Uradni list

Številka 104
Uradni list RS, št. 104/2021 z dne 1. 7. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 104/2021 z dne 1. 7. 2021

Kazalo

2224. Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, stran 6513.

  
Na podlagi 2., 3. in 4. točke prvega odstavka 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/20 – ZIUZEOP, 142/20, 175/20 – ZIUOPDVE, 15/21 – ZDUOP in 82/21) Vlada Republike Slovenije izdaja
O D L O K 
o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji 
1. člen 
Z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 se s tem odlokom začasno omeji ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na območju Republike Slovenije.
2. člen 
(1) Pod pogojem, da zaposleni oziroma druge osebe, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom, v dejavnostih navedenih v tem odstavku, enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi (v nadaljnjem besedilu: test HAG) ali z metodo verižne reakcije s polimerazo (v nadaljnjem besedilu: test PCR), pri čemer lahko ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom opravljajo le zaposleni in druge osebe, ki imajo negativni rezultat testa, je dovoljeno opravljanje naslednjih dejavnosti:
1. storitve higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura),
2. nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,
3. storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
4. obratovanje igralnic, igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo,
5. sejemska dejavnost,
6. kongresna dejavnost,
7. gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač,
8. nastanitvene storitve,
9. storitve nočnih klubov in diskotek od 5. do 24. ure.
(2) V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, so lahko samo potrošniki, ki imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.
(3) Pogoj iz prejšnjega odstavka ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v prostorih iz prejšnjega odstavka.
(4) Osebam iz prvega in drugega odstavka tega člena testiranja ni treba opraviti, če imajo:
1. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:
– drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
– prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni ali cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,
– odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni ali
– drugega odmerka cepiva posamezne vrste cepiva iz prve ali druge alineje te točke, če je oseba cepljena s kombinacijo dveh različnih cepiv iz te točke, po preteku časa od prejema drugega odmerka posamezne vrste cepiva, določenega v tej točki. Če je oseba iz te alineje prvič prejela odmerek cepiva proizvajalca AstraZeneca, se zaščita vzpostavi takoj po prejemu drugega odmerka, če je oseba prejela drugi odmerek cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer ali cepivo proizvajalca Moderna v roku od 28 do 84 dni (4 do 12 tednov) po prejemu prvega odmerka;
2. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev;
3. potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
4. dokazilo iz 2. in prejšnje točke tega odstavka in so se v obdobju, ki ni daljše od osmih mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepile z enim od cepiv iz 1. točke tega odstavka, pri čemer v primeru cepiv iz prve in druge alineje 1. točke tega odstavka zadostuje en odmerek. Zaščita se vzpostavi z dnem cepljenja.
(5) Dokazila o testiranju iz prejšnjega odstavka se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Ruski federaciji, Republiki Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.
3. člen 
(1) Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač je dovoljeno pod pogoji iz prejšnjega, tega in 4. člena tega odloka.
(2) Pri opravljanju gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač je potrebno zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu v prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, ter redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo.
(3) Pri opravljanju gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač se smiselno upoštevajo higienska priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljnjem besedilu: NIJZ) pri izvajanju gostinske dejavnosti za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.
4. člen 
(1) Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi:
– minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ,
– redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom,
– uporaba zaščitnih mask v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, in
– razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.
(2) Ne glede na odlok, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, uporaba zaščitnih mask ni obvezna za potrošnike, ki so v prostorih iz drugega odstavka 2. člena tega odloka in imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ali dokazilo oziroma potrdilo iz četrtega odstavka 2. člena tega odloka, ter na vrtovih in terasah gostinskega obrata, ko sedijo pri mizi in konzumirajo hrano in/ali pijačo.
(3) Pri ponujanju in prodajanju blaga in storitev potrošnikom se smiselno upoštevajo higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ.
(4) Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim ter drugim osebam, ki za njih na drugi podlagi izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom, v dejavnostih navedenih v prvem odstavku 2. člena tega odloka, zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo upoštevanje pogojev oziroma priporočil iz prvega in tretjega odstavka tega člena ter prvega odstavka 2. člena tega odloka.
(5) Ponudnik blaga in storitev zagotovi upoštevanje pogojev iz 9. točke prvega odstavka 2. člena, drugega odstavka 2. člena in iz prejšnjega člena tega odloka.
(6) Pri izvajanju nadzora ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet posameznih vrst blaga in izdelkov ter prepovedati opravljanje dejavnosti.
(7) Ne glede na 1. člen tega odloka se omejitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji iz tega odloka ne upoštevajo, če je ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom urejeno v drugih odlokih, ki jih Vlada Republike Slovenije sprejme zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.
5. člen 
Vlada Republike Slovenije preverja strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka na podlagi strokovnih mnenj.
KONČNA DOLOČBA 
6. člen 
Ta odlok začne veljati 5. julija 2021 in velja do vključno 11. julija 2021.
Št. 00726-31/2021
Ljubljana, dne 30. junija 2021
EVA 2021-2130-0040
Vlada Republike Slovenije 
Janez Janša 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti