Uradni list

Številka 73
Uradni list RS, št. 73/2021 z dne 13. 5. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 73/2021 z dne 13. 5. 2021

Kazalo

1547. Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, stran 4390.

  
Na podlagi 3. točke prvega odstavka 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/20 – ZIUZEOP, 142/20, 175/20 – ZIUOPDVE in 15/21 – ZDUOP) Vlada Republike Slovenije izdaja
O D L O K 
o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov 
1. člen 
S tem odlokom se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 določajo začasne omejitve pri izvajanju športnih programov in športnih tekmovanj.
2. člen 
(1) Proces športne vadbe iz prvega odstavka 46. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 29/17 in 21/18 – ZNOrg; v nadaljnjem besedilu: ZŠpo-1) je dovoljen vsem športnikom, kot jih določa ZŠpo-1.
(2) Proces športne vadbe športnikov iz prejšnjega odstavka je dovoljeno izvajati v varnih vadbenih skupinah, v katerih so športniki in strokovni delavci v športu fizično izolirani zaradi izvajanja procesa športne vadbe (v nadaljnjem besedilu: mehurček). Mehurček zajema prostore, v katerih poteka proces športne vadbe.
(3) Dovoljena je športno rekreativna dejavnost, ki se izvaja individualno oziroma v skupini do 50 vadečih.
3. člen 
Dovoljeno je izvajanje javno veljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu.
4. člen 
(1) Dovoljeno je izvajanje športnih tekmovanj.
(2) Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih je dovoljena do 50 % kapacitete sedišč.
(3) Za nadzor nad izvedbo športnih tekmovanj mora Olimpijski komite Slovenije oziroma pristojna nacionalna panožna športna zveza imenovati odgovorne osebe in njihove kontaktne podatke posredovati ministrstvu, pristojnemu za šport.
(4) Športniki in člani njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, in gledalci se tekmovanj lahko udeležijo, če predložijo negativni rezultat testa na virus SARS-CoV-2 z metodo verižne reakcije s polimerazo (v nadaljnjem besedilu: test PCR) ali hitrega antigenskega testa (v nadaljnjem besedilu: test HAG), ki ni starejši od 72 ur.
(5) Strokovni delavci in voditelji športno rekreativne dejavnosti, ki izvajajo proces športne vadbe ali športno rekreativno dejavnost iz 2. člena tega odloka ter udeleženci in izvajalci programov usposabljanj iz prejšnjega člena, se enkrat tedensko testirajo na virus SARS-CoV-2 s testom HAG.
(6) Osebam iz četrtega in petega odstavka tega člena testiranja ni treba opraviti, če imajo:
1. dokazila o negativnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, če je izdano v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Ruski federaciji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike,
2. dokazila o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev,
3. dokazila o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema:
– drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,
– drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
– prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
– odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,
– prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,
– drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,
– drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali
– drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.
(7) Dokazila o testiranju iz četrtega in petega odstavka tega člena se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije oziroma državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Ruski federaciji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali v Združenih državah Amerike.
5. člen 
Za izvajanje športnih dejavnosti, ki so dovoljene s tem odlokom, se lahko uporabljajo športni objekti in površine za šport v naravi iz 67. člena ZŠpo-1.
6. člen 
(1) Za športnike in strokovne delavce v športu se pri izvajanju ter pri prihodu ali vrnitvi iz športnih dejavnosti iz tega odloka ne uporabljajo odloki, ki določajo omejitve zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.
(2) Športniki, strokovni delavci v športu in drugi posamezniki morajo upoštevati navodila ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva, pristojnega za zdravje (https://www.nijz.si/sl/sproscanje-ukrepov-covid-19).
7. člen 
Vlada Republike Slovenije preverja utemeljenost ukrepov iz tega odloka na podlagi strokovnih mnenj.
KONČNA DOLOČBA 
8. člen 
Ta odlok začne veljati 17. maja 2021 in velja do vključno 23. maja 2021.
Št. 00727-23/2021
Ljubljana, dne 12. maja 2021
EVA 2021-3330-0060
Vlada Republike Slovenije 
Janez Janša 
predsednik 

AAA Zlata odličnost