Uradni list

Številka 113
Uradni list RS, št. 113/2022 z dne 30. 8. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 113/2022 z dne 30. 8. 2022

Kazalo

2727. Pravilnik o licenciranju tehničnega osebja nadzora in kontrole zračnega prostora, stran 8172.

  
Na podlagi šestega odstavka 67. člena Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 81/10 – uradno prečiščeno besedilo, 46/16 in 47/19) minister za obrambo v soglasju z ministrom za infrastrukturo izdaja
P R A V I L N I K 
o licenciranju tehničnega osebja nadzora in kontrole zračnega prostora 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina in uporaba) 
(1) Ta pravilnik ureja pogoje in postopke za pridobitev vojaškega izkaza tehničnega osebja nadzora in kontrole zračnega prostora (v nadaljnjem besedilu: vojaški izkaz TNKZP), pogoje, postopke, usposabljanja, opravljanje izpitov, podaljševanje in obnovo tipskega ratinga ali pooblastila.
(2) Ta pravilnik se uporablja za tehnično osebje, ki opravlja strokovna dela in naloge v zvezi z vzdrževanjem, upravljanjem in obratovanjem sistemov in naprav nadzora in kontrole zračnega prostora, ki vključuje vsaj eno izmed naslednjih dejavnosti:
1. preventivno in korektivno vzdrževanje, vključujoč nadzor;
2. uvajanje v obratovanje in umik iz njega oziroma vrnitev v obratovanje;
3. kalibracijo;
4. modifikacijo;
5. zagotavljanje skladnosti z zahtevami ali
6. opravljanje strokovnih nalog v zvezi z varnostjo obratovanja sistemov in naprav nadzora in kontrole zračnega prostora.
(3) Za vprašanja ureditve splošnih pogojev, načinov in postopkov licenciranja, usposabljanja ter začasni odvzem in preklic vojaških izkazov, tipskih ratingov, pooblastil ali drugih listin se uporablja pravilnik, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva.
(4) Za vprašanja ureditve zdravstvene sposobnosti se uporabljajo predpisi, ki urejajo zdravstveno sposobnost letalskega in drugega strokovnega osebja.
2. člen 
(pomen izrazov) 
(1) Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, pomenijo:
1. »shema usposobljenosti TNKZP« določa procese, kadre in časovno razporeditev, potrebno za zagotavljanje ustreznega nadaljevalnega usposabljanja in dokazovanja usposobljenosti TNKZP, odobri jo VLO;
2. »usposabljanje na delovnem mestu« pomeni fazo usposabljanja, v kateri se predhodno pridobljene rutine ter znanja in spretnosti, povezane z delovnim mestom, uporabljajo v praksi pod nadzorom inštruktorja;
3. »vojaški izkaz TNKZP« je listina, ki jo izda Vojaški letalski organ (v nadaljnjem besedilu: VLO), s katero se potrdi, da vojaška oseba izpolnjuje pogoje za opravljanje določenih del.
(2) Drugi izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, pomenijo enako kot izrazi, določeni v pravilniku, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva, zakonu, ki ureja letalstvo, podzakonskih predpisih ter drugih predpisih in aktih, ki veljajo oziroma se uporabljajo v Republiki Sloveniji za vojaško letalstvo.
3. člen 
(osnovni pogoji za pristop k usposabljanju TNKZP) 
(1) Kandidat mora pred začetkom usposabljanja za pridobitev vojaškega izkaza TNKZP in tipskih ratingov izpolnjevati naslednje pogoje:
– imeti končano zahtevano stopnjo strokovne izobrazbe s področja elektrotehnike, mehatronike ali informacijsko-komunikacijskih tehnologij;
– izkazati znanje angleškega jezika, ki dosega vsaj 70 odstotkov na uvrstitvenih testih za angleški jezik (ALCPT);
– imeti veljavno ustrezno zdravniško spričevalo v skladu s predpisi, ki urejajo zdravstveno sposobnost letalskega in drugega strokovnega osebja (v nadaljnjem besedilu: zdravniško spričevalo).
(2) Znanje angleškega jezika iz prejšnjega odstavka se izkazuje s potrdilom, ki ga izda enota Slovenske vojske, pristojna za testiranje znanja tujega jezika, ali primerljiva izobraževalna ustanova.
4. člen 
(pogoji za opravljanje del) 
(1) Dejavnosti iz drugega odstavka 1. člena tega pravilnika lahko opravlja vojaška oseba, ki ima veljaven vojaški izkaz TNKZP z vpisanim ustreznim in veljavnim tipskim ratingom ter zdravniško spričevalo.
(2) Vojaška oseba, ki ne izpolnjuje pogojev iz tega pravilnika, lahko opravlja dela le pod nadzorom imetnika vojaškega izkaza TNKZP, ki ima v vojaški izkaz vpisano pooblastilo inštruktorja.
II. VOJAŠKI IZKAZ, TIPSKI RATINGI IN POOBLASTILA 
5. člen 
(vojaški izkaz) 
(1) Vojaški izkaz TNKZP se izda vojaški osebi, ki je uspešno opravila vsa zahtevana usposabljanja po tem pravilniku.
(2) V vojaški izkaz TNKZP se vpisujejo tipski ratingi in pooblastila ter njihova veljavnost, pri čemer se vanj vpisujejo le okrajšave.
(3) V vojaški izkaz TNKZP se vpišejo tudi posebne pravice in omejitve imetnika.
(4) Vojaški izkaz TNKZP se izda brez omejitve trajanja.
(5) Vzorec vojaškega izkaza TNKZP je v Prilogi 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
6. člen 
(tipski rating) 
(1) Sistemi in naprave nadzora ter kontrole zračnega prostora so:
– nadzorni sistemi in naprave (nadzorni radarji (PSR, SSR, MODE S), samodejni odvisni nadzor (ADS), multilateracija);
– sistemi in naprave za prenos, obdelavo in prikaz podatkov, ki so namenjeni neposredni uporabi služb nadzora in kontrole zračnega prostora;
– komunikacijski sistemi, omrežja in naprave za potrebe komuniciranja med kontrolorjem prestreznikov in pilotom;
– energetski sistemi, namenjeni oskrbovanju sistemov in naprav z električno energijo.
(2) Tipski rating, vpisan v vojaški izkaz TNKZP, opredeljuje tip sistema ali naprave iz prejšnjega odstavka.
(3) Tipski rating se vpiše v vojaški izkaz TNKZP na podlagi potrdila o uspešno opravljenem usposabljanju pri proizvajalcu sistema ali naprave, pri organizaciji, ki jo pooblasti proizvajalec, ali organizaciji, ki jo pooblasti VLO.
(4) Tipski rating, vpisan v vojaški izkaz TNKZP, velja dve leti.
7. člen 
(nivo poseganja v sistem ali napravo) 
(1) Nivo poseganja v sistem ali napravo nadzora in kontrole zračnega prostora je opis dovoljenih posegov v sisteme in naprave glede na usposobljenost tehničnega osebja. Poseg na posameznem nivoju vključuje:
– na nivoju A: nadzor nad sistemi in napravami ter korektivne naloge takojšnje odprave znanih napak s ponovnim zagonom sistemov in naprav – posegi na sprednji strani nadzorne plošče;
– na nivoju B: naloge na nivoju A ter preventivne in korektivne naloge odpravljanja napak na podlagi poglobljene analize vzroka napak na funkcionalni ravni sistemov in naprav;
– na nivoju C: naloge nivojev A in B ter naloge s področja dejavnosti iz drugega odstavka 1. člena tega pravilnika, vključno s korektivnim odpravljanjem napak na podlagi podrobne diagnostike v zvezi s težavami pri delovanju programske opreme, modula ali tiskanega vezja na ravni komponent sistemov in naprav.
(2) Nivo poseganja v sistem ali napravo se v vojaški izkaz TNKZP navede ob posameznem tipskem ratingu.
8. člen 
(pooblastilo inštruktorja) 
(1) Pooblastilo inštruktorja za izvajanje usposabljanja v učilnici in na delovnem mestu, za obravnavo neusposobljenosti ali poslabšane usposobljenosti tehničnega osebja in za zagotavljanje nadzora nad osebjem, ki ni bilo ocenjeno kot usposobljeno (v nadaljnjem besedilu: pooblastilo inštruktorja), se dodeli imetniku vojaškega izkaza TNKZP, ki:
– ima v vojaškem izkazu TNKZP vpisan vsaj en tipski rating;
– je najmanj pet let izvajal privilegije iz vojaškega izkaza TNKZP;
– je uspešno opravil dodatno usposabljanje za pridobitev pooblastila inštruktorja.
(2) Začetno in stalno usposobljenost po merilih tehničnih spretnosti, vedenjskih spretnosti in znanja lahko ocenjuje imetnik vojaškega izkaza TNKZP, ki ima v vojaškem izkazu TNKZP vpisano pooblastilo inštruktorja najmanj tri leta.
(3) Če pride do usposabljanja ob uvedbi novih sistemov in naprav, lahko VLO za pogoje za pridobitev pooblastila inštruktorja določi izjemo.
(4) Pooblastilo inštruktorja velja šest let.
(5) Pooblastilo inštruktorja se vpiše v vojaški izkaz TNKZP s kratico »INS«.
III. USPOSABLJANJE ZA PRIDOBITEV IN OHRANJANJE TIPSKIH RATINGOV IN POOBLASTIL 
9. člen 
(vrste usposabljanja) 
Usposabljanje TNKZP obsega:
1. začetno usposabljanje;
2. osnovno in kvalifikacijsko usposabljanje;
3. usposabljanje za tipski rating;
4. usposabljanje na delovnem mestu (On Job Training – OJT);
5. nadaljevalno usposabljanje;
6. dodatno usposabljanje (Developmental Training).
10. člen 
(začetno usposabljanje) 
(1) Obseg začetnega usposabljanja se za posamezne naprave ali sisteme določi s programom usposabljanja, ki mora zajemati najmanj:
1. nadzorni sistemi in naprave:
– usposabljanje iz osnov radarske teorije in tehnike;
– usposabljanje iz osnov delovanja, vzdrževanja, karakteristik in uporabe radarskih sistemov;
– usposabljanje za uporabo radarskih sistemov in ukrepanje ob izpadih sistemov;
– usposabljanje s področja letalskih predpisov in standardov;
2. sistemi in naprave za prenos, obdelavo in prikaz podatkov, ki so namenjeni neposredni uporabi enot nadzora in kontrole zračnega prostora:
– usposabljanje iz osnov radarske teorije in tehnike;
– usposabljanje iz osnov prenosa, obdelave in prikaza podatkov;
– usposabljanje iz osnov delovanja, vzdrževanja, karakteristik sistemov in naprav za prenos, obdelavo in prikaz podatkov;
– usposabljanje za uporabo sistemov in naprav za prenos, obdelavo in prikaz podatkov ter ukrepanje ob izpadih sistemov;
– usposabljanje s področja letalskih predpisov in standardov;
3. komunikacijski sistemi, omrežja in naprave za komuniciranje med kontrolorjem prestreznikov in pilotom:
– usposabljanje iz osnov radijskih letalskih komunikacij;
– usposabljanje iz osnov delovanja, vzdrževanja in značilnosti sistemov za govorno sporazumevanje;
– usposabljanje za uporabo sistemov za govorno sporazumevanje in ukrepi ob izpadih sistemov;
– usposabljanje s področja letalskih predpisov in standardov;
4. energetski sistemi:
– usposabljanje iz osnov energetike;
– usposabljanje iz osnov delovanja, vzdrževanja in značilnosti sistemov za neprekinjeno napajanje (UPS), sistemov za primarno napajanje (energetskih omrežij), sistemov za sekundarno napajanje (agregatov), nadzor nad vsemi napajalnimi energetskimi sistemi;
– usposabljanje za uporabo sistemov za neprekinjeno napajanje (UPS), sistemov za primarno napajanje (energetskih omrežij), sistemov za sekundarno napajanje (agregatov) in ukrepi ob izpadih sistemov;
– usposabljanje s področja letalskih predpisov in standardov.
(2) Kandidat uspešno konča usposabljanja iz prejšnjega odstavka, če pravilno odgovori na vsaj 70 odstotkov zastavljenih vprašanj na preverjanju pri izvajalcu usposabljanja. Kandidat lahko pristopi k preverjanju znanja največ trikrat.
11. člen 
(osnovno in kvalifikacijsko usposabljanje) 
(1) Po uspešno končanem usposabljanju iz 1., 2. ali 3. točke prvega odstavka prejšnjega člena kandidat pristopi k osnovnemu in kvalifikacijskemu usposabljanju glede na kvalifikacijsko področje v skladu z dodatki 1 do 4 priloge XIII Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 2017/373 z dne 1. marca 2017 o skupnih zahtevah za izvajalce storitev upravljanja zračnega prometa/izvajanja navigacijskih služb zračnega prometa in drugih funkcij omrežja za upravljanje zračnega prometa ter njihov nadzor, razveljavitvi Uredbe (ES) št. 482/2008, izvedbenih uredb (EU) št. 1034/2011, (EU) št. 1035/2011 in (EU) 2016/1377 ter spremembi Uredbe (EU) št. 677/2011 (UL L št. 62 z dne 8. 3. 2017, str. 1) (v nadaljnjem besedilu: Uredba 2017/373/EU).
(2) VLO lahko določi najprimernejše izobraževalne zahteve za kandidate za pridobitev vojaškega izkaza in posledično po potrebi prilagodi število oziroma raven predmetov, tem ali podtem iz točke (a) ATSEP.OR.205 Priloge XIII Uredbe 2017/373/EU.
(3) Osnovno in kvalifikacijsko usposabljanje se izvaja pri izvajalcu usposabljanja, ki usposabljanja izvaja v skladu s Prilogo XIII Uredbe 2017/373/EU.
12. člen 
(usposabljanje za tipski rating) 
Usposabljanje za tipski rating je zasnovano tako, da kandidati dosežejo cilje usposabljanja za zagotovitev tehnične usposobljenosti za samostojno delo na sistemu ali napravi glede na predviden nivo poseganja v sistem ali napravo.
13. člen 
(usposabljanje na delovnem mestu) 
(1) Kandidat se lahko začne usposabljati na delovnem mestu, ko uspešno opravi usposabljanja iz 10. in 12. člena ter 11. člena tega pravilnika, če je to zahtevano.
(2) Usposabljanje na delovnem mestu se izvaja na tipu naprave oziroma sistema, na katerem bo imetnik vojaškega izkaza TNKZP opravljal delo. Vsakemu kandidatu se določi inštruktor. Inštruktor ima lahko istočasno največ tri kandidate.
(3) Kandidat mora uspešno opraviti usposabljanje na delovnem mestu pod nadzorom inštruktorja v obsegu, ki je določen s programom usposabljanja. O opravljenem preverjanju usposobljenosti inštruktor poda pisno mnenje.
(4) Seznam inštruktorjev po posameznih tipskih ratingih in veljavnost njihovih pooblastil vodi enota za usposabljanje, ki mora vsako spremembo seznama inštruktorjev posredovati VLO.
(5) Po uspešno opravljenem usposabljanju na delovnem mestu kandidat pristopi k izpitu pred izpitno komisijo v skladu s 17. členom tega pravilnika.
14. člen 
(nadaljevalno usposabljanje) 
(1) Nadaljevalno usposabljanje je namenjeno ohranjanju kompetentnosti in obsega:
– osvežitveno usposabljanje (Refresher Training), ki je namenjeno ohranjanju ali nadgradnji obstoječe ravni usposobljenosti in spretnosti imetnikov vojaškega izkaza TNKZP;
– usposabljanje za ravnanje ob degradaciji naprave ali sistema (Degraded Mode Of Operation Training), ki je namenjeno periodičnemu osveževanju znanja, spretnosti in ukrepanja ob nenavadnih situacijah ali degradacijah sistemov in naprav (dogodkih z majhno ponovljivostjo) in
– usposabljanje o nadgradnji in spremembi sistemov in naprav (Conversion Training), ki je namenjeno zagotovitvi usposobljenosti imetnika vojaškega izkaza TNKZP zaradi sprememb na področju dela, delovnega okolja, procedur ali sistemov in naprav.
(2) Nadaljevalno usposabljanje se določi s shemo usposobljenosti TNKZP.
15. člen 
(dodatno usposabljanje) 
Dodatno usposabljanje (Developmental Training) je namenjeno dopolnilnemu usposabljanju, ki ga zahteva sprememba delovnega mesta oziroma nalog imetnika vojaškega izkaza TNKZP, kot na primer usposabljanje za pooblastilo inštruktorja, usposabljanje za predavatelja ali jezikovno usposabljanje (Linguistic Training), če je potrebno znanje dodatnega tujega jezika.
Dodatno usposabljanje se izvaja pri izvajalcu usposabljanja, certificiranem ali potrjenem s strani VLO.
IV. IZPITI ZA PRIDOBITEV VOJAŠKEGA IZKAZA TNKZP, TIPSKEGA RATINGA ALIPOOBLASTILA
16. člen 
(vloga in dokazila) 
(1) Vojaška oseba, ki je uspešno opravila usposabljanja iz 10., 12. in 13. člena ter če je to zahtevano iz 11. člena tega pravilnika in ima zdravniško spričevalo, vloži vlogo pri VLO za izdajo vojaškega izkaza TNKZP in vpis tipskega ratinga v vojaški izkaz.
(2) K vlogi za izdajo vojaškega izkaza TNKZP in vpis tipskega ratinga mora vojaška oseba poleg zahtev iz pravilnika, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva, priložiti:
– dokazila o uspešno opravljenih usposabljanjih iz 10., 12. in 13. člena in če je to zahtevano v 11. členu tega pravilnika;
– pisno mnenje inštruktorja iz tretjega odstavka 13. člena tega pravilnika;
– potrdilo o znanju angleškega jezika iz 3. člena tega pravilnika.
(3) K vlogi za vpis dodatnega tipskega ratinga ali pooblastila v vojaški izkaz TNKZP mora imetnik vojaškega izkaza TNKZP, poleg zahtev iz pravilnika, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva, priložiti:
– dokazilo o uspešno opravljenem usposabljanju iz 12. člena tega pravilnika;
– pisno mnenje inštruktorja iz tretjega odstavka 13. člena tega pravilnika;
– potrdilo o znanju angleškega jezika iz 3. člena tega pravilnika.
(4) K vlogi za vpis pooblastila inštruktorja v vojaški izkaz TNKZP mora imetnik vojaškega izkaza TNKZP, poleg zahtev iz pravilnika, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva, priložiti še dokazilo o uspešno opravljenem usposabljanju za pooblastilo inštruktorja.
17. člen 
(izpit) 
(1) Kandidat za pridobitev ali obnovo vojaškega izkaza TNKZP, tipskega ratinga ali pooblastila opravi izpit pred izpitno komisijo v skladu s pravilnikom, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva.
(2) Izpit iz prejšnjega odstavka je uspešno opravljen, če kandidat na teoretičnem oziroma praktičnem izpitu pravilno odgovori na vsaj 70 odstotkov zastavljenih vprašanj.
V. PODALJŠEVANJE IN OBNOVA TIPSKIH RATINGOV IN POOBLASTIL 
18. člen 
(vloga za podaljšanje) 
(1) Imetnik vojaškega izkaza TNKZP vloži pisno vlogo za podaljšanje tipskega ratinga ali pooblastila v skladu s pravilnikom, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva.
(2) Vlogo za podaljšanje imetnik vojaškega izkaza TNKZP vloži najpozneje 30 dni, vendar ne več kot 60 dni pred potekom veljavnosti.
(3) K vlogi za podaljšanje mora imetnik vojaškega izkaza TNKZP ob izpolnjevanju pogojev iz pravilnika, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva, priložiti še poročilo inštruktorja o izpolnjevanju pogojev iz 19. člena tega pravilnika.
19. člen 
(pogoji podaljševanja tipskih ratingov in pooblastil) 
(1) Za podaljšanje veljavnosti posameznega tipskega ratinga oziroma pooblastila mora imetnik vojaškega izkaza TNKZP izpolnjevati naslednje pogoje:
– imetnik tipskega ratinga mora uspešno opraviti praktični del izpita za posamezni tip sistema ali naprave in druge pogoje glede na tip naprave ali sistema, kot je to določeno v shemi usposobljenosti TNKZP;
– imetnik pooblastila inštruktor mora imeti v vojaškem izkazu TNKZP veljaven vsaj en tipski rating in v vsakem posameznem letu veljavnosti pooblastila inštruktor opraviti inštruktorske naloge v obsegu, kot je določeno v shemi usposobljenosti TNKZP.
(2) Poleg pogojev iz prejšnjega odstavka mora imetnik vojaškega izkaza TNKZP za podaljšanje tipskega ratinga končati nadaljevalno usposabljanje iz 14. člena tega pravilnika.
(3) Vojaške osebe, ki opravljajo strokovne in regulativne naloge ter letalski nadzor na področju vzdrževanja, upravljanja in obratovanja sistemov in naprav nadzora in kontrole zračnega prostora in prometa, strokovne naloge na področju vzdrževanja in kontrole kvalitete sistemov in naprav nadzora in kontrole zračnega prostora podaljšujejo vojaški izkaz TNKZP oziroma tipske ratinge in pooblastilo na podlagi potrdila o opravljenem delu v svoji enoti.
20. člen 
(preverjanje usposobljenosti za podaljšanje) 
(1) Pred vsakim podaljšanjem veljavnosti tipskega ratinga ali pooblastila ali po prekinitvi dela, daljši od dveh mesecev, inštruktor preveri strokovno sposobnost imetnika tipskega ratinga ali pooblastila z opravljanjem praktičnega dela izpita na tisti vrsti in tistem tipu sistema ali naprave, ki se uporablja za ustrezno vrsto del.
(2) Preverjanje strokovne sposobnosti iz prejšnjega odstavka se določi s shemo usposobljenosti TNKZP. O opravljenem preverjanju strokovne sposobnosti inštruktor izda poročilo o opravljenem praktičnem delu izpita na tisti vrsti in tistem tipu sistema ali naprave, ki se uporablja za ustrezno vrsto del.
(3) Preverjanje usposobljenosti se opravi največ tri mesece pred potekom veljavnosti tipskega ratinga.
(4) Ne glede na prejšnji odstavek se preverjanje usposobljenosti lahko opravi prej, vendar največ šest mesecev pred vložitvijo vloge za podaljšanje tipskega ratinga ali pooblastila, če je zaradi načrtovane daljše odsotnosti imetnik tipskega ratinga ali pooblastila odsoten v času, ko bi mu potekla veljavnost tipskega ratinga ali pooblastila ali bi potekel rok za vložitev vloge.
21. člen 
(obnova tipskega ratinga ali pooblastila) 
(1) Posamezniku, ki mu je začasno odvzet vojaški izkaz TNKZP v skladu s pravilnikom, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva, ali mu je potekla veljavnost tipskega ratinga ali pooblastila, se lahko na podlagi vloge veljavnost tipskega ratinga ali pooblastila obnovi, če izpolnjuje naslednje pogoje:
– je opravil usposabljanja na delovnem mestu pod nadzorom inštruktorja v obsegu, ki se določi s shemo usposobljenosti TNKZP, in preverjanje strokovne sposobnosti iz prvega odstavka prejšnjega člena;
– ima zdravniško spričevalo;
– je opravil izpit iz 17. člena tega pravilnika.
(2) K vlogi za obnovo tipskega ratinga ali pooblastila posameznik priloži:
– vojaški izkaz;
– poročilo inštruktorja o opravljenem praktičnem delu izpita na tisti vrsti in tistem tipu sistema ali naprave, ki se uporablja za ustrezno vrsto del iz drugega odstavka prejšnjega člena;
– kopijo zdravniškega spričevala.
(3) Za obnovo veljavnosti vojaškega izkaza vojaška oseba vloži vlogo v skladu s 16. členom tega pravilnika. K vlogi morajo biti priložena dokazila, s katerimi vojaška enota, kamor je razporejena vojaška oseba, dokazuje, da ni več razlogov za začasni odvzem vojaškega izkaza ali njegovo omejitev. Priloženo mora biti tudi zdravniško spričevalo.
(4) Na podlagi vloge VLO izda sklep, s katerim imenuje izpitno komisijo.
(5) Po uspešno opravljenem izpitu VLO prekliče sklep o začasnem odvzemu vojaškega izkaza in odvzeto listino vrne vojaški osebi.
22. člen 
(daljša prekinitev dela) 
(1) Po daljši prekinitvi dela vojaška oseba po vrnitvi na delo ne sme samostojno opravljati nalog, izhajajočih iz tipskega ratinga ali pooblastila, dokler ne izpolni zahtevanih pogojev iz tega člena.
(2) Po več kot šestmesečni, vendar ne več kot enoletni prekinitvi dela, mora imetnik tipskega ratinga ali pooblastila opraviti usposabljanja na delovnem mestu pod nadzorom inštruktorja v obsegu, ki ga določi enota za usposabljanje, in preverjanje strokovne sposobnosti iz prve alineje prvega odstavka 19. člena tega pravilnika.
(3) Inštruktor o opravljenem preverjanju strokovne sposobnosti iz prejšnjega odstavka izda poročilo o opravljenem praktičnem delu izpita na tisti vrsti in tistem tipu sistema ali naprave, ki se uporablja za ustrezno vrsto del, in ga pošlje VLO.
(4) Po več kot enoletni prekinitvi dela mora imetnik tipskega ratinga ali pooblastila izpolnjevati pogoje iz prejšnjega člena.
VI. PREHODNI IN KONČNA DOLOČBA 
23. člen 
(veljavnost vojaških izkazov, ratingov in pooblastil) 
Vojaški izkazi TNKZP in tipski ratingi, izdani pred uveljavitvijo tega pravilnika, veljajo do poteka njihove veljavnosti.
24. člen 
(dokončanje postopkov) 
(1) Za imetnike vojaškega izkaza TNKZP, izdanega pred uveljavitvijo tega pravilnika, se šteje, da imajo uspešno opravljeno osnovno in kvalifikacijsko usposabljanje iz 11. člena tega pravilnika ter da so vojaški izkazi izdani s tipskimi ratingi na nivoju C. Če ima imetnik veljavnega vojaškega izkaza na dan uveljavitve tega pravilnika vpisano tudi pooblastilo inštruktorja, se šteje, da je pooblastilo inštruktorja pridobljeno in izdano v skladu s tem pravilnikom. Prvo podaljšanje pooblastila inštruktorja v skladu s tem pravilnikom se izvede šest let po uveljavitvi tega pravilnika.
(2) Usposabljanja in postopki za pridobitev, izdajo, podaljšanje veljavnosti in obnovo vojaškega izkaza TNKZP, tipskega ratinga ali pooblastila, ki so se začela pred uveljavitvijo tega pravilnika, se končajo v skladu z dosedanjimi postopki.
25. člen 
(začetek veljavnost) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-36/2021-14
Ljubljana, dne 22. avgusta 2022
EVA 2021-1911-0022
Marjan Šarec 
minister 
za obrambo 
 
Soglašam! 
Mag. Bojan Kumer 
minister 
za infrastrukturo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti