Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2023 z dne 17. 3. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2023 z dne 17. 3. 2023

Kazalo

807. Pravilnik o integrirani pridelavi poljščin, zelenjave, hmelja, sadja in oljk ter grozdja, stran 2097.

  
Na podlagi tretjega odstavka 71. člena, tretjega odstavka 73. člena, tretjega odstavka 88. člena, drugega odstavka 90. člena in desetega odstavka 147. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22,130/22 – ZPOmK-2 in 18/23) ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdaja
P R A V I L N I K 
o integrirani pridelavi poljščin, zelenjave, hmelja, sadja in oljk ter grozdja 
I. SPLOŠNI DOLOČBI 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa podrobnejše zahteve glede integrirane pridelave poljščin, zelenjave, hmelja, sadja in oljk ter grozdja (v nadaljnjem besedilu: kmetijske rastline), vodenje evidenc, način kontrole nad to pridelavo, označevanje pridelkov kmetijskih rastlin iz integrirane pridelave in pogoje za uporabo označbe »integrirani« ter sistem nadzora organizacij za kontrolo in certificiranje kmetijskih pridelkov ali živil in kmetijskih gospodarstev (v nadaljnjem besedilu: organizacija za kontrolo in certificiranje).
2. člen 
(pomen izrazov) 
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, pomenijo:
– pridelava kmetijskih rastlin je pridelava poljščin, zelenjave, hmelja, sadja, oljk ali grozdja;
– integrirano varstvo rastlin pred škodljivimi organizmi je način varstva rastlin, kot je opredeljen v predpisu, ki ureja integrirano varstvo rastlin pred škodljivimi organizmi;
– pridelovalec je pravna ali fizična oseba, ki prideluje kmetijske rastline v skladu s tem pravilnikom in je vpisan v register kmetijskih gospodarstev.
II. INTEGRIRANA PRIDELAVA KMETIJSKIH RASTLIN 
3. člen 
(tehnološka navodila) 
Integrirana pridelava kmetijskih rastlin se izvaja v skladu s:
– Tehnološkimi navodili za integrirano pridelavo poljščin, ki so kot Priloga 1 sestavni del tega pravilnika;
– Tehnološkimi navodili za integrirano pridelavo zelenjave, ki so kot Priloga 2 sestavni del tega pravilnika;
– Tehnološkimi navodili za integrirano pridelavo hmelja, ki so kot Priloga 3 sestavni del tega pravilnika;
– Tehnološkimi navodili za integrirano pridelavo sadja in oljk, ki so kot Priloga 4 sestavni del tega pravilnika;
– Tehnološkimi navodili za integrirano pridelavo grozdja, ki so kot Priloga 5 sestavni del tega pravilnika.
4. člen 
(obvezna vključitev površin) 
(1) Pridelovalec mora v integrirano pridelavo kmetijskih rastlin vključiti vse površine na prostem, na katerih prideluje poljščine, zelenjavo, hmelj, sadje, oljke ali grozdje v tekočem koledarskem letu in ima pravico do uporabe zemljišč v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo.
(2) Pridelovalec mora v integrirano pridelavo zelenjave vključiti poleg površin iz prejšnjega odstavka tudi vse površine v zavarovanih prostorih, na katerih prideluje zelenjavo v tekočem koledarskem letu in ima pravico do uporabe zemljišč v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo.
(3) Prvi in drugi odstavek tega člena se ne uporabljata za:
– površine, ki so v preusmerjanju v ekološke ali so ekološke v skladu s predpisi, ki urejajo ekološko pridelavo,
– površine, na katerih se pridelujejo gobe in mikrozelenjava,
– površine ekstenzivnih sadovnjakov v skladu s predpisom, ki ureja register kmetijskih gospodarstev, oziroma
– površine intenzivnih sadovnjakov z mešanimi sadnimi vrstami v skladu s predpisom, ki ureja izvedbo intervencij kmetijske politike za posamezno koledarsko leto.
(4) Ne glede na prvi odstavek tega člena lahko pridelovalec sadja vključi v integrirano pridelavo vse površine najmanj ene sadne vrste, na katerih prideluje to sadno vrsto.
5. člen 
(sledenje napovedim Javne službe zdravstvenega varstva rastlin) 
Pri integrirani pridelavi kmetijskih rastlin mora pridelovalec glede ukrepov zdravstvenega varstva rastlin, kot jih določa predpis, ki ureja integrirano varstvo rastlin pred škodljivimi organizmi, upoštevati napovedi javne službe zdravstvenega varstva rastlin, ki so dostopne na Agrometeorološkem portalu Slovenije, na telefonskih odzivnikih in spletnih straneh posameznih ustanov.
6. člen
(uporaba fitofarmacevtskih sredstev) 
(1) Pridelovalec za obvladovanje škodljivih organizmov prednostno izvede preventivne ukrepe in metode varstva rastlin z nizkim tveganjem v skladu s predpisom, ki ureja integrirano varstvo rastlin pred škodljivimi organizmi, šele nato uporabi fitofarmacevtska sredstva (v nadaljnjem besedilu: FFS), ki so navedena v tehnoloških navodilih iz Priloge 1, 2, 3, 4 ali 5 tega pravilnika ali so dovoljena v ekološki pridelavi na podlagi predpisov, ki urejajo ekološko pridelavo.
(2) Pridelovalec vodi evidenco podatkov o uporabi FFS v skladu s predpisom, ki ureja integrirano varstvo rastlin pred škodljivimi organizmi.
7. člen 
(prepoved uporabe gensko spremenjenih organizmov in izdelkov, pridobljenih iz njih) 
Pridelovalec pri integrirani pridelavi kmetijskih rastlin ne sme uporabljati gensko spremenjenih organizmov ali izdelkov, kot jih določa zakon, ki ureja ravnanje z gensko spremenjenimi organizmi.
III. NADZOR INTEGRIRANE PRIDELAVE 
8. člen 
(organizacije za kontrolo in certificiranje) 
(1) Nadzor nad integrirano pridelavo kmetijskih rastlin in izdajanje certifikatov izvajajo organizacije za kontrolo in certificiranje, imenovane na podlagi zakona, ki ureja kmetijstvo.
(2) Seznam imenovanih organizacij za kontrolo in certificiranje je objavljen na osrednjem spletnem mestu državne uprave.
9. člen 
(obveznosti organizacije za kontrolo in certificiranje) 
(1) Organizacija za kontrolo in certificiranje:
1. vodi seznam pridelovalcev, s katerimi ima sklenjene pogodbe in pri katerih izvaja nadzor. Podatke iz drugega odstavka 11. člena tega pravilnika pošilja v zbirno evidenco pridelovalcev in predelovalcev ekoloških in integriranih kmetijskih pridelkov ali živil;
2. ministrstvu vsako leto najpozneje do 20. februarja tekočega leta pošlje seznam pridelovalcev, ki so se do 31. decembra predhodnega leta prijavili za nadzor v naslednjem letu;
3. ministrstvu najpozneje do 31. januarja tekočega koledarskega leta pošlje seznam pridelovalcev, ki so bili predmet nadzora v preteklem letu;
4. ministrstvu in Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljnjem besedilu: uprava) vsako leto najpozneje do 31. marca tekočega koledarskega leta pošlje zbirno poročilo o nadzornih dejavnostih, ki jih je izvajala v preteklem letu;
5. upravi in inšpekciji, pristojni za kmetijstvo, omogoči dostop do svojih pisarn in objektov ter do vse dokumentacije, ki je povezana z njeno dejavnostjo, ter jim da potrebne informacije;
6. ministrstvu, Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja ter Statističnemu uradu Republike Slovenije omogoči dostop do vse dokumentacije, ki je povezana z njeno dejavnostjo, ter jim da potrebne informacije;
7. pri delu upošteva rezultat vzorčenja v okviru uradnega nadzora uprave, ki se šteje kot uradni vzorec;
8. obvesti upravo o morebitnih ugotovljenih neskladjih z zahtevami iz tega pravilnika v petih delovnih dneh od ugotovitve neskladja.
(2) Organizacija za kontrolo in certificiranje vodi evidenco odvzetih vzorcev in rezultatov opravljenih analiz, ki vsebuje najmanj naslednje podatke:
– KMG-MID in naslov kmetijskega gospodarstva, kjer je bil vzorec odvzet,
– identifikacijske oznake o grafičnih enotah rabe KMG (v nadaljnjem besedilu: GERK-PID),
– vrsto opravljenega vzorčenja,
– količino pridelanih pridelkov kmetijskih rastlin in
– rezultat analize.
(3) Podatke iz prejšnjega odstavka organizacija za kontrolo in certificiranje v celoti ali v zahtevanem obsegu na podlagi zahteve posreduje upravi.
(4) Zbirno poročilo iz 4. točke prvega odstavka tega člena mora vsebovati najmanj naslednje podatke:
1. število pridelovalcev, ki so bili vključeni v nadzor nad integrirano pridelavo;
2. število izdanih certifikatov;
3. količina pridelkov kmetijskih rastlin;
4. število razveljavljenih certifikatov;
5. število opravljenih napovedanih in nenapovedanih pregledov;
6. število in vrste ugotovljenih nepravilnosti ter podatke o izvedenih ukrepih, ki jih je izvedel pridelovalec.
10. člen 
(poročilo uprave) 
Uprava vsako leto ministrstvu pošlje poročilo o nadzoru nad delovanjem organizacij za kontrolo in certificiranje v predhodnem letu, in sicer najpozneje do 1. marca tekočega leta za predhodno leto.
IV. POSTOPKI ZA PRIDELOVALCE, VKLJUČENE V KONTROLO INTEGRIRANE PRIDELAVE 
11. člen 
(prijava pridelovalca v kontrolo) 
(1) Pridelovalec se prijavi v kontrolo integrirane pridelave kmetijskih rastlin pri organizaciji za kontrolo in certificiranje iz drugega odstavka 8. člena tega pravilnika.
(2) Prijava iz prejšnjega odstavka vsebuje:
1. naziv podjetja oziroma ime in priimek pridelovalca;
2. naslov oziroma sedež kmetijskega gospodarstva;
3. pravno organizacijsko obliko;
4. kontaktne podatke pridelovalca (telefonsko številko oziroma elektronski naslov);
5. identifikacijsko številko kmetijskega gospodarstva (KMG-MID);
6. vrsto oziroma sorto kmetijskih rastlin, ki so vključene v integrirano pridelavo;
7. GERK-PID vseh površin iz registra kmetijskih gospodarstev, na katerih poteka integrirana pridelava kmetijskih rastlin v naslednjem letu.
12. člen 
(izvajanje kontrole) 
(1) Na podlagi prijave iz prejšnjega člena organizacija za kontrolo in certificiranje izvaja kontrolo integrirane pridelave kmetijskih rastlin v skladu s tehnološkimi navodili iz Priloge 1, 2, 3, 4 ali 5 tega pravilnika.
(2) Organizacija za kontrolo in certificiranje izvede vsaj en kontrolni pregled pri vsakem pridelovalcu najmanj enkrat letno, pri čemer je najmanj 10% od vseh pregledov je nenapovedanih.
13. člen 
(vodenje in hranjenje evidenc in dokumentacije) 
(1) Pridelovalec mora voditi evidenco o uporabi FFS in evidence drugih opravil v skladu s Prilogo 1, 2, 3, 4 ali 5 tega pravilnika ter evidenco količin pridelanih pridelkov kmetijskih rastlin, ki omogočajo preverljivost podatkov.
(2) Evidence iz prejšnjega odstavka hrani pridelovalec najmanj pet let.
(3) Pridelovalec mora na zahtevo organizacije za kontrolo in certificiranje ter uprave omogočiti vpogled v vso dokumentacijo iz prvega odstavka tega člena.
14. člen 
(kontrolni pregled na kraju samem) 
(1) Organizacija za kontrolo in certificiranje pri izvajanju kontrole s kontrolnimi pregledi na kraju samem ugotavlja, ali so izpolnjene zahteve iz tega pravilnika.
(2) Organizacija za kontrolo in certificiranje lahko postopke pri posameznem kontrolnem pregledu na kraju samem in število nadaljnjih pregledov na kraju samem prilagodi glede na ugotovitve pri posameznem pregledu. Izvaja tudi naključne nadzorne kontrolne preglede na kraju samem, ki so praviloma nenapovedani in za katere se odloči zlasti na podlagi splošne ocene tveganja, ki upošteva rezultate prejšnjih nadzorov, ugotovljenih kršitev in uporabo nedovoljenih snovi ter vloženih pritožb.
(3) Organizacija za kontrolo in certificiranje izvaja kontrolni pregled na kraju samem na površinah, ki jih obdeluje pridelovalec v času rastne sezone, lahko pa izvede tudi dodatni kontrolni pregled na kraju samem izven rastne sezone, za katerega se odloči na podlagi splošne ocene tveganja iz prejšnjega odstavka.
(4) Kontrolni pregled na kraju samem obsega tudi pregled evidenc, dokumentacije in računov iz prejšnjega člena.
15. člen 
(zapisnik o opravljenem kontrolnem pregledu na kraju samem) 
(1) O vsakem opravljenem kontrolnem pregledu na kraju samem iz prejšnjega člena se sestavi zapisnik, ki vsebuje opis vseh kontrolnih točk in neskladnosti glede na zahteve, določene s tem pravilnikom.
(2) Zapisnik iz prejšnjega odstavka organizacija za kontrolo in certificiranje izda v dveh izvodih, od katerih en izvod prejme pridelovalec, drugega pa organizacija za kontrolo in certificiranje.
16. člen 
(vzorčenje in analize) 
(1) Organizacija za kontrolo in certificiranje izvaja postopke vzorčenja v skladu s predpisi, ki urejajo mejne vrednosti ostankov pesticidov v ali na hrani oziroma pridelkih.
(2) Vzorci za analizo, ki jih odvzema organizacija za kontrolo in certificiranje, se štejejo za uradne vzorce.
(3) Pri kontrolnih pregledih na kraju samem organizacija za kontrolo in certificiranje odvzema vzorce za analizo ostankov FFS iz 3. in 6. člena tega pravilnika pri najmanj 5% pridelovalcev, ki so pri njej vključeni v kontrolo.
(4) Pri rezultatih analize vzorcev na ostanke FFS se upošteva skladnost s predpisi, ki urejajo mejne vrednosti ostankov pesticidov v ali na hrani oziroma pridelkih. V primeru ugotovljene nedovoljene uporabe FFS se upošteva meja detekcije analitske metode.
(5) Pri vzorčenju mora biti navzoč pridelovalec ali njegov pooblaščenec.
(6) Organizacija za kontrolo in certificiranje vzorce iz tretjega odstavka tega člena pošlje v analizo uradnim laboratorijem.
(7) Uradni laboratorij opravi analizo in izda analizni izvid organizaciji za kontrolo in certificiranje ter pridelovalcu.
(8) Če uprava v okviru izvajanja uradnega nadzora ugotovi kršitev zahtev, mora o tem obvestiti organizacijo za kontrolo in certificiranje v 15 delovnih dneh od ugotovitve kršitve.
17. člen 
(izdaja certifikata) 
(1) Organizacija za kontrolo in certificiranje po opravljeni kontroli na kraju samem izda certifikat za integrirano pridelavo (v nadaljnjem besedilu: certifikat), če ugotovi, da so bile kmetijske rastline pridelane v skladu s tem pravilnikom.
(2) Certifikat se izda le, če so zahteve iz prejšnjega odstavka izpolnjene na vseh površinah, vključenih v nadzor, kjer poteka integrirana pridelava kmetijskih rastlin.
(3) Certifikat velja za obdobje enega leta oziroma do 31. decembra naslednjega leta.
(4) Certifikat vsebuje naslednje obvezne elemente:
– ime in priimek fizične osebe ali naziv pravne osebe in njen naslov,
– vrste kmetijskih rastlin za poljščine, zelenjavo, hmelj, sadje in oljke oziroma sorte za grozdje,
– datum izdaje certifikata ter
– obdobje veljavnosti certifikata.
18. člen 
(razveljavitev certifikata) 
(1) Certifikat se razveljavi, če niso upoštevane zahteve iz 3., 6., 7. in 13. člena tega pravilnika oziroma če je iz analiznega izvida razvidno, da je mejna vrednost FFS, katerega uporaba je po tem pravilniku sicer dovoljena, v pridelkih kmetijskih rastlin prekoračena.
(2) O razveljavitvi certifikata organizacija za kontrolo in certificiranje obvesti upravo in ministrstvo v petih delovnih dneh od razveljavitve certifikata.
V. OZNAČEVANJE IN PROMET PRIDELKOV KMETIJSKIH RASTLIN IZ INTEGRIRANE PRIDELAVE 
19. člen 
(označevanje pridelkov kmetijskih rastlin iz integrirane pridelave) 
(1) Pridelovalec s pridobitvijo certifikata pridobi pravico do uporabe označbe »integrirani« za integrirani kmetijski pridelek.
(2) Označevanje integriranih kmetijskih pridelkov z zaščitnim znakom »integrirani« je dovoljeno le pod pogojem, da je na etiketi oziroma deklaraciji navedeno »(vrsta kmetijske rastline) iz integrirane pridelave« oziroma »pridelano iz (vrsta kmetijske rastline) integrirane pridelave« za pridelke kmetijskih rastlin.
(3) Poleg označbe iz prvega odstavka tega člena se lahko dodatno uporabljajo tudi zasebni logotipi oziroma blagovne znamke.
20. člen 
(promet pridelkov kmetijskih rastlin iz integrirane pridelave) 
(1) Pridelke kmetijskih rastlin iz integrirane pridelave morajo v prometu spremljati računi ali drugi spremni dokumenti, ki vsebuje najmanj naslednje podatke:
– ime in državo porekla pridelkov,
– razred in sorto, če je to ustrezno,
– komercialni tip, če to zahteva posebni tržni standard,
– neto maso,
– shemo kakovosti in sklicevanje na certifikat iz 17. člena tega pravilnika ali kopijo certifikata, ki zagotavlja sledljivost ter dokazuje, da so kmetijske rastline pridelane v skladu s tem pravilnikom.
(2) Certifikat ali kopija certifikata iz prejšnjega odstavka mora biti na vpogled pri prodajalcu.
(3) Ne glede na prvi in drugi odstavek tega člena v manjših prodajalnah oziroma poslovnih enotah, ki so vključene v sistem velikih trgovskih verig, prodajalec na zahtevo kupca priskrbi certifikat ali kopijo certifikata iz prvega odstavka tega člena najpozneje v 48 urah od podane zahteve.
VI. KONČNI DOLOČBI 
21. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika prenehajo veljati:
– Pravilnik o integrirani pridelavi poljščin (Uradni list RS, št. 110/10 in 41/15),
– Pravilnik o integrirani pridelavi sadja (Uradni list RS, št. 110/10 in 41/15),
– Pravilnik o integrirani pridelavi zelenjave (Uradni list RS, št. 110/10 in 41/15) in
– Pravilnik o integrirani pridelavi grozdja (Uradni list RS, št. 110/10 in 41/15).
22. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-41/2023
Ljubljana, dne 16. marca 2023
EVA 2023-2330-0011
Irena Šinko 
ministrica 
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti