Uradni list

Številka 73
Uradni list RS, št. 73/2021 z dne 13. 5. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 73/2021 z dne 13. 5. 2021

Kazalo

1549. Odlok o spremembah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, stran 4392.

  
Na podlagi 2. in 3. točke prvega odstavka 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/20 – ZIUZEOP, 142/20, 175/20 – ZIUOPDVE in 15/21 – ZDUOP) Vlada Republike Slovenije izdaja
O D L O K 
o spremembah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji 
1. člen 
V Odloku o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 63/21, 66/21 in 69/21) se v 2. členu v četrtem odstavku besedi »desetih« in »deset« nadomestita s številko »50«.
V petem odstavku se besedilo »predpisov, ki urejajo začasne ukrepe v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih« nadomesti z besedilom »priporočil NIJZ s področja vzgoje in izobraževanja«.
2. člen 
3. člen se spremeni tako, da se glasi:
»3. člen 
(1) Ponujanje storitev javnih kulturnih prireditev (kinematografske, gledališke, glasbene, plesne in druge) je dovoljeno le pod naslednjimi pogoji:
1. minimalni možni stik s končnimi uporabniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ,
2. redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja storitev končnim uporabnikom,
3. uporaba zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, razen za nastopajoče pri izvajanju gledaliških, glasbenih in plesnih dejavnosti,
4. razkuževanje rok za udeležence pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja storitev končnim uporabnikom,
5. obvezna zagotovitev sedišč za končne uporabnike in
6. strežba in uživanje hrane in pijače končnih uporabnikov nista dovoljena.
(2) Pri opravljanju dejavnosti iz prejšnjega odstavka se smiselno upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ.
(3) Končni uporabniki so lahko navzoči v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah, kjer se izvaja javna kulturna prireditev, do 50 % zasedenosti zmogljivosti sedišč.
(4) Omejitev števila oseb iz prejšnjega odstavka ne velja v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah, v katerih se izvaja javna kulturna prireditev za končne uporabnike, ki se lahko združujejo kot zaključena skupina na podlagi priporočil NIJZ s področja vzgoje in izobraževanja.
(5) Izvajanje javnih kulturnih prireditev za končne uporabnike je dovoljeno le pod pogojem, da nastopajoči enkrat tedensko oziroma pred samo izvedbo javne kulturne prireditve, če to izvajajo občasno, opravijo testiranje na virus SARS-CoV-2 z metodo verižne reakcije s polimerazo (v nadaljnjem besedilu: test PCR) ali s hitrimi antigenskimi testi (v nadaljnjem besedilu: test HAG), pri čemer lahko nastopajo le tiste osebe, ki imajo negativni rezultat testa.
(6) Javne kulturne prireditve se lahko udeležijo le končni uporabniki, ki imajo:
1. dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa,
2. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je preteklo od prejema:
‒ drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
‒ prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni ali cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,
‒ odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,
3. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
4. potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
(7) Dokazila o testiranju iz petega in šestega odstavka tega člena se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Ruski federaciji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.
(8) Pogoj iz šestega odstavka tega člena ne velja za končne uporabnike, ki še niso dopolnili 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki udeleženi na javni kulturni prireditvi.
(9) Osebam iz petega odstavka tega člena testiranja ni treba opraviti, če predložijo dokazila iz šestega odstavka tega člena.
(10) Organizatorji oziroma nosilci izvajanja javnih kulturnih prireditev zagotovijo spoštovanje pogojev iz prvega odstavka in omejitev iz tretjega odstavka tega člena, nosilci izvajanja gledaliških, glasbenih in plesnih dejavnosti pa zagotovijo tudi spoštovanje pogoja iz petega odstavka tega člena.«.
3. člen 
V 7. členu se besedilo »16. maja 2021« nadomesti z besedilom »23. maja 2021«.
KONČNA DOLOČBA 
4. člen 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00716-27/2021
Ljubljana, dne 12. maja 2021
EVA 2021-3340-0030
Vlada Republike Slovenije 
Janez Janša 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti