Uradni list

Številka 156
Uradni list RS, št. 156/2022 z dne 14. 12. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 156/2022 z dne 14. 12. 2022

Kazalo

3912. Pravilnik o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Horjul, stran 12864.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), Odloka o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode (Uradni list RS, št. 15/09), Uredbe o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode (Uradni list RS, št. 98/15, 76/17, 81/19, 194/21 in 44/22 – ZVO-2), Uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 64/12, 64/14, 98/15, 44/22 – ZVO-2 in 75/22), Odloka o občinskem prostorskem načrtu Občine Horjul (Uradni list RS, št. 106/13), Programa izvajanja javne službe odvajanja in čiščenja odpadne vode za obdobje 2021–2024, Operativnega programa odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Republiki Sloveniji, Operativnega programa odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Občini Horjul in Statuta Občine Horjul (Uradni list RS, št. 63/10, 105/10, 100/11, 80/13) je Občinski svet Občine Horjul na 25. redni seji dne 29. 11. 2022 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Horjul 
1. člen 
(splošno) 
(1) Pravilnik o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav (v nadaljevanju: MKČN) na območju Občine Horjul določa namen, upravičence, pogoje, način in merila za dodelitev občinskih proračunskih sredstev, namenjenih za nakup MKČN za stanovanjske ali večstanovanjske objekte na območju Občine Horjul.
(2) Občina Horjul (v nadaljevanju: občina) subvencionira del stroškov nakupa MKČN, do velikosti 50 populacijskih ekvivalentov (v nadaljevanju: PE). PE je enota za obremenjevanje vode, ki v skladu z veljavnimi predpisi, ki urejajo področje odpadnih voda, približno ustreza obremenitvi vode, ki jo povzroči ena oseba na dan.
(3) MKČN, ki je predmet sofinanciranja po tem pravilniku, ni del javne infrastrukture.
(4) Namen sofinanciranja MKČN je pomoč občanom, da skladno s predpisi zagotovijo čiščenje odpadne vode iz stanovanjskih objektov.
2. člen 
(upravičenci) 
(1) Upravičenci dodelitve proračunskih sredstev v obliki subvencij po tem pravilniku so fizične osebe, ki so lastniki stanovanjskih objektov, v katerih imajo prijavljeno stalno prebivališče in se nahajajo na območju Občine Horjul, kjer z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Občini Horjul ni predvidena izgradnja javnega kanalizacijskega omrežja oziroma izven območij aglomeracij.
(2) Upravičenci lahko pridobijo proračunska sredstva za isto naložbo oziroma en stanovanjski objekt le enkrat. V kolikor je upravičenec že prejel javna sredstva za isti namen, do sredstev po tem pravilniku ni upravičen.
(3) V primeru izgradnje skupne MKČN za več enostanovanjskih objektov ali za enega ali več večstanovanjskih objektov, je upravičenec in vlagatelj tisti investitor, ki je opredeljen v pogodbi, v kateri se uredijo medsebojna razmerja in mora biti priložena vlogi za sofinanciranje.
(4) Do nepovratnih sredstev niso upravičeni lastniki (fizične osebe), ki nimajo poravnanih obveznosti do Občine Horjul ali so v sodnem sporu z Občino Horjul in pravne osebe.
3. člen 
(zagotavljanje sredstev) 
(1) Sredstva za subvencioniranje nakupa MKČN na območju Občine Horjul se zagotavljajo iz občinskega proračuna, njihovo višino za posamezno leto določi Občinski svet Občine Horjul z odlokom o proračunu. Na podlagi v proračunu določene višine sredstev se objavi javni razpis in podrobneje določi območje in pogoje za dodelitev subvencij.
(2) Če proračun občine za tekoče leto ni sprejet ali ne zagotavlja sredstev za izvajanje sofinanciranja po tem pravilniku, se pravilnik ne izvaja.
4. člen 
(javni razpis) 
(1) Javni razpis se objavi na občinski spletni strani ter v lokalnem časopisu. V javnem razpisu se določi najmanj:
1. naziv in sedež občine,
2. pravno podlago za izvedbo razpisa,
3. predmet javnega razpisa,
4. osnovne pogoje za kandidiranje na razpisu z morebitnimi dodatnimi merili,
5. okvirna višina sredstev,
6. določitev obdobja, do katerega morajo biti sredstva porabljena,
7. rok in naslov vložitve vlog,
8. rok, v katerem bodo potencialni upravičenci obveščeni o izidu,
9. kraj, čas in osebo, pri kateri lahko upravičenci pridobijo informacije in razpisno dokumentacijo,
10. vzorec pogodbe,
11. obrazci, ki so obvezna priloga k vlogi na javni razpis.
(2) Podrobnejša vsebina se določi v razpisni dokumentaciji, ki jo pred objavo javnega razpisa potrdi župan. Razpisna dokumentacija mora vsebovati vse podatke, ki so potrebni, da vlagatelj izdela popolno vlogo za dodelitev subvencij in vse pogoje, ki jih mora vlagatelj izpolnjevati, da se uvrsti v izbor za dodelitev subvencije.
5. člen 
(postopek) 
(1) Postopek za dodelitev proračunskih sredstev v skladu z razpisnimi pogoji obravnava tričlanska komisija (v nadaljevanju: komisija), ki jo s sklepom imenuje župan. Komisija je imenovana za obdobje mandata župana.
(2) Naloge komisije:
1. odpiranje in pregled vlog po vrstnem redu njihove vložitve,
2. ocena upravičenosti vlog,
3. priprava poročila s predlogom prejemnikov sofinanciranja in višine sredstev, ki so jim bila odobrena,
4. druge naloge, povezane z uspešno izvedbo razpisa.
(3) Seznam upravičencev za dodelitev sredstev pripravi komisija najkasneje v roku 30 dni od obravnave vlog in ga posreduje v potrditev direktorju občinske uprave.
(4) O dodelitvi sredstev posameznemu upravičencu odloča direktor občinske uprave z odločbo, na predlog komisije. Zoper odločbo je v roku 15 dni od prejema možna pritožba županu. Odločitev župana je dokončna.
(5) Sredstva se dodelijo upravičencem po vrstnem redu prispelih popolnih vlog, in sicer do porabe proračunskih sredstev tekočega leta za ta namen.
(6) Medsebojno razmerje med Občino Horjul in prejemnikom sredstev se opredeli s pisno pogodbo o subvencioniranju.
6. člen 
(višina sofinanciranja) 
Višina pomoči:
1. višina pomoči znaša do 60 % upravičenih stroškov za nakup in postavitev MKČN oziroma največ 350 €/PE,
v primeru nakupa ene MKČN za več enostanovanjskih objektov oziroma za enega ali več večstanovanjskih objektov se smiselno upošteva prvi odstavek tega člena.
7. člen 
(upravičeni stroški) 
Upravičeni stroški:
1. upravičeni so stroški nakupa MKČN velikosti do 50 PE,
2. upravičeni strošek se dokazuje s potrdilom o plačilu računa za nakup MKČN,
3. upravičeni stroški so stroški z DDV,
4. podrobneje se upravičeni stroški določijo v razpisu,
5. gradbena in pripravljalna dela ter dokumentacija niso upravičen strošek,
6. upravičeni stroški nakupa MKČN lahko nastanejo od 1. 1. 2018 dalje.
8. člen 
(pogoji in omejitve) 
(1) Osnovni pogoji za sofinanciranje MKČN so:
1. subvencije za MKČN se ne dodelijo za naložbe izven območja Občine Horjul,
2. upravičenec mora izpolniti pogoje iz 2. člena tega pravilnika in mora biti lastnik zemljišča, na katerem načrtuje postavitev MKČN, oziroma mora imeti pridobljeno pravico graditi, upravičenci morajo razpolagati z zemljiščem,
3. ob zagonu MKČN mora biti ukinjeno odvajanje komunalne odpadne vode preko obstoječe greznice v skladu s pogoji izvajalca javne gospodarske službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode na območju Občine Horjul,
4. MKČN mora imeti pridobljeno poročilo o prvih meritvah za MKČN, ki je izdelano v skladu s predpisom, ki ureja prve meritve in obratovalni monitoring odpadnih voda,
5. MKČN mora biti vgrajena in delujoča (v času vložitve vloge mora vlagatelj priložiti kopijo dokazila o nakupu MKČN – račun),
6. lokacija MKČN mora omogočati dostop in neovirano praznjenje,
7. upravičenci, ki bodo za več objektov postavili skupno MKČN, morajo vlogi priložiti podpisan medsebojni dogovor vseh uporabnikov MKČN, ki ni časovno omejen in določiti osebo, ki bo zadolžena za upravljanje MKČN, ter sklenjeno služnostno pogodbo med lastniki zemljišč in investitorji, ki mora biti priložena vlogi za sofinanciranje,
8. vgrajena MKČN mora imeti certifikat oziroma listino o skladnosti izdelka z zahtevami glede doseganja mejnih vrednostih parametrov odpadnih vod, kot jih predpisujejo veljavni zakonski in podzakonski predpisi, ki urejajo področje odvajanja in čiščenja odpadnih voda,
9. MKČN mora biti izven predvidenih območij aglomeracij, na katerih se predvideva izgradnja kanalizacije skladno z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Občini Horjul,
10. MKČN je lahko postavljena tudi na območju predvidenih aglomeracij, vendar mora biti na podlagi soglasja izvajalca javne službe razvidno, da objekt na kanalizacijo ne bo priklopljen,
11. čiščenje komunalne odpadne vode v MKČN mora biti skladno z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi predpisi, ki urejajo področje odvajanja in čiščenja odpadnih voda.
(2) Vlogi za pridobitev nepovratnih sredstev za MKČN mora biti priloženo:
1. osnovni podatki o MKČN (proizvajalec, kapaciteta ipd.),
2. izjavo o lastnostih MKČN v skladu s predpisi, ki urejajo gradbene proizvode, če gre za tipsko MKČN,
3. račun o nakupu MKČN,
4. druge z javnim razpisom določene priloge.
9. člen 
(zahtevek za izplačilo) 
(1) Upravičenci za izplačilo sredstev vlagajo zahtevke.
(2) Upravičenci na podlagi odločbe o dodelitvi sredstev na občino pošljejo zahtevek za izplačilo z vsemi prilogami zahtevanimi v javnem razpisu:
1. potrdilo o plačilu računa za nakup MKČN,
2. poročilo o opravljenih prvih meritvah v skladu s predpisom, ki ureja prve meritve in obratovalni monitoring odpadnih voda ali pozitivna zadnja ocena obratovanja. Oceno obratovanja izdela izvajalec javne službe za vsako MKČN na območju občine, kjer izvaja javno službo.
(3) Pred vložitvijo zahtevka mora biti naložba zaključena in plačani vsi računi.
(4) Upravičenci prejmejo nakazilo odobrenih sredstev predvidoma do konca koledarskega leta. Nakazilo sredstev se izvrši na osebni račun upravičenca.
10. člen 
(nadzor) 
(1) Namenskost porabe proračunskih sredstev za postavitev MKČN v Občini Horjul po tem pravilniku nadzoruje razpisna komisija.
(2) Upravičenec je dolžan vrniti nenamensko porabljena sredstva skupaj z zakonitimi zamudnimi obresti, ki se obračunavajo od dneva izplačila upravičencu do dneva vračila sredstev v primerih, ko se ugotovi:
1. da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko porabljena,
2. da je upravičenec za katerikoli namen pridobitve sredstev navajal neresnične ali zavajajoče podatke,
3. da je upravičenec kršil določila tega pravilnika, javnega razpisa, zakonskih in podzakonskih predpisov,
4. druge nepravilnosti pri porabi sredstev.
11. člen 
(končne določbe) 
(1) Ta pravilnik nadomesti Pravilnik o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Horjul (Uradni list RS, št. 28/12) in Pravilnik o spremembi in dopolnitvi Pravilnika o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Horjul (Uradni list RS, št. 47/13).
(2) Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 1. 2023 dalje.
Št. 007-0011/2022-1
Horjul, dne 30. novembra 2022
Župan 
Občine Horjul 
Janko Prebil 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti