Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2021 z dne 4. 3. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2021 z dne 4. 3. 2021

Kazalo

632. Pravilnik o višini sredstev za specializacije za potrebe mreže javne zdravstvene službe, ki se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije, stran 2053.

  
Na podlagi četrtega odstavka 25. člena Zakona o zdravniški službi (Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo, 15/08 – ZPacP, 58/08, 107/10 – ZPPKZ, 40/12 – ZUJF, 88/16 – ZdZPZD, 40/17, 64/17 – ZZDej-K, 49/18 in 66/19) minister za zdravje izdaja
P R A V I L N I K 
o višini sredstev za specializacije za potrebe mreže javne zdravstvene službe, ki se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije 
1. člen 
Ta pravilnik določa višino sredstev za specializacije za potrebe mreže javne zdravstvene službe in podrobnejši opis pravic, ki se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije za specializacije za potrebe mreže javne zdravstvene službe.
2. člen 
Iz proračuna Republike Slovenije se za specializacije za potrebe mreže javne zdravstvene službe zagotavljajo:
‒ plačilo sredstev za plače in nadomestila plač ter druge obveznosti do specializanta iz naslova delovnega razmerja,
‒ plačilo stroškov mentorstva in koordiniranja specializacij,
‒ plačilo obveznih izobraževanj glede na program specializacije,
‒ plačilo prvega opravljanja specialističnega izpita.
3. člen 
(1) Iz naslova delovnega razmerja se zagotavljajo naslednja sredstva:
– bruto bruto plača specializanta na podlagi dejanske plače specializanta v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju, na njegovi podlagi izdanimi podzakonskimi predpisi in kolektivnimi pogodbami,
– povračilo za stroške regresa, prehrane in prevoza na in iz dela v skladu s predpisi in kolektivnimi pogodbami, ki urejajo povračilo stroškov v dejavnosti zdravstva,
– plačilo premije za dodatno kolektivno pokojninsko zavarovanje v višini razreda v skladu z lestvico, določeno na podlagi zakona, ki ureja kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje za javne uslužbence, in kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji,
– nadomestilo za ločeno življenje.
(2) Specializantu družinske medicine, ki ima na podlagi licence za delo na področju splošne medicine opredeljene paciente, pripada povračilo iz prejšnjega odstavka za pet delovnih dni v mesecu.
4. člen 
(1) Dodatek za mentorstvo se plačuje v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju, na njegovi podlagi izdanimi podzakonskimi predpisi in kolektivnimi pogodbami, in sicer mesečno v višini do 12 ur za glavnega mentorja in do 30 ur za neposrednega mentorja.
(2) Zdravniku koncesionarju oziroma zdravniku, ki je zaposlen pri koncesionarju, pripada dodatek za mentorstvo, določen v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju, na njegovi podlagi izdanimi podzakonskimi predpisi in kolektivnimi pogodbami, in sicer mesečno v višini ur iz prejšnjega odstavka. Osnova za izplačilo dodatka za mentorstvo je izplačana osnovna plača oziroma osnova za plačilo prispevkov, ki pa ne sme presegati višine najvišjega plačnega razreda, ki ga določajo zakon, ki ureja sistem plač v javnem sektorju, na njegovi podlagi izdani podzakonski predpisi in kolektivne pogodbe.
(3) Stroški koordiniranja specializacij obsegajo nagrado koordinatorjem specializacij in nadzornikom kakovosti, ki jih v skladu s pravilnikom, ki določa vrste, vsebino, trajanje in potek specializacij zdravnikov, imenuje Zdravniška zbornica Slovenije.
(4) Zdravnik specialist, ki je imenovan za koordinatorja specializacije, za svojo funkcijo prejme nagrado za delo v višini 184,77 eura na mesec. Za vsakega specializanta koordinator specializacije dodatno prejme 1,85 eura na mesec. Podatki o številu specializantov se ažurirajo dvakrat letno.
(5) Zdravnik specialist, ki je imenovan za nadzornika kakovosti, za svojo funkcijo prejme nagrado v višini 369,54 eura na mesec.
(6) Višina nagrade iz tega člena je navedena v bruto bruto zneskih.
5. člen 
(1) Za plačilo kotizacij tečajev in seminarjev v Sloveniji ali tujini, za prevoz in bivanje v zvezi z udeležbo na tečajih in seminarjih ter za nakup strokovne literature se nameni 449,09 eura na specializanta letno, za specializanta družinske medicine, ki ima na podlagi licence za delo na področju splošne medicine opredeljene paciente, pa 112,27 eura letno.
(2) Iz sredstev iz prejšnjega odstavka se najprej financirajo obvezna izobraževanja glede na program specializacije. Seznam obveznih izobraževanj za posamezne specializacije s ceno posameznega izobraževanja se objavi na spletni strani ministrstva, pristojnega za zdravje, in spletni strani Zdravniške zbornice Slovenije.
(3) Dodatna sredstva se namenijo za:
1. tečaj iz transfuzijske medicine v višini 438,99 eura na specializanta,
2. podiplomski tečaj za specializante pediatrije v višini 702,39 eura na specializanta,
3. plačilo modula specializantov družinske medicine in anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine v višini 195 eurov na en modul,
4. tečaj specializantov iz urgentne medicine:
‒ tečaj nadaljevalni postopki oživljanja odrasli za specializante urgentne medicine v višini 1.420 eurov na specializanta,
‒ tečaj nadaljevalni postopki oživljanja pri otrocih za specializante urgentne medicine v višini 300 eurov na specializanta,
5. tečaj iz paliativne medicine v višini 300 eurov na specializanta za specializante anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine, družinske medicine, ginekologije, internistične onkologije, infektologije, nefrologije, urgentne medicine, nevrologije, kardiologije in vaskularne medicine, pediatrije in specializante internističnih in kirurških specializacij.
6. člen 
Za plačilo prvega opravljanja specialističnega izpita se nameni 1.900 eurov na specializanta.
7. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o višini sredstev za specializacije za potrebe mreže javne zdravstvene službe, ki se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 54/17 in 9/20).
8. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-155/2020
Ljubljana, dne 26. februarja 2021
EVA 2020-2711-0119
Janez Poklukar 
minister 
za zdravje 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti