Uradni list

Številka 118
Uradni list RS, št. 118/2023 z dne 24. 11. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 118/2023 z dne 24. 11. 2023

Kazalo

3428. Pravilnik o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa na državni ravni za področje športne vzgoje otrok in mladine, stran 9754.

  
Na podlagi 16. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 29/17, 21/18 – ZNOrg, 82/20 in 3/22 – ZDeb) in v zvezi z 39. členom Zakona o državni upravi (Uradni list RS, št. 113/05 – uradno prečiščeno besedilo, 89/07 – odl. US, 126/07 – ZUP-E, 48/09, 8/10 – ZUP-G, 8/12 – ZVRS-F, 21/12, 47/13, 12/14, 90/14, 51/16, 36/21, 82/21, 189/21, 153/22 in 18/23) minister za vzgojo in izobraževanje izdaja
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa na državni ravni za področje športne vzgoje otrok in mladine 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa izvajalce posameznih programov in področij letnega programa športa na državni ravni za področje športne vzgoje otrok in mladine, pogoje in merila za izbiro in sofinanciranje izvajanja letnega programa športa (v nadaljnjem besedilu: LPŠ), postopek izbire in sofinanciranja izvajanja LPŠ, način določitve višine sofinanciranja, način sklepanja in vsebino pogodb o sofinanciranju ter način izvajanja nadzora nad pogodbami o sofinanciranju.
2. člen 
(programi in področja LPŠ) 
(1) Ta pravilnik določa merila za sofinanciranje naslednjih programov in področij LPŠ:
1. športni programi:
– prostočasna športna vzgoja otrok in mladine,
– športna vzgoja otrok in mladine s posebnimi potrebami;
2. razvojne dejavnosti v športu (statusne pravice športnikov):
– izobraževanje nadarjenih in vrhunskih športnikov;
3. športne prireditve in promocija športa:
– javno obveščanje v športu.
(2) V programih iz 1. točke prejšnjega odstavka ima visoko pozitiven zdravstveni učinek gibalna vadba, ki je redna in strokovno vodena in katere osnovni namen je izboljšanje telesne zmogljivosti, kar se kaže v večji aerobni moči, večji mišični moči, boljši skladnosti gibanja, večji gibljivosti in izboljšanju drugih komponent telesne zmogljivosti.
3. člen 
(postopek izbire in sofinanciranja) 
(1) Izbor in sofinanciranje programov in področij, določenih v LPŠ (v nadaljnjem besedilu: programi in področja), se izvede na podlagi javnega razpisa v skladu z Zakonom o športu (Uradni list RS, št. 29/17, 21/18 – ZNOrg, 82/20 in 3/22 – ZDeb; v nadaljnjem besedilu: zakon) in s tem pravilnikom.
(2) Ta pravilnik se ne uporablja za izbor in sofinanciranje izvajanja programov, ki se sofinancirajo iz sredstev evropske kohezijske politike ali je njihovo sofinanciranje urejeno s posebnimi predpisi.
4. člen 
(izpolnjevanje pogojev v izrednih okoliščinah) 
V primerih naravnih in drugih nesreč, kot jih določajo predpisi s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ali izrednega stanja, se za čas, ko izvajanje športnih programov ni mogoče zaradi posledic naravnih in drugih nesreč oziroma ukrepov, ki so posledica naravnih in drugih nesreč oziroma izrednega stanja, šteje, da je pogoj obsega izvajanja športnih programov iz 16. člena tega pravilnika izpolnjen.
5. člen 
(določanje višine sofinanciranja) 
Višina sofinanciranja posameznih programov in področij se izračuna na podlagi točkovnega sistema, razen če je v tem pravilniku določeno drugače.
6. člen 
(izvajalci letnega programa športa) 
(1) Za sofinanciranje lahko kandidirajo izvajalci športnih programov, določeni v drugem odstavku 6. člena zakona.
(2) Strokovno izobražen delavec in strokovno usposobljeni delavec po tem pravilniku sta tista, ki izpolnjujeta pogoje iz 48. in 49. člena zakona.
(3) Ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), lahko v javnem razpisu določi ustrezno finančno korekcijo pri sofinanciranju izvajalcev, ki imajo do ministrstva neporavnane obveznosti iz preteklega obdobja ali kako drugače ne izpolnjujejo svojih obveznosti do ministrstva. Podrobneje se razlogi za finančno korekcijo in njena višina določijo v samem razpisu.
II. ŠPORTNI PROGRAMI 
1. Prostočasna športna vzgoja otrok in mladine
1.1. Splošna določba
7. člen 
(sofinanciranje prostočasne športne vzgoje otrok in mladine) 
S sredstvi za programe prostočasne športne vzgoje otrok in mladine se sofinancirajo:
– oddelki z dodatno športno ponudbo v osnovnih šolah,
– športni programi med pouka prostimi dnevi.
1.2. Oddelki z dodatno športno ponudbo v osnovnih šolah
8. člen 
(predmet sofinanciranja) 
Sofinancira se strokovno delo učitelja športa v dodatni športni ponudbi in uporaba dodatnih športnih objektov in površin za šport v naravi za izvajanje programa.
9. člen 
(pogoji za sofinanciranje) 
(1) Za sofinanciranje oddelkov z dodatno športno ponudbo v osnovnih šolah lahko kandidirajo osnovne šole, ki izvajajo javnoveljavni izobraževalni program z naslednjimi značilnostmi:
– program se izvaja v prvem vzgojno-izobraževalnem obdobju,
– program vsebuje raznolike športne vsebine kot nadgradnjo učnega načrta za šport,
– program je vključen v letni delovni načrt šole za posamezno šolsko leto,
– uporaba dodatnih športnih objektov ali površin za šport v naravi, ki je predmet sofinanciranja, omogoča raznolikost vadbenih pogojev udeležencev programa,
– učinkovitost programa iz vidika telesne zmogljivosti se ocenjuje prek sistema spremljanja podatkov o gibalnih sposobnostih in morfoloških značilnostih vključenih učencev.
(2) Ne glede na prvo alinejo prejšnjega odstavka lahko v programu sodelujejo tudi učenci četrtih in petih razredov, če gre za kombinirane oddelke.
10. člen 
(merila za sofinanciranje) 
Programi oddelkov z dodatno športno ponudbo v osnovnih šolah, ki izpolnjujejo pogoje iz prejšnjega člena, se ovrednotijo po merilih iz naslednje preglednice:
MERILO
Število točk
1
CENA – STROŠKI UDELEŽBE NA UČENCA PRI PROGRAMU:
skupaj 5
Program je za učence brezplačen
5
Učenec pokriva do 25 % stroškov programa
3
Učenec pokriva do 50 % stroškov programa
2
Učenec pokriva do 75 % stroškov programa
1
Učenec pokriva več kot 75 % stroškov programa
0
2
KOMPETENTNOST STROKOVNIH DELAVCEV IN OBSEG PROGRAMA:
skupaj 15
Skupno poučevanje učitelja športa in učitelja razrednega pouka pri vseh rednih urah športa in dve dodatni uri športa tedensko
15
Skupno poučevanje učitelja športa in učitelja razrednega pouka pri dveh rednih urah športa in dve dodatni uri športa tedensko
13
Skupno poučevanje učitelja športa in učitelja razrednega pouka pri eni redni uri športa in dve dodatni uri športa tedensko
11
Skupno poučevanje učitelja športa in učitelja razrednega pouka pri vseh rednih urah športa in ena dodatna ura športna tedensko
10
Skupno poučevanje učitelja športa in učitelja razrednega pouka pri dveh rednih urah športne vzgoje in ena dodatna ura športne vzgoje tedensko
8
Skupno poučevanje učitelja športa in učitelja razrednega pouka pri eni redni uri športne vzgoje in ena dodatna ura športne vzgoje tedensko
6
Dve dodatni uri športa tedensko, ki ju poučuje učitelj športa
5
Skupno poučevanje učitelja športa in učitelja razrednega pouka pri vseh rednih urah športa
3
Ena dodatna ura športa tedensko, ki jo poučuje učitelj športa
1
3
ŠTEVILO ODDELKOV VKLJUČENIH V PROGRAM:
Za vsak oddelek, vključen v program
2
11. člen
(višina sofinanciranja) 
Za tekoče leto ministrstvo določi vrednost točke za oddelke z dodatno športno ponudbo v osnovnih šolah kot razmerje med:
– obsegom sredstev, določenih v LPŠ za oddelke z dodatno športno ponudbo v osnovnih šolah in
– skupnim številom točk vseh na javni razpis prijavljenih programov oddelkov z dodatno športno ponudbo v osnovnih šolah, ki izpolnjujejo pogoje za sofinanciranje.
1. 3. Športni programi med pouka prostimi dnevi
12. člen 
(predmet sofinanciranja) 
Predmet sofinanciranja je delo strokovnega delavca v športu in uporaba oziroma najem športnih objektov ali površin za šport v naravi za izvedbo športnih programov med pouka prostimi dnevi.
13. člen 
(pogoji za sofinanciranje) 
(1) Sofinancirajo se programi, katerih vsebina je pretežno gibalna.
(2) Za sofinanciranje športnih programov med pouka prostimi dnevi lahko kandidirajo vzgojno-izobraževalni zavodi in športna društva.
14. člen 
(merila za sofinanciranje) 
(1) Za sofinanciranje športnih programov med pouka prostimi dnevi se uporabljajo naslednja merila:
– cena športnega programa,
– kompetentnost strokovnih delavcev,
– število vadečih.
(2) Vrednotenje meril za izbor se določi v vsakokratnem javnem razpisu.
2. Športna vzgoja otrok in mladine s posebnimi potrebami
15. člen 
(predmet sofinanciranja) 
(1) S sredstvi za programe športne vzgoje otrok in mladine s posebnimi potrebami se sofinancirajo celoletni gibalni programi za otroke in mladino s posebnimi potrebami, ki so nastali s povezovanjem vzgojno-izobraževalnih zavodov in športnih, dobrodelnih ter drugih društev na nacionalni ravni.
(2) Predmet sofinanciranja je delo strokovnega delavca v športu in uporaba oziroma najem športnih objektov ali površin za šport v naravi za izvedbo celoletnih gibalnih programov za otroke in mladino s posebnimi potrebami.
16. člen 
(pogoji za sofinanciranje) 
(1) Programi iz prejšnjega člena se sofinancirajo, če se izvajajo v obsegu najmanj 60 ur letno, kar predstavlja najmanj 30 vadbenih tednov po dve uri tedensko.
(2) Za sofinanciranje celoletnih gibalnih programov za otroke in mladino s posebnimi potrebami lahko kandidirajo vzgojno-izobraževalni zavodi in društva iz prvega odstavka 15. člena tega pravilnika.
17. člen 
(merila za sofinanciranje) 
(1) Za sofinanciranje celoletnih gibalnih programov za otroke in mladino s posebnimi potrebami se uporabljajo naslednja merila:
– cena športnega programa,
– kompetentnost strokovnih delavcev,
– število vadečih.
(2) Vrednotenje meril za izbor se določi v vsakokratnem javnem razpisu.
III. RAZVOJNE DEJAVNOSTI V ŠPORTU 
1. Statusne pravice športnikov – izobraževanje nadarjenih in vrhunskih športnikov
1.1. Splošna določba
18. člen 
(predmet sofinanciranja) 
S sredstvi za zagotavljanje statusnih pravic športnikov se sofinancirajo:
– športni oddelki v srednjih šolah in
– štipendije za nadarjene in vrhunske športnike.
1.2. Športni oddelki v srednjih šolah
19. člen 
(predmet sofinanciranja) 
(1) S sredstvi za športne oddelke v srednjih šolah se sofinancirajo:
– športni oddelki v gimnazijah,
– športni oddelki v srednjih strokovnih in poklicnih šolah.
(2) Sofinancirajo se stroški dopolnilnega strokovnega dela, ki ni sofinancirano iz javnih virov prijavitelja (psiholog, športni koordinator, fizioterapevt, profesor-mentor, ki v šoli ali na daljavo opravlja individualno pedagoško delo z dijakom športnikom zaradi športnih izostankov), stroški meritev in spremljanje gibalnih morfoloških in funkcionalnih sposobnosti dijakov v programih športnih oddelkov v gimnazijah.
(3) Sofinancirajo se stroški dopolnilnega strokovnega dela, ki ni sofinancirano iz javnih virov prijavitelja (psiholog, športni koordinator, fizioterapevt, profesor-mentor, ki v šoli ali na daljavo opravlja individualno pedagoško delo z dijakom športnikom zaradi športnih izostankov), in spremljanje gibalnih morfoloških in funkcionalnih sposobnosti dijakov v programih športnih oddelkov v srednjih strokovnih in poklicnih šolah.
20. člen 
(pogoji za sofinanciranje) 
(1) Sofinancirajo se športni oddelki na tistih gimnazijah, ki v skladu s predpisi organizirajo delo v športnih oddelkih (v nadaljnjem besedilu: športni oddelki v gimnazijah).
(2) Sofinancirajo se oddelki v programih srednjih strokovnih in poklicnih šol, kjer so dijaki – športniki organizirani v skupino znotraj enega oddelka, ob pogoju, da je v isti oddelek vpisanih najmanj 10 dijakov s statusom športnika (v nadaljnjem besedilu: športni oddelki v srednjih strokovnih in poklicnih šolah).
21. člen 
(merila in višina sofinanciranja) 
(1) Športni oddelki v gimnazijah in športni oddelki v srednjih strokovnih in poklicnih šolah, ki izpolnjujejo pogoje iz prejšnjega člena, se ovrednotijo po merilih iz naslednje preglednice:
Merilo
Število točk
STATUS ŠPORTNIKA
Status A, pridobljen na podlagi Meril za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v športni oddelek
5 za vsakega dijaka
Status B, pridobljen na podlagi Meril za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v športni oddelek
3 za vsakega dijaka
Status C, pridobljen na podlagi Meril za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v športni oddelek
1 za vsakega dijaka
ŠTEVILO ŠPORTNIKOV
19 ali več dijakov športnikov v posameznem oddelku
15
15 do 18 dijakov športnikov v posameznem oddelku
10
10 do 14 dijakov športnikov v posameznem oddelku
5
(2) Za tekoče leto določi ministrstvo vrednost točke za športne oddelke v gimnazijah in športne oddelke v srednjih strokovnih in poklicnih šolah, ki se izračuna kot razmerje med:
– obsegom sredstev, določenih v LPŠ za športne oddelke v gimnazijah in športne oddelke v srednjih strokovnih in poklicnih šolah, in
– skupnim številom točk vseh na javni razpis prijavljenih športnih oddelkov v gimnazijah in športnih oddelkov v srednjih strokovnih in poklicnih šolah, ki izpolnjujejo pogoje za sofinanciranje.
1.3. Štipendije za nadarjene in vrhunske športnike
22. člen 
(predmet, pogoji in višina sofinanciranja) 
(1) S sredstvi za štipendije za nadarjene in vrhunske športnike se sofinancirajo štipendije športnikom.
(2) Sofinancirajo se štipendije športnikom v skladu s podrobnejšimi pogoji in merili, ki jih določi Olimpijski komite Slovenije – Zveza športnih zvez (v nadaljnjem besedilu: OKS-ZŠZ) in dogovorom med sofinancerji (ministrstvo, OKS-ZŠZ in Fundacija za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji).
(3) Za sofinanciranje lahko kandidira OKS-ZŠZ.
(4) Višina sredstev za sofinanciranje štipendij nadarjenim in vrhunskim športnikom je določena z LPŠ.
IV. ŠPORTNE PRIREDITVE IN PROMOCIJA ŠPORTA 
1. Javno obveščanje o športu
23. člen 
(predmet sofinanciranja) 
S sredstvi za javno obveščanje o športu se sofinancira produkcija in predvajanje periodičnih izobraževalnih oddaj na medijih nacionalnega dosega o športni vzgoji otrok in mladine.
24. člen 
(merila za sofinanciranje in višina sofinanciranja) 
(1) Projekti, povezani s produkcijo in predvajanjem periodičnih izobraževalnih oddaj o športni vzgoji otrok in mladine na medijih nacionalnega dosega, se ovrednotijo na podlagi meril iz naslednje preglednice:
Merilo
Število točk
1
MEDIJ NACIONALNEGA DOSEGA
skupaj 20
TV SLO1, TV SLO2, 
20
drugi mediji nacionalnega dosega
5
2
POGOSTOST PREDVAJANJA
skupaj 35
tedensko (vsaj 35 oddaj letno)
35
2x mesečno (vsaj 20 oddaj letno)
20
1x mesečno (vsaj 10 oddaj letno)
10
3
VSEBINA – PROGRAMSKA SHEMA (programi športa)
skupaj 27
Programska shema vključuje promocijo šolskih športnih tekmovanj
10
Programska shema vključuje promocijo nacionalnih športnih programov otrok in mladine
10
Programska shema je namenjena pretežno športu otrok in mladine (več kot 60 % programa)
5
Programska shema vključuje zaključno slovesnost športa otrok in mladine
2
(2) Sofinancirajo se projekti, ki po merilih iz prejšnjega odstavka dosežejo minimalno 63 točk.
(3) Za tekoče leto določi ministrstvo vrednost točke za produkcijo in predvajanje periodičnih izobraževalnih oddaj o športni vzgoji otrok in mladine na medijih nacionalnega dosega, ki se izračuna kot razmerje med:
– obsegom sredstev, določenih v LPŠ za produkcijo in predvajanje periodičnih izobraževalnih oddaj o športni vzgoji otrok in mladine na medijih nacionalnega dosega in
– skupnim številom točk vseh na javni razpis prijavljenih izvajalcev, ki izpolnjujejo pogoje za sofinanciranje produkcije in predvajanja periodičnih izobraževalnih oddaj o športni vzgoji otrok in mladine na medijih nacionalnega dosega.
V. VSEBINA POGODB O SOFINANCIRANJU TER NAČIN IZVAJANJA NADZORA NAD POGODBAMI 
25. člen 
(vsebina pogodbe) 
Za sofinanciranje izbranih izvajalcev letnega programa se sklene pogodba med ministrstvom in izvajalcem. Obvezne sestavine pogodbe so:
1. naziv in naslov izvajalca,
2. vsebina in obseg programa,
3. čas realizacije programa,
4. višina dodeljenih sredstev,
5. terminski plan porabe sredstev,
6. način nadzora nad namensko porabo sredstev,
7. določilo, da mora izvajalec ob nenamenski porabi sredstev, sredstva vrniti v proračun skupaj z zakonitimi zamudnimi obresti,
8. določilo, da mora izvajalec sredstva porabiti na način, da so do njih upravičeni vsi pod enakimi pogoji.
26. člen 
(nadzor nad namensko porabo sredstev) 
(1) Izvajalec lahko dodeljena sredstva uporabi izključno za namen, opredeljen v pogodbi.
(2) Izvajalec lahko uveljavlja upravičene stroške, ki so za posamezne vsebine določeni v katalogu upravičenih stroškov, ki je objavljen z javnim razpisom.
(3) Izvajalec je dolžan v skladu z veljavnimi računovodskimi standardi voditi ločeno evidenco stroškov, ki nastanejo pri izvedbi posameznega programa.
(4) Ministrstvo ima kadarkoli pravico do nadzora nad porabo s pogodbo dodeljenih namenskih sredstev in uveljavljanih upravičenih stroškov. Če ministrstvo ugotovi nenamensko porabo prejetih sredstev, se sofinanciranje takoj ustavi ter odstopi od pogodbe, že prejeta proračunska sredstva pa mora izvajalec vrniti v proračun skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi vred, od dneva prejema do dneva vračila in povrniti morebitno škodo, ki je s tem nastala.
VI. PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI 
27. člen 
(štipendije za nadarjene in vrhunske športnike) 
Dogovor o sofinanciranju štipendij iz 22. člena tega pravilnika partnerji (ministrstvo, OKS-ZŠZ in FŠO) sklenejo v roku šestih mesecev od uveljavitve tega pravilnika.
28. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika prenehajo veljati prva in druga alineja 1. točke prvega odstavka 2. člena, 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 83., 84., 85. in 86. člen Pravilnika o merilih za sofinanciranje izvajanja letnega programa športa na državni ravni (Uradni list RS, št. 68/19, 91/20,138/21 in 74/23).
29. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-99/2023/9
Ljubljana, dne 21. novembra 2023
EVA 2023-3350-0044
Dr. Darjo Felda 
minister 
za vzgojo in izobraževanje 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti