Uradni list

Številka 127
Uradni list RS, št. 127/2023 z dne 15. 12. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 127/2023 z dne 15. 12. 2023

Kazalo

3844. Sklep o organizaciji in delu Zavoda za ribištvo Slovenije, stran 11581.

  
Na podlagi 3. člena Zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, 8/96, 36/00 – ZPDZC in 127/06 – ZJZP) je Vlada Republike Slovenije sprejela
S K L E P 
o organizaciji in delu Zavoda za ribištvo Slovenije 
I. UVODNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) Zavod za ribištvo Slovenije je javni zavod, ki je bil ustanovljen s Sklepom o preoblikovanju Zavoda za ribištvo Ljubljana v Javni zavod za ribištvo Slovenije (Uradni list RS, št. 31/01, 60/01, 4/05, 23/06, 61/06 – ZSRib, 116/07, 4/09, 96/09, 16/11 in 58/13) (v nadaljnjem besedilu: javni zavod).
(2) Javni zavod je univerzalni pravni naslednik Zavoda za ribištvo Ljubljana.
(3) Ustanovitelj javnega zavoda je Republika Slovenija, ustanoviteljske pravice in obveznosti pa izvršuje Vlada Republike Slovenije.
II. IME IN SEDEŽ 
2. člen 
(1) Ime javnega zavoda je: Zavod za ribištvo Slovenije.
(2) Skrajšano ime javnega zavoda je: ZZRS.
(3) Sestavni del imena javnega zavoda je znak (logotip), ki je v obliki kroga, znotraj katerega so simboli, ki ponazarjajo Triglav, ribo in vodo.
(4) Ime javnega zavoda v angleškem jeziku je: Fisheries Research Institute of Slovenia.
(5) Sedež javnega zavoda je: Spodnje Gameljne 61a, Spodnje Gameljne, 1211 Ljubljana - Šmartno.
3. člen 
Javni zavod ima žig v obliki kroga, ki ima znotraj oboda besedilo »Zavod za ribištvo Slovenije«, znotraj manjšega kroga pa emblem, ki ponazarja Triglav, ribo in vodo.
III. DEJAVNOST 
4. člen 
(1) Dejavnosti javnega zavoda v skladu z Uredbo o standardni klasifikaciji dejavnosti (Uradni list RS, št. 69/07 in 17/08) so:
03.110
Morsko ribištvo,
03.120
Sladkovodno ribištvo,
03.210
Gojenje morskih organizmov,
03.220
Gojenje sladkovodnih organizmov,
47.230
Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z ribami, raki, mehkužci,
58.110
Izdajanje knjig,
58.130
Izdajanje časopisov,
58.140
Izdajanje revij in druge periodike,
70.220
Drugo podjetniško in poslovno svetovanje,
71.121
Geofizikalne meritve, kartiranje,
71.129
Drugo tehnično projektiranje in svetovanje,
72.110
Raziskovalna in razvojna dejavnost na področju biotehnologije,
72.190
Raziskovalna in razvojna dejavnost na drugih področjih naravoslovja in tehnologije,
72.200
Raziskovalna in razvojna dejavnost na področju družboslovja in humanistike,
74.900
Drugje nerazvrščene strokovne in tehnične dejavnosti,
82.990
Drugje nerazvrščene spremljajoče dejavnosti za poslovanje,
84.130
Urejanje gospodarskih področij za učinkovitejše poslovanje,
85.510
Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju športa in rekreacije,
85.590
Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje,
85.600
Pomožne dejavnosti za izobraževanje.
(2) Javni zavod lahko opravlja tudi druge dejavnosti, ki so potrebne za izvajanje njegovih glavnih dejavnosti.
5. člen 
(1) V okviru izvajanja registriranih dejavnosti iz prejšnjega člena javni zavod opravlja naslednje dejavnosti:
a) dejavnosti javne službe na področju sladkovodnega ribištva v skladu z zakonom, ki ureja sladkovodno ribištvo,
b) dejavnosti javne službe na področju morskega ribištva v skladu z zakonom, ki ureja morsko ribištvo, in
c) tržno dejavnost, ki obsega:
– raziskovalne in strokovne naloge, ki niso dejavnost javne službe,
– vzrejo in prodajo rib ter ribiških potrebščin,
– izdajanje strokovnih revij in druge periodike,
– izvajanje izobraževanja,
– druge naloge, določene v letnem programu dela in finančnem načrtu zavoda.
(2) Javni zavod lahko poleg dejavnosti javne službe opravlja tudi tržno dejavnost iz točke c) prejšnjega odstavka, povezano z dejavnostmi javne službe, pri čemer ta ne sme posegati v obseg in kakovost zagotavljanja javne službe. Kadar javni zavod opravlja tržno dejavnost, je cena blaga in storitev, danih na trg, oblikovana tako, da upošteva polno lastno ceno tržne dejavnosti, ki vključuje vse neposredne in posredne stroške blaga in storitev, danih na trg. V kalkulacijo cene so všteti vsi stroški, ki so povezani s prodajo blaga in storitev na trgu ter se nanašajo na izdatke za blago in storitve, investicije in investicijsko vzdrževanje, amortizacijo in stroške dela.
(3) Javni zavod prodajo blaga in storitev na trgu lahko izvaja le, če z izvajanjem te dejavnosti zagotovi najmanj pokritje vseh s to dejavnostjo povezanih odhodkov.
6. člen 
(1) Za izvajanje dejavnosti se v javnem zavodu oblikujejo organizacijske enote, ki se določijo s statutom javnega zavoda.
(2) Podrobnejšo organizacijo javnega zavoda določa akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest, ki določa organizacijo in sistemizacijo delovnih mest v javnem zavodu (v nadaljnjem besedilu: sistemizacija). Sistemizacijo na predlog direktorja javnega zavoda sprejme svet javnega zavoda po predhodnem soglasju ministrstva, pristojnega za ribištvo.
IV. ORGANI JAVNEGA ZAVODA 
7. člen 
Organi javnega zavoda so:
– svet,
– direktor in
– strokovni svet.
8. člen 
(1) Svet javnega zavoda šteje šest članov, od katerih:
– štiri člane imenuje ustanovitelj (po enega člana predlagajo ministrstvo, pristojno za ribištvo, ministrstvo, pristojno za znanost, ministrstvo, pristojno za naravo, in ministrstvo, pristojno za upravljanje voda);
– enega člana imenuje Ribiška zveza Slovenije;
– enega člana volijo javni uslužbenci javnega zavoda.
(2) Predsednika sveta javnega zavoda izvolijo člani med predstavniki ustanovitelja.
(3) Mandat članov sveta javnega zavoda je štiri leta od dneva njegovega konstituiranja.
(4) V primeru predčasnega prenehanja mandata članu sveta imenuje oziroma voli nadomestnega člana za preostali del mandata predlagatelj, čigar predstavnik je bil član, ki mu je mandat prenehal, in sicer do naslednje seje sveta, najpozneje pa v dveh mesecih po predčasnem prenehanju mandata članu sveta.
9. člen 
(1) Predstavniki ustanovitelja, ki jih imenuje Vlada Republike Slovenije, se izberejo na podlagi predhodnega izbirnega postopka, ki ga izvede strokovna komisija.
(2) Strokovno komisijo imenuje minister, pristojen za ribištvo. Sestavljajo jo štirje strokovnjaki z izkušnjami in poznavanjem področja ribištva, ohranjanja narave, varstva in urejanja voda, javnih financ ter znanosti in raziskav, ki jih predlagajo:
– enega strokovnjaka minister, pristojen za ribištvo,
– enega strokovnjaka minister, pristojen za znanost,
– enega strokovnjaka minister, pristojen za naravo, in
– enega strokovnjaka minister, pristojen za upravljanje voda.
(3) Strokovna komisija, ki jo vodi predstavnik ministrstva, pristojnega za ribištvo, na spletni strani ministrstva, pristojnega za ribištvo, najmanj enkrat na štiri leta objavi javni poziv za izbiro kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetu javnega zavoda, izvede postopek ocenjevanja in izbire kandidatov ter pripravi stalni seznam primernih kandidatov za predstavnike ustanovitelja (v nadaljnjem besedilu: stalni seznam).
(4) Če se na javni poziv ne prijavi zadostno število kandidatov ali če prijavljeni kandidati ne izpolnjujejo pogojev in je treba zagotoviti nemoteno delovanje sveta javnega zavoda, lahko strokovna komisija na predlog ministra, pristojnega za področje, s katerega ni dovolj prijavljenih kandidatov, na stalni seznam vključi tudi kandidate, ki se niso prijavili na javni poziv, vendar izpolnjujejo pogoje iz javnega poziva, ne da bi bilo treba za to javni poziv ponoviti.
(5) Kandidati iz prejšnjega odstavka morajo dati pisno soglasje za vključitev na stalni seznam. Strokovna komisija tudi glede teh kandidatov izvede postopek ocenjevanja in izbire iz sedmega odstavka tega člena.
(6) Prednost imajo kandidati, ki imajo znanje in izkušnje s področja vodenja in upravljanja javnih zavodov ter s področja delovanja javnega zavoda. Tako oblikovani predlog kandidatov za predstavnike ustanovitelja ministrstvo, pristojno za ribištvo, predloži Vladi Republike Slovenije v imenovanje.
(7) V primeru predčasnega prenehanja mandata članu sveta javnega zavoda lahko strokovna komisija za preostali del mandata na predlog ministra, pristojnega za področje, katerega predstavnik je bil član, ki mu je mandat prenehal, s stalnega seznama imenuje kandidata za člana sveta za preostali del mandata, brez ponovljenega javnega poziva.
10. člen 
(1) Za predstavnika ustanovitelja v svetu javnega zavoda je lahko imenovana fizična oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– ima izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, ali izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljeni po študijskih programih druge stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena najmanj na 8. raven slovenskega ogrodja kvalifikacij;
– ima najmanj štiri leta delovnih izkušenj v državni upravi ali v javnih zavodih, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, s področja biotehniških ved, ribištva, ohranjanja narave, naravoslovnih ved, javnih financ ali znanosti in raziskav na področju ribištva ali narave;
– jo odlikujeta osebna integriteta in poslovna etičnost ter zanjo Komisija za preprečevanje korupcije s pravnomočnim aktom ni ugotovila kršitev integritete, kot jo opredeljuje zakon, ki ureja integriteto in preprečevanje korupcije;
– je časovno razpoložljiva ali bo časovno razpoložljiva med opravljanjem funkcije;
– ni ekonomsko, osebno ali kako drugače povezana z javnim zavodom ali njegovim direktorjem;
– ni v nasprotju interesov, kot ga opredeljuje zakon, ki ureja integriteto in preprečevanje korupcije;
– ni član sveta javnega zavoda kot predstavnik ustanovitelja v več kakor treh organih nadzora ali upravljanja pravnih oseb javnega sektorja, v katerih vlogo ustanovitelja v imenu Republike Slovenije izvršuje Vlada Republike Slovenije, in
– ne sme biti član v več kakor dveh organih nadzora ali upravljanja pravnih oseb javnega sektorja, v katerih vlogo ustanovitelja v imenu Republike Slovenije izvršuje Vlada Republike Slovenije, če je oseba javni uslužbenec, zaposlen v državnem organu.
(2) Člani sveta javnega zavoda, predstavniki ustanovitelja, morajo pri svojem delu ravnati nepristransko in s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika. Za kršitev dolžne skrbnosti in za kršitev varovanja poslovne skrivnosti so odškodninsko odgovorni po splošnih načelih kazenskega in obligacijskega prava.
(3) Predstavnike ustanovitelja mora pred nastopom funkcije za člane sveta predlagatelj opozoriti glede odgovornosti iz prejšnjega odstavka.
(4) Predstavniki ustanovitelja morajo ministrstvo, pristojno za ribištvo, ministrstvo, pristojno za znanost, ministrstvo, pristojno za naravo, in ministrstvo, pristojno za upravljanje voda, redno obveščati o sklicih sej sveta javnega zavoda, obravnavanih dokumentih in sprejetih sklepih ter jim pošiljati zapisnike sej sveta javnega zavoda, ministrstva pa člane redno obveščajo o usmeritvah in problematiki na področju dejavnosti javnega zavoda.
11. člen 
(1) Naloge in pristojnosti sveta javnega zavoda so obravnava in sprejetje statuta in drugih splošnih aktov, letnih programov dela, finančnega načrta in letnega poročila ter obravnava pobud strokovnega sveta.
(2) Statut oziroma pravila zavoda sprejme svet javnega zavoda s soglasjem ustanovitelja.
(3) Druge splošne akte sprejme svet zavoda, če ni s statutom oziroma pravili javnega zavoda določeno, da jih sprejme direktor. Svet javnega zavoda mora k letnemu programu dela, letnemu poročilu, finančnemu načrtu in kadrovskemu načrtu pridobiti soglasje ministrstva, pristojnega za ribištvo.
(4) Svet javnega zavoda lahko sprejme poslovnik o delu sveta, s katerim podrobneje uredi vsa vprašanja v zvezi z delovanjem sveta.
12. člen 
(1) Delo in poslovanje javnega zavoda vodi direktor, ki zastopa in predstavlja javni zavod in je odgovoren za zakonitost delovanja javnega zavoda. Direktor opravlja poslovodno funkcijo v javnem zavodu.
(2) Finančne obveznosti javnega zavoda v vrednosti nad 100.000,00 eura, ki niso določene s finančnim načrtom, lahko sklepa direktor le s predhodnim soglasjem sveta javnega zavoda.
(3) Za direktorja javnega zavoda je lahko imenovan, kdor izpolnjuje z razpisom določene pogoje, ima izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, ali izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljeni po študijskih programih druge stopnje, in ki je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena najmanj na 8. raven slovenskega ogrodja kvalifikacij, in ima najmanj deset let delovnih izkušenj, od tega najmanj tri leta delovnih izkušenj na vodstvenih položajih, ter poleg slovenščine govori še najmanj en uradni jezik Evropske unije na višji ravni.
(4) Direktor javnega zavoda je na podlagi javnega razpisa imenovan za dobo štirih let in je lahko po poteku te dobe znova imenovan. Javni razpis za direktorja izvede ministrstvo, pristojno za ribištvo.
(5) Naloge in pristojnosti direktorja javnega zavoda se podrobneje določijo v statutu javnega zavoda.
(6) Direktorja imenuje in razrešuje ustanovitelj.
13. člen 
(1) Strokovni svet je strokovni organ javnega zavoda, predsednik strokovnega sveta pa je odgovoren za strokovnost dela javnega zavoda.
(2) Strokovni svet odloča o strokovnih vprašanjih v okviru pooblastil, določenih z zakonom in statutom.
14. člen 
(1) Člane strokovnega sveta imenuje svet javnega zavoda na predlog direktorja.
(2) Direktor imenuje predsednika strokovnega sveta med člani strokovnega sveta.
(3) Člani strokovnega sveta so imenovani za obdobje štirih let.
(4) Pred potekom štirih let lahko svet javnega zavoda na predlog direktorja razreši člane strokovnega sveta.
15. člen 
Pristojnosti strokovnega sveta, število članov in način dela določa statut javnega zavoda.
V. SREDSTVA ZA DELO JAVNEGA ZAVODA 
16. člen 
(1) Premoženje javnega zavoda, ki ga javni zavod upravlja in uporablja za opravljanje svojih dejavnosti, je v lasti ustanovitelja.
(2) Javni zavod lahko razpolaga s premičnim premoženjem, z nepremičnim pa samo po predhodnem soglasju ustanovitelja.
(3) Javni zavod uporablja in upravlja premoženje s skrbnostjo dobrega gospodarja.
17. člen 
Sredstva za delo javnega zavoda so vsa osnovna in materialna sredstva, ki jih po začetku veljavnosti tega sklepa upravlja Zavod za ribištvo Slovenije.
VI. VIRI, NAČIN IN POGOJI ZA PRIDOBITEV SREDSTEV ZA DELO 
18. člen 
(1) Sredstva, potrebna za izvajanje dejavnosti iz 5. člena tega sklepa, javni zavod pridobiva iz državnega proračuna, s prodajo blaga in storitev, donacijami, dotacijami, darili in iz drugih virov.
(2) Javni zavod pridobiva sredstva iz državnega proračuna na podlagi programa dela in finančnega načrta, ki ga za posamezno leto potrdi Vlada Republike Slovenije.
(3) Za obdobje, ko za tekoče leto še nista sprejeta oziroma potrjena program dela in finančni načrt javnega zavoda, ustanovitelj za izvajanje nalog javne službe zavoda zagotovi začasno financiranje s sklenitvijo pogodbe o začasnem financiranju.
19. člen 
(1) Sredstva iz državnega proračuna ter druga javna sredstva in prihodki iz naslova opravljanja javne službe se lahko porabijo samo za opravljanje javne službe.
(2) Prihodki in odhodki iz naslova opravljanja javne službe ter prihodki in odhodki iz naslova tržnih dejavnosti se v skladu z zakonom, ki ureja sladkovodno ribištvo, vodijo na dveh ločenih računih.
(3) Presežek prihodkov nad odhodki se ugotavlja ločeno za dejavnost javne službe in za tržno dejavnost.
(4) Presežek prihodkov nad odhodki javni zavod uporablja za izvajanje in razvoj svoje dejavnosti, nabavo opreme, investicije in investicijsko vzdrževanje premoženja, s katerim upravlja javni zavod. Presežek prihodkov nad odhodki iz tržne dejavnosti javni zavod najprej nameni za pokrivanje stroškov dejavnosti javne službe.
(5) O načinu razpolaganja s presežkom prihodkov nad odhodki odloča ustanovitelj v skladu z zakonom, ki ureja fiskalno pravilo, na predlog sveta zavoda.
(6) V primeru presežka odhodkov nad prihodki po obračunskem načelu v javni službi, drugi dejavnosti ali na ravni javnega zavoda mora javni zavod naročiti zunanjo neodvisno revizijo računovodskih izkazov na način, kot ga določa zakon, ki ureja zunanjo revizijo.
(7) Presežka odhodkov nad prihodki, ustvarjenega z dejavnostmi tržne dejavnosti iz c) točke prvega odstavka 5. člena tega sklepa, javni zavod ne sme pokriti iz sredstev javne službe iz a) in b) točke prvega odstavka 5. člena tega sklepa.
(8) Zavod za pokritje presežka odhodkov nad prihodki, ustvarjenega iz javne službe, nameni tudi presežek prihodkov nad odhodki, ustvarjen z dejavnostmi iz točke c) prvega odstavka 5. člena tega sklepa.
(9) O načinu pokrivanja presežka odhodkov nad prihodki iz opravljanja dejavnosti iz javne službe in tržne dejavnosti odloča ustanovitelj na predlog sveta zavoda.
VII. PRAVICE, OBVEZNOSTI IN ODGOVORNOSTI JAVNEGA ZAVODA V PRAVNEM PROMETU 
20. člen 
(1) Javni zavod je pravna oseba in nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun.
(2) Javni zavod odgovarja za svoje obveznosti s sredstvi, s katerimi razpolaga.
(3) Ustanovitelj odgovarja za obveznosti javnega zavoda, ki izhajajo iz opravljanja javne službe, največ do vrednosti sredstev, ki so javnemu zavodu letno namenjena za opravljanje javne službe in izvajanje javnih pooblastil.
(4) Ustanovitelj ne odgovarja za obveznosti javnega zavoda, ki izhajajo iz izvajanja tržne dejavnosti. Za te obveznosti odgovarja javni zavod samostojno s prihodki iz tržne dejavnosti.
VIII. MEDSEBOJNE PRAVICE IN OBVEZNOSTI MED JAVNIM ZAVODOM IN USTANOVITELJEM 
21. člen 
Medsebojne pravice javnega zavoda in ustanovitelja so določene z zakonom, tem sklepom in statutom.
IX. SPLOŠNI AKTI 
22. člen 
Javni zavod ima statut, s katerim se urejajo vprašanja, ki so pomembna za opravljanje dejavnosti in poslovanje javnega zavoda.
23. člen 
Javni zavod ima tudi druge splošne akte, s katerimi so urejena posamezna področja delovanja zavoda.
X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
24. člen 
Člani sveta javnega zavoda, imenovani pred začetkom veljavnosti tega sklepa, opravljajo svojo funkcijo do izteka mandata, za katerega so bili imenovani.
25. člen 
Člani strokovnega sveta javnega zavoda, ki so bili imenovani pred začetkom veljavnosti tega sklepa, nadaljujejo delo do imenovanja novih članov strokovnega sveta.
26. člen 
Direktor javnega zavoda, imenovan pred začetkom veljavnosti tega sklepa, nadaljuje delo kot direktor javnega zavoda do imenovanja direktorja v skladu s tem sklepom.
27. člen 
(1) Statut javnega zavoda se uskladi s tem sklepom v 90 dneh po začetku veljavnosti tega sklepa.
(2) Do uskladitve statuta javnega zavoda s tem sklepom se uporabljajo določbe tega sklepa.
28. člen 
Z dnem uveljavitve tega sklepa preneha veljati Sklep o preoblikovanju Zavoda za ribištvo Ljubljana v Javni zavod za ribištvo Slovenije (Uradni list RS, št. 31/01, 60/01, 4/05, 23/06, 61/06 – ZSRib, 116/07, 4/09, 96/09, 16/11 in 58/13).
29. člen 
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-351/2023
Ljubljana, dne 14. decembra 2023
EVA 2023-2330-0105
Vlada Republike Slovenije 
Luka Mesec 
podpredsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti