Uradni list

Številka 127
Uradni list RS, št. 127/2022 z dne 5. 10. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 127/2022 z dne 5. 10. 2022

Kazalo

2994. Pravila za izvolitev predstavnika Občine Odranci v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta, stran 9089.

  
Na podlagi 14. in 15. člena Zakona o državnem svetu (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 95/09 – odl. US, 21/13 – ZFDO-F in 81/18 – odl. US) in 15. člena Statuta Občine Odranci (Uradni list RS, št. 102/11, 64/17, 46/19) je Občinski svet Občine Odranci na 25. redni seji dne 20. 9. 2022 sprejel
P R A V I L A 
za izvolitev predstavnika Občine Odranci v volilno telo za volitve člana državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta 
1. člen
S temi pravili se ureja postopek izvolitve predstavnika Občine Odranci v telo 11. volilne enote za izvolitev člana državnega sveta ter postopek določitev kandidata za člana državnega sveta.
2. člen 
Glede na določbe 40. in 41. člena Zakona o državnem svetu izvoli občinski svet v volilno telo za volitve člana državnega sveta 1 predstavnika (v nadaljevanju elektorja) ter lahko določi enega kandidata za člana državnega sveta.
3. člen 
Postopek obsega predlaganje kandidatov za elektorja ter izvolitev oziroma predlaganje kandidatov za člana državnega sveta in določitev kandidata.
4. člen 
Pravico biti voljen za člana državnega sveta ima državljan Republike Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti.
Ob pogojih iz prvega odstavka ima pravico biti voljena za člana državnega sveta – predstavnika lokalnih interesov oseba, ki ima stalno bivališče v volilni enoti.
Ob pogojih iz prvega ostavka ima pravico biti voljena za elektorja oseba, ki ima stalno bivališče v Občini Odranci.
5. člen 
Kandidata za elektorja lahko predlaga vsak član občinskega sveta. Vsak predlagatelj lahko predlaga enega kandidata. Predlog mora vsebovati: ime in priimek in naslov predlagatelja ter ime in priimek, rojstne podatke in naslov stalnega prebivališča kandidata.
6. člen 
Predlagatelji iz prejšnjega člena lahko predlagajo enega kandidata za člana državnega sveta. Predlog mora vsebovati: ime in priimek in naslov predlagatelja ter ime in priimek, rojstne podatke, naslov stalnega prebivališča in delo, ki ga opravlja kandidat. Predlogu mora biti predloženo tudi soglasje kandidata.
7. člen 
Predlagatelji posredujejo predlog kandidatov za predstavnike oziroma člane državnega sveta Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občine Odranci najkasneje 15 dni pred rokom, določenim za posredovanje predloga volilni komisiji volilne enote.
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja sestavi seznam predlaganih kandidatov po abecednem vrstnem redu njihovih priimkov, posebej za elektorja in posebej za člana državnega sveta z označbo predlagatelja in ga pošlje županu.
8. člen 
Elektorja se voli na seji občinskega sveta s tajnim glasovanjem. Glasuje se z glasovnicami. Na glasovnici so kandidati napisani po abecednem redu njihovih priimkov.
Voli se enega elektorja.
Član občinskega sveta glasuje za posameznega kandidata tako, da obkroži zaporedno številko pred imenom enega kandidata.
Izvoljen je kandidat, ki je prejel večino opredeljenih glasov.
9. člen 
Kandidata za člana državnega sveta se določi na seji občinskega sveta s tajnim glasovanjem.
Glasuje se z glasovnicami. Na glasovnici so kandidati napisani po abecednem vrstnem redu njihovih priimkov.
Določi se en kandidat za člana državnega sveta. Član občinskega sveta glasuje za posameznega kandidata tako, da obkroži zaporedno številko pred imenom kandidata. Izvoljen je kandidat, ki je prejel največje število opredeljenih glasov.
10. člen 
V primeru, ko sta dva ali več kandidatov za elektorja oziroma za člana državnega sveta pri glasovanju prejela enako najvišje oziroma enako najnižje za izvolitev potrebno število glasov, odloči o izvolitvi oziroma določitvi žreb, ki se opravi takoj na seji občinskega sveta. Žreb se izvede tako, da se v ovojnice vstavijo lističi s številkami od 1 do največ toliko, kolikor je kandidatov z enakim številom glasov.
Vsak od kandidatov, po abecednem vrstnem redu priimkov, izvleče eno ovojnico in pokaže izvlečeno številko. Če kandidat ni prisoten na seji občinskega sveta zanj ovojnico izvleče član OS, ki ga je predlagal.
Izvoljen je tisti kandidat, ki izvleče številko 1. Žrebanje se izvede po abecednem vrstnem redu njihovih priimkov.
11. člen 
Kandidat za elektorja ali kandidata za člana državnega sveta ne more biti član komisije za izvolitev elektorjev oziroma za določitev kandidata za člana državnega sveta.
12. člen 
Predstavnik predlagatelja kandidature za člana sveta je župan. Če je za kandidata za člana državnega sveta določen župan, se za predstavnika kandidature določi člana občinskega sveta, ki ga določi župan.
13. člen 
Župan mora najpozneje v roku 30 dni pred dnem glasovanja predložiti pristojni volilni komisiji volilne enote izvoljenega elektorja in kandidaturo za člana državnega sveta, skupaj s potrebnimi prilogami.
14. člen 
Ta pravila vsebujejo določbe poslovniške narave, jih sprejema občinski svet z dvotretjinsko večino navzočih članov občinskega sveta.
15. člen 
Ta pravila začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Z dnem sprejema teh pravil prenehajo veljati pravila, ki jih je Občinski svet Občine Odranci sprejel na seji dne 11. 10. 2017, št. 132-6K/2017.
Št. 186-25/2022
Odranci, dne 20. septembra 2022
Župan 
Občine Odranci 
Ivan Markoja 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti