Uradni list

Številka 23
Uradni list RS, št. 23/2022 z dne 21. 2. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 23/2022 z dne 21. 2. 2022

Kazalo

446. Sklep o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR (MSOSSO, EPA 2238-VIII), stran 1205.

  
Na podlagi tretje alineje drugega odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 33/91-I, 42/97, 66/00, 24/03, 69/04, 68/06, 47/13, 75/16 in 92/21), 21. člena Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 26/07 – uradno prečiščeno besedilo, 6/18 – odl. US in 52/20) in 112. člena Poslovnika državnega zbora (Uradni list RS, št. 92/07 – uradno prečiščeno besedilo, 105/10, 80/13, 38/17, 46/20, 105/21 – odl. US in 111/21) je Državni zbor na seji 21. februarja 2022 sprejel
S K L E P 
o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR (MSOSSO, EPA 2238-VIII) 
I. 
Državni zbor ugotavlja, da zakonodajnega referenduma o Zakonu o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR (MSOSSO, EPA 2238-VIII) ni dopustno razpisati, ker gre za zakon iz tretje alineje drugega odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 33/91-I, 42/97, 66/00, 24/03, 69/04, 68/06, 47/13, 75/16 in 92/21).
II. 
Pobudnik za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma lahko v petnajstih dneh od objave tega sklepa v Uradnem listu Republike Slovenije zahteva, da Ustavno sodišče Republike Slovenije preizkusi ustavnost tega sklepa. Zahteva se vloži pri Ustavnem sodišču Republike Slovenije.
III. 
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
IV. 
Državni zbor je na 29. seji 2. 2. 2022 sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR (MSOSSO, EPA 2238-VIII).
Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Vlada) je 9. 2. 2022 Državnemu zboru v skladu s prvim odstavkom 21. člena Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 26/07 – uradno prečiščeno besedilo, 6/18 – odl. US in 52/20; v nadaljnjem besedilu: ZRLI) predlagala sprejetje Sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR.
Tretja alineja drugega odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 33/91-I, 42/97, 66/00, 24/03, 69/04, 68/06, 47/13, 75/16 in 92/21; v nadaljnjem besedilu: Ustava) določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb. V skladu z določbo 21. člena ZRLI Državni zbor v 14 dneh po prejemu pobude za razpis zakonodajnega referenduma glede zakona, o katerem v skladu z drugim odstavkom 90. člena Ustave referenduma ni dopustno razpisati, sprejme sklep, s katerim ugotovi, da referenduma ni dopustno razpisati. V sklepu se navedejo razlogi, zaradi katerih referenduma ni dopustno razpisati.
Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR je zakon o ratifikaciji mednarodne pogodbe, in sicer Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR. Upoštevajoč zgoraj navedeno pravno podlago, razpis zakonodajnega referenduma o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb ni dopusten.
V Poročilu o pripravi Predloga ustavnega zakona o spremembah 90., 97. in 99. člena Ustave Republike Slovenije, EPA 620-VI (št. 001-02/12-16/) z dne 29. 3. 2012 je Ustavna komisija Državnega zbora zapisala, da prepoved razpisa zakonodajnega referenduma o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb izhaja iz narave sklepanja mednarodnih pogodb, saj se morebitni pomisleki o vsebini teh pogodb in njihovi protiustavnosti lahko uveljavijo le pred ratifikacijami. Tako drugi odstavek 160. člena Ustave določa, da na predlog Predsednika republike, Vlade ali tretjine poslancev državnega zbora izreka Ustavno sodišče v postopku ratifikacije mednarodnih pogodbe mnenje o njeni skladnosti z Ustavo, Državni zbor pa je vezan na mnenje Ustavnega sodišča.
V konkretnem primeru v postopku ratifikacije Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR na Ustavno sodišče ni bil vložen predlog za podajo mnenja o skladnosti navedene mednarodne pogodbe z Ustavo.
Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR določa, da se ratificira Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanja pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR, s katerim se vzpostavlja pravna podlaga za upravljanje programa Boxer za Republiko Slovenijo s strani OCCAR in opredeli pogoje njunega sodelovanja v programu. Sporazum sestavljata pismo o ponudbi, ki ga je prek Ministrstva za obrambo na Vlado naslovil predsedujoči nadzornega odbora OCCAR in ki opredeljuje upravljanje programa Boxer za Republiko Slovenijo s strani OCCAR ter pogoje njunega sodelovanja v programu ter pismo o sprejetju pogojev, ki ga je Vlada prek Ministrstva za obrambo kot odgovor na pismo o ponudbi poslala predsedujočemu nadzornega odbora OCCAR, s čimer je potrdila sprejem ponujenih pogojev. Sporazum, sklenjen z izmenjavo obeh pisem, opredeljuje sodelovanje Vlade kot države nečlanice OCCAR v programu Boxer, ki ga skladno s svojimi pravili upravlja OCCAR. S sklenitvijo sporazuma Vlada tako soglaša s sodelovanjem v telesih programa Boxer, in sicer programskem svetu in programskem odboru, in s prenosom pooblastil o odločanju njenim predstavnikom v teh telesih. Obenem soglaša, da OCCAR vodi in upravlja program Boxer skladno z določbami konvencije OCCAR, varnostnega sporazuma in pravili OCCAR. Sporazum vsebuje tudi določbe o privilegijih in imunitetah predstavnikov OCCAR, glede česar se sklicuje na določbe Priloge I – Privilegiji in imunitete konvencije OCCAR, ter določbe o reševanju sporov med pogodbenikoma, glede česar se sklicuje na določbe Priloge II – Arbitraža konvencije OCCAR. S sklenitvijo sporazuma se tako Vlada zaveže, da se bo z drugimi državami udeleženkami programa Boxer dogovorila o programski odločitvi, s podpisom katere bo postal program Boxer za Republiko Slovenijo zavezujoč enako kot za države članice OCCAR, ki sodelujejo v programu.
Iz navedenega Državni zbor ugotavlja, da je Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR zakon o ratifikaciji mednarodne pogodbe, in sicer o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR, zato v skladu s tretjo alinejo drugega odstavka 90. člena Ustave razpis zakonodajnega referenduma o tem zakonu ni dopusten.
Št. 200-10/21-22/31
Ljubljana, dne 21. februarja 2022
EPA 2238-VIII
Državni zbor 
Republike Slovenije 
Igor Zorčič 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti