Uradni list

Številka 131
Uradni list RS, št. 131/2022 z dne 12. 10. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 131/2022 z dne 12. 10. 2022

Kazalo

3098. Pravilnik o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o postopku s tujcem, ki izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji, ter postopku sprejema prošnje za mednarodno zaščito, stran 9798.

  
Na podlagi devetega odstavka 45. člena in četrtega odstavka 107. člena Zakona o mednarodni zaščiti (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo in 54/21) ministrica za notranje zadeve izdaja
P R A V I L N I K 
o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o postopku s tujcem, ki izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji, ter postopku sprejema prošnje za mednarodno zaščito 
1. člen 
V Pravilniku o postopku s tujcem, ki izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji, ter postopku sprejema prošnje za mednarodno zaščito (Uradni list RS, št. 173/21) se 2. člen spremeni tako, da se glasi:
»2. člen 
(postopek s policijo) 
(1) Kadar je mogoče sklepati, da bi želel tujec podati prošnjo za mednarodno zaščito, ga policija informira o tej možnosti.
(2) Če tujec izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito, ga policija obravnava v okviru predhodnega postopka iz 42. člena Zakona o mednarodni zaščiti (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo in 54/21; v nadaljnjem besedilu: zakon).
(3) Policija o podaji namere takoj obvesti ministrstvo, pristojno za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), in urad Vlade Republike Slovenije, pristojen za oskrbo migrantov (v nadaljnjem besedilu: urad).
(4) Policija o postopku in ugotovitvah iz drugega odstavka 42. člena zakona izpolni registracijski list.
(5) Policija vlagatelja namere seznani s posledicami samovoljne zapustitve sprejemnih prostorov azilnega doma ali njegove izpostave, kar vlagatelj namere potrdi s podpisom. Potrditev te seznanitve je del registracijskega lista iz 3. člena tega pravilnika.«.
2. člen 
V 3. členu se v drugem odstavku črtata prva in druga alineja.
Dosedanje tretja, četrta in peta alineja postanejo prva, druga in tretja alineja.
Za drugim odstavkom se doda nov, tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) O obravnavi vlagatelja namere, ki je samovoljno zapustil nastanitvene kapacitete iz 81. člena zakona pred sprejemom prošnje in je ponovno izrazil namen podati prošnjo za mednarodno zaščito, policija obvesti ministrstvo. Policija posreduje ministrstvu dokumentacijo o obravnavi osebe, iz katere je razvidno, da je ponovno izrazila ta namen.«.
3. člen 
4. člen se spremeni tako, da se glasi:
»4. člen 
(prihod v azilni dom ali njegovo izpostavo) 
Po končanem postopku iz 2. člena ali tretjega odstavka 3. člena tega pravilnika policija pripelje ali napoti vlagatelja namere v nastanitvene kapacitete iz prvega odstavka 81. člena zakona.«.
4. člen 
V 9. členu se v prvem odstavku črta besedilo »4.,«.
5. člen 
Priloga 1 se nadomesti z novo Prilogo 1, ki je kot Priloga sestavni del tega pravilnika.
KONČNA DOLOČBA 
6. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-365/2022/8
Ljubljana, dne 11. oktobra 2022
EVA 2022-1711-0031
Mag. Tatjana Bobnar 
ministrica 
za notranje zadeve 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti