Uradni list

Številka 118
Uradni list RS, št. 118/2021 z dne 19. 7. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 118/2021 z dne 19. 7. 2021

Kazalo

2543. Pravilnik o podrobnejšem načinu oštevilčevanja in označevanja stanovanj in poslovnih prostorov, stran 7372.

  
Na podlagi petega odstavka 32. člena Zakona o katastru nepremičnin (Uradni list RS, št. 54/21) in za izvrševanje prvega odstavka 7. člena Stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 69/03, 18/04 – ZVKSES, 47/06 – ZEN, 45/08 – ZVEtL, 57/08, 62/10 – ZUPJS, 56/11 – odl. US, 87/11, 40/12 – ZUJF, 14/17 – odl. US, 27/17, 59/19, 189/20 – ZFRO in 90/21) minister za okolje in prostor izdaja
P R A V I L N I K 
o podrobnejšem načinu oštevilčevanja in označevanja stanovanj in poslovnih prostorov 
1. člen 
(1) Ta pravilnik določa podrobnejši način oštevilčevanja in označevanja stanovanj in poslovnih prostorov.
(2) Ta pravilnik se uporablja tudi za bivalne enote v skladu s predpisi, ki urejajo stanovanja.
(3) Ta pravilnik se glede načina označevanja uporablja tudi za individualne prostore, ki pripadajo določenim posameznim delom (npr. kleti, drvarnice), v skladu s predpisi, ki urejajo stanovanja (v nadaljnjem besedilu: gradbeno ločeni prostori).
2. člen 
Stanovanja in poslovni prostori se oštevilčijo in označijo z oznako.
3. člen 
(1) Stanovanja in poslovni prostori se oštevilčijo z zaporedno številko v okviru stavbe in fizično označijo pred vpisom stavbe ali dela stavbe v kataster nepremičnin. Številka stanovanja in številka poslovnega prostora se po izvedenem oštevilčenju in označitvi vpišeta v kataster nepremičnin.
(2) Če številka stavbe v katastru nepremičnin ni določena, je treba pred oštevilčenjem in označitvijo stanovanj in poslovnih prostorov rezervirati številko stavbe v skladu s predpisi, ki urejajo vpise v kataster nepremičnin. Rezervirano številko stavbe se uporabi za oštevilčenje in označitev stanovanj in poslovnih prostorov ter vpis stavbe in delov stavb v kataster nepremičnin.
4. člen 
(1) Če je stavba vpisana v kataster nepremičnin in so stanovanjem in poslovnim prostorom v katastru nepremičnin določene številke stanovanj in poslovnih prostorov, vendar stanovanja in poslovni prostori niso fizično označeni, se uporabijo številke stanovanj in poslovnih prostorov, vpisane v katastru nepremičnin, in se označitev izvede v skladu s tem pravilnikom.
(2) Označitev stanovanj in poslovnih prostorov izvede upravnik stavbe, če stavba nima upravnika, pa lastnik oziroma najemnik stanovanja ali poslovnega prostora.
5. člen 
Podatke o stavbi in številkah stanovanj in poslovnih prostorov iz katastra nepremičnin lahko za potrebe označitve stanovanj in poslovnih prostorov pridobi upravnik stavbe, če stavba nima upravnika, pa lastnik oziroma najemnik stanovanja ali poslovnega prostora na pisno zahtevo, ki jo lahko vloži neposredno pri Geodetski upravi Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: geodetska uprava) ali jo pošlje po pošti ali po elektronski poti, oziroma na ustno zahtevo, sporočeno po telefonu. Geodetska uprava posreduje zahtevane podatke brezplačno na način, kot jih želi pridobiti upravnik stavbe, lastnik oziroma najemnik stanovanja ali poslovnega prostora.
6. člen 
(1) Na oznaki za stanovanje se vpišeta številka stavbe iz katastra nepremičnin in številka stanovanja. Na oznaki za poslovne prostore se vpišeta številka stavbe iz katastra nepremičnin in številka poslovnega prostora.
(2) Na oznaki za gradbeno ločene prostore se poleg številk iz prejšnjega odstavka pripiše dodatek v obliki velike tiskane črke (npr. klet, ki pripada stanovanju številka 12 v stavbi številka 112, se označi z oznako 112-12A ali 112-12K).
7. člen 
(1) Številka stanovanja ali številka poslovnega prostora se vpiše na oznaki za stanovanje ali poslovni prostor tako, da se vpiše številka stavbe brez številke katastrske občine in številka stanovanja ali poslovnega prostora. Za gradbeno ločene prostore se na oznako poleg številke stanovanja ali številke poslovnega prostora pripiše dodatek v obliki velike tiskane črke (npr. klet, ki pripada stanovanju številka 12 v stavbi številka 112, se označi z oznako 112-12A ali 112-12K). Številka stanovanja, številka poslovnega prostora ali dodatek gradbeno ločenega prostora se vpišejo brez vodilnih ničel.
(2) Na oznaki je pred številko stavbe napis »Stavba«, pred številko stanovanja pa je glede na vrsto stanovanjske enote napis »Stanovanje« ali »Bivalna enota«. Na oznaki za označitev poslovnih prostorov je napis »Poslovni prostor«.
(3) Oblika in velikost oznake s primerom oznake za stanovanje in poslovni prostor je določena v Prilogi 1, ki je sestavni del tega pravilnika. Oblika in velikost oznake s primerom oznake za gradbeno ločen prostor je določena v Prilogi 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
8. člen 
(1) Oznaka stanovanja ali poslovnega prostora mora biti trajno nameščena na vidnem mestu nad ali ob glavnih vhodnih vratih.
(2) Oznaka gradbeno ločenih prostorov se namesti, če imajo ti prostori svoj vhod, na način iz prejšnjega odstavka.
(3) Če je stanovanje, poslovni prostor ali gradbeno ločeni prostor v objektu, ki je varovan na podlagi zakona, ki ureja varstvo kulturne dediščine, in bi oznaka v trajni obliki na vidnem mestu nad ali ob glavnih vhodnih vratih povzročila spremembo lastnosti, vsebine, oblike ter s tem vrednosti kulturne dediščine, se oznake ne namesti.
9. člen 
(1) Spremembe številk stanovanj in poslovnih prostorov se lahko izvedejo, če so številke stanovanj in poslovnih prostorov vpisane v kataster nepremičnin.
(2) Stanovanja oziroma poslovni prostori, ki nastanejo z združitvijo stanovanj ali poslovnih prostorov, se oštevilčijo s številko stanovanja ali poslovnega prostora z največjo površino. Za stanovanja oziroma poslovne prostore, ki nastanejo z delitvijo stanovanj ali poslovnih prostorov, se za stanovanje ali poslovni prostor, ki ima največjo površino, uporabi obstoječa številka stanovanja ali poslovnega prostora, ostala novonastala stanovanja ali poslovni prostori pa se oštevilčijo z naslednjimi prostimi številkami stanovanj oziroma poslovnih prostorov v okviru stavbe.
(3) Za spremembo številk stanovanj in poslovnih prostorov, ki vsebuje primerjalni seznam, ki za vsako stanovanje ali poslovni prostor izkazuje podatke o številki dela stavbe ter podatke o stari in novi številki stanovanja in poslovnega prostora, se smiselno uporablja 5. člen tega pravilnika, pri čemer je vzorec obrazca zahteve za spremembo številk stanovanj in poslovnih prostorov dostopen na osrednjem spletnem mestu državne uprave.
10. člen 
Označevanje mora biti izvedeno v trajni obliki in enotno za celo stavbo.
11. člen 
Ta pravilnik začne veljati 4. aprila 2022.
Št. 007-311/2021
Ljubljana, dne 15. julija 2021
EVA 2021-2550-0029
Mag. Andrej Vizjak 
minister 
za okolje in prostor 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti