Uradni list

Številka 29
Uradni list RS, št. 29/2021 z dne 1. 3. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 29/2021 z dne 1. 3. 2021

Kazalo

623. Pravilnik o sprejemu otrok v vrtce Občine Krško, stran 2033.

  
Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – ZLS-UPB2, 27/08 – odločba US RS, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odločba US RS, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo, 118/06 – ZUOPP-A, 36/08, 58/09, 64/09 – popr., 65/09 – popr., 20/11, 40/12 – ZUJF, 57/12 – ZPCP-2D, 2/15 – odločba US RS, 47/15, 46/16, 49/16 – popr. in 25/17 – ZVaj), Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 25/08, 98/09 – ZIUZGK, 36/10, 94/10 – ZIU, 62/10 – ZUPJS, 40/11 – ZUPJS-A, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 55/17, 49/20 – ZIUZEOP in 175/20) ter 16. in 79. člena Statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 13/16 – uradno prečiščeno besedilo, 79/16 in 26/19) je Občinski svet Občine Krško, na 20. seji, dne 25. 2. 2021, sprejel
P R A V I L N I K 
o sprejemu otrok v vrtce Občine Krško 
I.  SPLOŠNA DOLOČBA 
1. člen 
Ta pravilnik ureja postopek vpisa in sprejema otrok, sestavo in način dela komisije za sprejem otrok (v nadaljevanju komisija) ter kriterije za sprejem otrok v javne vrtce v občini Krško kot tudi vodenje centralne evidence vpisanih otrok ter centralnega čakalnega seznama. Izraz vrtec se uporablja v smislu samostojnega zavoda ali organizacijske enote vrtca pri osnovni šoli.
II.  VPIS IN SPREJEM OTROK V VRTEC 
2. člen 
(1) Vrtec vpisuje in sprejema predšolske otroke v svoje programe na podlagi prijav in prostih mest vse leto.
(2) Vrtec lahko sprejme otroka, ko je dopolnil starost najmanj 11 mesecev, če starši ne uveljavljajo več pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela. Za starše otrok, ki so oddali vlogo za vpis otroka v vrtec, vrtcu na njegovo zahtevo pristojni Center za socialno delo posreduje podatke o izteku pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela.
3. člen 
Vsakoletni javni vpis novincev v vrtce Občina Krško (v nadaljevanju: občina), uskladi z vrtci in v ta namen objavi rokovnik vpisa in sprejema otrok, ki je zavezujoč za vse vrtce, praviloma do 15. marca tekočega leta pa objavi Razpis za vpis otrok v vrtce na območju občine Krško.
4. člen 
Javni vpis novincev objavi vrtec na svoji spletni strani in na oglasnih deskah, Občina Krško pa objavi obvestilo o javnem vpisu novincev v vrtce v vsaj enem časopisu in na spletni strani Občine Krško.
5. člen 
(1) Za vpis otrok v vrtce občine Krško se izvede enoten vpis otrok v vrtce in vzpostavi centralna evidenca vpisanih otrok v vrtce.
(2) V ta namen občina vzpostavi in vzdržuje enoten informacijski sistem za vpis otrok (v nadaljevanju: informacijski sistem).
(3) Enoten vpis otrok v vrtce na območju občine poteka na način, pod pogoji in postopku, ki je določen s tem pravilnikom.
6. člen 
(1) Občina zagotavlja vrtcem informacijski sistem za izvedbo postopka vpisa in sprejema otrok v vrtce. Posamezni vrtec vzpostavi evidenco vpisanih otrok, občina pa centralno evidenco vpisanih otrok in centralni čakalni seznam.
(2) Evidence iz prejšnjega odstavka vsebujejo podatke, ki jih določa zakon.
(3) Vpogled v centralno evidenco vpisanih otrok imajo vsi vrtci iz 1. člena tega pravilnika.
7. člen 
(1) Vpis otroka v vrtec se izvede z vlogo za vpis otroka v vrtec (v nadaljevanju: vloga), h kateri je potrebno priložiti zahtevana dokazila.
(2) Obrazec vloge je na voljo na sedežu vrtca, v enotah vrtca in na spletnih straneh vrtca ter Občine Krško.
(3) Vlogo odda eden od staršev oziroma otrokov skrbnik (v nadaljevanju: vlagatelj).
8. člen 
(1) Pred objavo letnega javnega vpisa novincev za naslednje šolsko leto se praviloma v februarju za novo šolsko leto opravijo prerazporeditve že vključenih otrok v vrtce na območju občine Krško med drugimi vrtci oziroma njihovimi enotami.
(2) Vrtci pred objavo letnega javnega vpisa pozovejo starše že vključenih otrok, da podajo željo po prerazporeditvi otrok v drug vrtec ali drugo enoto.
(3) Prerazporeditve že vključenih otrok se izvaja le na željo staršev, ki pa morajo to pisno predložiti trenutnemu vrtcu najkasneje do 15. februarja za naslednje šolsko leto.
(4) Že vključen otrok se lahko prerazporedi iz vrtca, v katerem je vključen (v nadaljevanju: trenutni vrtec), v drug vrtec (v nadaljevanju: želeni vrtec), če so izpolnjeni naslednji pogoji:
– da ima otrok stalno prebivališče v šolskem okolišu, v katerega spada lokacija želenega vrtca,
– da je trenutni vrtec redno obiskoval in ima poravnane vse finančne obveznosti,
– želeni vrtec ima prosto mesto v oddelku, ki ustreza otrokovi starosti in v katerem se izvaja ustrezen program.
(5) V primeru, da želeni vrtec prejme več vlog za prerazporeditev, kot ima prostih mest, ima prednost pri sprejemu tisti otrok, ki z novim šolskim letom ne more biti več vključen v obstoječem vrtcu/enoti (ni oblikovanega oddelka ustreznega starostnega obdobja oziroma v oddelku ustreznega starostnega obdobja ni dovolj prostih mest). Nadalje se pri sprejemu upošteva starost otroka, pri čemer imajo prednost starejši otroci. V primeru, da je več otrok, rojenih na isti dan, se pri sprejemu uporabi dodatni kriterij, in sicer zadnje tri številke EMŠO otroka, pri čemer ima prednost otrok z manjšo vrednostjo zadnjih treh številk.
(6) Želeni vrtci morajo obravnavati vloge in sprejeti odločitve najkasneje v štirinajstih dneh po poteku roka za oddajo vloge za prerazporeditev otroka.
(7) Želeni vrtec, ki lahko sprejme že vključenega otroka za naslednje šolsko leto, mora o tem obvestiti trenutni vrtec, ta pa starše otroka. Želeni vrtec staršem sprejetih otrok, skupaj z obvestilom o sprejemu, pošlje v podpis pogodbo o medsebojnih pravicah in obveznostih med vrtcem in starši otroka.
(8) Otrok, ki je z novim šolskim letom prerazporejen v želeni vrtec, ostane vključen v trenutnem vrtcu do zaključka tekočega šolskega leta.
(9) V primeru, da se nekega otroka ne more prerazporediti v želeni vrtec z naslednjim šolskim letom, trenutni vrtec, v katerem je bila tudi vložena vloga za premestitev, o tem obvesti starše in navede razloge za odklonitev.
9. člen 
(1) Vlagatelj lahko odda le eno vlogo za posameznega otroka za eno šolsko leto.
(2) Vlagatelj na vlogi navede vrtec in v okviru tega vrtca do tri enote, v katere želi vključiti otroka (v nadaljevanju: vrtec prve izbire), in v ta vrtec odda vlogo.
(3) Vlagatelj lahko v vlogi navede tudi drug vrtec, v okviru tega vrtca do tri enote (v nadaljevanju: vrtec druge izbire), in tretji vrtec, v okviru tega vrtca do tri enote (v nadaljevanju: vrtec tretje izbire), v katerega želi vključiti svojega otroka, če otrok ne bo sprejet v vrtec prve oziroma druge izbire.
(4) Če vlagatelj odda več vlog za posameznega otroka, se upošteva izključno vloga, ki je bila prva vnesena v centralno evidenco vpisanih otrok, za ostale vloge drugi vrtci pisno obvestijo vlagatelja, da teh vlog ne bodo obravnavali.
(5) Vlagatelj odda vlogo na sedežu vrtca ali jo pošlje s priporočeno pošiljko po pošti. Vrtec vlogo takoj oziroma najkasneje v osmih dneh od prejema vloge vnese v informacijski sistem in vlagatelja pisno obvesti o prejemu vloge in šifri, pod katero se vodi otrok v evidenci vpisanih otrok.
10. člen 
(1) V primeru, da vlagatelj odda vlogo kadarkoli po poteku roka za prijavo na javni vpis novincev, mora vrtec v roku 15. dni po prejemu vloge vlagatelja pisno obvestiti o prejemu vloge, šifri, pod katero se vodi otrok v evidenci vpisanih otrok in o možnosti vključitve, v kolikor je v vrtcu prosto mesto, na katerega se ne želi vpisati nobeden od otrok na čakalnem seznamu.
(2) Če v vrtcu ni prostega mesta, se otrok uvrsti na zadnje mesto centralnega čakalnega seznama, v kolikor je že oblikovan.
11. člen 
(1) Če je v vrtcu dovolj prostih mest, potrdi ob izpolnitvi pogojev sprejem otrok ravnatelj vrtca ali od njega pooblaščena oseba.
(2) Vrtec vlagatelja pisno obvesti o datumu vključitve otroka v vrtec, o roku za sklenitev pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih med vrtcem in starši in o obveznosti staršev, da ob vključitvi otroka v vrtec predložijo potrdilo pediatra o zdravstvenem stanju otroka, iz katerega izhaja, da je bil otrok cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.
(3) Ne glede na prejšnji odstavek, se lahko v javni vrtec vključi otrok, ki je v postopku pridobitve odločbe o opustitvi cepljenja zaradi medicinskih razlogov.
12. člen 
(1) Če vlagatelj odda nepopolno vlogo ali če vrtec zaradi uporabe kriterijev za sprejem potrebuje še druge podatke, lahko vlagatelja pozove k odpravi pomanjkljivosti ali dopolnitvi vloge tudi po elektronski pošti, telefonu ali ustno, če vlagatelj pride v vrtec. O tem se napiše uradni zaznamek.
(2) Če vloga ni dopolnjena, se jo obravnava in o sprejemu otroka odloči na podlagi podatkov, ki jih vsebuje vloga.
III. SESTAVA IN NAČIN DELA KOMISIJE ZA SPREJEM OTROK 
13. člen 
(1) Če je v vrtec vpisanih več otrok, kakor je v vrtcu prostih mest, odloča o sprejemu komisija.
(2) Komisijo za sprejem otrok sestavljajo 1 predstavnik staršev, ki ga imenuje svet staršev, 1 predstavnik Občine, ki ga imenuje župan, in 3 predstavniki vrtca, ki jih imenuje ravnatelj.
14. člen 
(1) Komisija obravnava vse vloge na podlagi podatkov, ki so navedeni v vlogi, oziroma podatkov, ki jih pridobi pri upravljalcu zbirk osebnih podatkov, določi število točk po posameznih kriterijih in določi prednostni vrstni red otrok.
(2) Komisija lahko preverja pravilnost podatkov, navedenih v vlogah, pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov in na Zavodu za zaposlovanje, ki jih vodijo v skladu z zakonom. Če komisija ugotovi nepravilnost podatkov, navedenih v vlogi, odloči na podlagi podatkov, pridobljenih pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov.
(3) Komisija odloča po določbah skrajšanega ugotovitvenega postopka, določenem v zakonu, ki ureja splošni upravni postopek.
15. člen 
(1) Komisija izmed vpisanih otrok najprej obravnava otroke s posebnimi potrebami, za katere so vlagatelji predložili individualni načrt pomoči družini, ki ga je izdelal multidisciplinarni tim centra za zgodnjo obravnavo in otroke, za katere so vlagatelji predložili mnenje Centra za socialno delo o ogroženosti zaradi socialnega položaja družine.
(2) Otroke iz prvega odstavka tega člena se prednostno sprejme.
16. člen 
(1) Za preostale vpisane otroke komisija določi na podlagi kriterijev prednostni vrstni red tako, da razvrsti vse vpisane otroke po doseženem številu točk, od najvišjega do najnižjega števila. Otroci se vključujejo v vrtec s prednostnega vrstnega reda glede na starost, prosto mesto v posameznem oddelku in glede na program vrtca, ki se izvaja v oddelku.
(2) Če več otrok doseže enako število točk, komisija pri odločitvi prednostnega vrstnega reda upošteva dodatni kriterij starost otroka. Prednost ima starejši otrok.
(3) V primeru, ko ima več otrok, rojenih na isti dan, enako število točk, se uporabi še dodatni kriterij, in sicer zadnje tri številke EMŠO otroka, pri čemer ima prednost otrok z manjšo vrednostjo zadnjih treh številk.
(4) Vrtec v osmih dneh po seji komisije glede na število prostih mest po posameznih oddelkih in enotah vrtca in v skladu s prednostnim vrstnim redom odloči, koliko otrok bo sprejetih v vrtec. Otroci, ki niso sprejeti v vrtec, se v skladu s prednostnim vrstnim redom uvrstijo na čakalni seznam.
(5) Vrtec izda v osmih dneh po seji komisije prednostni vrstni red, iz katerega izhaja seznam sprejetih otrok in čakalni seznam, ki se objavi na oglasni deski in na spletnih straneh vrtca. Podatki o otrocih so objavijo pod šifro, pod katero se vodi otroka v evidenci vpisanih otrok in je vlagatelj z njo pisno seznanjen. Čakalni seznam posameznega vrtca velja do oblikovanja centralnega čakalnega seznama.
17. člen 
(1) Vrtec v osmih dneh po seji komisije obvesti vlagatelje z izpisom vseh podatkov iz seznama sprejetih otrok ali čakalnega seznama.
(2) Zoper obvestilo iz prejšnjega odstavka o prednostnem vrstnem redu, lahko vlagatelji v 15 dneh po vročitvi obvestila vložijo ugovor na svet zavoda, ki o ugovoru odloči v 15 dneh po prejemu ugovora v skladu z Zakonom o vrtcih in smiselno uporabo zakona, ki ureja splošni upravni postopek.
(3) Ugovor se lahko vloži zaradi nepravilnega upoštevanja kriterijev. Ugovor na kriterij in težo posameznega kriterija ni dopusten.
(4) Zoper odločitev sveta zavoda lahko vlagatelji sprožijo upravni spor.
18. člen 
(1) Ko je v vrtcu odločeno o vseh ugovorih vlagateljev zoper obvestilo o prednostnem vrstnem redu otrok, vrtec vlagateljem otrok, ki so sprejeti v vrtec, pošlje poziv k sklenitvi pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih med vrtcem in vlagatelji.
(2) V pozivu vrtec izrecno navede, da se šteje, da so vlagatelji umaknili vlogo za vpis otroka, če v 5 dneh od vročitve poziva ne podpišejo pogodbe z vrtcem. V takem primeru vrtec pozove k sklenitvi pogodbe vlagatelje naslednjega otroka po vrstnem redu s čakalnega seznama.
(3) S podpisom pogodbe med vlagatelji in vrtcem se šteje, da je otrok vključen v vrtec.
19. člen 
(1) Po končanem postopku sprejema otrok v vseh vrtcih, se v informacijskem sistemu, čakalne sezname vseh vrtcev, ki imajo oblikovane čakalne sezname otrok, združi v centralni čakalni seznam (ločeno po letnikih rojstva). Prednostni vrstni red se oblikuje po doseženem številu točk.
(2) Centralni čakalni seznam velja do zadnjega dne šolskega leta, za katerega je bil oblikovan.
(3) Centralni čakalni seznam se objavi na oglasnih deskah v vseh javnih vrtcih na območju Občine Krško in na njihovih spletnih straneh ter na spletni strani Občine Krško.
20. člen 
(1) Vrtec, ki ima po končanem postopku sprejema otrok v vrtec novo prosto mesto za sprejem otroka v vrtec, pozove k podpisu pogodbe o vključitvi otroka v vrtec po prednostnem vrstnem redu s centralnega čakalnega seznama vlagatelje tistega otroka, za katerega so vlagatelji navedli ta vrtec/enoto kot eno izmed izbir (vrtec prve, druge ali tretje izbire) glede na starost otroka, prosto mesto v posameznem oddelku in glede na program vrtca, ki se izvaja v oddelku. Vrtec, ki pozove starše otroka po prednostnem vrstnem redu s centralnega čakalnega seznama k podpisu pogodbe o vključitvi otroka v vrtec, pridobi vlogo iz vrtca, pri katerem je bila prvotno vložena, ob izrecnem privoljenju vlagateljev za prenos vloge, ki je bilo dano ob vpisu otroka. Vrtec to stori takoj oziroma najkasneje v roku treh delovnih dneh od dneva ugotovitve, da ima vrtec prosto mesto. Vlagatelji otroka so dolžni v petih delovnih dneh od dneva vročitve poziva k sklenitvi pogodbe, podpisati pogodbo in vrniti pogodbo, sicer se šteje, da so odklonili vključitev otroka v vrtec. Če tega ne storijo, vrtec pozove k sklenitvi pogodbe vlagatelje naslednjega otroka po vrstnem redu iz centralnega čakalnega seznama.
(2) Če vlagatelji odklonijo sprejem otroka, uvrščenega na centralni čakalni seznam, oziroma ne podpišejo pogodbe z vrtcem iz prejšnjega odstavka, ostanejo na centralnem čakalnem seznamu. V primeru, da starši dvakrat odklonijo vključitev otroka v vrtec, uvrščenega na centralni čakalni seznam, se otroka uvrsti na zadnje mesto centralnega čakalnega seznama.
(3) Vrtec, ki je prejel podpisano pogodbo o medsebojnih pravicah in obveznostih med vrtcem in vlagatelji otroka, mora najkasneje prvi delovni dan po prejemu podpisane pogodbe ažurirati podatke v centralnem čakalnem seznamu.
21. člen 
Vrtec ne sme sprejeti v vrtec otrok, ki niso uvrščeni na centralni čakalni seznam, razen otrok s posebnimi potrebami, za katere so vlagatelji predložili individualni načrt pomoči družini, in otrok, za katere so vlagatelji predložili mnenje Centra za socialno delo o ogroženosti zaradi socialnega položaja družine, ali če starši vseh otrok, ki so na centralnem čakalnem seznamu, odklonijo sprejem otroka v vrtec oziroma ne podpišejo pogodbe o vključitvi otroka v vrtec, ali če na prosto mesto v vrtcu, upoštevajoč starost otroka ter program vrtca, ki se izvaja v oddelku, ne more vključiti nobenega izmed otrok, ki so uvrščeni na centralni čakalni seznam.
22. člen 
Odločitve vrtca in druge listine v postopku sprejemanja otroka v vrtec se vročajo z navadno pošto. Vročitev se šteje po osmih dneh od odpreme.
23. člen 
Starši lahko otroka kadarkoli izpišejo iz vrtca. Izpisani otrok nima prednosti pri ponovnem sprejemu v vrtec in se uvrsti na zadnje mesto centralnega čakalnega seznama. Izjavo o izpisu otroka morajo starši oddati 14 dni pred želenim datumom izpisa.
24. člen 
V primeru podaljšanja starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela po 28. 2. tekočega leta veljavna pogodba med vrtcem in starši, po pravnomočnosti odločbe o podaljšanju starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti, preneha veljati. Starši, ki so z vrtcem podpisali pogodbo o vključitvi njihovega otroka, so dolžni vrtec seznaniti, da so vložili prošnjo za podaljšanje porodniške in vrtec obvestiti o odločbi takoj, ko pridobijo odgovor na prošnjo.
IV.  KRITERIJ ZA SPREJEM OTROK V VRTEC 
25. člen 
Zap. št
Vsebina kriterija
Št. točk
1.
Starši ali eden od staršev ima skupaj z otrokom stalno prebivališče na območju občine Krško, oziroma je občina Krško zavezanka za doplačilo razlike v ceni.
50
2.
Otrok ima stalno prebivališče v šolskem okolišu v katerega spada lokacija željenega vrtca ali enote vrtca (Vrtec Krško in Leskovec pri Krškem se štejeta za enoten šolski okoliš).
30
3.
Zaposlena sta oba starša oziroma je zaposlen starš samohranilec (oziroma ima/ta status študenta ali dijaka). Potrebna priloga: potrdilo o enostarševski družini.
40
4.
Zaposlen je eden od obeh staršev (oziroma ima status študenta ali dijaka).
15
5.
Družina že ima vključenega enega ali več otrok, oziroma hkrati vključuje več otrok.
3
6.
Otrok je bil celo leto na čakalnem seznamu in mu ni bilo ponujeno mesto v nobenem izmed izbranih vrtcev/enot.
10
7.
Vključevanje starejših otrok – otrok bo 1. 9. tekočega koledarskega leta dopolnil starost (upošteva se ena izmed variant in se izključuje s kriteriji iz 8. točke):
7a.
Tri leta in več
20
7b.
Dve leti in več.
15
7c.
Enajst mesecev in več.
10
8.
Vključevanje mlajših otrok – v vrtec se vključuje otrok, ki 1. 9. tekočega koledarskega leta še ne bo dopolnil starost 11 mesecev (upošteva se ena izmed variant in se izključuje s kriterij iz 7. točke):
8a.
11 mesecev bo dopolnil do vključno 1. 12. tekočega koledarskega leta
8
8b.
11 mesecev bo dopolnil do vključno 1. 3. prihodnjega koledarskega leta
5
V.  PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI 
26. člen 
Z uveljavitvijo tega pravilnika, prenehajo veljati 4., 6. in 14. člen Pravilnika o organiziranju in plačevanju stroškov predšolske vzgoje v Občini Krško (Uradni list RS, št. 48/16 in 101/20).
27. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 602-13/2020-O708
Krško, dne 25. februarja 2021
Župan 
Občine Krško 
mag. Miran Stanko 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti