Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/2024 z dne 23. 2. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/2024 z dne 23. 2. 2024

Kazalo

420. Pravilnik o sofinanciranju obnove stavb v Mestni občini Celje, stran 1256.

  
Na podlagi Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – uradno prečiščeno besedilo, 14/13 – popr., 101/13, 55/15 – ZFisP, 96/15 – ZIPRS1617, 13/18, 195/20 – odl. US, 18/23 – ZDU-1O in 76/23), Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 50/07, 61/08, 99/09 – ZIPRS1011, 3/13, 81/16, 11/22, 96/22, 105/22 – ZZNŠPP, 149/22 in 106/23), 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE) ter 10. in 32. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 106/13, 93/15 in 5/19) župan Mestne občine Celje sprejme
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju obnove stavb v Mestni občini Celje 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) S tem pravilnikom se določajo namen, upravičenci, pogoji, merila in kriteriji za sofinanciranje obnove stavb (v nadaljnjem besedilu: projekti) v Mestni občini Celje.
(2) Sredstva za sofinanciranje projektov na področju obnove stavb v Mestni občini Celje se zagotavljajo iz občinskega proračuna, njihovo višino določi mestni svet z odlokom o proračunu za tekoče leto.
2. člen 
(1) Predmet tega pravilnika je sofinanciranje obnove stavb, ki se nahajajo znotraj Mestne občine Celje.
(2) Mestna občina Celje z ukrepi, opredeljenimi v tem pravilniku, spodbuja obnovo stavb v smislu urejenosti, vzdrževanja in ohranjanja kulturne dediščine.
3. člen 
Sredstva se lahko dodeljujejo v skladu z Uredbo Komisije (ES) št. 2023/2831 z dne 13. 12. 2023 o uporabi členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči de minimis (UL L, 2023/2831, z dne 15. 12. 2023).
4. člen 
(1) Do de minimis pomoči niso upravičena podjetja iz sektorjev:
– primarne proizvodnje ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture, opredeljene v členu 5, točki (a) in (b), Uredbe (EU) št. 1379/2013,
– predelave in trženje ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture, kadar je znesek pomoči določen na podlagi cene ali količine proizvodov, nabavljenih ali danih na trg,
– primarne proizvodnje kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi o ustanovitvi Evropske skupnosti,
– predelave in trženja kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi v naslednjih primerih:
– če je znesek pomoči določen na podlagi cene ali količine zadevnih proizvodov, ki so kupljeni od primarnih proizvajalcev ali jih zadevna podjetja dajo na trg, 
– če je pomoč pogojena s tem, da se delno ali v celoti prenese na primarne proizvajalce. 
(2) Pomoč ne bo namenjena izvozu oziroma z izvozom povezanimi dejavnostmi v tretje države ali države članice, kot je pomoč, neposredno povezana z izvoženimi količinami, z ustanovitvijo in delovanjem distribucijske mreže ali drugimi tekočimi izdatki, povezanimi z izvozno dejavnostjo.
(3) Pomoč ne bo pogojena s prednostno rabo domačih proizvodov pred uvoženimi.
(4) Skupni znesek pomoči, dodeljen enotnemu podjetju, ne bo presegel 300.000,00 EUR v obdobju zadnjih treh let, ne glede na obliko ali namen pomoči, ki se dodeli enotnemu podjetju s strani države članice.
(5) Enotno podjetje pomeni vsa podjetja, ki so med seboj najmanj v enem od naslednjih razmerij:
– podjetje ima večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov drugega podjetja;
– podjetje ima pravico imenovati ali odpoklicati večino članov upravnega, poslovodnega ali nadzornega organa drugega podjetja;
– podjetje ima pravico izvrševati prevladujoč vpliv na drugo podjetje na podlagi pogodbe, sklenjene z navedenim podjetjem, ali določbe v njegovi družbeni pogodbi ali statutu;
– podjetje, ki je delničar ali družbenik drugega podjetja, na podlagi dogovora z drugimi delničarji ali družbeniki navedenega podjetja sámo nadzoruje večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov navedenega podjetja.
(6) Podjetja, ki so v katerem koli razmerju iz prve do četrte alineje prejšnjega odstavka preko enega ali več drugih podjetij, prav tako veljajo za enotno podjetje.
5. člen 
(1) Pomoč de minimis se ne sme kumulirati z državno pomočjo v zvezi z istimi upravičenimi stroški ali državno pomočjo za isti ukrep za financiranje tveganja, če bi se s takšno kumulacijo presegla največja intenzivnost pomoči ali znesek pomoči.
(2) Pomoč de minimis, dodeljena v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831, se lahko kumulira s pomočjo de minimis, dodeljeno v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 1408/2013 in (EU) št. 717/2014 do ustrezne zgornje meje iz člena 3(2) Uredbe Komisije (EU) št. 2023/2831.
(3) Pomoč de minimis, dodeljena v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831, se lahko kumulira s pomočjo de minimis, dodeljeno v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2832.
6. člen 
(1) Dajalec pomoči bo od prejemnika pomoči pred dodelitvijo sredstev pridobil pisno izjavo o:
– vseh drugih pomočeh de minimis, ki jih je podjetje prejelo na podlagi uredb de minimis v predhodnih dveh in v tekočem proračunskem letu,
– drugih že prejetih (ali zaprošenih) pomočeh za iste upravičene stroške.
(2) Dajalec pomoči bo zagotovil, da z dodeljenim zneskom pomoči »de minimis«, ne bo presežena zgornja meja de minimis pomoči ter intenzivnosti pomoči po drugih predpisih.
(3) Dajalec pomoči bo pisno obvestil prejemnika:
– da je pomoč dodeljena po pravilu »de minimis v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831 z dne 13. 12. 2023 o uporabi členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči de minimis (UL L, 2023/2831, 15. 12. 2023) in
– o znesku de minimis pomoči.
(4) Dajalec pomoči bo hranil evidence o individualni pomoči de minimis deset let od datuma dodelitve pomoči.
7. člen 
(1) Upravičenci do sredstev so lastniki stavb na območju Mestne občine Celje ali investitorji, ki imajo pravico za izvedbo projektov na stavbah na območju Mestne občine Celje.
(2) V primeru stavbe, pri kateri je vzpostavljena etažna lastnina, se morajo prosilci izkazati s sklepom etažnih lastnikov za obnovo stavbe, ki mora biti sprejet z zakonsko zahtevano večino glasov.
(3) Upravičenci, ki s svojimi projekti kandidirajo za proračunska sredstva na razpisu skladno s tem pravilnikom na tem razpisu, ne smejo kandidirati z istimi projekti na drugih razpisih Mestne občine Celje.
8. člen 
Postopek za dodelitev sredstev poteka po naslednjem zaporedju:
– priprava in objava javnega razpisa za zbiranje projektov,
– zbiranje projektov,
– obravnava projektov in izbor,
– obveščanje vlagateljev o odločitvi,
– sklepanje pogodb,
– spremljanje pogodb in namenske porabe sredstev iz proračuna.
II. JAVNI RAZPIS 
9. člen 
Sredstva se dodelijo na podlagi javnega razpisa, ki se za posamično proračunsko leto objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani Mestne občine Celje, lahko pa tudi v drugih medijih.
10. člen 
Objava javnega razpisa mora določati najmanj:
– naziv in sedež podeljevalca sredstev,
– namen razpisa,
– pogoje za pridobitev sredstev,
– upravičence do razpisanih sredstev,
– višino razpoložljivih finančnih sredstev,
– določitev obdobja, v katerem morajo biti porabljena dodeljena sredstva,
– rok za prijavo in način oddaje vlog,
– datum odpiranja vlog za dodelitev sredstev,
– obravnavo vlog in rok, v katerem bodo potencialni prejemniki obveščeni o izidu javnega razpisa,
– kraj in čas, kjer zainteresirani dobijo razpisno dokumentacijo,
– navedbo dokumentacije, ki mora biti priložena k vlogi,
– druge potrebne podatke.
III. POSTOPEK PRISTOJNEGA ORGANA 
11. člen 
Župan Mestne občine Celje imenuje strokovno komisijo, ki vodi postopek izvedbe javnega razpisa.
12. člen
(1) Komisija po preteku razpisnega roka pristopi k odpiranju prispelih vlog. O odpiranju vlog se vodi zapisnik.
(2) Udeležence razpisa, katerih vloge niso bile popolne, se pisno pozove k dopolnitvi vlog. Rok za dopolnitev se določi glede na naravo dopolnitve, v nobenem primeru pa ne sme biti daljši od 15 dni.
(3) Dopolnitev je pravočasna, če je zadnji dan roka oddana s priporočeno poštno pošiljko ali oddana osebno v glavni pisarni Mestne občine Celje.
(4) V primeru, da je zadnji dan roka dan, ko se pri organu ne dela, se rok izteče na naslednji delovni dan.
(5) Vloge, ki jih udeleženci razpisa ne dopolnijo v predpisanem roku, se kot nepopolne zavržejo s sklepom.
13. člen 
Višina finančnih spodbud za posamezno proračunsko obdobje je natančneje opredeljena v javnem razpisu. V nobenem primeru ne more biti višja od sredstev, ki so v ta namen predvidena v proračunu.
14. člen 
(1) Pogoji za sodelovanje na razpisu so:
– stavba se nahaja znotraj območja Mestne občine Celje,
– v kolikor gre za stavbo v območju kulturnovarstvene zaščite, morajo upravičenci izkazati, da so pridobili kulturnovarstvene pogoje in kulturnovarstveno soglasje,
– predračunska vrednost predvidene investicije v EUR s popisom del, pripravljena s strani gospodarske družbe ali samostojnega podjetnika, registriranega za opravljanje tovrstnih dejavnosti.
(2) V javnem razpisu se lahko določi območje Mestne občine Celje, na katerem se nahajajo stavbe, ki imajo pri posameznem javnem razpisu prednost pred drugimi območji.
(3) Vrednost posameznih projektov bo izražena v točkah, glede na razpoložljiva sredstva in glede na vrednost prijavljenih projektov na posameznem javnem razpisu.
(4) Merila za dodelitev točk se določijo z javnim razpisom.
15. člen 
Po strokovnem pregledu popolnih vlog strokovna komisija vsakemu udeležencu razpisa izda odločbo, s katero odloči o vlogi za sofinanciranje obnove stavb.
16. člen 
(1) Vlagatelj vloge lahko zoper odločbo vloži pritožbo pri županu Mestne občine Celje v roku 15 dni od prejema odločbe.
(2) Predmet pritožbe ne morejo biti postavljena merila in pogoji ocenjevanja vlog.
(3) Odločitev župana zoper pritožbo je dokončna.
17. člen 
(1) Medsebojne pravice in obveznosti med prejemniki sredstev in Mestno občino Celje se uredijo s pogodbo.
(2) Pristojni organ na podlagi pravnomočne odločbe pozove upravičenca k sklenitvi pogodbe tako, da mu pošlje pogodbo v zadostnih izvodih v podpis.
(3) Pogodba vsebuje:
– naziv, naslov, davčno številko ter matično številko občine,
– naziv, naslov, davčno številko, matično številko ter številko računa upravičenca, na katerega se sredstva nakazujejo,
– namen sredstev,
– višino dodeljenih sredstev,
– način nadzora nad porabo sredstev,
– določilo o vračilu sredstev v primeru nenamenske porabe sredstev,
– druge medsebojne pravice in obveznosti.
18. člen
(1) Če upravičenec v osmih dneh od prejema poziva za podpis pogodbe pristojnemu organu ne vrne zadostnih izvodov podpisane pogodbe, se šteje, da je vlogo za pridobitev sredstev umaknil.
(2) Strokovna komisija lahko v primeru iz prejšnjega odstavka bodisi z izdajo dodatne odločbe poveča višino sofinanciranja ostalim udeležencem bodisi razpis v delu prostih sredstev ponovi.
IV. OBVEZNOSTI UPRAVIČENCEV 
19. člen 
(1) Sredstva, ki jih upravičenci pridobijo na podlagi izvedenega javnega razpisa skladno s tem pravilnikom, so namenska in jih upravičenci lahko porabijo samo za namene, določene s pogodbo iz 17. člena tega pravilnika.
(2) Za zagotavljanje namenske porabe dodeljenih sredstev se lahko v razpisu določi, da bodo sredstva izvajalcu del s strani Mestne občine Celje nakazana neposredno. V tem primeru se z izvajalcem sklene neposredna pogodba. Pogodbo morata v roku iz prvega odstavka 18. člena tega pravilnika podpisati tako upravičenec kot tudi izvajalec del, v nasprotnem primeru nastopijo posledice iz prvega odstavka 18. člena tega pravilnika.
20. člen 
(1) Če upravičenec ravna v nasprotju s tem pravilnikom ali je pri prijavi zamolčal resnična dejstva ali navajal neresnične podatke, ki so vplivali na odločitev o dodelitvi sredstev, mora sredstva v celoti vrniti skupaj z zamudnimi obrestmi od dneva nakazila dalje.
(2) Prejemnik v primeru iz prejšnjega odstavka ne more več uspešno kandidirati za sredstva po tem pravilniku.
21. člen 
(1) Namenskost porabe finančnih sredstev, pridobljenih pod pogoji tega pravilnika, preverja strokovna komisija iz 11. člena tega pravilnika.
(2) Upravičenec je dolžan Mestni občini Celje omogočiti nadzor nad porabo prejetih sredstev tako, da je po vnaprejšnji najavi možen vpogled v dokumentacijo izvedbe, vključno s kontrolo na kraju samem.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
22. člen 
Spremembe in dopolnitve pravilnika se sprejemajo po enakem postopku kot sam pravilnik.
23. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sofinanciranju obnove stavb v Mestni občini Celje (Uradni list RS, št. 38/14).
24. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3520-23/2014-1
Celje, dne 15. febuarja 2024
Župan 
Mestne občine Celje 
Matija Kovač 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti