Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/2023 z dne 15. 2. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/2023 z dne 15. 2. 2023

Kazalo

356. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o psihološki pomoči in psihološki podpori uslužbencem policije, stran 1158.

  
Na podlagi tretjega odstavka 65. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji (Uradni list RS, št. 15/13, 11/14, 86/15, 77/16, 77/17, 36/19, 66/19 – ZDZ, 200/20, 172/21, 105/22 – ZZNŠPP in 141/22) ministrica za notranje zadeve izdaja
P R A V I L N I K 
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o psihološki pomoči in psihološki podpori uslužbencem policije 
1. člen 
V Pravilniku o psihološki pomoči in psihološki podpori uslužbencem policije (Uradni list RS, št. 51/13) se v 1. členu v prvem odstavku za besedo »psihologa« beseda »in« nadomesti z vejico, za besedo »zaupnika« pa se doda besedilo »in kandidata za policijskega zaupnika«.
2. člen 
V 2. členu se:
– v 1. točki na koncu doda besedilo »zaposlen na ministrstvu, pristojnem za notranje zadeve, ali v policiji,«;
– v 2. točki za besedo »zaupnika« doda besedilo »in kandidata za policijskega zaupnika«;
– v 4. točki za besedo »zaupnika« doda besedilo »in kandidata za policijskega zaupnika«;
– v 5. točki pika nadomesti z vejico;
– za 5. točko dodata novi 6. in 7. točka, ki se glasita:
»6. »policijski zaupnik« je uslužbenec policije, ki je v policiji zaključil usposabljanje po programu razvijanja socialnih, osebnostnih in strokovnih kompetenc policijskih zaupnikov ter je v skladu s tem pravilnikom imenovan za policijskega zaupnika,
7. »kandidat za policijskega zaupnika« je uslužbenec policije, ki se v policiji usposablja po programu razvijanja socialnih, osebnostnih in strokovnih kompetenc policijskih zaupnikov.«.
3. člen 
3. člen se spremeni tako, da se glasi:
»3. člen 
(dogodki, ob katerih se zagotavlja psihološka pomoč in psihološka podpora) 
(1) V okviru psihološke pomoči in psihološke podpore se uslužbencem policije zagotavlja pomoč ob duševni stiski, ki je posledica hujših stresnih dogodkov na delovnem mestu ali drugih dogodkov, ki vplivajo ali bi lahko vplivali na opravljanje dela uslužbencev policije, ne glede na to, ali so se zgodili v delovnem času ali izven delovnega časa uslužbencev policije.
(2) Dogodki, ob katerih se zagotavlja psihološka pomoč in psihološka podpora, so zlasti:
1. dogodki, v katerih je bilo ogroženo lastno življenje, življenje sodelavca ali ožjega družinskega člana,
2. smrt ali hujša poškodba sodelavca ali ožjega družinskega člana,
3. samomorilna ogroženost uslužbenca policije ali navzočnost pri poskusu samomora ali samomoru,
4. uporaba prisilnih sredstev, ki ima za posledico posebno hudo telesno poškodbo ali smrt druge osebe,
5. lastna hujša telesna poškodba ali huda bolezen,
6. obravnava prometne ali druge nesreče s hudimi telesnimi poškodbami ali smrtjo,
7. obravnava kaznivih dejanj zoper življenje in telo ter kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, kjer so kot žrtve udeleženi otroci, ter kaznivih dejanj in dogodkov, ki imajo za posledico smrt ene ali več oseb,
8. osebne težave in stiske,
9. ogroženost uslužbenca policije ali njegovih bližnjih v zvezi z delom uslužbenca policije,
10. primeri, ko uslužbenec policije želi svetovanje glede vodenja zahtevnejših postopkov z ljudmi z motnjami v duševnem zdravju,
11. kazenski postopek zoper uslužbenca policije,
12. drugi hujši stresni dogodki.«.
4. člen 
V 4. členu se v prvem odstavku:
– druga alineja spremeni tako, da se glasi:
»– delovanje psihologov, policijskih zaupnikov in kandidatov za policijske zaupnike v policiji,«,
– v četrti alineji za besedo »zaupnikov« doda besedilo »in kandidatov za policijske zaupnike«.
Drugi odstavek se črta.
Dosedanji tretji odstavek postane drugi odstavek.
5. člen 
V 5. členu se v tretjem odstavku pika nadomesti z vejico in doda besedilo »zaradi zagotavljanja duševnega zdravja obravnavanega uslužbenca policije pa lahko z njegovim soglasjem sodelujejo tudi s pristojnimi zdravstvenimi ustanovami.«.
6. člen 
6. člen se spremeni tako, da se glasi:
»6. člen 
(dejavnost policijskega zaupnika in kandidata za policijskega zaupnika) 
(1) Policijski zaupnik nudi psihološko podporo ob duševni stiski, ki je posledica dogodkov iz 3. člena tega pravilnika.
(2) Policijske zaupnike imenuje in razrešuje generalni direktor policije na predlog notranje organizacijske enote generalne policijske uprave, pristojne za zagotavljanje psihološke pomoči in psihološke podpore.
(3) Psihološko podporo lahko v okviru usposabljanja po programu razvijanja socialnih, osebnostnih in strokovnih kompetenc policijskih zaupnikov, pod nadzorom psihologa in ob privolitvi uslužbenca policije, nudi tudi kandidat za policijskega zaupnika.
(4) Ne glede na prejšnji odstavek kandidat za policijskega zaupnika ne more nuditi psihološke podpore v primeru, ko je zaradi duševne stiske, ki je posledica dogodkov iz 3. člena tega pravilnika, ogroženo zdravje ali življenje uslužbenca policije. Presojo iz prejšnjega stavka opravi psiholog.
(5) Psihološka podpora se izvaja v obliki svetovanja ali razbremenilnega razgovora.
(6) Nudenje psihološke podpore uslužbencem policije ima prednost pred drugimi nalogami policijskega zaupnika in kandidata za policijskega zaupnika.«.
7. člen 
V 7. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Stik s psihologom ali policijskim zaupnikom lahko vzpostavi uslužbenec policije v duševni stiski, ki je posledica dogodkov iz 3. člena tega pravilnika, njegov nadrejeni, pristojni operativno komunikacijski center, sodelavec ali bližnji. Ne glede na prejšnji stavek, vsak uslužbenec policije, ki je seznanjen, da je zaradi osebnih težav in stiske ogroženo zdravje ali življenje sodelavca, takoj obvesti psihologa in vodjo policijske enote, v katero je razporejen sodelavec, čigar zdravje ali življenje je ogroženo.«.
8. člen 
8. člen se spremeni tako, da se glasi:
»8. člen 
(obveznosti policije) 
(1) Ko je vodja policijske enote seznanjen, da je pri uslužbencu policije, ki je razporejen v njegovo enoto, nastopil dogodek iz 3. člena tega pravilnika, ga v najkrajšem možnem času oziroma najkasneje v roku 48 ur seznani o možnosti zagotavljanja psihološke pomoči ali psihološke podpore in mu omogoči stik s psihologom ali policijskim zaupnikom. Stik iz prejšnjega stavka se lahko uslužbencu policije omogoči tudi v njegovem delovnem času.
(2) V primerih iz 1. do 4. točke drugega odstavka 3. člena tega pravilnika, pristojni operativno komunikacijski center takoj obvesti psihologa s klicem na interventni telefon.«.
9. člen 
V 9. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Psiholog sodeluje s policijskimi zaupniki, nadzira kandidate za policijske zaupnike, usposablja policijske zaupnike in kandidate za policijske zaupnike ter jim nudi intervizijo.«.
V šestem odstavku se besedilo »prve do četrte alineje« nadomesti z besedilom »1. do 4. točke drugega odstavka«.
Sedmi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(7) Psiholog notranji organizacijski enoti generalne policijske uprave, pristojni za zagotavljanje psihološke pomoči in psihološke podpore, do petega dne v mesecu posreduje pisno poročilo o dejavnostih iz tega pravilnika v preteklem mesecu, ki vsebuje število novo obravnavanih zadev.«.
10. člen 
V 10. členu se v osmem odstavku besedilo »prve do četrte alineje« nadomesti z besedilom »1. do 4. točke drugega odstavka«.
Za osmim odstavkom se doda nov deveti odstavek, ki se glasi:
»(9) Določbe tega člena se smiselno uporabljajo tudi za kandidata za policijskega zaupnika.«.
11. člen 
11. člen se spremeni tako, da se glasi:
»11. člen 
(poročanje vodstvu) 
Notranja organizacijska enota generalne policijske uprave, pristojna za zagotavljanje psihološke pomoči in psihološke podpore, posreduje do 31. marca generalnemu direktorju policije in notranji organizacijski enoti ministrstva, pristojni za varnost in zdravje pri delu, letno poročilo o delu psihologov, policijskih zaupnikov in kandidatov za policijske zaupnike za preteklo leto.«.
KONČNA DOLOČBA 
12. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-439/2022
Ljubljana, dne 9. februarja 2023
EVA 2022-1711-0039
V funkciji ministrice za notranje zadeve 
Sanja Ajanović Hovnik 
ministrica 
za javno upravo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti