Uradni list

Številka 78
Uradni list RS, št. 78/2022 z dne 2. 6. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 78/2022 z dne 2. 6. 2022

Kazalo

1780. Pravilnik o storitvah dolgotrajne oskrbe, stran 5709.

  
Na podlagi osmega odstavka 14. člena Zakona o dolgotrajni oskrbi (Uradni list RS, št. 196/21) minister za zdravje v soglasju z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izdaja
P R A V I L N I K 
o storitvah dolgotrajne oskrbe 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa podrobnejši nabor storitev dolgotrajne oskrbe (v nadaljnjem besedilu: storitve DO) in način njihovega izvajanja.
2. člen 
(storitve DO in način njihovega izvajanja) 
(1) Nabor storitev iz prve do tretje alineje prvega odstavka 14. člena Zakona o dolgotrajni oskrbi (Uradni list RS, št. 196/21; v nadaljnjem besedilu: zakon) je določen v Prilogi 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Nabor storitev za krepitev in ohranjanje samostojnosti iz četrte alineje prvega odstavka 14. člena zakona je določen v Prilogi 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
(3) Oskrbovalec družinskega člana v skladu z načrtom priporočenih storitev opravlja storitve iz Priloge 1 tega pravilnika, pri čemer se ne zahteva izpolnjevanje pogoja izobrazbe, kot ga določa Pravilnik o kadrovskih pogojih, usposabljanju in superviziji v dolgotrajni oskrbi (Uradni list RS, št. 53/22; v nadaljnjem besedilu: pravilnik o kadrovskih pogojih) oziroma Priloga 1 tega pravilnika.
(4) Storitve e-oskrbe iz pete alineje prvega odstavka 14. člena zakona obsegajo:
− celodnevno varovanje in spremljanje stanja uporabnika na daljavo,
− celodnevno povezavo s pomočjo podpornih tehnologij na daljavo.
(5) Nabor storitev iz prvega in drugega odstavka tega člena, kot je določen v Prilogi 1 in Prilogi 2 tega pravilnika, pri posamezni storitvi določa:
1. sklop storitev DO;
2. podsklop storitev DO;
3. storitev DO;
4. poklicno skupino za opravljanje posamezne storitve DO v skladu s pravilnikom o kadrovskih pogojih;
5. obliko opravljanja storitve DO;
6. dodatna merila in
7. najnižji čas opravljanja posamezne storitve DO oziroma trajanje storitve DO v minutah.
(6) Način izvajanja storitev DO je določen v Prilogi 3, ki je sestavni del tega pravilnika, pri čemer za:
1. izvajalce DO na domu iz petega odstavka 58. člena zakona za opravljanje storitev DO iz prvega in drugega odstavka tega člena glede obravnave v oddaljenem kraju vsebuje:
– element;
– obliko opravljanja DO in
– dodatna merila;
2. izvajalce DO iz prvega odstavka 57. člena zakona glede zagotavljanja pogojev elektronskega evidentiranja, razvoja in upravljanja sistema kakovosti DO vsebuje:
– element;
– obliko opravljanja DO;
– dodatna merila in
3. izvajalce DO iz prvega odstavka 57. člena zakona glede obiska koordinatorja DO vsebuje:
– element;
– obliko opravljanja DO;
– dodatna merila in
– trajanje.
3. člen 
(načrtovanje opravljanja storitev DO) 
(1) V izvedbenem načrtu iz 42. člena zakona (v nadaljnjem besedilu: izvedbeni načrt) se določijo nabor storitev DO iz prvega in drugega odstavka prejšnjega člena ter časovnica njihovega opravljanja.
(2) Če iz izvedbenega načrta izhaja, da se upravičencu v istem časovnem obdobju zagotavlja kombinacija storitev DO iz prvega in drugega odstavka prejšnjega člena, se opravljanje storitev DO načrtuje tako, da vse storitve DO opravi en zaposleni, ki je v skladu s Prilogo 1 tega pravilnika kompetenten za opravljanje vseh storitev, ki so načrtovane, pri čemer je:
− za opravljanje storitev DO, ki so v pristojnosti osebe, ki izpolnjuje pogoje iz 2. točke prvega odstavka 6. člena pravilnika o kadrovskih pogojih, kompetentna tudi oseba, ki izpolnjuje pogoje iz 1. in 3. točke prvega odstavka 6. člena pravilnika o kadrovskih pogojih;
− za opravljanje storitev DO, ki so v skladu s Prilogo 1 tega pravilnika v pristojnosti osebe, ki izpolnjuje pogoje iz 1. točke prvega odstavka 6. člena Pravilnika o kadrovskih pogojih, kompetentna tudi oseba, ki izpolnjuje pogoje iz 3. točke prvega odstavka 6. člena Pravilnika o kadrovskih pogojih.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
4. člen 
(evalvacija) 
Ministrstvo, pristojno za zdravje, v sodelovanju z ministrstvom, pristojnim za socialne zadeve, v obdobju od 1. julija do 30. septembra 2022 opravi evalvacijo storitev iz Priloge 1 tega pravilnika na način, da se pri predstavnikih izvajalcev iz prvega odstavka 129. člena zakona preveri:
– trajanje posamezne storitve DO;
– pogostost opravljanja posamezne storitve DO;
– ustreznost nabora storitev DO;
– opravljanje storitev DO po poklicnih skupinah.
5. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-46/2022/42
Ljubljana, dne 31. maja 2022
EVA 2022-2711-0022
Janez Poklukar 
minister 
za zdravje 
Soglašam! 
Janez Cigler Kralj 
minister 
za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti