Uradni list

Številka 131
Uradni list RS, št. 131/2020 z dne 28. 9. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 131/2020 z dne 28. 9. 2020

Kazalo

2331. Spremembe in dopolnitve Poslovnika Občinskega sveta Občine Šentjur ter njegovih delovnih teles, stran 5273.

  
Na podlagi prvega odstavka 36. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odl. US, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odl. US, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE) in 130. člena Statuta Občine Šentjur (Uradni list RS, št. 37/11 – uradno prečiščeno besedilo in 54/16) je Občinski svet Občine Šentjur na 9. redni seji dne 22. septembra 2020 sprejel
S P R E M E M B E    I N   D O P O L N I T V E   P O S L O V N I K A 
Občinskega sveta Občine Šentjur ter njegovih delovnih teles 
1. člen 
V Poslovniku Občinskega sveta Občine Šentjur ter njegovih delovnih teles (Uradni list RS, št. 37/11 – uradno prečiščeno besedilo in 54/16) se spremeni prvi odstavek tretjega člena, in sicer se za besedo »izrednih« vstavi vejica in doda »dopisnih, sejah na daljavo s pomočjo informacijsko-komunikacijske tehnologije«.
Za tretjim odstavkom se vstavi nov odstavek, ki se glasi:
»Dopisne seje in seje na daljavo se sklicujejo pod pogoji in na način, določen s tem poslovnikom.«
V zadnjem odstavku se za besedo »rednih« doda »dopisnih in sej na daljavo« in za obstoječim stavkom doda nov, ki se glasi: »Dopisna seja in seja na daljavo delovnega telesa se izvede pod pogoji in na način, kot je določeno za seje občinskega sveta.«
2. člen 
Za 23. členom se doda nov 23.a člen:
»23.a člen 
Dopisno sejo ali sejo na daljavo lahko skliče župan za odločanje o manj zahtevnih vprašanjih, ki zahtevajo takojšnjo odločitev ali kadar ni pogojev za sklic redne oziroma izredne seje sveta. Na dopisni seji ali seji na daljavo ni možno odločati o proračunu ter o splošnih aktih, s katerimi se skladno z zakonodajo predpisujejo občinske dajatve.
Dopisna seja ali seja na daljavo se opravi na podlagi v elektronski obliki vročenega vabila s priloženim gradivom ter predlogom sklepa, ki naj se sprejme ter z navedbo načina glasovanja (v pisni obliki po pošti, elektronski pošti …). Prejemnike se na dopisno sejo dodatno opozori preko telefonskega sporočanja. Sklic mora vsebovati tudi navedbo trajanja dopisne seje ali seje na daljavo z navedbo datuma in ure.
Seja na daljavo je seja, na kateri svetniki sodelujejo izven sedeža občinskega sveta s pomočjo informacijsko-komunikacijske tehnologije, ki omogoča razpravo in glasovanje na daljavo. Odločitev o tem, ali bo sodeloval na seji občinski svetnik, sporoči svetnik županu v roku, ki ga določi koordinacija političnih strank in list. Če tega ne stori v določenem roku, lahko na seji sodeluje le na sedežu občinskega sveta. Svetnik, ki sodeluje na daljavo, mora zagotoviti, da je njegova komunikacijska naprava povezana v omrežje, ki omogoča prenos slike in zvoka ali samo zvoka.
Na dnevni red dopisne seje ali seje na daljavo se lahko uvrstijo samo vsebinske (osrednje) točke. O potrditvi zapisnika redne seje je možno glasovati na dopisni seji ali seji na daljavo samo, če so podani posebni razlogi za njegovo potrditev, kar utemelji predlagatelj s sklicem. O dnevnem redu se ne glasuje.
Dopisna seja je sklepčna, če je vročitev vabila potrdila več kot polovica članov sveta. Šteje se, da so vročitev potrdili člani, ki so glasovali vsaj za enega izmed predlaganih sklepov. Svetnik glasuje tako, da se izreče za ali proti predlaganemu sklepu na način, ki je določen s sklicem.
Pri ugotavljanju sklepčnosti seje na daljavo se za prisotne štejejo svetniki, ki so osebno prisotni na sedežu občinskega sveta, in svetniki, ki na seji sodelujejo z uporabo varne informacijsko-komunikacijske tehnologije.
Občinski svet na seji na daljavo odloča le o zadevah, o katerih se glasuje z javnim glasovanjem, Svetniki, ki na seji sodelujejo na sedežu občinskega sveta, glasujejo v skladu z 51. in 52. členom tega poslovnika.
Svetniki, ki na seji sodelujejo izven sedeža občinskega sveta, glasujejo z uporabo glasovalne naprave, če take naprave ni, pa z izrekanjem »za«, »proti«, z dvigom zelenega (ZA) ali rdečega (PROTI) kartončka ali na drug dogovorjen način, iz katerega je jasno razvidna volja svetnika.
Glede ugotavljanja izida glasovanja na dopisni seji ali seji na daljavo veljajo določbe statuta in poslovnika za odločanje na redni seji.
Če predlog sklepa na dopisni seji ali seji na daljavo ni sprejet, za odločanje o tem predlogu ni mogoče ponovno sklicati dopisne seje ali seje na daljavo, lahko pa se uvrsti na dnevni red redne ali izredne seje sveta.
O izvedeni dopisni seji ali seji na daljavo se sestavi zapisnik, ki vsebuje navedbo dnevnega reda, trajanje seje in ugotovitev, koliko članov sveta je glasovalo za posamezne sklepe ter ugotovitev izida glasovanja. Potrditev zapisnika dopisne seje se uvrsti na prvo naslednjo redno sejo sveta.«
3. člen 
V 116. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»V primeru izrednih razmer, ko izvedba redne ali izredne seje ni možna niti pod posebnimi pogoji iz prejšnjega odstavka, občinski svet prvenstveno odloča na dopisnih sejah ali sejah na daljavo.«
4. člen 
Spremembe in dopolnitve tega poslovnika pričnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0001/2016-21(232)
Šentjur, dne 22. septembra 2020
Župan 
Občine Šentjur 
mag. Marko Diaci 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti