje na trg ali prodaja zeliščni izdelek za kajenje v nasprotju s 27. členom tega zakona;
20. če ne poroča o sestavinah zeliščnih izdelkov za kajenje in zeliščnih izdelkov za segrevanje v skladu z 28. členom tega zakona;
21. če donira ali sponzorira dogodek, dejavnosti ali posameznika ter posredno ali neposredno oglašuje in promovira tobačne izdelke in povezane izdelke (29. člen);
22. če prikazuje ali uporablja tobak, tobačne izdelke in povezane izdelke na televiziji ter v okviru javnih nastopov (sedmi odstavek 29. člena);
23. če prodaja tobak, tobačne izdelke ali povezane izdelke osebam, mlajšim od 18 let, ali če prepovedi prodaje ne objavi na vidnem mestu ali če prodaja tobak, tobačne ali povezane izdelke oseba, mlajša od 18 let (prvi in drugi odstavek 30. člena);
24. če prodaja ali daje na trg tobak, tobačne ali povezane izdelke v nasprotju s tretjim odstavkom 30. člena tega zakona;
25. če prodaja ali daje na trg tobak, tobačne izdelke ali povezane izdelke zunaj izvirne embalaže proizvajalca (četrti odstavek 30. člena);
26. če daje na trg ali čezmejno prodaja na daljavo tobak, tobačne izdelke ali povezane izdelke prek interneta, telekomunikacij ali druge razvijajoče se tehnologije (peti odstavek 30. člena);
27. če proizvaja, daje na trg ali čezmejno prodaja na daljavo sladkarije, prigrizke, igrače ali druge predmete v obliki tobačnih izdelkov ali povezanih izdelkov, ki so namenjeni osebam, mlajšim od 18 let (šesti odstavek 30. člena);
28. če uvozi izdelke iz prvega odstavka 11. člena, prvega, drugega in tretjega odstavka 12. člena in 24. člena tega zakona;
29. če v poslovnem prostoru vidno ne razstavi dovoljenja za prodajo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov (tretji odstavek 34. člena);
30. če ne zagotovi spoštovanja prepovedi kajenja oziroma uporabe tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v zaprtih javnih in delovnih prostorih ter v prostorih, ki se na podlagi tega zakona ne štejejo za zaprte prostore, če so del pripadajočih funkcionalnih zemljišč objektov, v katerih se opravlja dejavnost vzgoje ali izobraževanja (39. člen).«.
Četrti, peti in šesti odstavek se spremenijo tako, da se glasijo:
»(4) Za prekrške iz 1., 3. do 15., 17., 19., 25. in 28. točke prvega odstavka tega člena se poleg glavne sankcije izrečeta tudi odvzem tobaka, tobačnih izdelkov ali povezanih izdelkov, ki so predmet prekrška, in odvzem predmetov, s katerimi je bil prekršek storjen. Stranska sankcija se izreče tudi, če tobak, tobačni ali povezani izdelki niso storilčeva last ali z njimi ne razpolaga pravna oseba. Odvzem predmeta se lahko odpusti, če storilec dokaže zakonit izvor tobaka, tobačnih izdelkov ali povezanih izdelkov ali če bi bil izrek stranske sankcije odvzema predmetov prekrška v očitnem nesorazmerju s težo dejanja in posledicami prekrška.
(5) Z globo 50.000 eurov se kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki prodaja tobak, tobačne izdelke ali povezane izdelke brez dovoljenja (32. člen).
(6) Z globo 5.000 eurov se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, ki prodaja tobak, tobačne izdelke ali povezane izdelke brez dovoljenja (32. člen).«.
20. člen 
V 43. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Z globo od 125 do 5.000 eurov se kaznuje posameznik:
– če pridobi tobak, tobačne ali povezane izdelke v nasprotju s 30. členom tega zakona;
– če uvozi izdelke v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom 30.a člena tega zakona;
– če kadi oziroma uporablja tobak, tobačne izdelke ali povezane izdelke v javnih ali delovnih prostorih, kjer je to prepovedano (39. člen).«.
Za drugim odstavkom se dodata nova tretji in četrti odstavek, ki se glasita:
»(3) Z globo od 3.000 do 5.000 eurov se kaznuje posameznik:
– če z namenom oglaševanja brezplačno ponuja tobak, tobačne in povezane izdelke na javnem mestu ali v javnih prostorih v nasprotju s tretjim odstavkom 29. člena tega zakona;
– če prodaja ali daje na trg tobak, tobačne ali povezane izdelke v nasprotju s sedmim odstavkom 30. člena tega zakona.
(4) Za prekrške iz prve in druge alineje prvega odstavka tega člena ter za prekrške iz prve in druge alineje prejšnjega odstavka se poleg glavne sankcije izrečeta tudi odvzem tobaka, tobačnih izdelkov ali povezanih izdelkov, ki so predmet prekrška, in odvzem predmetov, s katerimi je bil prekršek storjen. Stranska sankcija se izreče tudi, če tobak, tobačni ali povezani izdelki niso storilčeva last ali z njimi ne razpolaga. Odvzem predmeta se lahko odpusti, če storilec dokaže zakonit izvor tobaka, tobačnih izdelkov ali povezanih izdelkov ali če bi bil izrek stranske sankcije odvzema predmetov prekrška v očitnem nesorazmerju s težo dejanja in posledicami prekrška.«.
21. člen 
Za 43. členom se doda nov 43.a člen, ki se glasi:
»43.a člen 
(izrekanje globe v hitrem prekrškovnem postopku) 
Za prekrške iz tega zakona se sme v hitrem postopku o prekršku izreči globa tudi v znesku, ki je višji od najnižje predpisane globe, določene s tem zakonom.«.
PREHODNE IN KONČNA DOLOČBA 
22. člen 
(uskladitev ravnanj) 
Elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, posodice za ponovno polnjenje in posodice za ponovno polnjenje brez nikotina z aromami se lahko dajejo na trg še največ 12 mesecev od uveljavitve tega zakona.
23. člen 
(dokončanje postopkov) 
Inšpekcijski in prekrškovni postopki, ki so se začeli pred uveljavitvijo tega zakona, se zaključijo po do sedaj veljavnih predpisih.
24. člen 
(podzakonski predpisi) 
(1) Minister izda predpise iz spremenjenega četrtega odstavka 25. člena zakona in spremenjenega četrtega odstavka 28. člena zakona v treh mesecih od uveljavitve tega zakona.
(2) Minister uskladi predpise iz štirinajstega odstavka 26. člena zakona z novo 8. točko tretjega odstavka in novim petnajstim odstavkom 26. člena zakona v treh mesecih od uveljavitve tega zakona.
25. člen 
(prenehanje veljavnosti in podaljšanje uporabe dosedanjih predpisov) 
(1) Določbe 17. točke 3. člena, četrte alineje tretjega odstavka in četrtega odstavka 39. člena, 40. člena, 8. in 9. točke drugega odstavka ter 3. in 4. točke šestega odstavka in štirinajstega odstavka 41. člena, 30. točke prvega odstavka 42. člena in tretje alineje prvega odstavka 43. člena Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (Uradni list RS, št. 9/17 in 29/17) se za kadilnice uporabljajo do 31. decembra 2025.
(2) Z dnem uveljavitve tega zakona preneha veljati Pravilnik o pogojih, ki jih mora izpolnjevati kadilnica (Uradni list RS, št. 52/17), ki pa se uporablja do 31. decembra 2025.
26. člen 
(začetek veljavnosti in uporabe) 
(1) Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne trideseti dan po uveljavitvi.
(2) Do začetka uporabe tega zakona se uporablja Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (Uradni list RS, št. 9/17 in 29/17).
Št. 543-03/23-3/29
Ljubljana, dne 28. marca 2024
EPA 1145-IX
Državni zbor 
Republike Slovenije 
Danijel Krivec 
podpredsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti