Uradni list

Številka 132
Uradni list RS, št. 132/2020 z dne 30. 9. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 132/2020 z dne 30. 9. 2020

Kazalo

2340. Pravilnik o plačah, sejninah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles mestnega sveta, članov svetov ožjih delov občine ter članov drugih organov Mestne občine Slovenj Gradec, stran 5284.

  
Na podlagi 34.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18 in 61/20 – ZIUZEOP-A), 17. člena Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 91/20 – UPB3) je Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec na 17. seji dne 16. septembra 2020 sprejel
P R A V I L N I K 
o plačah, sejninah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles mestnega sveta, članov svetov ožjih delov občine ter članov drugih organov Mestne občine Slovenj Gradec 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta pravilnik določa višino in način določanja plač, plačil, sejnin in drugih prejemkov občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles mestnega sveta, članov svetov ožjih delov mestne občine ter članov drugih organov Mestne občine Slovenj Gradec.
2. člen 
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma do dela plače in plačila za opravljanje funkcije, če opravljajo funkcijo nepoklicno.
3. člen 
Občinski funkcionarji so: župan, podžupan in člani mestnega sveta.
Občinski funkcionarji opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno.
Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno, razen če se v soglasju z županom odloči, da bo to funkcijo opravljal poklicno.
II. PLAČA IN PLAČILO ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE ŽUPANA IN PODŽUPANA 
4. člen 
Župan Mestne občine Slovenj Gradec je v skladu z zakonom, ki ureja plače v javnem sektorju, uvrščen v 53. plačni razred. Županu pripada dodatek na delovno dobo.
Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada 50 % plače, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, vendar brez dodatka za delovno dobo.
Odločbo o določitvi plače oziroma plačilu za opravljanje funkcije, izda županu Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Enako velja za nepoklicnega župana.
5. člen 
Podžupan je v skladu z zakonom, ki ureja plače v javnem sektorju, uvrščen v plačne razrede v razponu od 38. do 45.
Plačni razred posameznega podžupana določi župan glede na pooblastila in obseg dela podžupana.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, znaša plačilo največ 50 % plače poklicnega podžupana, vendar brez dodatka na delovno dobo.
Podžupanu kot članu mestnega sveta ali članu delovnega telesa ne pripada sejnina, ki pripada drugim članom mestnega sveta oziroma članom delovnih teles.
V primeru predčasnega prenehanja funkcije župana lahko podžupanu, ki začasno opravlja funkcijo župana, pripada plača, ki bi jo dobil župan.
III. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA DELA PLAČE 
6. člen 
Osnova za obračun plačila za opravljanje funkcije oziroma plačila za opravljeno delo članov mestnega sveta, članov delovnih teles mestnega sveta, ki niso člani mestnega sveta, članov nadzornega odbora, je plača župana, določena v prvem odstavku četrtega člena.
1. Mestni svet in delovna telesa
7. člen 
Plačilo za opravljanje funkcije člana mestnega sveta je sejnina za udeležbo na seji mestnega sveta oziroma na seji delovnega telesa. Letni znesek sejnin, ki se izplača posameznemu članu mestnega sveta, lahko znaša največ 7,5 % letne plače župana.
Znesek sejnine za udeležbo na redni seji mestnega sveta, izredni seji mestnega sveta, predsedovanje seji delovnega telesa mestnega sveta in udeležbo na seji delovnega telesa se določi v odstotkih od osnove, ki znaša 7,5 % mesečne županove plače, in sicer:
– za udeležbo na redni seji mestnega sveta 95 %,
– za udeležbo na izredni seji mestnega sveta 95 %,
– za predsedovanje seji delovnega telesa mestnega sveta 40 %,
– za udeležbo na seji delovnega telesa, katerega član je 30 %.
Mesečno plačilo se opravi na podlagi evidence o opravljenem delu članov mestnega sveta, ki jo vodi služba pristojna za organiziranje dela mestnega sveta.
8. člen 
Članu delovnega telesa, ki ni član mestnega sveta, se za udeležbo na seji določi plačilo v obliki sejnine, ki znaša za predsedovanje 40 % oziroma za udeležbo na seji 30 % od višine 7,5 % mesečne plače župana.
Mesečno izplačilo se opravi na podlagi evidence o navzočnosti na seji, ki jo vodi služba pristojna za organiziranje dela mestnega sveta.
2. Nadzorni odbor
9. člen 
Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do nagrade v obliki sejnine za udeležbo na seji in opravljen nadzor. Nagrade letno ne smejo preseči 7,5 % letne županove plače.
Nagrada se oblikuje glede na opravljeno delo, in sicer:
– kot sejnina, ki se izplača za udeležbo na redni ali izredni seji, in se določi v odstotkih od osnove, ki znaša 7,5 % mesečne županove plače, pri čemer predsedniku pripada sejnina v višini 70 %, članu pa v višini 60 %;
– kot plačilo za izvedbo nadzora po programu dela ali sklepu nadzornega odbora v višini ene sejnine člana mestnega sveta za udeležbo na seji mestnega sveta.
Plačilo predsednika in članov nadzornega odbora se izplačujejo za čas trajanja mandata v skladu z evidenco opravljenega dela, ki jo vodi služba, pristojna za organiziranje dela nadzornega odbora.
3. Predsedniki in člani ožjih delov mestne občine
10. člen 
Predsednikom in članom mestnih četrti in vaških skupnosti v Mestni občini Slovenj Gradec se za posamezno leto izplačajo sejnine, kot sledi:
– predsedniku mestne četrti ali vaške skupnosti znesek v višini 700,00 evrov bruto;
– članu mestne četrti ali vaške skupnosti znesek v višini 300,00 evrov bruto.
Znesek v višini iz 1. točke se izplača, če je bil predsednik ali član mestne četrti ali vaške skupnosti prisoten na vseh sklicanih sejah v koledarskem letu. V nasprotnem primeru se znesek deli s številom sklicanih sej in množi s številom sej, na katerih je bil predsednik ali član prisoten.
Sejnine se izplačajo ob koncu koledarskega leta.
Plačilo predsednikom in članom mestnih četrti in vaških skupnosti se izvede v skladu z evidenco opravljenega dela, ko jo vodi služba, pristojna za organiziranje dela ožjih delov Mestne občine Slovenj Gradec.
4. Delovne in projektne skupine
11. člen 
Članom delovnih in projektnih skupin, ki jih v skladu s statutom imenuje župan kot pomoč pri svojem delu, se lahko v sklepu o imenovanju določi nagrada v obliki sejnine, vendar le ta ne sme biti višja kot za člane komisij in odborov mestnega sveta. To določilo ne velja za zaposlene v občinski upravi.
5. Volilni organi
12. člen 
Volilni organi imajo za opravljanje dela v zvezi z izvedbo lokalnih volitev in referendumov pravico do nadomestila v skladu z zakonom.
IV. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI 
13. člen 
Občinski funkcionarji imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Pravico do povračila potnih stroškov lahko občinski funkcionar uveljavlja, če gre za službeno potovanje izven območja Mestne Občine Slovenj Gradec. Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu s predpisi.
14. člen 
Pravice iz 13. člena tega pravilnika uveljavlja občinski funkcionar na podlagi naloga za službeno potovanje.
Nalog za službeno potovanje izda župan. V kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog podžupan ali direktor občinske uprave.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA 
15. člen 
Sredstva za izplačevanje plač, nagrad in povračil stroškov, ki jih imajo občinski funkcionarji, se zagotovijo iz sredstev občinskega proračuna.
16. člen 
Plače in nagrade se izplačujejo mesečno za pretekli mesec najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu.
Prejemki, določeni v 13. členu tega pravilnika, se izplačajo v petnajstih dneh po končanem službenem potovanju.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
17. člen 
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah in plačilih občinskih funkcionarjev in nagrad članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov ter o povračilih stroškov (Uradni list RS, št. 66/99, 3/03, 69/04 in 23/07, 53/12).
18. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0005/2020
Slovenj Gradec, dne 17. septembra 2020
Župan 
Mestne občine Slovenj Gradec 
Tilen Klugler 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti