Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2024 z dne 16. 2. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2024 z dne 16. 2. 2024

Kazalo

355. Sporazum o spremembah in dopolnitvah Stavkovnega sporazuma, stran 807.

  
Na podlagi 6. člena Zakona o stavki (Uradni list SFRJ, št. 23/91)
Vlada Republike Slovenije, ki jo zastopajo mag. Franc Props, minister za javno upravo, Klemen Boštjančič, minister za finance in dr. Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje
in
SVIZ – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (v nadaljnjem besedilu: SVIZ), ki ga zastopa Marjana Kolar, predsednica Glavnega stavkovnega odbora SVIZ
sklepata
S P O R A Z U M 
o spremembah in dopolnitvah Stavkovnega sporazuma 
I. 
Stranki tega sporazuma soglašata, da se v Stavkovnem sporazumu (Uradni list RS, št. 34/23, v nadaljnjem besedilu: Stavkovni sporazum) v I. točki doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Stranki tega sporazuma ugotavljata tudi,
– da so stavkovne zahteve iz II. točke Stavkovnega sporazuma realizirane;
– da za realizacijo še nerealiziranih zavez iz prve alineje VII. točke Stavkovnega sporazuma že potekajo pogajanja za sklenitev Aneksa h Kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji;
– da se ta sporazum o spremembah in dopolnitvah Stavkovnega sporazuma sklepa na predlog Vlade RS.«.
II. 
V III. točki se v tretjem odstavku v prvi in drugi alineji besedilo »uvrsti v najbližji višji plačni razred nove plačne lestvice« nadomesti z besedilom »prevede v novo plačno lestvico na način, ki se dogovori med sindikati javnega sektorja in Vlado RS«. Nadaljnje besedilo do podpičja se črta.
Za drugo alinejo se dodajo nova tretja do sedma alineja, ki se glasijo:
»– Vlada RS zavezuje, da v pogajanjih o odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah pri delovnih mestih v plačnih podskupinah D1, D2 in D3, na katerih je možno napredovanje v nazive, ne bo podajala predlogov, ki bi pomenili, da bi razlika v izhodiščnih plačnih razredih nazivov svetnik in višji svetnik na istem delovnem mestu znašala manj kot dva plačna razreda. Hkrati se Vlada RS zavezuje, da se razkorak med izhodiščnimi plačnimi razredi delovnih mest brez nazivov in izhodiščnimi plačnimi razredi nazivov mentor in svetovalec ohrani na obstoječi ravni, kot je to trenutno določeno;
– pri delovnem mestu Učitelj razrednik D027039 (brez naziva) ohrani obstoječe razmerje do delovnega mesta Učitelj D027030 (brez naziva) in se prevede v novo plačno lestvico na način, ki se dogovori med sindikati javnega sektorja in Vlado RS, če ne bo dosežen dogovor o ustreznem vrednotenju nalog in odgovornosti razrednika (dodatek k plači) ter posledična ukinitev tega delovnega mesta;
– pri delovnem mestu Mobilni učitelj za dodatno strokovno pomoč D027006 (brez naziva) ohrani obstoječe razmerje do delovnega mesta Učitelj D027030 (brez naziva) in se prevede v novo plačno lestvico na način, ki se dogovori med sindikati javnega sektorja in Vlado RS, če ne bo na stebrnih pogajanjih dosežen dogovor o ustreznem vrednotenju nalog in odgovornosti mobilnega učitelja (dodatek k plači) ter posledična ukinitev tega delovnega mesta;
– pri delovnih mestih Svetovalni delavec D027026 (brez naziva) in Knjižničar D027004 (brez naziva) ohrani obstoječe razmerje do strokovno in zahtevnostno primerljivega delovnega mesta Učitelj D027030 (brez naziva);
– pri delovnem mestu Vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja D035003 (brez naziva) se ustreznost uvrstitve delovnega mesta v primerjavi z delovnim mestom Vzgojitelj D037007 (brez naziva) ponovno preveri v okviru prenove plačnega sistema, izhajajoč iz obstoječega strokovno utemeljenega razmerja do delovnega mesta Vzgojitelj D037007 (brez naziva), in se prevede v novo plačno lestvico na način, ki se dogovori med sindikati javnega sektorja in Vlado RS.«.
Četrti in peti odstavek se spremenita, tako da se glasita:
»(4) Stranki sporazuma sta soglasni, da se bodo uvrstitve ostalih delovnih mest iz plačnih skupin D1, D2 in D3 dogovorile znotraj prenove plačnega sistema do 13. septembra 2024, ob upoštevanju strokovno utemeljenih razmerij do orientacijskega delovnega mesta Učitelj D027030 (brez naziva) in orientacijskega delovnega mesta Visokošolski učitelj D019001 (docent) kot so opredeljena v tretjem odstavku tega člena. Ustreznost uvrstitve delovnega mesta Visokošolski učitelj D019001 (docent) se v primerjavi z zdravniki specialisti ponovno preveri v okviru prenove plačnega sistema.
(5) Stranki sporazuma sta soglasni, da se delovna mesta Varuh negovalec V (J035078), Spremljevalec gibalno oviranih učencev in dijakov V (J0235064) in Spremljevalec skupine v zavodu za gibalno ovirane otroke in mladostnike V (J035132) iz plačne skupine J prenesejo v plačno skupino D. Stranki sporazuma sta soglasni tudi, da se značilno visokošolska delovna mesta iz plačne skupine J prenesejo v novo plačno podskupino plačne skupine D, pri čemer je možno oblikovati tudi nova delovna mesta, na katerih se opravljajo specifične naloge, neposredno vezane na opravljanje nosilne dejavnosti.«.
Za novim petim odstavkom se dodata nova šesti in sedmi odstavek, ki se glasita:
»(6) Zaradi zagotovitve plačne primerljivosti med visokošolskimi učitelji in visokošolskimi sodelavci ter med raziskovalci, ki izhaja iz 61. člena Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (Uradni list RS, št. 186/21 in 40/23), se bodo vsa delovna mesta v nazivu v plačni podskupini D1 določila kot samostojna delovna mesta. Hkrati se v aneksu h KPVIZ določi obveznost delodajalca, da delavcem, zaposlenim znotraj okvira dosedanjih enotnih delovnih mest, ponudi novo pogodbo o zaposlitvi, istočasno ko pridobijo drug naziv ali doktorat znanosti, na tem ustreznem delovnem mestu.
(7) Stranki tega sporazuma sta prav tako soglasni, da se bodo v okviru prenove plačnega sistema v katalog delovnih mest in nazivov znotraj plačne skupine D uvrstila nova, nujno potrebna delovna mesta za nemoteno izvajanje vzgojno izobraževalnega procesa, in sicer:
– učitelj za delo z gluhoslepimi VII/2,
– vzgojitelj za delo z gluhoslepimi VII/2,
– učitelj za komunikacijo v slovenskem znakovnem jeziku VII/2,
– vzgojitelj za komunikacijo v slovenskem znakovnem jeziku VII/2,
– romski pomočnik in
– vodja MIC.
V stebrnih pogajanjih se ponovno preveri potreba po uvedbi novih delovnih mest, predvsem za delovni mesti vzgojitelj za zgodnjo obravnavo in mobilni vzgojitelj za zgodnjo obravnavo.«.
III. 
V. točka se spremeni tako, da se glasi:
»(1) V skladu s tem sporazumom se opredelijo osnovne plače v plačnih podskupinah D1, D2 in D3 v okviru pogajanj o oblikovanju plačnega stebra za raziskovalno dejavnost, izobraževanje in kulturo.
(2) Če se do 13. septembra 2024 osnovne plače v plačnih podskupinah D1, D2 in D3 v okviru pogajanj o oblikovanju plačnega stebra za raziskovalno dejavnost, izobraževanje in kulturo ne opredelijo in do tega datuma Aneks h KPVIZ ni podpisan, se Vlada RS zavezuje, da se takoj po tem datumu začne s SVIZ ločeno pogajati o odpravi plačnih nesorazmerij v skladu s tem sporazumom. Nove uvrstitve v plačne razrede, dogovorjene v ločenih pogajanjih, začnejo veljati najkasneje 1. januarja 2025. Pravico do izplačila v skladu z novimi uvrstitvami javni uslužbenci pridobijo 1. januarja 2025. Izplačilo se izvede v skladu s časovno dinamiko, dogovorjeno s sindikati javnega sektorja, oziroma časovno dinamiko, dogovorjeno med strankama tega sporazuma, če s sindikati javnega sektorja časovna dinamika ne bo dogovorjena do 1. januarja 2025.«.
IV. 
VI. točka se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Stranki sporazuma sta soglasni, da se četrta stavkovna zahteva rešuje v okviru pogajanj za prenovo plačnega sistema, skladno s 6. točko Dogovora.
(2) Osnovne plače zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v plačni skupini J se opredelijo znotraj plačnega stebra, v katerega bo umeščena vzgoja in izobraževanje. Če se do 13. septembra 2024 osnovne plače v plačni skupini J v okviru pogajanj o oblikovanju plačnega stebra za raziskovalno dejavnost, izobraževanje in kulturo ne opredelijo in do tega datuma Aneks h KPVIZ ni podpisan, se Vlada RS zavezuje, da se takoj po tem datumu začne s SVIZ ločeno pogajati o odpravi plačnih nesorazmerij v skladu s tem sporazumom. Nove uvrstitve v plačne razrede, dogovorjene v ločenih pogajanjih, začnejo veljati najkasneje 1. januarja 2025. Pravico do izplačila v skladu z novimi uvrstitvami javni uslužbenci pridobijo 1. januarja 2025. Izplačilo se izvede v skladu s časovno dinamiko, dogovorjeno s sindikati javnega sektorja, oziroma časovno dinamiko, dogovorjeno med strankama tega sporazuma, če s sindikati javnega sektorja časovna dinamika ne bo dogovorjena do 1. januarja 2025.
(3) Posamezna delovna mesta iz plačne skupine J v dejavnosti vzgoje in izobraževanja (čistilka, perica, gospodinjec, kuharski pomočnik, kuhar, dietni kuhar, hišnik, varuh negovalec, spremljevalec gibalno oviranega otroka, spremljevalec skupine v zavodu za gibalno ovirane otroke in mladostnike, administrator, tajnik VIZ, poslovni sekretar VII/1, knjigovodja, računovodja VI, VII/1, VII/2, …), ki ostajajo nezasedena, ker so izrazito podcenjena glede na vrednotenje v drugih delih javnega sektorja, se ustrezneje uvrstijo.«.
V. 
IX. točka se spremeni tako, da se glasi:
»(1) SVIZ se zavezuje z dnem sklenitve tega sporazuma zamrzniti vse stavkovne aktivnosti do 13. septembra 2024 in konstruktivno sodelovati v pogajanjih za prenovo plačnega sistema.
(2) V primeru stavke, ki je posledica kršitve tega sporazuma, stavkajočim za čas stavke pripada nadomestilo v višini plače, ki bi jo prejeli, če bi delali.«.
VI. 
Ta sporazum se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-8/20024/6
Ljubljana, dne 31. januarja 2024
EVA 2024-3350-0001
Vlada Republike Slovenije 
 
mag. Franc Props 
minister 
za javno upravo 
 
Klemen Boštjančič 
minister 
za finance 
 
dr. Darjo Felda 
minister 
za vzgojo in izobraževanje
SVIZ – SINDIKAT VZGOJE, IZOBRAŽEVANJA, ZNANOSTI IN KULTURE 
Marjana Kolar predsednica
Glavnega stavkovnega 
odbora SVIZ

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti