Uradni list

Številka 106
Uradni list RS, št. 106/2023 z dne 13. 10. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 106/2023 z dne 13. 10. 2023

Kazalo

3035. Pravilnik o izvajanju videonadzora, stran 9089.

  
Na podlagi 76., 77. in 80. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 163/22) (ZVOP-2) (v nadaljevanju: Zakona o varstvu osebnih podatkov) je Občinski svet Občine Ribnica na 6. redni seji dne 5. 10. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o izvajanju videonadzora 
SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta pravilnik ureja način uporabe videonadzornega sistema, snemanja, hranjenja in ravnanja s posnetki ter nadzor nad uporabo le-teh.
NAMEN IN UVEDBA VIDEONADZORA 
2. člen
Videonadzorni sistem je postavljen z namenom, da se z njegovo pomočjo zagotovi višja stopnja varnosti ljudi in premoženja, zaradi zagotavljanja nadzora vstopa ali izstopa v ali iz službenih oziroma poslovnih prostorov s katerimi na varovanem območju upravlja Občina Ribnica (v nadaljevanju: občina).
Da se prepreči škoda ali ugotovijo okoliščine za nastanek škode, se na spodaj navedenem območju izvaja videonadzor na:
a) Sedežu občine – Gorenjska cesta 3, Ribnica;
b) Športnem centru Ribnica – Majnikova ulica 2, Ribnica;
c) Športnem parku Ribnica – Majnikova ulica 2, Ribnica;
d) Ribniškem Gradu – Gallusovo nabrežje 1, 1310 Ribnica;
e) Kolesarskem poligonu – »pumptrack« in stadion Ugar– Obrtna cona Ugar, 1310 Ribnica.
Postavitve videonadzornih kamer na navedenih območjih so sledeče:
a) Sedež občine – Gorenjska cesta 3, Ribnica:
1 kamera na vhodu v stavbo Občine Ribnica,
1 kamera na hodniku v pritličju (vhod vložišče),
1 kamera na hodniku v pritličju (pri oknu na zahodni strani),
1 kamera na stopnišču v pritličju (pokrivanje stopnišča kleti in stopnišča 1. nadstropja),
1 kamera na hodniku v 2. nadstropju.
b) Športni center Ribnica – Majnikova ulica 2, Ribnica:
1 kamera na glavnem vhodu,
1 kamera na vhodu v bazen,
1 kamera na zadnjem vhodu,
1 kamera Avla šole,
1 kamera Stranski vhod,
1 kamera Vhod zgoraj,
1 kamera Stopnišče 1,
1 kamera Stopnišče 2,
1 kamera Igrišče,
1 kamera Glavna avla 1,
1 kamera Glavna avla 2,
1 kamera Garderobe 1,
1 kamera Garderobe 2,
1 kamera Garderobe 3,
1 kamera Garderobe 4,
1 kamera Kolesarnica,
1 kamera Bazen zunaj 1
1 kamera Bazen zunaj 2,
1 kamera Bazen zunaj za izhod.
c) Športni park Ribnica – Majnikova ulica 2, Ribnica:
kamera št. K17,
kamera št. K18,
kamera št. K19,
kamera št. K20,
kamera št. K21,
kamera št. K22.
d) Ribniški Grad – Gallusovo nabrežje 1, 1310 Ribnica:
kamera št. 1 Muzej zunaj 1,
kamera št. 2 Muzej zunaj 2,
kamera št. 3 Zunaj za gradom,
kamera št. 4 Glavni vhod Z,
kamera št. 5 Glavni vhod SV.
e) Kolesarski poligon – »pumptrack« in stadion Ugar – Obrtna cona Ugar, 1310 Ribnica:
kamera št. 1 Parkirišče JV,
kamera št. 2 Proga SV,
kamera št. 3 Proga JZ,
kamera št. 4 Tribuna SZ,
kamera št. 5 Vhod JV.
3. člen 
Namena iz prejšnjega člena ni možno doseči z milejšimi ukrepi.
4. člen 
Župan imenuje odgovorno osebo, pristojno za delo z videonadzornim sistemom in za obdelavo osebnih podatkov (posnetkov) pridobljenih z videonadzornim sistemom. Odgovorna oseba mora biti za upravljanje in uporabo sistema ustrezno usposobljena. Z napravami mora ravnati skrbno in v skladu s tehničnimi navodili.
Župan oziroma imenovana odgovorna oseba lahko v posnetke videonadzornega sistema vpogleduje zgolj v primeru nastanka naslednjih izrednih dogodkov:
– utemeljen sum oziroma dejanski nastanek škode kot posledica kaznivega dejanja neznanega storilca oziroma resne preteče nevarnost za zdravje ljudi, katerega raziskovanje ni mogoče brez uporabe posnetkov videonadzornega sistema;
– prejem na sodni odločbi ali drugem veljavnem predpisu utemeljenega pisnega poziva organov pregona ali inšpekcijskih organov za posredovanje zadevnega posnetka;
pri čemer imajo lahko nadpisani izredni dogodki za občino znatne finančne in druge pravne posledice (v nadaljevanju skupaj poimenovano kot: izredni dogodek).
Župan oziroma odgovorna oseba za delo z videonadzornim sistemom lahko za namene vzpostavitve in vzdrževanja videonadzornega sistema ter izvajanja tehnične podpore pooblasti zunanjega izvajalca, v kolikor je med občino in takšnim zunanjim izvajalcem sklenjena pogodba o obdelavi osebnih podatkov, s katero se izvajalca zaveže k spoštovanju določil tega pravilnika ter določb predpisov, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.
Pooblaščene osebe zunanjih izvajalcev v podatke ne smejo vpogledovati in jih kopirati za lastne namene podatkov ter ne smejo izvrševati vseh drugih obdelav, ki niso strogo povezane z izvajanjem vzdrževalnih in podpornih storitev.
Pooblaščene osebe zunanjih izvajalcev lahko s podatki rokujejo zgolj in izključno ob prejemu predhodnega pisnega navodila s strani odgovorne osebe občine, ki je pristojna za delo z videonadzornim sistemom.
5. člen 
Delovne postaje videonadzornega sistema, preko katerih se izvaja vpogled v videonadzor iz drugega člena tega pravilnika, se nahajajo v pisarnah uporabnikov, ki so določeni s strani župana občine. Nameščene so tako, da nepooblaščene osebe nimajo vpogleda v prikazovalnike posnetkov.
Na lokaciji sedeža občine je videonadzorni sistem nameščen v strežniški sobi v zaklenjeni strežniški omari. Na lokaciji Športnega centra Ribnica – Majnikova ulica 2, Ribnica, je videonadzorni sistem nameščen v pisarni vzdrževalca objekta v zaklenjeni strežniški omari. Na lokaciji Športni park Ribnica – Majnikova ulica 2, Ribnica, je videonadzorni sistem nameščen v pisarni vzdrževalca objekta v zaklenjeni strežniški omari.
V zvezi z lokacijami Ribniški Grad – Gallusovo nabrežje in Kolesarski poligon – »pumptrack« ter stadionom Ugar so delovne postaje videonadzornega sistema nameščene v strežniški sobi v zaklenjeni strežniški omari.
V prostore iz drugega odstavka tega člena je dovoljen vstop samo pooblaščenim delavcem ter pooblaščenim serviserjem in vzdrževalcem strojne in aplikativne programske opreme, ki imajo z družbo sklenjeno ustrezno pogodbo o poslovnem sodelovanju in obdelavi osebnih podatkov.
6. člen 
Dostop do nastavitev videonadzornega sistema je varovan s posebnim vstopnim geslom. Poseduje ga pooblaščeni zunanji serviser oziroma vzdrževalec videonadzornega sistema. Varnostno kopijo tega gesla občina hrani v sefu. Za vsako uporabo tega gesla je potrebno evidentirati namen uporabe le-tega.
Pri vseh posegih v videonadzorni sistem je potrebno upoštevati določila 7. člena tega pravilnika in določila pogodbe o poslovnem sodelovanju oziroma pogodbe o obdelavi osebnih podatkov.
7. člen 
O posegih v videonadzorni sistem se vodi poseben dnevnik (Evidenca videonadzornega sistema), kamor se vpisujejo:
Na Listu 1 se vodi ažuren seznam kamer, ki vsebuje oznake in področje pokrivanja posamezne kamere.
Na Listu 2 se evidentirajo prekinitve snemanja.
Na Listu 3 se evidentirajo vse uporabe oziroma obdelave videoposnetkov (dostopanje, pregledovanje, kopiranje, vključno s servisnimi in drugimi posegi).
Na Listu 4 se evidentirajo vsa posredovanja videoposnetkov zunanjim uporabnikom.
Na Listu 5 se evidentira brisanje oziroma uničenje posnetkov, če je do tega prišlo pred potekom roka hrambe.
Evidenco vodi odgovorna oseba občine. Obrazec Evidenca videonadzornega sistema se hrani v zaklenjenem prostoru poleg videonadzornega sistema.
IZVAJANJE VIDEONADZORA 
8. člen 
O uvedbi videonadzora morajo biti vsi zaposleni delavci obveščeni. Za obveščanje delavcev in za izdajo sklepa o uvedbi videonadzora je pristojen župan.
Obvestilo zaposlenim vsebuje pojasnilo o tem, kaj se snema, s kakšnim namenom ter koliko časa se posnetki hranijo.
Videonadzor delovnih prostorov se ne sme uporabljati za namene, ki niso združljivi z nameni iz 2. člena tega pravilnika (kot npr. pregledovanje časa/prisotnosti na delu, pravilnega evidentiranja prisotnosti ipd.) oziroma za vpogledovanje v dogodke, ki niso izredni dogodki glede na 4. člen tega pravilnika.
9. člen 
O izvajanju videonadzora morajo biti obveščeni tudi obiskovalci varovanega območja.
Za obveščanje le-teh morajo biti, v skladu s 76. členom Zakona o varstvu osebnih podatkov, obvestila o izvajanju videonadzora nameščena na prehodih v varovano območje, in sicer najkasneje, ko se nad posameznikom začne izvajati videonadzor.
10. člen 
Obvestilo mora biti nameščeno na vidnem mestu in mora vsebovati:
1. pisno ali nedvoumno grafično opisano dejstvo, da se izvaja videonadzor;
2. namene obdelave, navedbo upravljavca videonadzornega sistema, telefonsko številko ali naslov elektronske pošte ali spletni naslov za potrebe uveljavljanja pravic posameznika s področja varstva osebnih podatkov;
3. informacije o posebnih vplivih obdelave, zlasti nadaljnje obdelave;
4. kontaktne podatke pooblaščene osebe (telefonska številka ali naslov e-pošte);
5. neobičajne nadaljnje obdelave, kot so prenosi subjektom v tretje države, spremljanje dogajanja v živo, možnost zvočne intervencije v primeru spremljanja dogajanja v živo.
11. člen 
Vsakršen vpogled ali drugo obliko obdelave osebnih podatkov v zvezi z video nadzornim sistemom (posnetki) se zabeleži v Evidenci videonadzornega sistema, ki vsebuje:
– zaporedno številko vpogleda ali iznosa,
– ime in priimek osebe, ki je dostopala do posnetkov,
– datum dostopa,
– namen dostopa,
– časovno obdobje pridobljenih posnetkov (od–do),
– komu, kdaj in na kakšni pravni podlagi so bili podatki posredovani,
– medij, na katerem so bili podatki posredovani,
– morebitne opombe in
– podpis pooblaščene/odgovorne osebe.
12. člen 
Posnetki, ki se pridobijo z videonadzornim sistemom, imajo oznako poslovna skrivnost in se obdelujejo skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.
Prenos žive slike posameznih kamer spremlja v delovnem času na ekranu tudi zaposleni delavec, ki ga določi župan občine.
Vpogled v živo sliko in posnetke videonadzornih kamer se lahko izvaja preko pametnega telefona/tabličnega računalnika, v kolikor je to dovoljeno s tem pravilnikom. Pametni telefon/tablični računalnik na katerem je nameščen program za vpogled, mora biti zaklenjen z geslom. Izvajanje videonadzora znotraj delovnih prostorov z neposrednim spremljanjem dogajanja pred kamerami je pod pogoji iz prvega in drugega odstavka 78. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov dopustno le, če ga izvaja izrecno pooblaščeno osebje občine.
Vpogled v živo sliko in posnetke videonadzornih kamer na lokacijah Ribniški Grad – Gallusovo nabrežje 1, 1310 Ribnica in Kolesarski poligon – »pumptrack« in stadion Ugar – Obrtna cona Ugar, 1310 Ribnica, ni dovoljen.
V povezavi s posnetki ni dovoljeno vršiti nadaljne obdelave (tj. obdelave, ki je ne predpisuje ta pravilnik oziroma veljavna zakonodaja). V zvezi s podatki ni dovoljeno izvajati profiliranja. Občina pridobljenih podatkov ne sme povezovati z morebitnimi drugimi podatki, ki jih morda že vodi o posamezniku.
Videonadzorni sistem beleži podatke o sledljivosti dostopov in uporabe videonadzornega sistema, iz katerih je mogoče kasneje ugotoviti, kdaj so bili posamezni osebni podatki videonadzornega sistema uporabljeni ali drugače obdelani (izdelana kopija) in kdo je to storil, in sicer za obdobje, ko je možno zakonsko varstvo pravice posameznika zaradi nedopustnega posredovanja ali obdelave osebnih podatkov.
13. člen 
Videonadzorni sistem hrani posnetke 1 mesec, nato pa se samodejno izbrišejo. Ročno brisanje posnetkov je onemogočeno.
14. člen 
Dostop do arhiva posnetkov in pravico pregledovanja posnetkov ima samo odgovorna oseba, ki jo župan pooblasti za upravljanje s podatki pridobljenimi z videonadzornim sistemom.
Za odločanje o upravičenosti vpogleda drugih oseb ter za posredovanje in shranjevanja posnetkov na prenosne medije sta pristojna odgovorni delavec in župan.
15. člen 
Na prenosne medije se shranjuje posnetke posameznih izrednih dogodkov, kadar odgovorna oseba ali župan oceni, da je potrebno posnetek izrednega dogodka shraniti zaradi zagotovitve dokaznega gradiva v pritožbenem, odškodninskem, disciplinskem ali kazenskem postopku.
Župan lahko odredi, da se posnetki določenih izrednih dogodkov shranijo na prenosne medije tudi za namen rekonstrukcije in analize izvajanja varovanja.
Iznos posnetkov izven Evropskega gospodarskega prostora oziroma v organizacije iz tretjih držav, ki ne zagotavljajo ustreznega varstva osebnih podatkov, ni dovoljen.
Snemanje na prenosni medij izvede odgovorna oseba občine iz prvega odstavka 4. člena tega pravilnika.
Posnetki na prenosnih medijih se hranijo v zaklenjeni ognjevarni omari.
O vseh posnetkih iz prvega in drugega odstavka tega člena se vodi evidenca na obrazcu Evidenca videonadzornega sistema, ki mora vsebovati vsaj naslednje podatke: kateri posnetki so bili obdelani, kdaj in kako so bili uporabljeni ali komu so bili posredovani, kdo je izvedel ta dejanja obdelave, kdaj in s kakšnim namenom ali na kateri pravni podlagi.
Zgoraj navedeni podatki se hranijo v Evidenci videonadzornega sistema še dve leti po koncu leta, ko so nastali.
16. člen 
Če posnetki določenega dogodka ali stanja kažejo na obstoj izrednega dogodka (npr. sum kaznivega oziroma dogodek, ki ogroža zdravje ali življenje posameznika), je treba v zvezi s tem nemudoma obvestiti policijo ali drug pristojni subjekt. Na zahtevo policije ali drugih za to pristojnih služb se posnetek izroči v tiskani obliki ali na prenosnem mediju.
Oddajo kopije se evidentira na obrazcu Evidenca videonadzornega sistema.
TEHNIČNE ZAHTEVE SISTEMA 
17. člen
Videonadzorni sistem mora zagotavljati izpolnjevanje sledečih tehničnih pogojev:
dostop do nastavitev sistema je možen samo s posebnim vstopnim geslom;
vsak uporabnik ima svoje uporabniško ime in geslo;
videonadzorni sistem mora zagotavljati vsaj 3 različne nivoje dostopa;
revizijska sled omogoča sledljivost uporabe (vpogled, pregled, presnemavanje) posnetkov po naslednjih parametrih: kdo je vstopil v videonadzorni sistem, kdaj je vstopil, katere posnetke je uporabljal (številka kamere, čas posnetka od do);
zagotovljeno je samodejno brisanje starih posnetkov glede na določen rok hrambe posnetkov;
onemogočeno je ročno brisanje posnetkov;
onemogočen je prenos posnetkov preko računalniškega omrežja razen oddaljenih lokacij, ki so vnaprej dogovorjene;
vpogled v živo sliko, ki se izvaja z dostopom preko pametnega telefona/tabličnega računalnika, je omogočen samo pooblaščenim osebam. Pametni telefon/tablični računalnik mora biti zaklenjen z geslom;
prenos posnetkov na prenosni medij je omogočen samo odgovorni osebi in je vezan na njegovo uporabniško ime.
IZVAJANJE NADZORA 
18. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega pravilnika izvaja župan občine in drugi organi, ki so po zakonu pristojni za nadzor.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
19. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o izvajanju videonadzora številka 007-0002/2023-2 z dne 19. 1. 2023.
20. člen 
Pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0012/2023
Ribnica, dne 5. oktobra 2023
Župan 
Občine Ribnica 
Samo Pogorelc 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti