Uradni list

Številka 113
Uradni list RS, št. 113/2022 z dne 30. 8. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 113/2022 z dne 30. 8. 2022

Kazalo

2726. Pravilnik o licenciranju članov posadk vojaških zrakoplovov, stran 8162.

  
Na podlagi šestega odstavka 67. člena Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 81/10 – uradno prečiščeno besedilo, 46/16 in 47/19) minister za obrambo v soglasju z ministrom za infrastrukturo izdaja
P R A V I L N I K 
o licenciranju članov posadk vojaških zrakoplovov 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina in uporaba) 
(1) Ta pravilnik ureja pogoje in postopke za pridobitev izkaza člana posadke vojaških zrakoplovov (v nadaljnjem besedilu: vojaški izkaz), pripadajočih ratingov, potrdil, pooblastil in vrste in nosilce usposabljanj ter opravljanje izpitov za pridobitev vojaškega izkaza, pogoje za podaljšanje in obnovo vojaškega izkaza, ratingov, potrdil, pooblastil, zdravniško spričevalo in druge pogoje, ki jih morajo izpolnjevati člani posadk vojaških zrakoplovov.
(2) Posadko vojaškega zrakoplova sestavlja:
– letalska posadka in
– letalsko tehnična posadka.
(3) Za vprašanja ureditve splošnih pogojev, načinov in postopkov licenciranja ter usposabljanja ter začasnega odvzema in preklica vojaških izkazov, ratingov, pooblastil ali drugih listin se uporablja pravilnik, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva.
2. člen 
(pomen izrazov) 
(1) Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, pomenijo:
1. »član letalske posadke« pomeni pilota, ki ga operator določi za opravljanje del na zrakoplovu med letom;
2. »član letalsko tehnične posadke« pomeni ustrezno usposobljenega tehnika letalca ali kandidata za pridobitev licence letalskega tehnika s potrdilom Vojaškega letalskega organa v skladu s četrtim odstavkom 20. člena tega pravilnika, ki ga operator določi za opravljanje nalog na zrakoplovu med izvajanjem posebnih operacij, pri katerih se lahko uporabi specializirana oprema na zrakoplovu, oziroma nalog v zvezi z varnostjo potnikov in leta med operacijami;
3. »ocena usposobljenosti« pomeni prikaz veščin, znanja in ravnanja za prvo izdajo, podaljšanje veljavnosti ali obnovo potrdila inštruktorja ali potrdila izpraševalca;
4. »posadka zrakoplova« so osebe, ki so na zrakoplovu med letom zaradi opravljanja del, ki zagotavljajo nemoten in varen let;
5. »preizkus praktične usposobljenosti« pomeni prikaz usposobljenosti kandidata za izdajo vojaškega izkaza ali vpis ratinga, potrdila ali pooblastila, ki lahko vključuje tudi ustno preverjanje;
6. »preverjanje strokovnosti« pomeni prikaz usposobljenosti za podaljšanje veljavnosti ali obnovo ratingov, potrdil ali pooblastil, ki lahko vključuje tudi ustno preverjanje;
7. »usposobljenost« pomeni kombinacijo veščin, znanja in ravnanja, ki se zahtevajo za izvedbo naloge po predpisanem standardu;
8. »posebne operacije« so operacije, pri katerih se zrakoplov uporablja za posebne dejavnosti in operacije, ki zahtevajo posebno odobritev.
(2) Drugi izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, pomenijo enako kot izrazi, določeni v pravilniku, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva, v zakonu, ki ureja letalstvo, in drugih predpisih ter aktih, ki veljajo oziroma se uporabljajo v Republiki Sloveniji za vojaško letalstvo.
3. člen 
(pogoji za opravljanje del) 
(1) Član posadke vojaškega zrakoplova mora za opravljanje del na vojaškem zrakoplovu imeti veljaven vojaški izkaz z ustreznim ratingom, potrdilom ali pooblastilom, razen če ta pravilnik določa drugače.
(2) Član posadke vojaškega zrakoplova, ki je udeležen pri upravljanju vojaškega zrakoplova, razen brezpilotnega zrakoplova in naprav za simulacijo letenja, ter osebe in organizacije, ki usposabljajo, preizkušajo ali preverjajo, morajo izpolnjevati pogoje iz tega pravilnika.
(3) Osebe, odgovorne za izvajanje usposabljanja za letenje, usposabljanja na simulatorju letenja ali ocenjevanje usposobljenosti posadke zrakoplova, morajo v skladu s tem pravilnikom imeti v vojaškem izkazu vpisan privilegij za opravljanje teh del, razen v primerih, določenih s tem pravilnikom.
(4) Pri izvajanju privilegijev iz vojaškega izkaza mora imeti imetnik vojaškega izkaza pri sebi veljaven vojaški izkaz, veljavno zdravniško spričevalo, kadar se to zahteva, in službeno izkaznico oziroma identifikacijski dokument.
(5) Kdor se usposablja za pridobitev vojaškega izkaza, ratinga, potrdila ali pooblastila letalske posadke, je pilot pripravnik in lahko dela letalske posadke opravlja samo pod nadzorom osebe, ki ima veljaven vojaški izkaz z ustreznim ratingom, potrdilom ali pooblastilom z ustreznim privilegijem za usposabljanje, razen tistih, ki poučujejo na tleh.
4. člen 
(evidentiranje časa letenja) 
(1) Član posadke zrakoplova ažurno vodi evidenco podatkov o vseh opravljenih letih tako, kot to določi Vojaški letalski organ (v nadaljnjem besedilu: VLO).
(2) Član posadke zrakoplova na zahtevo VLO predloži v pregled evidenco podatkov o opravljenih letih.
5. člen 
(zahteve za zdravniška spričevala) 
(1) Za izdajo, veljavnost, podaljšanje veljavnosti in obnovo zdravniškega spričevala, ki se zahteva za izvajanje privilegijev iz vojaškega izkaza posadke zrakoplova ali kandidata, se uporabljajo predpisi, ki urejajo licenciranje letalskih posadk v delu, ki ureja zdravstveno sposobnost članov posadk zrakoplovov.
(2) Kandidat za vojaški izkaz mora imeti zdravniško spričevalo, ki je izdano v skladu s prejšnjim odstavkom in ustreza privilegijem iz vojaškega izkaza, za katerega kandidat zaproša.
(3) Pri izvajanju privilegijev iz vojaškega izkaza za operativno letenje mora biti:
– pilot imetnik veljavnega zdravniškega spričevala razred 1;
– tehnik letalec imetnik veljavnega zdravniškega spričevala, ki potrjuje izpolnjevanje pogojev za zdravniško spričevalo razreda 2 skladno s predpisi iz prvega odstavka tega člena.
(4) Spričevalo iz druge alineje prejšnjega odstavka izda v skladu s predpisi iz prvega odstavka tega člena certificirani zdravnik letalske medicine. Imetniku veljavnega zdravniškega spričevala razred 1 ali razred 2 se spričevalo prizna kot zdravniško spričevalo iz druge alineje prejšnjega odstavka.
(5) Zaradi posebnih obremenitev na določenih tipih vojaških zrakoplovov lahko minister, pristojen za obrambo (v nadaljnjem besedilu: minister), na predlog VLO, v operativnem priročniku letalskih enot Slovenske vojske (v nadaljnjem besedilu: OPLE SV) določi posebne dodatne zahteve.
II. LICENCIRANJE LETALSKE POSADKE 
1. Vojaški izkaz
6. člen 
(pogoji za izdajo vojaškega izkaza) 
(1) Kandidat za pridobitev vojaškega izkaza letalske posadke mora poleg pogojev, določenih s pravilnikom, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva, izpolnjevati naslednje pogoje:
– imeti mora izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu prve stopnje, oziroma izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih prve stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena na 7. raven slovenskega ogrodja kvalifikacije, prednostno tehniške smeri strojništva – letalstva;
– mora biti imetnik ustrezne civilne licence z vpisanim ratingom za razred ali tip zrakoplova, ki se uporabi za preizkus praktične usposobljenosti;
– imeti mora opravljeno teoretično usposabljanje in izpit iz predmeta, ki vsebuje letalsko pravo vojaškega letalstva.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se lahko vojaški izkaz letalske posadke izda kandidatu, ki je bil imetnik vojaškega izkaza z vpisom potrdila inštruktorja za usposabljanje za letenje na simulatorju ali za usposabljanje za delo v veččlanski posadki.
(3) Vzorec vojaškega izkaza letalske posadke je v Prilogi 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
(4) Vojaški izkaz letalske posadke se izda za neomejen čas in ostane veljaven, razen če:
– ga VLO začasno odvzame ali prekliče ali
– njegov imetnik v predhodnih 60 mesecih ni izvajal z njim povezanih privilegijev na vsaj enem tipu zrakoplova.
7. člen 
(privilegiji) 
Privilegiji imetnika vojaškega izkaza letalske posadke so, da znotraj ustrezne kategorije zrakoplovov:
– deluje kot vodja zrakoplova ali kopilot na vojaškem zrakoplovu v skladu s privilegiji vpisov vojaškega izkaza oziroma
– usposablja kandidate na simulatorju oziroma za delo v veččlanski posadki, če ima za to ustrezen vpis v vojaškem izkazu.
8. člen 
(pridobitev, podaljšanje in obnova vpisov ratinga, potrdila ali pooblastila) 
(1) Pridobitev, podaljšanje ali obnova ratinga, potrdila ali pooblastila za opravljanje določene vrste dejavnosti se vpiše v vojaški izkaz letalske posadke na podlagi vpisa v civilno licenco, ki jo izda pristojni civilni letalski organ v skladu s predpisi, ki urejajo licenciranje letalskih posadk, razen če s tem pravilnikom ni določeno drugače.
(2) Članu letalske posadke se glede na prejšnji odstavek za izvajanje letalskih operacij na posamezni vrsti in tipu zrakoplova:
1. izda vojaški izkaz letalske posadke z enim izmed naslednjih vpisov:
– športni pilot vojaškega letala ali helikopterja (PPL);
– vojaški poklicni pilot letala ali helikopterja (CPL);
– vojaški pilot letala z veččlansko posadko (MPL);
– vojaški prometni pilot letala ali helikopterja (ATPL).
2. v vojaški izkaz letalske posadke vpiše en ali več ratingov oziroma potrdil:
– rating za instrumentalno letenje (IR);
– rating za nočno letenje (NIGHT);
– rating za akrobatsko letenje (ACRO);
– rating za tip letala ali helikopterja;
– rating za razred letal;
– potrdilo inštruktorja letenja (FI);
– potrdilo inštruktorja za rating za tip letala ali helikopterja (TRI);
– potrdilo inštruktorja za rating za razred letal (CRI);
– potrdilo inštruktorja za rating za instrumentalno letenje (IRI);
– potrdilo izpraševalca za preverjanje praktične usposobljenosti (FE);
– potrdilo izpraševalca za preverjanje praktične usposobljenosti za rating za tip letala ali helikopterja (TRE);
– potrdilo izpraševalca za preverjanje praktične usposobljenosti za rating za razred letal (CRE);
– potrdilo izpraševalca za preverjanje praktične usposobljenosti za rating za instrumentalno letenje (IRE);
– potrdilo izpraševalca za preverjanje praktične usposobljenosti za inštruktorja letenja (FIE).
3. v vojaški izkaz letalske posadke se vpišejo pooblastila v skladu z drugim in tretjim odstavkom 10. člena tega pravilnika.
(3) V vojaški izkaz letalske posadke se vpisi iz prejšnjega odstavka vpisujejo s kraticami. VLO določi natančno obliko vpisa in morebitne omejitve glede na posamezni tip oziroma kategorijo zrakoplova.
(4) Privilegiji in veljavnost vpisa v vojaški izkaz letalske posadke, ki je bil pridobljen na podlagi prvega odstavka tega člena, so enaki privilegijem in veljavnosti vpisa v civilni licenci.
(5) Veljavnost ratinga, potrdila ali pooblastila se šteje od zadnjega dne koledarskega meseca, ko je pripadnik pridobil, podaljšal ali obnovil rating, potrdilo ali pooblastilo.
(6) Kadar vpisa v vojaški izkaz letalske posadke ni mogoče pridobiti na podlagi prvega odstavka tega člena, član letalske posadke pridobi vpis v vojaški izkaz in privilegije za opravljanje določene vrste dejavnosti, če izpolni naslednje pogoje:
– uspešno opravi tečaj za pridobitev teoretičnega znanja, ki vključuje zadevno vrsto usposobljenosti;
– uspešno opravi usposabljanje za letenje in
– uspešno opravi preizkus praktične usposobljenosti ali oceno usposobljenosti,
razen kadar predpisi ali program usposabljanja katerega od pogojev iz tega odstavka ne zahtevajo.
(7) Za pridobitev, podaljšanje in obnovo vpisa v vojaški izkaz letalske posadke na podlagi prejšnjega odstavka se smiselno uporabljajo predpisi, ki urejajo licenciranje letalskih posadk oziroma posamezne letalske operacije, pri čemer je pristojni organ VLO.
(8) Podaljšanje veljavnosti:
– v vojaški izkaz letalske posadke vpisan rating, potrdilo ali pooblastilo se podaljša v treh mesecih pred potekom njegove veljavnosti, in sicer tako, da imetnik izkaza izpolni pogoje za podaljšanje veljavnosti, ki veljajo za ustrezno kategorijo zrakoplovov;
– če se imetnik izkaza odloči, da bo zahteve za podaljšanje veljavnosti izpolnil prej, kot je določeno v prejšnji alineji, začne novo obdobje veljavnosti teči od datuma preverjanja strokovnosti za rating ali pooblastilo ali datuma vpisa podaljšanja veljavnosti potrdila v vojaški izkaz letalske posadke.
(9) Če se za podaljšanje ratinga, potrdila ali pooblastila zahteva preverjanje strokovnosti ali ocena usposobljenosti, imetnik vojaškega izkaza letalske posadke, ki preizkusa ali ocene ne opravi uspešno pred potekom veljavnosti vpisa v vojaški izkaz, ne izvaja privilegijev iz navedenega vpisa, dokler uspešno ne opravi preizkusa strokovnosti ali ocene usposobljenosti.
(10) Pogoji iz šestega odstavka tega člena se štejejo za delno ali v celoti izpolnjene, če VLO:
– prizna usposabljanje v zunanji organizaciji in opravljen preizkus praktične usposobljenosti ali opravljeno oceno usposobljenosti ali
– na podlagi dokazil ugotovi, da je seznanjenost z določeno vrsto operacij enakovredna usposobljenosti, pridobljeni s tečaji in usposabljanji iz prve in druge alineje šestega odstavka tega člena, in član letalske posadke nato tako usposobljenost izpraševalcu zadovoljivo dokaže pri preverjanju ali preizkusu praktične usposobljenosti ali pri oceni usposobljenosti iz tretje alineje šestega odstavka tega člena.
(11) Priznanje iz prejšnjega odstavka opravi VLO, kadar kandidat zaprosi za vpis v izkaz, če izpolnjuje zahteve za izkušnje in pogoje za izdajo navedenega vpisa, pri čemer se smiselno uporabljajo predpisi, ki urejajo licenciranje letalskih posadk oziroma posamezne letalske operacije, kadar je to ustrezno.
(12) Če je potekla veljavnost ratinga, potrdila ali pooblastila, mora imetnik vojaškega izkaza letalske posadke za obnovo privilegijev izpolnjevati naslednje pogoje:
– predložiti veljavno licenco, ki jo je izdala Javna agencija za civilno letalstvo (v nadaljnjem besedilu: JACL) z veljavnimi ratingi, potrdili ali pooblastili;
– izpolniti druge pogoje za obnovo ustreznega ratinga, potrdila ali pooblastila, če so določeni s tem pravilnikom ali predpisi, ki urejajo licenciranje letalskih posadk oziroma posamezne letalske operacije, pri čemer je pristojni organ VLO.
(13) Podaljšanje ali obnovo vojaškega ratinga, potrdila ali pooblastila lahko v vojaški izkaz letalske posadke, skladno z navodili VLO vpiše tudi izpraševalec na terenu, če ugotovi, da imetnik izkaza izpolnjuje vse predpisane pogoje za podaljšanje ali obnovo. Član letalske posadke izpolnjeno vlogo in kopijo vpisa podaljšanja ali obnove na terenu predloži VLO.
2. Ratingi, potrdila in pooblastila
9. člen 
(rating za razred ali tip) 
(1) Imetnik vojaškega izkaza letalske posadke mora za opravljanje del člana letalske posadke imeti ustrezen vojaški rating za razred ali tip, razen če:
– opravlja preizkus praktične usposobljenosti ali preverjanje strokovnosti za obnovo ratingov za razred ali tip ali
– se udeleži usposabljanja za letenje.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek imajo lahko člani letalske posadke na letih, povezanih z uvedbo ali spremembo tipov vojaških zrakoplovov, posebno potrdilo, ki jim ga izda VLO in s katerim jih VLO pooblasti za opravljanje letov. To potrdilo se izda za posamezne lete.
10. člen 
(pooblastila) 
(1) Imetnik vojaškega izkaza letalske posadke lahko opravlja posebne letalske operacije na vojaškem zrakoplovu, če ima veljaven vojaški izkaz z ustreznim ratingom in pooblastilom.
(2) Imetniku vojaškega izkaza letalske posadke se na podlagi pridobljenih kvalifikacij v vojaški izkaz letalske posadke lahko vpišejo pooblastila, za katera je minister določil program usposabljanja ali je VLO potrdil oziroma priznal program ali tečaj usposabljanja zunanjega izvajalca.
(3) Minister na predlog VLO v operativnem priročniku letalskih enot SV opredeli pooblastila, ki se vpišejo v vojaški izkaz letalske posadke, če aktivnosti zahtevajo specifična znanja ali spadajo k posebnim operacijam v skladu z letalskimi predpisi, ki urejajo posebne letalske operacije.
(4) VLO določi natančno obliko vpisa pooblastila na posameznem tipu oziroma kategoriji zrakoplova, veljavnost ter način in pogoje za podaljševanje in obnovo posameznega pooblastila ter morebitne omejitve glede na posebnosti tipa zrakoplova in obseg pridobljenih kvalifikacij.
11. člen 
(potrdilo inštruktorja) 
(1) Imetnik vojaškega izkaza letalske posadke lahko izvaja usposabljanje za letenje na vojaških zrakoplovih, usposabljanje na simulatorju ali usposabljanje za delo v veččlanski posadki, če ima:
– ustrezen vojaški izkaz, rating, potrdilo ali pooblastilo, za katerega naj bi se izvajalo usposabljanje za letenje;
– potrdilo inštruktorja, ki ustreza usposabljanju in je izdano v skladu s tem pravilnikom;
– pravico, da med izvajanjem usposabljana za letenje deluje kot vodja zrakoplova.
(2) Imetnik potrdila inštruktorja lahko usposablja kandidate za vpis pooblastila za določeno vrsto posebnih letalskih operacij, če je imetnik privilegija za izvajanje teh operacij in izpolnjuje dodatne zahteve, določene s tem pravilnikom in predpisi, ki urejajo letalske operacije.
(3) VLO lahko izda posebno potrdilo, ki zagotovi privilegije za usposabljanje za letenje, če ni mogoče izpolniti zahtev iz tega pravilnika pri uvajanju:
– novega zrakoplova v floti SV;
– novih usposabljanj.
Potrdilo je omejeno na lete za usposabljanje, potrebne za uvedbo novega tipa zrakoplova ali novega usposabljanja, in velja največ eno leto.
(4) Imetniki potrdila, izdanega v skladu s prejšnjim odstavkom, ki želijo zaprositi za izdajo potrdila inštruktorja, morajo izpolnjevati pogoje in zahteve za podaljšanje veljavnosti, določene za navedeno kategorijo inštruktorja, pri čemer se smiselno uporabljajo določbe predpisov, ki urejajo licenciranje letalskih posadk oziroma posamezne letalske operacije. Potrdilo inštruktorja za tip (TRI), izdano v skladu s tem odstavkom, lahko vključuje privilegij za poučevanje kandidatov za izdajo potrdila inštruktorja za tip (TRI) ali na napravah za poučevanje letenja (SFI) za zadevni tip.
3. Vojaški izpraševalci
12. člen 
(pogoji) 
(1) Kandidati za potrdilo vojaškega izpraševalca morajo:
– imeti licenco poklicnega pilota (CPL) ali prometnega pilota (ATPL);
– imeti ustrezno potrdilo inštruktorja letenja (FI) oziroma inštruktorja za tip (TRI);
– opraviti najmanj 1500 ur skupnega naleta na ustrezni kategoriji zrakoplova, od tega najmanj 500 ur PIC in vključno 50 ur poučevanja na ustreznem tipu ali simulacijski napravi za usposabljanje FSTD, ki ustreza zadevnemu tipu;
– dokazati ustrezno znanje in izkušnje, ki se nanašajo na privilegije izpraševalca.
(2) Kandidat mora za potrdilo vojaškega izpraševalca opraviti tečaj za poenotenje standardov, ki obsega teoretični in praktični del. Vsebino tečaja določi VLO.
(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena se potrdilo vojaškega izpraševalca lahko dodeli članu letalske posadke, ki je imetnik potrdila za izpraševalca, ki ga je izdala JACL.
(4) Privilegiji vojaškega izpraševalca so:
– izvajanje preizkusov praktične usposobljenosti, preverjanj strokovnosti ali ocen usposobljenosti v skladu s privilegiji v potrdilu vojaškega izpraševalca;
– izvajanje preizkusov praktične usposobljenosti, preverjanj strokovnosti ali ocen usposobljenosti za pridobitev civilnih licenc, ratingov in potrdil na vojaških zrakoplovih, če je vojaški izpraševalec imetnik potrdila izpraševalca, ki ga je izdala JACL, v skladu s privilegiji iz potrdila.
(5) VLO imenuje vojaške izpraševalce na podlagi potreb in na predlog letalske enote.
(6) Potrdilo vojaškega izpraševalca se vpiše v vojaški izkaz in velja tri leta.
13. člen 
(posebno potrdilo) 
(1) VLO lahko izda posebno potrdilo, s katerim se podelijo privilegiji za izvajanje preizkusov praktične usposobljenosti, preverjanj strokovnosti in ocen usposobljenosti, če ni mogoče izpolniti zahtev iz tega pravilnika pri uvajanju:
– novega zrakoplova v floti SV;
– novih usposabljanj.
(2) Potrdilo, izdano v skladu s prejšnjim odstavkom, je omejeno na preizkuse praktične usposobljenosti, preverjanja strokovnosti in ocene usposobljenosti, potrebne za uvedbo novega tipa zrakoplova ali novega usposabljanja, in velja največ eno leto.
(3) Imetniki potrdila, izdanega v skladu s prvim odstavkom tega člena, ki želijo zaprositi za potrdilo vojaškega izpraševalca, morajo izpolnjevati pogoje in zahteve za podaljšanje veljavnosti, določene za to kategorijo potrdila vojaškega izpraševalca.
(4) Če usposobljeni vojaški izpraševalec ni na voljo, lahko VLO za vsak primer posebej, za izvajanje preizkusov praktične usposobljenosti, preverjanj strokovnosti in ocen usposobljenosti pooblasti nadzornike VLO ali izpraševalce, ki ne izpolnjujejo ustreznih pogojev iz prejšnjega člena.
14. člen 
(omejitve privilegijev) 
Vojaški izpraševalec ne izvaja:
– preizkusov praktične usposobljenosti ali ocen usposobljenosti kandidata za izdajo vojaškega izkaza, ratinga ali potrdila, ki ga je usposabljal več kot 25 odstotkov zahtevanega usposabljanja za letenje za vojaški izkaz, rating, potrdilo ali pooblastilo, za katero se izvaja preizkus praktične usposobljenosti ali ocena usposobljenosti;
– preizkusov praktične usposobljenosti, preverjanj strokovnosti ali ocen usposobljenosti, kadar meni, da bi lahko bil neobjektiven.
15. člen 
(ocena usposobljenosti vojaških izpraševalcev) 
Kandidat za pridobitev ali podaljšanje potrdila vojaškega izpraševalca, izpraševalcu, ki ga je pooblastil VLO, ali letalskemu nadzorniku VLO s potrdilom izpraševalca, dokaže svojo usposobljenost s preizkusom praktične usposobljenosti; preverjanjem strokovnosti ali oceno usposobljenosti v vlogi izpraševalca, za katerega zaprosi za privilegije, vključno s predstavitvijo; izvedbo preizkusa praktične usposobljenosti; preverjanjem strokovnosti ali oceno usposobljenosti ter oceno osebe, ki se preizkuša, preverja in ocenjuje; dokumentacijo za poročanje in evidentiranje.
16. člen 
(podaljšanje in obnova potrdila vojaškega izpraševalca) 
(1) Za podaljšanje veljavnosti potrdila vojaškega izpraševalca mora imetnik potrdila izpolniti naslednje pogoje:
– pred potekom veljavnosti potrdila mora izvesti najmanj šest preizkusov praktične usposobljenosti, preverjanj strokovnosti ali ocen usposobljenosti;
– v dvanajstih mesecih pred potekom veljavnosti potrdila mora opraviti osvežitveni tečaj za vojaške izpraševalce;
– izvesti mora enega od preizkusov praktične usposobljenosti, preverjanj strokovnosti ali ocen usposobljenosti, izvedenih v skladu s prvo alinejo tega odstavka, v dvanajstih mesecih pred potekom veljavnosti potrdila vojaškega izpraševalca, pri čemer vojaškega izpraševalca oceni izpraševalec, ki ga je pooblastil VLO, ali letalski nadzornik VLO s potrdilom izpraševalca.
(2) Če ima kandidat za podaljšanje potrdila privilegije za več kategorij vojaškega izpraševalca, se mu podaljša veljavnost vseh privilegijev vojaškega izpraševalca, če izpolni pogoje iz prejšnjega odstavka za eno od kategorij.
(3) Če je potrdilu potekla veljavnost, mora imetnik izkaza pred ponovnim izvajanjem privilegijev v dvanajstih mesecih pred oddajo vloge za obnovo izpolniti pogoje iz prvega odstavka tega člena in iz 15. člena tega pravilnika.
17. člen 
(zunanji izpraševalci) 
(1) Preizkus praktične usposobljenosti, preverjanje strokovnosti ali ocenjevanje usposobljenosti za pridobitev civilnih licenc, ratingov ali potrdil v skladu s predpisi, ki urejajo licenciranje civilnih letalskih posadk, izvajajo na vojaških zrakoplovih izpraševalci, ki imajo potrdilo izpraševalca, izdano v skladu s predpisi, ki urejajo licenciranje civilnih letalskih posadk s strani pristojnih letalskih oblasti. Ti izpraševalci so lahko vojaške ali civilne osebe.
(2) Zunanji izpraševalci lahko izvajajo privilegije iz prejšnjega odstavka, če za to pridobijo odobritev VLO.
III. LICENCIRANJE LETALSKO TEHNIČNE POSADKE 
1. Tehnik letalec
18. člen 
(pooblastila članov letalsko tehnične posadke) 
(1) Letalsko tehnična posadka je osebje, ki se mu za izvajanje letalskih operacij na posamezni vrsti in tipu zrakoplova glede na stopnjo usposobljenosti v vojaški izkaz letalsko tehnične posadke vpiše eno izmed naslednjih pooblastil:
– tehnik letalec (v nadaljnjem besedilu: TL),
– tehnik letalec – inštruktor (v nadaljnjem besedilu: TLI),
– tehnik letalec – izpraševalec (v nadaljnjem besedilu: TLE).
(2) Pooblastilu TL za izvajanje letalskih operacij na posameznih tipih zrakoplovov se glede na pridobljena posebna znanja vpišejo posebna pooblastila:
1. spuščanje po vrvi (RAP),
2. padalske operacije (PAR),
3. helikopterske operacije z obešenim tovorom (HESLO),
4. helikopterske operacije z vitlom (HHO),
5. helikopterske operacije z vitlom z napravami za nočno gledanje (NVISHHO),
6. letenje z napravami za nočno gledanje (NVIS),
7. delovanje zrak zemlja (AGO),
8. operacije gašenja požarov (FFO),
9. strelec (S) in
10. vodja tovora (LM).
(3) VLO določi obliko vpisa pooblastila za posebne operacije za posamezni tip oziroma kategorijo zrakoplova in morebitne omejitve glede na posebnosti tipa zrakoplova in obseg pridobljenih kvalifikacij.
(4) Ne glede na drugi odstavek tega člena se lahko v vojaški izkaz letalsko tehnične posadke vpišejo druga posebna pooblastila, za katera je minister določil program usposabljanja ali je VLO potrdil oziroma priznal program usposabljanja ali tečaj zunanjega izvajalca.
(5) Ne glede na drugi odstavek tega člena lahko VLO v operativnem priročniku letalskih enot SV opredeli dodatna pooblastila za posebne operacije, če aktivnosti zahtevajo specifična znanja in spadajo k posebnim operacijam v skladu z letalskimi predpisi, ki urejajo posebne operacije.
(6) Vzorec vojaškega izkaza letalsko tehnične posadke je v Prilogi 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
(7) Vojaški izkaz letalsko tehnične posadke se izda za neomejen čas in ostane veljaven, razen če:
– ga VLO začasno odvzame ali prekliče ali
– njegov imetnik v predhodnih 60 mesecih ni izvajal z njim povezanih privilegijev na vsaj enem tipu zrakoplova.
19. člen 
(osnovni pogoji za TL) 
Kandidat za TL mora izpolnjevati naslednje pogoje:
– imeti izkaz vojaške letalsko tehnične usposobljenosti kategorije A, B1 ali B2 z vpisanim ratingom za tip zrakoplova v skladu s pravilnikom, ki ureja licenciranje vojaškega letalsko tehničnega osebja;
– imeti dokazila za ustrezna znanja za izvajanje pregledov zrakoplova pred, med letenjem in po letenju;
– imeti veljavno zdravniško spričevalo, izdano v skladu s tem pravilnikom.
20. člen 
(pogoji za izvajanje del) 
(1) Pri izvajanju letalskih operacij na posameznem tipu zrakoplova lahko TL samostojno opravlja dela, če ima:
– veljaven vojaški izkaz letalsko tehnične posadke z vpisanimi posebnimi pooblastili za posamezni tip zrakoplova;
– veljaven izkaz vojaške letalsko tehnične usposobljenosti kategorije A, B1 ali B2;
– veljavno interno pooblastilo za letalskega tehnika, ki ga izda vojaška enota;
– veljavno zdravniško spričevalo, izdano v skladu s tem pravilnikom.
(2) Usposabljanje TL za letenje na vojaških zrakoplovih lahko izvaja imetnik vojaškega izkaza letalsko tehnične posadke z veljavnim pooblastilom TLI.
(3) Izvajanje preizkusov praktične usposobljenosti, preverjanj strokovnosti ali ocen usposobljenosti lahko izvaja imetnik vojaškega izkaza letalsko tehnične posadke z veljavnim pooblastilom TLE.
(4) Izvajanje letalskih operacij tehnika letalca vodje tovora lahko opravlja tudi kandidat za pridobitev licence letalskega tehnika, če za to pridobi potrdilo VLO.
(5) VLO kandidatu za pridobitev licence letalskega tehnika iz prejšnjega odstavka izda potrdilo, če izpolnjuje naslednje pogoje:
– je opravil osnovno šolanje za pridobitev licence letalskega tehnika;
– je pričel s praktičnim usposabljanjem za pridobitev licence letalskega tehnika;
– je opravil teoretično in praktično usposabljanje za pridobitev pooblastila vodje tovora na tipu zrakoplova;
– je imetnik zdravniškega spričevala, enakovrednega zdravniškemu spričevalu tehnika letalca v skladu s 5. členom tega pravilnika.
2. Usposabljanje
21. člen 
(izvajalci usposabljanja) 
(1) Kandidat za izdajo vojaškega izkaza letalsko tehnične posadke opravi teoretično usposabljanje in praktično usposabljanje za letenje v vojaški enoti, pooblaščeni za usposabljanje. Usposabljanje se izvaja skladno z odobrenim programom usposabljanja na zrakoplovih SV.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se usposabljanje lahko izvaja tudi pri:
– proizvajalcu;
– pooblaščenem izvajalcu usposabljanja, ki ga potrdi proizvajalec;
– izvajalcu usposabljanja, ki ga pooblasti VLO.
22. člen 
(usposabljanje) 
(1) Usposabljanje je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela, ki se izvede skladno s programom usposabljanja tehnika letalca za posamezni tip zrakoplova.
(2) Kandidat lahko začne praktični del usposabljanja, ko je uspešno opravil teoretični del, pri čemer mora na preverjanju pravilno odgovoriti na najmanj 75 odstotkov zastavljenih vprašanj.
3. Izpit
23. člen 
(izpit za pridobitev vojaškega izkaza in pooblastil TL) 
(1) Izpit za pridobitev vojaškega izkaza letalske tehnične posadke in pooblastila TL je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela in se opravlja v skladu s programom usposabljanja. Praktično preverjanje znanja poteka v obliki izpitnega leta.
(2) Izpit se izvede v skladu s pravilnikom, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva.
24. člen 
(vloga) 
(1) Kandidat vloži pisno vlogo za izdajo vojaškega izkaza letalsko tehnične posadke in vpis pooblastila TL.
(2) K vlogi za izdajo vojaškega izkaza letalsko tehnične posadke mora kandidat priložiti:
– prijavo na izpit;
– potrdilo o uspešno opravljenem usposabljanju;
– poročilo mentorja kandidata o opravljenem usposabljanju;
– kopijo zdravniškega spričevala;
– kopijo vojaškega izkaza letalskega tehnika.
25. člen 
(izdaja vojaškega izkaza letalsko tehnične posadke) 
VLO na podlagi dokazil iz drugega odstavka prejšnjega člena in poročila izpitne komisije o uspešno opravljenem izpitu izda vojaški izkaz letalsko tehnične posadke z vpisanim pooblastilom TL.
26. člen 
(pridobitev in izdaja posebnih pooblastil TL) 
(1) Za pridobitev posebnih pooblastil TL mora kandidat opraviti teoretično in praktično usposabljanje za posamezno posebno pooblastilo ter izpit v vojaški enoti na podlagi programa usposabljanja.
(2) K vlogi za vpis posebnega pooblastila TL v vojaški izkaz letalsko tehnične posadke mora vlagatelj priložiti:
– poročilo mentorja kandidata o opravljenem usposabljanju;
– poročilo o opravljenem izpitu;
– kopijo letalske knjižice z vpisom izpitnega leta in posebnega pooblastila;
– kopijo ustreznega zdravniškega spričevala;
– kopijo veljavnega vojaškega izkaza letalskega tehnika;
– vojaški izkaz letalsko tehnične posadke.
27. člen 
(pridobitev in izdaja pooblastila inštruktor in izpraševalec) 
(1) Za pridobitev pooblastila TLI mora imetnik vojaškega izkaza letalsko tehnične posadke opraviti:
– teoretično usposabljanje iz poučevanja in poznavanja veljavnega programa usposabljanja TL;
– izvedbo celotnega praktičnega usposabljanja vsaj enega TL pod nadzorom TLI.
(2) TLI, ki je nadzoroval usposabljanje, izdela poročilo o uspešno opravljenem teoretičnem in praktičnem usposabljanju.
(3) K vlogi za vpis pooblastila TLI v vojaški izkaz letalsko tehnične posadke mora imetnik vojaškega izkaza letalsko tehnične posadke priložiti:
– potrdilo o uspešno opravljenem usposabljanju;
– poročilo iz prejšnjega odstavka;
– kopijo ustreznega zdravniškega spričevala;
– vojaški izkaz letalsko tehnične posadke.
(4) Veljavnost pooblastila TLI je omejena z veljavnostjo internega pooblastila, ki ga izda vojaška enota.
(5) Za pridobitev pooblastila TLE mora imetnik vojaškega izkaza letalsko tehnične posadke izpolniti pogoje iz programa usposabljanja za TL, v delu, ki se nanaša na TLE.
(6) K vlogi za vpis pooblastila TLE v vojaški izkaz letalsko tehnične posadke mora imetnik vojaškega izkaza letalsko tehnične posadke priložiti:
– potrdilo o izpolnjevanju pogojev iz programa usposabljanja za TL;
– kopijo ustreznega zdravniškega spričevala;
– vojaški izkaz letalsko tehnične posadke.
(7) Veljavnost pooblastila TLE je omejena z veljavnostjo pooblastila TLI.
28. člen 
(podaljšanje veljavnosti pooblastila TL) 
(1) Imetnik vojaškega izkaza letalsko tehnične posadke vloži pisno vlogo za podaljšanje pooblastila praviloma 30 dni, vendar ne več kot 90 dni pred njegovim potekom veljavnosti.
(2) Pri podaljšanju veljavnosti pooblastila v predpisanem roku 90 dni pred potekom veljavnosti se koledarski datum veljavnosti ne spremeni.
(3) K vlogi za podaljšanje veljavnosti pooblastila TL mora imetnik vojaškega izkaza letalsko tehnične posadke priložiti:
– vojaški izkaz letalsko tehnične posadke;
– potrdilo o opravljenem naletu v vlogi tehnika letalca ali preverjanju usposobljenosti;
– kopijo veljavnega vojaškega izkaza vojaške letalsko tehnične usposobljenosti;
– kopijo veljavnega zdravniškega spričevala.
(4) Pooblastilo TL velja eno leto.
29. člen 
(obnovitev pooblastila TL) 
Imetniku pooblastila TL, ki mu je začasno odvzet vojaški izkaz letalsko tehnične posadke skladno s pravilnikom, ki ureja licenciranje vojaškega letalskega in drugega strokovnega osebja vojaškega letalstva, ali mu je prenehala veljavnost pooblastila, se lahko veljavnost pooblastila obnovi, če imetnik izpolnjuje naslednje pogoje:
– če je pooblastilo neveljavno manj kot eno leto, mora izpolniti pogoje za podaljšanje pooblastila in opraviti preverjanje usposobljenosti;
– če je pooblastilo neveljavno več kot eno leto, mora izpolniti pogoje iz prejšnje alineje in osvežitveno usposabljanje, ki ga določi VLO, upoštevajoč dolžino prekinitve in predhodne izkušnje TL.
IV. PREHODNI IN KONČNA DOLOČBA 
30. člen 
(veljavnost izkazov, ratingov, pooblastil) 
Vojaški izkazi, ratingi in pooblastila, izdani pred uveljavitvijo tega pravilnika, veljajo do poteka njihove veljavnosti.
31. člen 
(dokončanje postopkov) 
Usposabljanja in postopki za pridobitev, izdajo, podaljšanje veljavnosti in obnovo vojaškega izkaza, ratinga oziroma pooblastila, ki so se začeli pred uveljavitvijo tega pravilnika, se končajo v skladu z dosedanjimi predpisi.
32. člen 
(začetek veljavnost) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne tri mesece od uveljavitve tega pravilnika.
Št. 0070-35/2021-16
Ljubljana, dne 22. avgusta 2022
EVA 2021-1911-0021
Marjan Šarec 
minister 
za obrambo 
 
Soglašam! 
Mag. Bojan Kumer 
minister 
za infrastrukturo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti