Uradni list

Številka 127
Uradni list RS, št. 127/2022 z dne 5. 10. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 127/2022 z dne 5. 10. 2022

Kazalo

2995. Pravila za izvolitev predstavnikov Občine Šmartno pri Litiji v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana Državnega sveta Republike Slovenije, stran 9090.

  
Na podlagi prvega odstavka 14. in prvega odstavka 15. člena Zakona o državnem svetu (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 95/09 – odl. US in 21/13 – ZFDO-F in 81/18 – odl. US), Zakona o določitvi volilnih enot za volitve predstavnikov lokalnih interesov v državni svet (Uradni list RS, št. 48/92, v nadaljevanju: ZDSve) in 14. člena Statuta Občine Šmartno pri Litiji (Uradni list RS, št. 70/18, z dne 2. 11. 2018) je Občinski svet Občine Šmartno pri Litiji na dopisni seji dne 28. 9. 2022 sprejel
P R A V I L A 
za izvolitev predstavnikov Občine Šmartno pri Litiji v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana Državnega sveta Republike Slovenije 
I. SPLOŠNI DOLOČBI 
1. člen 
S temi pravili se ureja postopek izvolitve predstavnikov Občine Šmartno pri Litiji (v nadaljevanju: občina) v volilno telo za izvolitev člana državnega sveta – predstavnika lokalnih interesov ter postopek določitve kandidata za člana državnega sveta – predstavnika lokalnih interesov.
Na podlagi določb ZDSve in v skladu s temi pravili izvoli Občinski svet Občine Šmartno pri Litiji (v nadaljevanju: občinski svet) v volilno telo za volitve člana državnega sveta dva predstavnika (v nadaljevanju: elektorja) ter lahko določi enega kandidata za člana državnega sveta – predstavnika lokalnih interesov (v nadaljevanju: kandidat za člana državnega sveta).
2. člen 
Postopek izvolitve elektorja in predlaganja kandidata je treba izvesti znotraj rokov, ki jih določa rokovnik volilnih opravil za volitve v državni svet, ki ga sprejme Državna volilna komisija.
II. VOLITVE PREDSTAVNIKOV OBČINE V VOLILNO TELO ZA VOLITVE ČLANA DRŽAVNEGA SVETA – PREDSTAVNIKA LOKALNIH INTERESOV 
3. člen 
Volilno telo za volitve člana državnega sveta – predstavnika lokalnih interesov sestavljajo izvoljeni elektorji občin, ki na podlagi določb zakona, ki določa območja volilnih enot za volitve predstavnikov lokalnih interesov, tvorijo območje posamezne volilne enote.
Na podlagi določb ZDSve pripadata občini v volilnem telesu dva elektorja.
4. člen 
Za elektorja je lahko predlagan in izvoljen vsak, ki ima volilno pravico v občini.
5. člen 
Kandidate za elektorja lahko predlagajo župan občine, član občinskega sveta, svetniške skupine političnih strank in nestrankarske liste zastopane v občinskem svetu.
Posamezni predlagatelj lahko predlaga največ toliko elektorjev, kolikor se jih voli. Predlagatelj ne more predlagati samega sebe.
Predlogi morajo biti pisni in morajo vsebovati naslednje podatke o kandidatu za elektorja: ime in priimek, datum rojstva, EMŠO in naslov stalnega prebivališča. Predlogu mora biti priloženo pisno soglasje kandidata.
Predlogi za kandidate za elektorja posredujejo Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občine (v nadaljevanju: komisija), Tomazinova ulica 2, 1275 Šmartno pri Litiji, najkasneje 40 dni pred dnevom glasovanja na volitvah članov državnega sveta – predstavnikov lokalnih interesov, ki je določen z odlokom o razpisu splošnih volitev v državni svet oziroma v roku, ki ga s pozivom določi komisija.
6. člen 
Komisija ugotovi popolnost predlogov in pripravi predlog kandidatov za elektorja po abecednem vrstnem redu, z označbo predlagatelja. Tako pripravljen predlog komisija posreduje županu občine.
7. člen 
Elektorje izvoli občinski svet občine s tajnim glasovanjem.
Pred začetkom glasovanja občinski svet izmed svojih članov imenuje volilni odbor, ki ga sestavljata predsednik in dva člana.
Občinski svet tajno, z glasovnicami, glasuje o predlogih za elektorja. Na glasovnici so kandidati napisani po abecednem vrstnem redu, tako da je zaporedje kandidatov enako, kot ga je z žrebom določila komisija v predlogu iz 6. člena teh pravil.
Vsak član občinskega sveta lahko glasuje največ za toliko kandidatov, kolikor se voli elektorjev. Izvoljena sta tista kandidata, ki sta dobila največje število glasov.
Če sta dva kandidata dobila enako število glasov oziroma, če je več kandidatov dobilo enako število glasov, odloči o izvolitvi med njimi žreb, ki ga opravi volilni odbor takoj na seji občinskega sveta.
8. člen 
Župan posreduje sklep občinskega sveta o izvolitvi elektorja pristojni volilni komisiji, najkasneje 30 dni pred dnem volitev predstavnikov lokalnih interesov, z vsemi potrebnimi prilogami.
III. DOLOČITEV KANDIDATA ZA ČLANA DRŽAVNEGA SVETA – PREDSTAVNIKA LOKALNIH INTERESOV 
9. člen 
Občinski svet lahko določi enega kandidata za člana državnega sveta.
10. člen 
Za postopek in način oblikovanja predloga ter določitev kandidata za člana državnega sveta se smiselno uporabljajo določbe teh pravil, ki opredeljujejo izvolitev elektorja.
11. člen 
Župan posreduje sklep občinskega sveta o določitvi kandidata za člana državnega sveta pristojni volilni komisiji, najkasneje 30 dni pred dnem volitev predstavnikov lokalnih interesov, z vsemi potrebnimi prilogami.
IV. KONČNE DOLOČBE 
12. člen 
Ta pravila vsebujejo določbe poslovniške narave, zato jih sprejema občinski svet z dvotretjinsko večino glasov navzočih članov občinskega sveta.
13. člen 
Ta pravila začnejo veljati z dnem sprejetja in se objavijo v Uradnem listu Republike Slovenije. Uporabljajo se za izvedbo vsakokratnih volitev v državni svet.
Št. 007-2/2022-4
Šmartno pri Litiji, dne 29. septembra 2022
Župan 
Občine Šmartno pri Litiji 
Rajko Meserko 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti