Uradni list

Številka 96
Uradni list RS, št. 96/2021 z dne 17. 6. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 96/2021 z dne 17. 6. 2021

Kazalo

2074. Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, stran 6082.

  
Na podlagi 2., 3. in 4. točke prvega odstavka 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/20 – ZIUZEOP, 142/20, 175/20 – ZIUOPDVE, 15/21 – ZDUOP in 82/21) Vlada Republike Slovenije izdaja
O D L O K 
o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji 
1. člen 
Z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 se s tem odlokom začasno omeji ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na območju Republike Slovenije.
2. člen 
(1) Pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom, enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi (v nadaljnjem besedilu: test HAG) ali z metodo verižne reakcije s polimerazo (v nadaljnjem besedilu: test PCR), pri čemer lahko ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom opravljajo le zaposleni, ki imajo negativni rezultat testa, je dovoljeno opravljanje naslednjih dejavnosti:
1. storitve higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura),
2. nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,
3. storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
4. obratovanje igralnic, igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo, pri čemer je lahko zasedenih do 75 % razpoložljivih igralnih mest,
5. sejemska dejavnost,
6. kongresna dejavnost,
7. gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač,
8. nastanitvene storitve,
9. storitve nočnih klubov in diskotek od 5. do 24. ure.
(2) V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, so lahko samo potrošniki, ki imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.
(3) Pogoj iz prejšnjega odstavka ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v prostorih iz prejšnjega odstavka.
(4) Osebam iz prvega in drugega odstavka tega člena testiranja ni treba opraviti, če imajo:
1. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:
− drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
− prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni,
− odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni;
2. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev;
3. potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali
4. dokazilo iz 2. in 3. točke tega odstavka in so se v obdobju, ki ni daljše od osmih mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepile z enim od cepiv iz 1. točke tega odstavka, pri čemer v primeru cepiv iz prve in druge alineje 1. točke tega odstavka zadostuje en odmerek. Zaščita se vzpostavi z dnem cepljenja.
(5) Dokazila o testiranju iz prejšnjega odstavka se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Ruski federaciji, Republiki Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.
3. člen 
(1) Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač je dovoljeno ob upoštevanju pogojev iz prejšnjega in tega člena ter ob upoštevanju razdalje najmanj 3 metre med robovi miz.
(2) Potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu v prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, ter redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo. Zaposleni in gostje morajo v notranjosti gostinskega obrata imeti nameščene maske, razen ob konzumiranju hrane in pijače. Za uporabo toaletnih prostorov v notranjosti gostinskega obrata, ki imajo na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo, je potrebno nositi masko.
(3) Pri opravljanju gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač se upoštevajo vsa higienska priporočila NIJZ pri izvajanju gostinske dejavnosti za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.
4. člen 
(1) Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi:
– minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljnjem besedilu: NIJZ),
– redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, in
– razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.
(2) Pri ponujanju in prodajanju blaga in storitev potrošnikom se smiselno upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ.
(3) Število oseb v javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 10 kvadratnih metrov.
(4) Število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči, kjer se izvaja dejavnost iz 6. točke prvega odstavka 2. člena tega odloka, se omeji do 75 % zasedenosti zmogljivosti sedišč. Med osebami mora biti eno sedišče prosto, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Omejitvi iz prejšnjih stavkov ne veljata na odprtih površinah, na katerih ni fiksnih sedišč, pri čemer mora biti med postavljenimi sedišči najmanj 1 meter razdalje, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Medosebna razdalja med osebami, ki niso na sediščih, mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.
(5) Poleg pogojev iz prvega odstavka tega člena morajo trgovski centri zagotavljati 10 kvadratnih metrovna posamezno stranko v celotnem trgovskem centru ob hkratnem upoštevanju tretjega odstavka tega člena za posamezno prodajalno v sklopu trgovskega centra.
(6) Pogoj iz tretjega in petega odstavka tega člena ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v javnem prostoru, ter za osebe, ki potrebujejo spremstvo.
(7) Upravljavec trgovskega centra oziroma odgovorna oseba posamezne prodajalne v sklopu trgovskega centra zagotovi upoštevanje pogojev iz petega odstavka tega člena.
(8) Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo upoštevanje pogojev oziroma priporočil iz prvega in drugega odstavka tega člena ter prvega odstavka 2. člena tega odloka.
(9) Ponudnik blaga in storitev zagotovi upoštevanje pogojev iz tretjega, četrtega in petega odstavka tega člena, 4. in 9. točke prvega odstavka 2. člena tega odloka, drugega odstavka 2. člena tega odloka in 3. člena tega odloka.
(10) Pri izvajanju nadzora ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet posameznih vrst blaga in izdelkov ter prepovedati opravljanje dejavnosti.
(11) Ne glede na 1. člen tega odloka se omejitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji iz tega odloka ne upoštevajo, če je ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom urejeno v drugih odlokih, ki jih Vlada Republike Slovenije sprejme zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.
5. člen 
Vlada Republike Slovenije preverja strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka na podlagi strokovnih mnenj.
KONČNA DOLOČBA 
6. člen 
Ta odlok začne veljati 21. junija 2021 in velja do vključno 27. junija 2021.
Št. 00726-30/2021
Ljubljana, dne 17. junija 2021
EVA 2021-2130-0038
Vlada Republike Slovenije 
Janez Janša 
predsednik 

AAA Zlata odličnost