Uradni list

Številka 106
Uradni list RS, št. 106/2023 z dne 13. 10. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 106/2023 z dne 13. 10. 2023

Kazalo

3055. Uredba o načinu zagotavljanja ustrezne nastanitve, oskrbe in obravnave mladoletnikov brez spremstva, stran 9109.

  
Na podlagi četrtega odstavka 16. člena ter za izvrševanje prvega odstavka 81. člena in drugega odstavka 100. člena Zakona o mednarodni zaščiti (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo, 54/21 in 42/23 – ZZSDT-D) ter za izvrševanje tretjega odstavka 82. člena Zakona o tujcih (Uradni list RS, št. 91/21 – uradno prečiščeno besedilo, 95/21 – popr., 105/22 – ZZNŠPP in 48/23) in za izvrševanje tretje alineje drugega odstavka 41. člena Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o načinu zagotavljanja ustrezne nastanitve, oskrbe in obravnave mladoletnikov brez spremstva 
1. člen 
(vsebina) 
S to uredbo se ureja nastanitev mladoletnikov brez spremstva (v nadaljnjem besedilu: mladoletniki) v nastanitvenih kapacitetah Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (v nadaljnjem besedilu: urad) ter njihova oskrba in obravnava.
2. člen 
(nastanitve za mladoletnike) 
(1) Mladoletnika se nastani v kapacitete, ki so primerne za nastanitev, oskrbo in obravnavo mladoletnikov. Pristojni center za socialno delo poda mnenje o primernosti nastanitve.
(2) Določbe te uredbe se ne uporabljajo, kadar je mladoletnik obravnavan oziroma nastanjen v skladu z drugimi predpisi.
3. člen 
(oblike nastanitve) 
(1) Za nastanitev mladoletnikov Vlada Republike Slovenije ustanovi naslednje nastanitvene kapacitete:
– sprejemni center za mladoletnike brez spremstva,
– nastanitvene enote za mladoletnike brez spremstva,
– mladinsko stanovanje za mladoletnike brez spremstva.
(2) Urad upravlja nastanitvene kapacitete iz prejšnjega odstavka, organizira njihovo delovanje ter obravnavo, oskrbo in bivanje mladoletnikov v njih.
4. člen 
(sprejemni center za mladoletnike) 
(1) Sprejemni center za mladoletnike je namenjen prvi nastanitvi mladoletnika. Kapaciteta posameznega centra je do petdeset oseb.
(2) Pred nastanitvijo mladoletnika na oddelek se opravi preventivni zdravstveni pregled v skladu s predpisi, ki urejajo mednarodno zaščito.
(3) Nastanitev v sprejemnem centru za mladoletnike traja praviloma do tri mesece.
(4) Sprejemni center za mladoletnike je organiziran v različne oddelke glede na starost, spol in morebitno ranljivost.
(5) V sprejemnem centru za mladoletnike se zagotavlja 24-urna oskrba.
(6) V sprejemnem centru za mladoletnike se smiselno uporabljajo pravila hišnega reda, ki veljajo za azilni dom, ustanovljen na podlagi predpisa s področja mednarodne zaščite. Nastanjene osebe morajo spoštovati tudi navodila in ukrepe, povezane z varnostjo, organizacijo in bivanjem, ki jih dajejo uslužbenci urada.
5. člen 
(nastanitvene enote za mladoletnike) 
(1) Nastanitvene enote za mladoletnike so namenjene mladoletnikom, pri katerih se načrtuje dolgoročna nastanitev. Kapaciteta posamezne nastanitvene enote je do deset mladoletnikov. Nastanitvena enota je organizirana v različne oddelke glede na starost, spol in morebitno ranljivost.
(2) V nastanitveni enoti za mladoletnike se zagotavlja 24-urna oskrba.
(3) V nastanitveni enoti za mladoletnike se smiselno uporabljajo pravila hišnega reda, ki veljajo za integracijsko hišo, ustanovljeno na podlagi predpisa s področja mednarodne zaščite. Nastanjene osebe morajo spoštovati tudi navodila in ukrepe, povezane z varnostjo, organizacijo in bivanjem, ki jih dajejo uslužbenci urada.
6. člen 
(mladinsko stanovanje za mladoletnike) 
(1) Mladinsko stanovanje za mladoletnike je namenjeno nastanitvi mladoletnikov, ki dopolnijo 16 let in za katere je bila s strani multidisciplinarnega tima iz tretjega odstavka 13. člena te uredbe podana ocena, da so pripravljeni na samostojno življenje.
(2) V enem mladinskem stanovanju za mladoletnike je lahko nastanjenih do šest mladoletnikov, ki jih usmerja in spremlja strokovni delavec.
(3) Oskrba mladoletnikov se zagotavlja v okviru rednih dnevnih obiskov strokovnih delavcev.
(4) Če se po določenem času nastanitve mladoletnikov v mladinskem stanovanju ugotovi, da oblika bivanja ni primerna za mladoletnika, je ta lahko ponovno nastanjen v nastanitveno enoto iz prejšnjega člena.
(5) V mladinskem stanovanju za mladoletnike se smiselno uporabljajo pravila hišnega reda, ki veljajo za integracijsko hišo, ustanovljeno na podlagi predpisa s področja mednarodne zaščite. Nastanjene osebe morajo spoštovati tudi navodila in ukrepe, povezane z varnostjo, organizacijo in bivanjem, ki jih dajejo uslužbenci urada in izvajalci programov.
7. člen 
(kadri) 
(1) Za izvajanje te uredbe urad zaposli vodjo namestitvenih kapacitet iz prvega odstavka 3. člena te uredbe, strokovne delavce, gospodinjce, hišnike in šoferje.
(2) Naloga vodje namestitvenih kapacitet iz prejšnjega odstavka je koordinacija dela, podpora zaposlenim, sodelovanje z drugimi akterji pri nastanitvi in oskrbi mladoletnikov ter skrb za nemoteno delovanje kapacitet iz prvega odstavka 3. člena te uredbe.
(3) Naloga strokovnih delavcev je izvajanje psihosocialne pomoči, vzgoje in oskrbe mladoletnikov brez spremstva.
(4) Strokovni delavci so osebe, ki imajo dokončan študij družboslovne smeri katere koli stopnje in so za delo z mladoletniki ustrezno usposobljene.
(5) Urad organizira usposabljanje za delo z mladoletniki.
(6) Število zaposlenih po posameznih nastanitvenih kapacitetah se določi glede na njihovo zasedenost.
8. člen 
(osebna mapa) 
Osebna mapa vsebuje vso dokumentacijo, povezano z nastanitvijo in obravnavo mladoletnika, vključno z individualnim načrtom iz 9. člena te uredbe, in se ob preselitvi mladoletnika posreduje strokovnim delavcem nove nastanitvene kapacitete.
9. člen 
(individualni načrt) 
(1) Individualni načrt oskrbe in obravnave pripravi matični strokovni delavec v petih dneh od sprejema mladoletnika v nastanitveno kapaciteto iz prvega odstavka 3. člena te uredbe.
(2) Pri pripravi individualnega načrta se ob upoštevanju mladoletnikove starosti in zrelosti izvede ocena njegove največje koristi, kjer se identificirajo in obravnavajo njegove ranljivosti, posebne potrebe ali tveganja, ki vplivajo na postopek nastanitve ali neposredno ogrožajo varnost in dobrobit mladoletnika. V primeru identifikacije mladoletnika s posebnimi potrebami ali mladoletnika, ki je izpostavljen tveganjem, se mladoletniku omogoči ustrezna obravnava.
(3) Individualni načrt matični strokovni delavec dopolnjuje v skladu s potrebami in okoliščinami mladoletnika. Pri pripravi individualnega načrta sodelujejo tudi zakoniti zastopnik oziroma skrbnik, strokovni delavci v nastanitveni kapaciteti ter center za socialno delo in drugi relevantni deležniki.
(4) Individualni načrt je prilagojen starosti, spolu, potrebam, drugim okoliščinam in izkušnjam mladoletnika ter njegovim željam in interesom. Zajema vse relevantne informacije glede nudenja strokovne podpore, načrtovanja oskrbe, zdravstvene oskrbe, izobraževanja, poklicne poti ter njegove hobije in interese. Individualni načrt vključuje tudi načrt nadaljnjih nastanitev ter opredelitev kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih ciljev.
10. člen 
(nastanitev) 
(1) Vsakemu mladoletniku je ob nastanitvi v nastanitveni kapaciteti iz prvega odstavka 3. člena te uredbe dodeljen matični strokovni delavec, ki je pristojen za spremljanje mladoletnika. Posamezni strokovni delavec lahko postane matični strokovni delavec največ petim mladoletnikom.
(2) Mladoletnika v skladu z njegovo starostjo in zrelostjo matični strokovni delavec seznani s pravicami in obveznostmi ter potekom postopka nastanitve.
(3) Preselitve mladoletnikov v druge nastanitvene kapacitete se izvedejo na podlagi individualnega načrta iz prejšnjega člena ter mnenja pristojnega centra za socialno delo iz prvega odstavka 2. člena te uredbe.
(4) Mladoletnikom se zagotovijo aktivnosti, namenjene integraciji v slovensko družbo, ter prostočasne dejavnosti, vključno z igro in rekreativnimi dejavnostmi, ki so primerne njihovi starosti, v prostorih, kjer so nastanjeni, ali zunaj nastanitvene kapacitete.
11. člen 
(materialna oskrba) 
Urad mladoletnikom, ki so nastanjeni v nastanitvenih kapacitetah, zagotavlja prehrano. Mladoletnikom, ki nimajo lastnih sredstev za preživljanje v višini osnovnega zneska minimalnega dohodka, ter mladoletnikom, ki nimajo žepnine po Zakonu o začasni zaščiti razseljenih oseb ali denarne socialne pomoči po predpisih s področja socialnega varstva, urad zagotavlja obleko, obutev ter higienske in kozmetične pripomočke.
12. člen 
(tolmač) 
Kadar mladoletnik ne razume uradnega jezika, se mu na podlagi odločitve strokovnih delavcev za obravnavo in uveljavljanje pravic zagotovi tolmač za jezik, ki ga razume.
13. člen 
(sodelovanje institucij pri obravnavi) 
(1) Urad je pristojen za usklajevanje nalog različnih institucij pri obravnavi mladoletnikov v postopkih nastanitve po tej uredbi.
(2) Medsebojno sodelovanje zakonitega zastopnika, urada, ministrstva, pristojnega za notranje zadeve, centra za socialno delo in nastanitvene kapacitete, v kateri je mladoletnik nastanjen, mora biti usmerjeno v zagotovitev največje mladoletnikove koristi. Vsi navedeni subjekti drug drugega ažurno obveščajo o vseh pomembnih dejstvih oziroma izvedenih dejavnostih, ki zadevajo mladoletnika.
(3) Urad lahko za usmeritve pri obravnavi mladoletnikov skliče multidisciplinarni tim, ki ga sestavljajo predstavniki pristojnega centra za socialno delo, strokovni delavci nastanitvenih kapacitet, zakoniti zastopnik oziroma skrbnik mladoletnika in drugi relevantni subjekti, ki so vključeni v obravnavo mladoletnika.
(4) Ob izginotju mladoletnika strokovni delavci nastanitvene kapacitete, v kateri je ta nastanjen, o tem nemudoma obvestijo zakonitega zastopnika in urad, slednji pa o tem nemudoma obvesti ministrstvo, pristojno za notranje zadeve, in policijo.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
14. člen 
(začetek izvajanja nastanitve, oskrbe in obravnave mladoletnikov) 
Nastanitev, oskrba in obravnava mladoletnikov se v skladu s to uredbo začne izvajati najpozneje 1. februarja 2024.
15. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve te uredbe prenehata veljati 3. in 4. člen Uredbe o načinu izvajanja zakonitega zastopanja mladoletnikov brez spremstva ter načinu zagotavljanja ustrezne nastanitve, oskrbe in obravnave mladoletnikov brez spremstva (Uradni list RS, št. 163/21) v delu, ki se nanaša na medsebojno sodelovanje in nastanitev mladoletnikov po tej uredbi.
16. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-344/2023
Ljubljana, dne 12. oktobra 2023
EVA 2023-1542-0003
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti